Šta je novo?

Digital na Z-5500

gremlini :) ili mozda:

http://www.hardforum.com/showthread.php?t=1140454

"There are three 'gamer' x-fi cards. There is the xgamer nonfatality, the xgamer fatality, and the xgamer fatality pro (yes, confusing). The xgamer nonfatality does not allow for manual switching between analog and digital, and only uses digital when there is a dolby digital stream detected. the xgamer fatality nonpro I believe allows for these setting changes. The fatality PRO adds the additional memory. I have talked to creative labs tech support about this issue, and the reason my options are greyed out is because I have the nonfatality xgamer. I will need to buy the fatality or fatality pro for these crucial settings."

*** cudno je stvarno da su zakljucali ako su isti cipovi/izlazi u pitanju
searchuj neke ruse lol neki dll/reg tweak za "otkljucavanje" flexijack opcije npr.

isto izgleda vazi i za tebe pavle93
ooops mozda i ne vazi posto koristis "integrusu"

Upravo sam na isti clanak/post naleteo nesto ranije tog dana, dojadilo mi je vise cimanje sa Gamer-om i digital-om.
Zahebo sam CooLa-u i prodao mu karticu :d Videcu da uzmem nesto drugo slicno Gamer-u ..
Hvala na svom trudu ( svima ) al' *** ipak je Creative krivac :S:

Poslednja izmena:
^^ Thx, javljam utiske cim ih stavim! U satelite cu verovatno staviti one malo deblje, znaci 4 mm², a do pojacala (woofer-a) ce ici oni od 2.5

^^ Thx, javljam utiske cim ih stavim! U satelite cu verovatno staviti one malo deblje, znaci 4 mm², a do pojacala (woofer-a) ce ici oni od 2.5

Pošto i ja planiram promenu kablova, ako već menjaš te kratke u zvučnicima, šta je sa kablovima koji povezuju konektore u vuferu, ili su direktno sa ploče izvedeni?

btw. Koliko je metar nekog debljeg bakarnog kabla?

Poslednja izmena:
šta je sa kablovima koji povezuju konektore u vuferu, ili su direktno sa ploče izvedeni?

Vidis, o tome uopste nisam razmisljao :d, ali cu to svejedno ostaviti za neki drugi put...

btw. Koliko je metar nekog debljeg bakarnog kabla?

Posto nisi rekao koja debljina, imas one od 4 mm² koji su oko 350 din/metru, a 2.5 su oko 200 din/metru. Ako uzimas u rolni, onda je nesto jeftinije, ali im stoje samo 1.5 i 2.5 mm² u duzinama od 10 metara, a cene su 1200, odnosno 1600 din. U pitanju su Oehlbach kablovi.

Nego, zar nisu ovi kablovi sto dolaze uz zvucnike vec bakarni??

Poslednja izmena:
Nego, zar nisu ovi kablovi sto dolaze uz zvucnike vec bakarni??

Jesu ali im je presek nešto malo, 0.7 ili 1mm² mislim, a srebrne već ne bih jer čisto sumnjam u neki veliki dobitak, jer to ipak nisu pro zvučnici, + što mi treba nekih ~40 metara za sve satelite.

Poslednja izmena:
Sto rece jedan jastreb sa ovog foruma (hehe) ne pravis Veyrona tako sto u Yugo stavljas skupe delove :) Ok, da promenite za bakarne kablove ali da uzimate slicne brendirane koji su 9e po metru i jos da menjate unutrasnje kablice koji su toliko kratki.... jednostavno nema potrebe.

Nije jastreb n'o soko :p

Inače mislim da nećete dobiti bog zna šta promenom kablova, pre će biti placebo efekat nego bilo šta drugo jer da se ne lažemo, koliko god da su Z-5500 dobri zvučnici ipak su daleko of Hi-Fi. Bolje taj novac uložiti u upgrade zvučne ili bolje slušalice nego u kablove.

Samo iznosim svoje mišljenje, ne palite odmah lomaču :D

Totalni sam noob po ovom pitanju...Da li se signal posebno preradjuje za digitalni izlaz a posebno za analogni?Trenutno svoje Z-5500 vozim na integrusi ( dok ne kapne za nesto bolje ;) ) ali koliko sam video na ploci ima i digitalni izlaz ( spdif/out jedan je coax,a drugi je cetvrtast i svetli crveno) . Da li ce biti bilo kakve razlike ako bi ih nakacio na taj digitalni izlaz u odnosu na ove analogne na koje su zakaceni sad... ?

Koliko ste platili svoje kablitje za ovo digitalno povezivanje,i gde?

