Šta je novo?

Digital na Z-5500

Srecno sa njima i neka te dugo sluze.

Poslednja izmena:
U zdravlje da se sluzis, ali za prostoriju od 40kvm Z-5500 jednostavno nije to to :)
Iako imam taj sistem tvoj volumen treba ispuniti. Imas Yamaha player, ok.... sledece neka ti bude Yamaha Audio/Video Receiver i komplet finih zvucnika (Monitor Audio, KEF i sl), onda ces moci ispuniti audio/video dozivljaj ;)

Uspeo sam da povezem digitalno logitech z-5500 i sb live 5.1 karticu, ali imam problem ne mogu da dobijem 5.1 zvuk samo stereo, u drive-ima imam opciju ac3 passthrough ali i kad tu opciju cekiram isto se desava, koje je resenje?

Poslednja izmena:
Moraš da podesiš i AC3 filter da ti radi passthrough signala...

Ne trebaš da ga isključiš, već u podešavanjima AC3 filtera da uključiš passthrough za DTS i AC3...

Evo danas sam uzeo X-Fi Titanium PCIe SB0880,ubacio u komp :) instalirao sve,ove beta drajvere i pratecu opremu od programa,povezao sve.Radi dobro,stalno mi ispisuje Digital.

E sad imam sledeci problem,zvuk je kako da opisem previse kristalan i kod muzike kao da fali basa(originalni diskovi) i kod filmova sa DTS-om(da li mozda treba da ispise DTS na ovom ekranu,jer kad sam povezivao sony cini mi se da je pisalo?).Kada pojacam na neki maximum ili nekih 80% rekao bih da cujem nekakvo krckanje na ovom centralnom.

I nikako da nateram da mi rade kako treba zadnji levi i prednji desni.Tj prednji desni radi ali je slabiji,mislio sam da je do kablova.Uzeo sam danas 4mm bakarni(nema boljeg u Sapcu :( ) ali opet je tiho :S:,a zadnji levi mi prebacuje na bass i sa analognim i digitalnim povezivanjem :S:.

Da li neko zna koji bi uzrok mogao biti mojih problema?

Ako ti se sum javlja kada nista ni ne pustas, a jace se i cuje kako vise i pojacavas. Uradi ovo sto sam i ja sa slike. Tj. disable-uj sve osim izvora gde su ti zvucnici prikaceni.

Ovo za izjednacavanje ne znam, vidi mozda CMSS-3D da namestis/procackas ..

Prilozi

• Untitled.png
    Untitled.png
    100.6 KB · Pregleda: 73
kada se ne pusta nista ja nemam suma,jedino sto je zvuk previse kristalan (dok radi muzika) a to me iritira.I to krckanje,da li ima neka opcija da npr pustim samo muziku na jednom zvucniku?

Probao sam i sa 3D-om ali opet ista stvar i kad sve iskljucim i dalje previse kristalno.Iskljucio sam sve sto si rekao ali i dalje :(

Da nisi uključio Crystalizer na 100%?

ma jok,to sam prvo pomislio jer sam malo testirao kakav je zvuk sa njim na nekih 50-55% i kada je on ugasen ima jedva primetna razlika :S:

Stvarno nisam vise pametan :( a tako sam se obradovao,prvo nigde nije bilo zvucne a sad mi ne radi kako treba :(

Poslednja izmena:
Zanimljiva situacija: kako sam ubacio licencu za DTS, više ne reaguje dugme za efekte na kontrolnoj konzoli i sad piše DTS??? Pre je bilo: stereo,stereo x2...

Hehe, pa naravno da pise DTS ako ti je DTS-Connect ukljucen. Kada zelis da ga koristis ukljuci ga i obrnuto, najlakse na ikonicei pored sata (desni klik). Sto se tice Pavla probaj u podesavanjima da prvo ugasis sve izvore koje ne korisits tj u play modu da budu mutirani, drugo jesi lepo povezao kablove od zvucne do zvucnika, trece pogledaj bass redirection da li ti je ukljucen ili nije i tu i u THX konzoli proveri da li su ti svi kanali istog intenziteta.

Zanimljiva situacija: kako sam ubacio licencu za DTS, više ne reaguje dugme za efekte na kontrolnoj konzoli i sad piše DTS??? Pre je bilo: stereo,stereo x2...

Zato sto svu vrstu zvuka enkodira u DTS ,,, dobra stvar ... meni malo u pocetku bilo sumnjivo dok nisam primetio da imam stalan kavlitet zvuka u filmovima :)
Cak je mozda i dts bolji od DD u filmovima ... a dobra stvar u DD je sto je zvuk u igrama kudikamo bolji od analognog prikljucka

Dolby Digital Live i DTS-Connect su ultimativno resenje za prenos 5.1 zvuka preko SPDIF za igrice drugi ne DD&DYS 5.1 materijal ali za muziku su apsolutno nepotrebni. To su encoderi, znaci hvataju zvuk kakav god da je i slaju ga u 5.1 formatu, ne poboljsavaju kvalitet, tako da je best way za muziku i dalje stereo PCM preko SPDIF.

Ugaseni su svi izvori,ista je situacija :S:,kabal je opticki tj u Digital Out,bass redirection ugasen,svi kanali su istog intenziteta.

A kako se dodaje ta DTS licenca,tj gde da je pazarim :D ?

Poslednja izmena:
Ugaseni su svi izvori,ista je situacija :S:,kabal je opticki tj u Digital Out,bass redirection ugasen,svi kanali su istog intenziteta.

