Šta je novo?

Digitalac oko 200€ sa solidnim wide-om i...

DuleC

Slavan
Učlanjen(a)
11.11.2004
Poena
390
Koji digitalac uzeti za oko 200€ sa sledećim uslovima:

- 80% vremena bi se koristio u auto režimu za sva neobavezna slikanja zezancije i slično

- ostatak vremena bi se koristio za slikanje enterijera gde je wide režim bitan, kao i postojanje manuelnih opcija (hteo bih da učim malo o fotografisanju), gde je potrebno izvući što više u low-light uslovima

- merkam Ixus 100IS, sviđa mi se u svemu sem što nema manuelnih komandi i što mu je Focal Length 5.9 – 17.9 mm (35mm equivalent: 33 – 100mm). Koliko je ovih 33mm upotrebljivo za slikanje enterijera, gde ne retko ima malo prostora za manevar sa aparatom :S:

Ima li nešto ovako uopšte i šta je najbliže ovome?
Gledao sam i temu o F70 EXR, ali mu auto mod nije jača strana :S:

Pomognite kolezi :p

A ti si leksu ozbiljno shvatio ? :)

100IS niti ima dovoljan wide za uske prostore, niti je dobar za lowlight, niti ima manuelne komande. F70 ima sve od toga, a za auto se ne brini, ne postoji fotoaparat koji moze da zna shta ti hocesh pa da na auto daje savrshene fotografije, to ne radi ni taj Ixus. Oni ce po sunchanom danu biti slichni, ali sve shto to nije, Fuji ce razbiti tog Ixusa, a prvi primer je to shto tebi treba...

Još negde sam to pročitao...:).
Gledao sam sad i Ixus 120is...bolji wide, ostalo je čini mi se sve isto, ali on je već 250-260€ i opet nema sve što bih hteo.

Zaheban posao tražiti digitalac...Milanović za F70 kaže da ima dosta hrom. aberacija, pa onda pročitam da je Fuji made in China, a Canon je Japan pa ima "rafiniranu" izradu objektiva i pa samim tim i manje "smetnji" i slične stvari. Znači uopšte nije zahvalan posao...

Znači i ovde bi preporuka bila almighty F70 :). Ako ima još nekih predloga...slobodno

Hvala driveru :wave:

Za 200e, tesko. F70 nemoj ni da gledas, em je krsh u auto modu, em je skuplji od 200e. Nisi napisao jel' mora da bude kompakt ili ne? Mada ja nesto ne mogu da se setim ni jednog aparata da ima wide objektiv, dobar manualni i auto mod, a kosta ispod 200eur.

A bre ljudi :). Sad je odličan, sad je krš.
Poželjno je da bude kompakt, jer će se nositi i zbog nekih ne obaveznih stvari. A Fuji je od 20-23k din. koliko videh po netu.

Ajmo jedno razmišljanje. AKO bih uzeo npr. Ixus 120is, da li mogu low-light da nadoknadim povećanjem ISO vrednosti, a da to bude ok.
Šta se uopšte kod Ixusa može podešavati, ISO i white balance?

Poslednja izmena:
Pa cekaj, jel' moze preko 200eur? Jel' racunas da kad kupis aparat da treba odmah da das jos par hiljada za neku pristojnu karticu? Ako vec juris kompakt, ne bi bilo lose da zaracunas i rezervnu bateriju, ako ces ga cesto nositi sa sobom.

Ako hoces kompakt sa wide objektivnom, imas siroku ponudu, od F70, F200, preko ixus 110/120 do Pana TZ6/7. Potpuno sam siguran da ce te kvalitet slika kod svih navedenih zadovoljiti, prema tome biraj po tome koliko para si spreman da platis. Ne zamaraj se sitnim detaljima.

Stavio sam u naslovu...oko 200€. Kartica od nekih 8GB bi bila dovoljna, a bateriju ne bih odmah uzimao. Pogledaću još i te TZ6 i 7, ali u globalu to je to što mogu da očekujem za te pare?

Za 200e ne mozesh ni jedan od njih da kupish sa opremom koja ti je potrebna :) I ne morash da kupujesh 8GB karticu, osim ako ne idesh uskoro na more :)

Šta podrazumevaš pod opremom?
Mislio sam da uzmem samo osnovno, aparat i karticu i neku torbicu.
A cene...pa, bliže je 250 nego 200. Recimo da sam sveo izbor na F70 i IXUS 120IS :).

