Šta je novo?

Digital USB DVB-T HDTV TV Tuner

Bad Habbit

Slavan
Učlanjen(a)
23.07.2005
Poena
390
Kupio sam preko ebay-a neki USB tv tuner. Posto jako malo znam oko svih tihs tandarda, opsega i slicno, ocekivao sam da cu moci da njim da hvatam ove digitalne RTS kanale. Medjutim danas mi je stigao tuner i pokusavam da uhvatim bilo sta, ali ne pronalazi ni jedan kanal. Saljem sliku sa karakteristikama uredjaja, pa bih zamolio nekoga da mi "prevede" sta mogu i da li ista mogu da ovim da uradim. Hvala.

Prilozi

• A01-3.jpg
    A01-3.jpg
    291.7 KB · Pregleda: 119
Moralo bi da radi po ovim specifikacijama

Ako nista drugo posle ove avanture ces znati mnogo vise. Ovako, signal moze biti digitalan i analogan, a od 2012. kod nas u zemlji zvanicno ostaje samo digitalan. Taj digitalan moze da dodje sa 3 izvora: satelit, kablovska ili zemlja. Da bi mogao da ga procitas treba ti uredjaj koji ima odgovarajuci tjuner. Za satelitski digitalni signal (koga hvatas satelitskom antenom) ti treba DVB-S tjuner (Digital Video Broadcasting - Satelite), za kablovski digitalni signal (koga hvatas kablom svog operatera tipa SBB, IKOM i sl.) ti treba DVB-C tjuner (Digital Video Broadcasting - Cable), a za zemaljski digitalni signal (koga hvatas antenom na krovu kuce) ti treba DVB-T tjuner (Digital Video Broadcasting - Terrestrial). TV kartice su do sada bile sposobne da citaju iskljucivo analogni signal, medjutim u poslednje vreme se javljaju TV karte koje mogu da citaju i digitalni signal, a ima i tzv. hibridnih karti koje mogu da citaju i digitalni i analogni signal tj. imaju i analogni i digitalni tjuner (jedan od gore pomenute 3 vrste, najcesce DVB-T). Na osnovu slike koju si ostavio koliko vidim tvoj TV tjuner je iskljucivo digitalni i to DVB-T sto znaci da mozes da hvatas samo zemaljski digitalni signal (znaci varijanta antena -> standardni koaksijalni kabl -> TV tjuner veza). Na drugoj strani i ovi DVB standardi imaju svoje, da ih tako nazovem, apdejte ili novije verzije pa postoje i DVB-S2, DVB-T2 i DVB-C2 pri cemu za citanje npr. DVB-C2 signala ti treba iskljucivo DVB-C2 tjuner, DVB-C nece moci da ga procita. Kako je u nasoj zemlji zvanican standard za zemaljski digitalni signal DVB-T2 ti ni njega ne mozes da uhvatis sa DVB-T kartom. Drugim recima nadam se da nisi mnogo platio taj tjuner jer je ovde beskoristan i mozes da ga bacis u djubre. Varijanta je da to utopis nekom iz npr. Hrvatske ili Makedonije jer oni koriste DVB-T standard pa ce uredjaj tamo moci da se iskoristi, ali opet samo za zemaljski digitalni signal, ne i za npr. kablovski. Verovatno najgori odgovori koji si mogao da ocekujes i neka me neko ispravi ako gresim, ali mislim da je to ta prica. Sledeci put kada kupujes TV kartu ili cak kompletan TV uredjaj obavezno pogledaj odakle planiras da vuces signal (satelit, kabl, zemlja), koji standard se koristi (npr. ako je kablovska TV onda je u pitanju DVB-C ili mozda DVB-C2) i nakon toga trazis uredjaj koji ima takav tjuner. To je cela procedura.

nema apsolutno nikakvog smisla kupovati dvb-T(1) tunere i televizore ako neko već pati od toga da mora imati digitalni tv.
Lepo sačekajte malo da se pojave uređaji.

Hvala svima, narocito @Roy Jones Jr.