Poslednja izmena:
Od tebe zavisi šta će da obrađuje signal. Može zvučna kartica, a može i Logitech dekoder. Ako ćeš da ti zvuk obrađuje zvučna kartica, ne diraj ništa, a ako hoćeš da ti zvuk obrađuje Logitech, onda moraš da nađeš u drajverima opciju pass-through i da nju osposobiš.

Ja sam moj optički kabl kupio u Balkanskoj u onom malom tržnom centru na prvom spratu. Čovjek ima sve moguće kablove i u momentu kada sam ja tražio jedini je imao kabal koji meni treba - sa bananicom na jednom i standardnim optičkim TOSLINK konektorom na drugom kraju. Cirka 5 evropljana... :d:d:d

Meni se cini da mi treba 2x Coax,jel to u redu ili gresim??

Ako imas coax out na ploci onda samo uzmes coax kabl sa dva in-a.
Kao slika 1 sa Falcon-ovog linka.
Ja sam uzeo Neotech coax kabl u Kanibalu izasao me ~900din, mada samo 1m. To mi trenutno odgovara mada cu morati uzeti duzi kabl ..

Pazi, ovo sam planirao da uradim vec neko vreme, ali nikako da stignem. E sad, moja dilema oko zvucnickih kablova je sledeca. Svakako ako bi uzimao, uzeo bi one Oehlbach Silver, jedino sto ne znam koji promer kabla odgovara onim zabicama na zvucnicima 1.5, 2.5, 4.0 mm² , tj. kojeg su promera ovi kablovi sto vec dolaze uz Z-5500?? I da li to sve ima svrhe raditi, a ne promeniti ovaj kabl unutar samih satelita??

Na osnovu slike iz ovog posta moze se zakljuciti da se kablovi kace na satelite preko zabica. Kod mene nije takav slucaj, vec samo ulaze u kuciste satelita kroz jednu rupicu.

Da li su zabice u unutrasnjosti satelita? Ako je tako, kako da ga otvorim, ima li srafova ili neceg slicnog?

U pitanju su zvucnici stari oko 3 godine.

Sve ovo pitam posto planiram da zamenim kablove.

Starije serije nisu imale zabice, ali posto su se korisnici zalili da su im kablovi "tanki" Logitech im je izasao u susret i u narednim serijama izbacio satelite sa zabicama, kako bi oni koji zele mogli da zamene kablove. Sto se tice otvaranja satelita, nemam predstavu kako se otvaraju :(

Pretpostavljam da je kvalitet zvuka po resenjima ovako rasporedjen:
1. Neintegrisana SPDIF
2. Neintegrisana bananice
3. Integrisana SPDIF
4. Integrisana bananice

E sad koliko je integrisana SPDIF varijanta dobra kao prelazno resenje, jel bliza varijanti 2 ili je ipak razlika mala u odnosu na 4?
Hocu da uzmem z5500 ali trenutno nemam kesha i za SB.
Integrusa mi je SoundMax sa ASUSA P5B.

POZ

SPDIF za sadrzaj koji emituje DolbyDigital i DTS je identican svuda, znaci sa DVD i MKV ripova ali DivX i muzika itekako zavise od zvucne kartice, da ne pominjem igrice.

Jos se nije javio onaj koji je primetio razliku u kvalitetu zvuka u nacinu povezivanja.
Niti ce, jer su zvucici samo glasni i nista vise, nikakvog drugog kvaliteta nemaju, sem sto su i danas najjaci PC zvucnici i to je to.
Svi ih slusaju na 10% ili u suprotnom zive sami u velikoj kuci na selu, voze dzip i ne brinu koliko kosta jogurt i hleb.

Poslednja izmena:
Evo sta sam ja primetio u povezivanju digitalno.
1. Svi kanali se cuju isto, nema slabijih/glasnijih, a kod analognog toga ima.
2. Glasniji su.
3. I da, zvuce nekako .."dominantnije" bolji je zvuk, samo nisam siguran da li je to zato sto su sada izjednaceni kanali ili ne. Ali u svakom slucaju sam osetio razliku.

Dekoder ugradjen u Z5500 je jednak ili malo bolji od interne obrade danasnjih integrusa, jacina (glasnoca) nije jedino po cemu treba meriti njegov kvalitet.

Pa njihov glavni adut i jeste jacina, a digitalno su jednostavno glasniji. A ostim toga kao sto sam i rekao bolje i zvuce, ne mogu da procenim da li je zvuk cistiji ali, recimo da je neki subjektivan osecaj da je malo bogatiji ..jednostavno malo lepse zvuce. Ja eto tu licno osecam razliku.

Poslednja izmena:

Falkon,sta ce mi onaj konverter? Mislim da problem mogu da resim samo sa 2xCoax ??
Problem:Imam Creative Live 5.1 i naravno,centralni zvucnik mi ne radi uopste.Kada predjem na digitalni signal preko Caox-a,da li ce ovaj problem da se resi??

