Šta je novo?

Digital na Z-5500

Koliko koshta metEr dobrog kabla, koji ne bi bio bacanje para za ove zvucnike, ja sam vec duze vreme nameravao to da kupim, ali se uvek nashlo neshto pametnije. A skoro sam nabavio i normalnu zvucnu kakvu zasluzuju ovi zvucnici pa mozda da poboljsham ceo ugodjaj sa nekim kvalitetnijim kablovima...

Ovi na koje sam se ja nameracio su u zavisnosti od debljine (2.5 ili 4.0 mm²) oko 370, odnosno 700 dinara po metru. Tako da mi se sve cini da ce ipak biti ovi od 2.5 mm², ipak ce tu biti dosta metara kabla...

Nego, isplati li se zezati se sa onim kablicima unutar samih zvucnika, tj. i njih menjati za ove silver?

Poslednja izmena:
Evo ovako, uzeo sam coax kabl i adapter za njega ovako izgleda to sto imam :

Medjutim, Z-5500 ga ne prepoznaje :S:

Gurnem 3.5mm u karticu ( tamo gde pise spdif ) coax u Z-5500 ali na displeju kada selektujem coax pise "No Digital Data" i normalno nema zvuka ..

Da li negde gresim ili me zeza X-Fi Gamer ? Jel neko drugi prikacio na isti/slican nacin digital na Music/Gamer karticu ?

*edit* Ono sto primecujem je da moj adapter ima jednu crticu ( jesu li to muski/zenski ?? ) a
"klasican" 3.5mm ima dve.

Sad jel jedna sam stereo ili ... Naisao sam na ovo :

SUMMARY: For digital you need a digital coax cable with male RCA jacks on both ends. Then get an adapter which is a metal jack with a male 1/8" mono miniplug on one end and a female RCA on the other. Make sure it's not a stereo jack or it won't work at all.

Da li sam ja to uzeo stereo jack pa zato ga uopste ni ne prepoznaje ?

Poslednja izmena:
Ne sa slike se jasno vidi da si uzeo mono sto je ok, jedino ako ti nisu dobro zalemili usta sumnjam. Nego prvo sto mi pada na pamet je pitanje da li si ukljucio digital out only u creative podesavanjima...to je osnovno?!

Ovo je sve sto imam u podesavanjima.
Probao sam da u Audio ( iz Control Panel-a ) da stavim SPDIF out na "use as def."
Ali isto je, kao da nisam ni prikacio kablove, displej ne prepoznaje nema zvuka nigde.

..a sto se tice samog kabla, tj. adaptera on je ok ? posto ima jednu crticu ..
moja ne upucenost :D

Prilozi

• Untitled.png
    Untitled.png
    155.4 KB · Pregleda: 89
  • Untitled2.png
    Untitled2.png
    119.9 KB · Pregleda: 78
Adapter je ok. Sto se podesavanja dice...levi klik 2 puta na zvucnik dole levo kod sata...u play control (prva stavka po redu) advanced i dole pri dnu treba da je! :wave:

Ovo je sve sto imam u podesavanjima.
Probao sam da u Audio ( iz Control Panel-a ) da stavim SPDIF out na "use as def."
Ali isto je, kao da nisam ni prikacio kablove, displej ne prepoznaje nema zvuka nigde.

..a sto se tice samog kabla, tj. adaptera on je ok ? posto ima jednu crticu ..
moja ne upucenost :D

flexijack stavi na digital I/O i decoder na on (external decoder) ako hoces da ti logi radi decoding

Kod mene (Vista x64) nema dvoklika na zvucnik.
Ovo su mi opcije u Sound za SPDIF, configure je gray i na njega ne mogu kliktati.
Probao sam razne stvari ali nista ..Kao sto rekoh displej uopste ne ispisuje da je coax konektovan, nema nikakvog zvuka i npr. ako pustim neku pesmu/film ove "crtice" pored SPDIF/Speakers sto treba da "skakucu" kada ima kontakta, zvuka sta god uopste isto ne reaguju kao da nisam povezao ni jedan kabl.
P.S na ovim shot-ovima su Speakers stavljeni za def. da ne bude zbune da nisam probao obrnuto :D
Nije mi jasno ..
@ivke76 nemam eksterni dekoder.

Sto se tice povezivanja sve treba da je ok, evo na brzinu u paint-u i to ..

Prilozi

• Untitled2.jpg
    Untitled2.jpg
    67.8 KB · Pregleda: 90
  • Untitled3.jpg
    Untitled3.jpg
    73.2 KB · Pregleda: 78
  • Untitled-1.png
    Untitled-1.png
    299.4 KB · Pregleda: 120
Poslednja izmena:

Prilozi

• 1.jpg
    1.jpg
    28.6 KB · Pregleda: 76
  • 2.jpg
    2.jpg
    25.8 KB · Pregleda: 68
Poslednja izmena:
Doh! kod mene uopste nema Jacks panela!