Znaci, dzabe sam bacio pare. :( Ok, nisu neke prevelike pare, ali su ipak pare koje ne bih bacao da sam znao ovo. Recite mi jos ako znte, posto bih hteo i to da probam u kom opsegu se emituje rts na digitalnom signalu kod nas, posto imam, sto mozete da vidite sa slike mogu da biram opseg u kojem ce da trazi kanale, a ja ne znam taj opseg. Imam i ovaj neki parametar bandwidh sto ne znam ni sta znaci. Probao sam mu stavim za zelju germany i hungary, pa da sam trazi,a li tako nije nista nasao. Takodje me interesuje da li mislite da je mozda razlog sto ne moze da nadje kanale slabija antena ili signal, posto ja pokusavam da nadjem sa tom antenom sto su mi dali, koja je dosta mala. Na ovim slikama sto asm okacio ima i neki pregled signala po zemljama i koliko vidim posto je sitna slika, mi smo pokriveni tim DVB-T signalom. Stavljam jos par slika pa ako neko ima neki koristan savet, bio bih zahvalan.

Prilozi

• A01-1.jpg
    A01-1.jpg
    114.8 KB · Pregleda: 58
  • A01-2.jpg
    A01-2.jpg
    167.7 KB · Pregleda: 44
  • A01-4.jpg
    A01-4.jpg
    63.8 KB · Pregleda: 41
  • A01-5.jpg
    A01-5.jpg
    39.7 KB · Pregleda: 40
  • Untitled-1.jpg
    Untitled-1.jpg
    48.6 KB · Pregleda: 53
vidi da li ima među tim ponuđenim zemljama Other opcija, tu smo mi obično :D
a to mi deluje kao manuelno podešavanje. Ako auto skeniranje nije našlo ništa ondak ne znam.
Jedina druga fora može biti da je za ATSC signal pa van amerike ne vredi koristiti, pošto si i sam rekao da je sa eBay-a. Ima svakavih prevara danas.

Ali nije mi jasno zašto si kupovao preko eBay-a kad kod nas imaš gomilu tih stickova koji btw imaju i garanciju za razliku od tog.

Poslednja izmena:
mi smo pokriveni tim DVB-T signalom

Da, standard koji se trenutno koristi u nasoj zemlji jeste DVB-T a ne DVB-T2. DVB-T2 ce tek biti posle digitalizacije aprila 2012. , tako da je to jedina greska od strane Roy Jonesa, ostalo je solidno objasnio.

Pa cekaj onda, posto je ovo sto ja imam DVB-T, to bi onda znacio da mogu da hvatam nase digitalne kanale? Jel znas mozda ti u kom opsegu da mu stavim da trazi i sta da stavim pod ovim bandwidth?

Trebalo bi da ih hvatas, tu saku digitalnih koji postoje medju kojima je RTS1, RTS2, RTS Digital i Avala. E sad da li mozes da hvatas i RTS HD zavisi od toga da li je taj tuner MPEG2 ili MPEG4. RTS HD je MPEG4 , ovi ostali su MPEG2 i trebao bi da ih hvatas ako ti je antena pravilno okrenuta ka avali.

Evo tek sad vidim da pokusavas da uhvatis nesto sa tom maleckom antenom hehe, od toga nema nista, jedino loga na krov u pravcu avale kao sto rekoh :d

Ahaaaaa. :) Vidis to je vec nesto. Dakle problem je verovatno u anteni. Dobro, onda bar ova oprema nije za bacanje. Ajde videcu da pokusam nesto sa nekom drugom antenom ili na nekoj boljoj lokaciji pa cu da vidim da li moze. Tnx. ;)

Ja sam imao GT-P8000 karticu koja je hibridna i podrzava Analog TV + DVB-T i moglo je da se uhvati par digitalnih kanala, tako da bi i ti trebao da uhvatis bar RTS 1. Verovatno da je problem do antene.

Znaci trenutni signal je ipak DVB-T, a od 2012 se ide na DVB-T2. Cool, to nisam znao, a i odlicna vest jer onda ovaj tjuner moze da se iskoristi.

Jos kad bih znao kako. :) Ne znam koji opseg da skeniram, a ovako nasumice, nece da nadje ni jedan kanal. E sada mozda je problem ta mala antenica, mada nju sam dobio, tako da bi trebalo da moze da se koristi. Moram da probam negde na nekoj vecoj visini, mozda uspe da uhvati signal.