Edit: Da ne ispadnem toliki *****.Na Live! 5.1 imam digitalni izlaz (digital out) .Pretpostavljam da tu treba kabl bananica-caox (bananica za zvucnu,jer takav je izlaz iz zvucne , a coax za z-5500)

Druga mogucnost je da zvucnike kacim na nemam pojma koju integrusu koja ima digital out i to preko coax,pa pretpostavljam da mi za to treba najobicniji 2xcoax in kabl.

Sta je bolje od ove dve solucije??I da li sam u pravu da ne bacam pare dzaba...?

Poslednja izmena:
Dekoder ugradjen u Z5500 je jednak ili malo bolji od interne obrade danasnjih integrusa, jacina (glasnoca) nije jedino po cemu treba meriti njegov kvalitet.

Z-5500 decoder porede i kazu da je bolji od obrade na X-Fi karitcama a ti kazes da je jednak integrusama koje nemaju decoder vec sve rade softwerski uz pomoc cpu???

Ako uzmes adapter iz jastrebovog (pardon soko) posta gubis dig in. Uzmes adapter stereo bananica u 2xRCA (chinch) i jedan ti je dig out dok drugi mozes iskoristiti kao dig in, naravno posle ide coax kabl do Z-5500.

Vise citajte po netu o D/A konverziji, i kvalitetu istog u Z5500 i danasnjim integrusama, a manje hejtujte :)

Na osnovu slike iz ovog posta moze se zakljuciti da se kablovi kace na satelite preko zabica. Kod mene nije takav slucaj, vec samo ulaze u kuciste satelita kroz jednu rupicu.

Da li su zabice u unutrasnjosti satelita? Ako je tako, kako da ga otvorim, ima li srafova ili neceg slicnog?

E, ovako. Zabice se nalaze van satelita, ali posto je isti relativno lako rasklopiti, probaj, pa vidi kako je kod tebe. Evo par slicica, sa njih se sve vidi, pa da ne objasnjavam, ali u svakom slucaju prvo se odsrafe prednja 4 srafa...

Starije serije nisu imale zabice, ali posto su se korisnici zalili da su im kablovi "tanki" Logitech im je izasao u susret i u narednim serijama izbacio satelite sa zabicama, kako bi oni koji zele mogli da zamene kablove. Sto se tice otvaranja satelita, nemam predstavu kako se otvaraju :(

Nisam bas siguran u ovo za zabice, jer sam ja svoje zvucnike uzeo svega par meseci od pojavljivanja. Cak se vise i ne secam kad je to bilo, ali mislim da su prosle bar 4 godine od tada.

Jos se nije javio onaj koji je primetio razliku u kvalitetu zvuka u nacinu povezivanja.
Niti ce, jer su zvucici samo glasni i nista vise, nikakvog drugog kvaliteta nemaju, sem sto su i danas najjaci PC zvucnici i to je to.

Javice se onda kad nadju malo vremena da odu da kupe sve potrebne kablove, i potrose pola dana na instalaciju istih... Naravno, utiske cu preneti bilo da ima razlike u zvuku, ili nema.

Evo sta sam ja primetio u povezivanju digitalno.
1. Svi kanali se cuju isto, nema slabijih/glasnijih, a kod analognog toga ima.

Ovo mogu da potvrdim jer se prednja dva cuju nesto slabije od ostalih.

Prilozi

• Z-5500 Zabice.JPG
    Z-5500 Zabice.JPG
    261.2 KB · Pregleda: 77
  • Z-5500 Gumena Podloska.JPG
    Z-5500 Gumena Podloska.JPG
    261 KB · Pregleda: 71
  • Z-5500 Sraf.JPG
    Z-5500 Sraf.JPG
    341.5 KB · Pregleda: 65
Poslednja izmena:
E, ovako. Zabice se nalaze van satelita, ali posto je isti relativno lako rasklopiti, probaj, pa vidi kako je kod tebe. Evo par slicica, sa njih se sve vidi, pa da ne objasnjavam, ali u svakom slucaju prvo se odsrafe prednja 4 srafa...

Nisam bas siguran u ovo za zabice, jer sam ja svoje zvucnike uzeo svega par meseci od pojavljivanja. Cak se vise i ne secam kad je to bilo, ali mislim da su prosle bar 4 godine od tada.

Kod mene nema zabica, kablovi ulaze direktno u zvucnike a i ja sam ih uzeo odmah kada su se pojavili.

Sto se tice otvaranja, uopste nisam shvatio da su to srafovi, mislio sam da su to samo nosaci za plasticne maske :S::d

Probacu danas da otvorim pa cu da vidim sta dalje. U svakom slucaju, hvala! :wave:

Nazad
Vrh Dno