Krivica driver-a ? imam Creative Panel v2.60.29 i Creative Sound Blaster X-Fi Driver 2.18.0004

Valjda su zvanicno posledji od onoga sto ima za XtremeGamer-a na Creative sajtu.

Prilozi

• Untitled.png
    Untitled.png
    117.6 KB · Pregleda: 53
Pa jel moguce da nemas ovo?!

Prilozi

• untitled.JPG
    untitled.JPG
    33.4 KB · Pregleda: 104
Nemam uopste taj klasican ekvilajzer kao na XP-u. Takodje ni Custom opciju sa Ivketovog link-a umesto nje tu stoji levels.
Evo ova slika objasnjava kako kod mene izgleda.

Prilozi

• Untitled.jpg
    Untitled.jpg
    172.6 KB · Pregleda: 84
Ok hvala sada skidam driver-e, nasao sam jos po nesto na netu pa cu videti da osposobim ovo pod Vistom.
Inace, imam jos samo jedno pitanje ovde.
Vi koji imate Z-5500 preko coax-a da li na displeju stoji da je povezan preko coax-a uvek ili samo kada nesto pustite ? posto kod mene pise "no digital data" konstantno ( i kad je iskljucen komp. i dok se pali idt. znaci uvek kao da nije ni povezan ) znaci, da li je to tako ok i zbog driver-a je ?

Samo kada se pusti signal... tada imas informaciju da coax "radi" (ispise ti koji je tip signala). Inace (kada se pritisne pauza, npr.) ispisuje "No digital data", jer, logicno, nema ni signala.

Inace, kod tebe je garantovano problem u tome sto ti FlexiJack radi kao "Line-In". Treba ga prebaciti na "Digital I/O".

na z5450 u input stalno pise coax bilo da se pusta nesto ili ne!

Poslednja izmena:
OMFG poludecu vise sa ovom karticom :mad:

Zadnji driver koji sam nasao ( i trebalo bi da je poslednji ) je v2.18.0006
Sve je isto kao i sa predhodnim.
Driver sa link-a gde je gvlada napisao ono upustvo ne mogu da skinem posto je link dead.

Sad
Download the drivers from http://ftp.us.dell.com/audio/R144728.EXE then u a program like winrar to extract that exe file to a folder, there should be the folder path /drivers/wdm/win2k_xp then in there if you have 32 bit vista, use the folder i386, if you have 64-bit vista use the folder amd64 copy the file ctac32k.sys to c:\windows\system32\drivers (overwrite if necessary). Then, restart the computer. Go to device manager, make sure you have it set to display hidden devices. Look for Creative AC3 Software Decoder. Double click that. Then on one of the tabs there should be a start/stop button. Make sure you stop it then start it again.
Ne mogu da inst. ovo jer mi kaze da nije kompatibilno sa mojim uredjajem ..( predpostavljam da mu sad smeta ovaj Driver, kao i predhodni ..)

X-Fi2 suite sam inst. imam gomilu opcija ali nigde na vidiku nista za digital i/o ili slicno ..

Zatim procitam i ovo vezano konkretno za XtremeGamer-a
* For SB046X and SB055X series: Performs a 4-in-1 function, supporting Microphone-in, Line-in, Digital In and Digital Out connections to which the SPDIF setup above applies.

* For SB073X series : Performs a 3-in-1 function, supporting Microphone-in, Line-in and Optical out connections. On a SB073X series card, this jack does not have the Digital-in function to support the Digital I/O Module. It does however connects to external digital audio devices that accept stereo PCM or compressed Dolby Digital/DTS Bitstream from the Optical output. This will require using a "Toslink to Mini Toslink" cable for connection only.

Moja kartica je XtremeGamer SB0730 i treba da je ok ..

Pa kako bre *** da namestim digital ovde ?

Jel vi drugi imate opciju za digital i/o odma nakom instalacije Creative drivera ?

Poslednja izmena:
Kod zadnjih drivera sve je otkljucano ne trebaju ti dodatni modifikovani driveri. U opcijama za zvucni stikliras enable digital output i toliko. Najnoviji software sa Creativa, njihov audio panel, konzola i alchemy.

Ma uninstaliraj sve te creative gluposti (i tako sam siguran da ti netrebaju izasta) i ostavi sam windows neka updatuje samo drajvere koji su mu potrebni. Tada ces morati imati ono gore sa slike sto sam stavio! I ja sam odavno prestao da se bakcem sa tim glupim creative drajverima i programima!!! :wall:

Sa official creative sajta, Alchemy, Console, Autio Control Panel, Posledji beta driver.

Ovo je ono sto ja vidim.

Sta ne valja ? kartica ? Vista ? prokleti Creative ? Kabl ..? i da kabl nije prikljucen (a jeste) opet bi trebao da imam opcije zar ne ?