Nego, po mojoj nekoj logici ja ne bih mogao da antenski kabl od kablovske, koja nema pretplatu za digitalnu televiziju, vec samo analognu, da nekako nabudzim na ovaj usb stick i da mu tako dovedem signal? Koja mi je jos alternativa? Antena na krovu i nista vise?

^
Upravo tako, to je ono sto sam hteo detaljno da objasnim u prvom postu. Preko kabla tebi dolazi, logicno, kablovski signal i to obe vrste u isto vreme i analogni i digitalni, ali da bi ga procitao treba ti odgovarajuci tjuner. Na tvom, pretpostavljam standardnom CRT TV-u, ti mozes da procitas samo analogni signal jer on ima samo analogni tjuner. Ako bi imao npr. neki LCDTV ili PlazmaTV koji ima integrisan DVB-C tjuner (nemaju svi) mogao bi da primis i digitalni kablovski signal (ali zato svi oni imaju analogne i DVB-T tjunere pa mogu da prime i analogni signal i digitalni zemaljski). Ista prica vazi i za PCTV karte, one analogne citaju analogni signal bez obzira da li dolazi sa kabla ili krovne antene, ali zato one digitalne citaju samo jedan od ta dva digitalna signala. Za kablovski digitalni signal potreban je DVB-C tjuner, a za zemaljski digitalni signal je potreban DVB-T tjuner (kod nas od 2012. bice dakle neophodan DVB-T2). Sto se tice digitalne kablovske, to sto nemas pretplatu nije vazno jer kroz kabl tvog operatera se vec sada gura i analogni i digitalni signal u isto vreme, a tebi treba samo odgovarajuci tjuner koji ce da ga procita tj. DVB-C tjuner (TV karta sa takvim tjunerom ili kompletan TV uredjaj sa integrisanim DVB-C tjunerom). Na drugoj strani ima operatera koji kodiraju svoj digitalni signal pa ti je onda neophodan i njihov dekoder (risiver). Koliko znam to npr. radi SBB dok kod npr. IKOM-a mozes da primis digitalni signal osnovnog paketa bez dodatnog dekodera.

Uh, hvala za ovaj post, mada mislio sam da ne objasnjsavam, ali izgleda cu mroati. Dakle, ja imam LCD tv(sa DVB risiverom), imam SBB kablovsku, imam i digitalni risiver, sa dekoderom za digitalni signal (da, kod njih je digitalni signal blokiran). E sada. Ovo za sta vas pitam uopste nije za mene. Moj ujak kome treba prenosivi televizor me je zamolio da mu porucim ovako neku stvarcicu koja bi mu omogucila da preko laptop-a moze da prati neke domace kanale. E sada, posto ja oko svega ovoga apsolutno nemam pojma, porucio sam mu ovo misleci da je u pitanju cak analogni tuner. Kada je stigao i kada sam video da pise DVB-T shvatio sam da je ipak digitalni. Onda sam se ponadao da cu moci makar da hvatam te digitalne kanale, ali nisam uspeo da uhvatim ni njih, pa sam zato i pokrenuo temu.

Inace, covek kome je ovo namenjeno, moj ujak, ima KDS kablovsku i nema digitalni risiver, vec obican analogni signal i CRT televizor. Njemu, kao sto sam rekao treba neko prenosivo resenje, odnosno bas ovako nesto sa antenom, tako da moze, posto dosta ide po terenu da ima preko laptop-a tv svuda sa sobom.

Sto se tice probavanj, verovatno ces me pitati zasto ne probam kod sebe sa kablovskom. Prvo, ja nemam laptop, a desktop i LCD gde je i digitalni risiver su veoma udaljeni, tako da nema sanse da ih spojim. A drugo, znam kada su mi uvodili digitalnu televiziju, da je taj momak citao neki serijski broj, da li risivera ili kartice u njemu, centrali, kako bi oni za taj serijski broj omogucili signal. Pretpostavljam da kada bih se povezao sa nekog drugog risivera, da ne bih mogao da imam signal, odnosno on bi bio skreblovan.