Pa karticu i torbicu cesh da platish 30e, za 170 ne mozesh da kupish nishta od ovih :)

Mada bi ti legla i rezervna baterija, koja je isto oko 20 :)

Napisao sam OKO 200€ ne DO 200€ :).
U svakom slučaju hvala vam obojici. Bilo mi je bitno da barem malo suzim izbor i da vidim šta uopšte ima na tržištu da se uzme za ovo što bih ja hteo, a šta ću morati da žrtvujem, videćemo.
Leglo bi meni sad svašta ;), ali bolje da ne razmišljam o tome nego da legnem da spavam :).

Jel može neko ovo da prokomentariše:
fujifilm_f70_exr_lock.jpg
Slika je odavde.

Na dosta mesta sam nailazio da Fuji ima problema sa šumom, to je jedna od stvari koja me koči što se tiče njega. Pretpostavljam da se to može rešiti manualnim podešavanjem, ali bitan mi je i auto mod, barem dok ne savladam neke osnove.

Takođe, ovde poređenje sa F30:
http://img683.imageshack.us/img683/286/f30vsf701.jpg
http://img36.imageshack.us/img36/2673/f30vsf702.jpg
http://img63.imageshack.us/img63/4922/f30vsf703.jpg

Ne znam, ne bih voleo da uzmem nešto što ovoliko "šumi"...:trust:
To je zbog veličine senzora ili zbog čega?

Poslednja izmena:
1. Gde si ti u onom testu video sum? Ona fotka sa ISO12800 ?:)

2. U poredjenju sa F30 obrati paznju koliko vise detalja ima F70, fotka sa F30 je sva zamuljana, mada ga ni to ne sprecava da opet bude bolji od svega:)

Ti izgleda ne shvatas sustinu, glavna prednost F70 je bas kolicina suma na fotkama, odnosno dinamicki raspon.

1. Slika je nestala iz spojlera, mislim na Landscape fotku, kad se zumira na 100%...
2. Pogledaj ponovo, F30 ima više detalja. Na prvoj slici, dole levo na reklamnom panou se na F30 može pročitati Paris, dok je kod F70 zamrljano.

Na šta se onda odnosi poslednja rečenica? Pojasni malo...

Nisam ni gledao ove primere, ranije sam video uporedni test u lowlightu i F70 ima nesto vishe shuma, ali i gomilu vise detalja. Ovi primeri mi uopshte nisu jasni, kako je on doshao do toga da sa duplo vishe mpx ima fotografije iste velichine i sa duplo manje detalja kod F70, to je jednostavno nemoguce.

Sto se tice zamrljanosti pri ivicama fotografija, to je zasluga krsh objektiva kod F70. Ako te to uznemirava uzmi F200, ima znacajno bolji objektiv. Ili uzmi neki canon/panasonic, oni imaju daleko bolje objektive od fuji-a.

1. Slika je nestala iz spojlera, mislim na Landscape fotku, kad se zumira na 100%...
2. Pogledaj ponovo, F30 ima više detalja. Na prvoj slici, dole levo na reklamnom panou se na F30 može pročitati Paris, dok je kod F70 zamrljano.

Na šta se onda odnosi poslednja rečenica? Pojasni malo...

Mislim da je zakljucag autora tog test-a da bi na kraju izmedju f30/70/200 uzeo f70 jer ima vise prednosti nego mana. Ispravi ako nisam u pravu. Ako ti treba dobar low light, pro low light kod f70 za slikanje enterijera na ISO 1600 ce ti biti jako dobar.

Zaključak je otprilike takav. Između F70 i F200 on bi uzeo F70, a u poređenju sa F30, F30 mu je da kažem bolji.

Meni slikanje enterijera nije primarno, a mislim da bi tu i F200 odradio odličan posao, mada mi je pomalo ružnjikav :).

Kad samo pogledam one fotke čiji si link i ti postavio ( posebno prva - LINK ), jednostavno mi se ne uzima takav aparat. Čini mi se da je i Auto mod na F200 bolji, pored boljeg senzora, pa i boljeg videa na kraju krajeva.

Ako imaš neke fotke u indoor low-light uslovima, slobodno okači :), mada sam tu već presekao i 99% da F70 ispada iz priče.

U igri se još vrti Ixus 120is, ali me koči zbog ne postojanja manuelnih podešavanja :crash:

Zaključak je otprilike takav. Između F70 i F200 on bi uzeo F70, a u poređenju sa F30, F30 mu je da kažem bolji.

Meni slikanje enterijera nije primarno, a mislim da bi tu i F200 odradio odličan posao, mada mi je pomalo ružnjikav :).