Prilozi

• Untitled.jpg
    Untitled.jpg
    150.9 KB · Pregleda: 85
skini sadasnje drajvere sa driver sweeperom/cleanerom

instaliraj ovo:
http://downloads.guru3d.com/Creative-Sound-Blaster-X-Fi-2.18.0000-beta-download-1944.html

sa sve uputstvom i cd packom sa onog linka koji je gvlada postovao (instaliras prvo drajver pa onda cd pack>custom pa odcekiras drajver na pocetku instalacije)

to kod mene radi najnormalnije, nema veze sto je beta drajver

tebe 1000% zeza flexijack tj. stoji ti na mic in/line in po defaultu

Instalirao sam na drugom disku svezu Vistu x64.
Stavio drivere sa linka (X-Fi 2.18.0000 beta) zatim inst. X-Fi2 suite ali sve je opet isto.
Kao na gore okacenom screen-u, nemam custom opciju vec umesto nje "sound blaster"
I nigde nemam nikakvu opciju da ukljucim digital i/o.

Sad, kakav zakljucak da donesem ? rekao bih da je problem do same kartice jer znaci ostalima sve radi ok odma nakom inst. samih driver-a a kod mene sve opcije vezane za digital fale ..
Probacu i na XP-u ..ako nema ni tamo onda mora da je do same kartice ..right ?

Imam isto zvucnike z5500 i trenutno koristim integrisanu zvucnu na ploci iz potpisa.Dosad sam povezivao preko optickog kabla i sve je bilo ok,al sam skoro presao na vistu i ona nikako da mi zvuk na svih 5. zvucnika nego samo na prednja dva.Da li zna neko kako da resim problem?Planiram da uzmem neku bolju zvucnu al se jos razmisljam ...

EDIT:

Eh da kada su mi na 3.5mm kablovima zvucna prebaci da je centar subwofer i obratno.Na zvucnicima je namesteno 6ch direct.

Poslednja izmena:
Instalirao sam na drugom disku svezu Vistu x64.
Stavio drivere sa linka (X-Fi 2.18.0000 beta) zatim inst. X-Fi2 suite ali sve je opet isto.
Kao na gore okacenom screen-u, nemam custom opciju vec umesto nje "sound blaster"
I nigde nemam nikakvu opciju da ukljucim digital i/o.

Sad, kakav zakljucak da donesem ? rekao bih da je problem do same kartice jer znaci ostalima sve radi ok odma nakom inst. samih driver-a a kod mene sve opcije vezane za digital fale ..
Probacu i na XP-u ..ako nema ni tamo onda mora da je do same kartice ..right ?

gremlini :) ili mozda:

http://www.hardforum.com/showthread.php?t=1140454

"There are three 'gamer' x-fi cards. There is the xgamer nonfatality, the xgamer fatality, and the xgamer fatality pro (yes, confusing). The xgamer nonfatality does not allow for manual switching between analog and digital, and only uses digital when there is a dolby digital stream detected. the xgamer fatality nonpro I believe allows for these setting changes. The fatality PRO adds the additional memory. I have talked to creative labs tech support about this issue, and the reason my options are greyed out is because I have the nonfatality xgamer. I will need to buy the fatality or fatality pro for these crucial settings."

*** cudno je stvarno da su zakljucali ako su isti cipovi/izlazi u pitanju
searchuj neke ruse lol neki dll/reg tweak za "otkljucavanje" flexijack opcije npr.

isto izgleda vazi i za tebe pavle93
ooops mozda i ne vazi posto koristis "integrusu"

Poslednja izmena:
Imam isto zvucnike z5500 i trenutno koristim integrisanu zvucnu na ploci iz potpisa.Dosad sam povezivao preko optickog kabla i sve je bilo ok,al sam skoro presao na vistu i ona nikako da mi zvuk na svih 5. zvucnika nego samo na prednja dva.Da li zna neko kako da resim problem?Planiram da uzmem neku bolju zvucnu al se jos razmisljam ...

EDIT:

Eh da kada su mi na 3.5mm kablovima zvucna prebaci da je centar subwofer i obratno.Na zvucnicima je namesteno 6ch direct.

Klasicno glupo pitanje, je si podesio umesto stereo na 5.1 u panelu?! Nekad zna da se zaglupi pa vrati na stereo!

Inače svaka karta posle integruse je otkrovenje! :wave:

jesam al nece :( imam ja u ormaru neku profi creative zvucnu za laptop na njoj je sve savrseno :) al sad se razmisljam dal za komp da uzmem neku PCIe ili PCI

Ako imas para sa titanijumom neces da omanes!

Njega sam planirao al jos cu videti jer razmisljam da prodam komp i predjem na laptop

Ovi na koje sam se ja nameracio su u zavisnosti od debljine (2.5 ili 4.0 mm²) oko 370, odnosno 700 dinara po metru. Tako da mi se sve cini da ce ipak biti ovi od 2.5 mm², ipak ce tu biti dosta metara kabla...

Nego, isplati li se zezati se sa onim kablicima unutar samih zvucnika, tj. i njih menjati za ove silver?

da. njih posebno.

Nazad
Vrh Dno