^
Da, sada je konkretan problem mnogo jasniji. Na zalost plasim se da je jedina opcija za TV na laptopu pri kretanju na terenu ta antenica koja je dosla sa kartom pa sta uhvati, jer priznaces bilo bi jako komicno da covek vuce sa sobom u jednoj ruci klasicnu LOGA antenu, a u drugoj laptop :) Necu te pitati da probas sa kablovskom jer je tjuner DVB-T, a za kablovsku treba DVB-C :) Razlog zasto ne mozes da uhvatis nista mi nije poznat, ali moguce da je problem do antene na jednoj strani i eventualno slabog digitalnog signala na drugoj, a mozda je i nesto trece, ali mi ne pada na pamet nista. Ako neko ima neku ideju neka predlozi.

Prosledio sam ujaku tuner, pa cemo da vidimo. Mozda on bude imao vise srece. :)

Ne znam onda sta je sa ovim mojim, ali ja i dalje nista ne mogu da uhvatim. E reci mi koji program ti koristis za trazenje i gledanje tv-a i reci mi u kom opsegu mhz (i ako znas bandwidh) trazis kanale?

Koristim Presto!PVR ili windows media center u sedmici. Za Mhz ću ti napisati popodne, u svakom slučaju izaberem srbiju i crnu goru u wmc ili neku zemlju iz okruženja u pvr-u pa sam odradi pretragu..

Ok, hvala ti. Ja koristim neki fabrciki player, sa kojim sam i pokusavao da pronadjem signal. Nisam koristio ova dva programa sto si mi predlozio. Probacu, posto imam Sedmicu da se snadjem sa ovim windows media center.

Javi mi molim te za te frekfence kada saznas. ;)

Digitalni su na 27. kanalu

Evo šota, možda će ti biti od pomoći.

Prilozi

• tuner.JPG
    tuner.JPG
    40.9 KB · Pregleda: 72
Tnx. ;) Trenutno je problem u tome sto moj ujak, kod koga je tuner, nije uspeo da se snadje sa WMC-om, pa se sada ceka da ja najdem vremena da odem do njega da pokusam ja da se snadjem. Javicu kako je proslo. ;)

U wmc-u je bitno da izabereš "Srbija i Crna Gora (bivša)" kao region, ako izabereš samo Srbija neće naći ništa, zašto, nemam pojma :)

Verovatno sam vec dosadan :( ali moram ipak da pitam jos nesto. Problem je sto kao sto sam napisao tuner nije kod mene, pa pokusavam telefon da objasnim ujaku sta da radi, a on ili nesto ne radi kako treba ili to ne radi kako treba.

Dakle, ovaj fabricki player, definitivno nece da nadje nista, ni u ovom opsegu.

Hteo bih da pokusam sa WMC, medjutim on je uspeo da aktivira za zemlju Srbiju i sada ne zna, a ja jos manje kako da to resetuje, da moze ponovo da bira zmelju. Ja sam mu cak rekao da uninstalira, pa reinstalira iz windows components WMC misleci da ce da mu da da ponovo bira zemlju i sve ostalo, ali ne vredi. Jel znas mozda kako to da uradi, pa da proba jos sa njim?

Bio sam "na mestu zlocina" i ne vredi. :( Uspeo sam da promenim podesavanja u WMC-u i stavio Srbija i Crna Gora i trazio je dosta dugo, ali ne vredi. Nisam znao da li da stavim pod postal code 11000 ili 381, ali ni sa jednim nije uspeo da skine listu kanala. Medjutim posle je trazio ali nije nista nasao.

Pomislio sam da je mozda problematican drajver, koji sam dobio uz njega, pa sam ga obrisao i stavio da Sedmica sama nadje. I kada je nasla napisala je da je u pitanjuDVB-T 2. E sad sta je to 2? Jel to ta nova generacija koja tek treba da dodje? Ako jeste, onda to znaci da zbog toga ne mogu da uhvatim ni jedan kanal?

To ti znaci da ces lepo sacekati 2012 god da bi koristio taj uredjaj kod nas. :D

Ne verujem da znaci da je DVB-T2 jer takvih PCTV tjunera trenutno ima jako malo ako ih uopste i ima, a cak i da jeste taj standard on je kao ekstenzija DVB-T "backward compatible" i morao bi da procita sve sto je DVB-T.
Da li ste probali sa nekom jacom antenom tipa neka LOGA kod komsije i sl., jer je mozda stvarno problem do ove male?

Vrh Dno