Kad samo pogledam one fotke čiji si link i ti postavio ( posebno prva - LINK ), jednostavno mi se ne uzima takav aparat. Čini mi se da je i Auto mod na F200 bolji, pored boljeg senzora, pa i boljeg videa na kraju krajeva.

Ako imaš neke fotke u indoor low-light uslovima, slobodno okači :), mada sam tu već presekao i 99% da F70 ispada iz priče.

U igri se još vrti Ixus 120is, ali me koči zbog ne postojanja manuelnih podešavanja :crash:

Ono poredjenje i nije bas mjerodavno kada udjes dublje u tekst, f200 je imao duzu ekspoziciju pa otuda i male razlike. Ako ti ne treba 270mm, pro low light i zoom kod videa uzmi f200, mislim da ces biti zadovoljan.

Poslednja izmena:

Cek, sad ispada da je F70 najgori od svih u lowlightu ? :d

Sto se tice primera F70 vs F30, uopshte nemoj da ih gledash, jer nemaju veze sa zivotom, izgleda kao da je stavio full fotku sa F30 protiv cropa na F70, a u realnosti F70 ima duplo vishe detalja od F30...

Sto se tice primera F70 vs F30, uopshte nemoj da ih gledash, jer nemaju veze sa zivotom, izgleda kao da je stavio full fotku sa F30 protiv cropa na F70, a u realnosti F70 ima duplo vishe detalja od F30...

Jeste :), budžio je da bi dobio piksel na piksel, šta li. Evo ih originali: F70 F30

***, ne znam što ljudi to tako upoređuju... jednu ću ovako, jednu ću da crop-ujem...

Što se tiče F70 vs F200, koliko znači ovo iz atačmenta? Ovo je slikano istovremeno.

Uh, ne znam više ni sam, toliko toga sam već pregledao...

Prilozi

• f70.png
    f70.png
    7.3 KB · Pregleda: 38
  • f200.png
    f200.png
    7.4 KB · Pregleda: 36
Ili mi se cini, ili ovaj f70exr o kome pricamo ima nekih problema sa objektivom, pogledaj mu uglove, posebno gornji-desni. Oni nije samo mekoca objektiva vec mi se cini kao fabricka greska?! Inace, vec sam na par mjesta naisao na iskustva ljudi koji su dobili poluispravan f70, bas sto se tice objektiva, i nakon zamjene kao da su progledali. Ne znam da li je ovo masovna pojava, samo kazem da bi trebalo obratiti paznju na to. Evo iskopao sam 2 fotke sa f70 koje sam postavio u 5mp velicini, nije nista radjeno, direktno iz aparata, i ima malo zamucenja u uglovima ali ni blizu kao na primjeru iz testa f30/70

Em su različite rezolucije, em su drugačije kadrirane scene....:whip:

Komentar na ove dve? Jel' razlika u ekspoziciji može da napravi ovakvu razliku na slikama? Meni se čini da je to generalno do senzora, ako grešim, kažite gde grešim :). Hoću da naučim nešto, a sve mi se nešto čini da drajver traži još jednog Bad Habbita pa da mu kaže da se zeznuo :d:d

Na kraju ima da pop****m i kupim Ixusa i nek' ide sve u... Honduras :bottle::D

Prilozi

• 07.jpg
    07.jpg
    381.7 KB · Pregleda: 48
  • 08.jpg
    08.jpg
    367.3 KB · Pregleda: 45
Poslednja izmena:
Pa jel se ti sad dvoumish izmedju F70 i ixusa ili F200 i F70 :)

F200 pravi bolje fotke, ali F70 ima mnogo duzi zum, i na osnovu toga treba da odaberesh koji ti vishe odgovara. A Ixusi protiv ovih fotki nemaju shta da traze...

Poslednja izmena:
The Grunf reče:

Ono poredjenje i nije bas mjerodavno kada udjes dublje u tekst, f200 je imao duzu ekspoziciju pa otuda i male razlike.

Znam da nisu od istog aparata, ova bolja je od F200.

Ne znam, meni taj šum na f70 smeta :S:. Ili i u ovim poređenjima ima nekih nedoslednosti, pa da je F70 ipak bolji. Može li mu unapređeni EXR doneti prednost u odnosu na F200?

Ajde za kraj ove sage sa Fuji-jem, napiši tvoje Pros i Cons za F70 i F200, molim te. Izvući ću neki zaključak valjda :)

Edit: kucali u isto vreme...ma troumim se :)

Poslednja izmena:
Vrh Dno