A kako se dodaje ta DTS licenca,tj gde da je pazarim :D ?

na netu nekom virtuon karticom ... cena prava sitnica .. oko 4 - 5 eura :)

Pavle, preko SPDIF mozes poslati stereo PCM ili encodovani 5.1 (DD ili DTS). A Z-5500 to moze da vidi samo kao stereo. Koriscenje encodera DDL ili DTS-C sakuplja 5.1 zvuk i encodira ga u DD ili DTS i salje preko SPDIF.

Zato sto svu vrstu zvuka enkodira u DTS ,,, dobra stvar ... meni malo u pocetku bilo sumnjivo dok nisam primetio da imam stalan kavlitet zvuka u filmovima :)
Cak je mozda i dts bolji od DD u filmovima ... a dobra stvar u DD je sto je zvuk u igrama kudikamo bolji od analognog prikljucka

Da, kad se isključi DTS, sve je kako treba za mp3, mogu da uključim stereo x2, gde je najbolji zvuk za mp3. :)

uzeo sam sad ovaj sertifikat i pri instalaciji mi kaze da nemam Creative uredjaj u kompu :S:

Skini i stavi najnovije drajvere i najnoviji console launcher pa probaj ponovo.

Evo ga Falcon sa njegovim najnovijim drajverima :) :d :p

:D :p

Meni sa svakim novijim drajverom sve bolje radi. U početku je bilo svakakvih bagova ali su vremenom ispeglani.

Kupio sam (najzad) vec spomenute kablove, i dok sam odmah po povratku kuci povezao digitalni kabl, zvucnicke jos nisam, ali i to ce doci na red ovih dana. Kablovi su Oehlbach, NF113 za Coax i silver 2.5 mm² za zvucnike.

Odmah po povezivanju digitalnog kabla, cuje se promena u glasnoci sistema, nista specijalno, ali recimo da su 2 ona cela kvadratica na analognom, slicni kao 1.5 na digitalnom. Za sada digitalno povezivanje je svakako mnogo bolje za gledanje filmova, i tu je razlika najociglednija, a ceo uzitak je fenomenalan. Kod muzike je stvar malo drugacija, i dok su neke laganije pesme sjajne za slusanje (primecuje se promena zvucne slike na bolje, jedva :D ), kod onih sa nesto vise basa dolazi do primetne distorzije zvuka (cuje se kao kad bas probija), ali ne uvek, zasto? jos ne znam, mozda je samo do kvaliteta mp3 fajla...

Eto toliko, pa se javljam kad montiram zvucnicke kablove.

Đe si našao NF113? jel' činč-činč ili činč-bananica?

Isto je i kod mene i to me jako nervira. Ja imam povezano i preko coax-a i analogno. I sad u zadnje vreme cak vise koristim analognu konekciju.
Sada sam trenutno namestio u audio creation modu setovanje koje mi odgovara i koristim analogno.
I moze da se namesti da bude i glasnije nego na digital-u, kao neki offset mu dodje ili nesto slicno..
I da, najbitnije, takodje mi se javlja distorzija preko digital-a na nekim pesmama, na digital-u mi forsira bas i na centralni nekim delom i onda logicno da to ne moze da istrpi toliko centralni.
Probao sam da poredim 192kbps mp3 i flac, istu pesmu. Nesto je bolje ali je distorzija i dalje prisutna ..I jedno resenje je da smanjim 80Hz skalu ..
I to se najbolje primeti tako sto povecas za ~50% te niske frekvencije i onda tek vidis koliko ima distorzije tad. Dok na analognom sav bas i ide u sub a ne centralni ..

Na optici nisam primetio bilo kakve distorzije.

E ovako,nasao sam u garazi nekih 2x10m prastarog bakarnog debelog kabla :d.
Uzeo lepo povezao prednji desni koji je tise radio,povezao zadnji levi sve lepo radi i cuje se.

I sednem pre neko vece da gledam film (Full HD,DTS) i ne prodje pet minuta kad krenu da krce svi zvucnici :s:.Tu mi pukne film i krenem redom da namestam DTS.Podesavao itd nikako da proradi :s:

I ajde reko na kraju uradim Autoupdate,ispalo je da imam uz ovu Titanium zvucnu DTS sertifikat dzabe :p:.

Sav srecan krenem u igranje sa podesavanjima, posto nemam nijedan original audio cd sa nekim bas jakim bassom izvadim ja lepo Gucu,Bregovica i Bijelo Dugme remasterd izdanje "Uzivo kod hajducke cesme" :)

Podesavanja su mi sledeca

EAX Effects "None"

X-FI CMSS 3D, ukljucen i namesten na 50% i surround na Stereo mode,jer mi se svidja da se ovi zadnji "ubacuju"

X-Fi Crystalizer iskljucen

SVM takodje iskljucen

EQ Rock

Encoder DTS,jer mi je zvuk nekako najbolji za .flac i original.

Eto to su moja podesavanja, na nekih 100% gore navedena muzika razbija od glasnoce i kvaliteta zvuka :d, e sad prednji levi imam utisak da je malo probio ali to se oseca samo na 90-100% ali on mi jedini nije na zidu pa moguce da vibrira na ormaru.To cu sutra istestirati.Bass mi radi super,nemam primedbe :)

E sad imam pitanje oko podesavanja THX da li sta treba da se dira za Bass Redirection ili da bude default?

Poslednja izmena:
Vrh Dno