Šta je novo?

Diablo 3

Bilo ga je i u beti, od prvog levela vec, pre jedno 7-8 dana, onda su ukinuli najednom , kao i achievmente sto su iz cista mira ukinuli...

Teksture su muljave u beti, pogotovo pocetak igre, posle je malo bolje. Ako se secate tako je bilo i sa Diablo 2, prvi Act je izgledao ocajno, dok je vec sledeci super izgledao.

Koliko je uopste trebalo vremena da se predje Diablo 2? Nesto normalno, ne speed run? Osecam da je bar 50h?

bilo je i u dvojci, bilo je i u WoW-u, sto te cudi :)

Nikad nije bila u wowu kupovina itema za pravi novac.
Gold sellers etc se ne racunaju jer je zvanicna politika da je to nelegalno. Dok su u D3 oni to omogucili.

Stvar izbora. Nikoga ne teraju da kupuje iteme za pravi novac (bice i obican AH kao i do sad). Ali kontam da su videli da brdo ljudi trosi pare na gold/mount/item sellere pa su to implementirali u igri zvanicno.

Nisam samo video da li oni uzimaju koji procenat od transakcija.

Meni se licno jedino ne svidja ovo sarenilo i prstanje magija na sve strane, sto se ostalog tice sacekacemo full igru pa cu onda da komentarisem (hvalim ili pljujem)..mada obzirom da je blizzard u pitanju verovatno ce ispeglati sve to do kraja (nadam se)!!
A pacenici kojji daju pare za stafove u igri mi nikada nece biti jasni,ja i na to gledam kao na varanje!

Dve vrlo bitne vesti za danas:

1. Diablo je dobio rating "M" u Juznoj Koreji, ali RMAH nece biti implementiran. Po mnogima je ovo bila poslednja prepreka da igra konacno ugleda dan.

2. Na pitanje hoce li biti jos beta invitova, Bashiok je odgovorio sa "Many more.". To moze da znaci da ce beta otici u open fazu kako bi testirali opterecenje servera sto je i poslednja faza testiranja. Mada mozda moze i da znaci da igra nece uskoro, pa ce zato podeliti jos dosta invitova... Ipak se nadam da je stress test u pitanju :)

Stvar izbora. Nikoga ne teraju da kupuje iteme za pravi novac (bice i obican AH kao i do sad). Ali kontam da su videli da brdo ljudi trosi pare na gold/mount/item sellere pa su to implementirali u igri zvanicno.

Nisam samo video da li oni uzimaju koji procenat od transakcija.

Uzimaju naravno. To je ono sto menja sistem mesecne pretplate kakav imamo u WOWu.

Svaka cast ljudima u Blizzardu kako se uvek dosete da na lep nacin dignu debele pare!!

da razgranicimo nesto? to za pravi novac ce biti implementirano tako da ljudi prodaju iteme, a blizzard uzima procenat od transakcije, ili da blizzard direktno prodaje iteme po izboru,tipa tek napravis lika i kupis mu iteme da bude jak kao onaj sto igra godinu dana? ako je ovo prvo onda je to ok,ali ako je ovo drugo onda je stvarno glupo... i da... ipak nece biti tog prodavanja za pravi novac zbog korejanaca?

Isprva i meni se nije svideo RMAH, ali kad malo bolje razmislis to je skroz super... Manje vise u svim online igrama, imas trgovinu za pravi novac, naravno "na crno", stim sto moras da se cimas po forumima, da jurcas, strepis da li ce taj neko da te zavrne i slicno... Ovako ces moci ako ti nesto toliko treba, lupam deo seta koji ne mozes da nadjes, nece te drop, jednostavno ga kupis, sto ne znaci da bih davao novac za tako nesto, ali ima ljudi koji nece moci da provedu grindovajuci neki set peace, ili bilo koji drugi item, zbog raznoraznih obaveza... A i sa druge strane, daje ti priliku da u krajnjem slucaju i zaradis neki dinar, ko zna, mozda ti se posreci pa te zabode neki bolestan loot... Takvi sto kukaju, cas promene misljenje ;)

da razgranicimo nesto? to za pravi novac ce biti implementirano tako da ljudi prodaju iteme, a blizzard uzima procenat od transakcije, ili da blizzard direktno prodaje iteme po izboru,tipa tek napravis lika i kupis mu iteme da bude jak kao onaj sto igra godinu dana? ako je ovo prvo onda je to ok,ali ako je ovo drugo onda je stvarno glupo... i da... ipak nece biti tog prodavanja za pravi novac zbog korejanaca?

Naravno da blizzard nece prodavati iteme.... Vec igraci sami, kao i obican AH, samo sto je jel te za pravi novac...
A bice RMAH, samo nece biti dostupan Koreancima tj tom regionu, dok u ostalim ce i dalje biti aktuelan RMAH.

Ono prvo.

Btw. Sistemski zahtevi za Diablo III, ne znam da li je bilo:

Diablo III System Requirements
38 Keywords: system requirement
MINIMUM SYSTEM SPECIFICATIONS

PC
OS: Windows® XP/Windows Vista®/Windows® 7 (Latest Service Packs) with DirectX® 9.0c
Processor: Intel Pentium® D 2.8 GHz or AMD AthlonTM 64 X2 4400+
Video: NVIDIA® GeForce® 7800 GT or ATI Radeon™ X1950 Pro or better

Mac
OS: Mac® OS X 10.6.8, 10.7.X (Latest Version) | Processor: Intel® Core 2 Duo
Video: NVIDIA® GeForce® 8600M GT or ATI Radeon™ HD 2600 or better

All Platforms
HD Space: 12 GB available HD space | Memory: 1 GB RAM (1.5 GB required for Windows Vista®/
Windows® 7 users, 2 GB for Mac® users) | Drive: DVD-ROM drive | Internet: Broadband Internet
connection | Display: 1024x768 minimum display resolution

(Note: Be advised that some wireless connections do not meet the minimums required to be a true Broadband Internet connection. Wireless results may vary.)

RECOMMENDED SYSTEM SPECIFICATIONS

PC
OS: Windows Vista®/Windows® 7 (Latest Service Packs) | Processor: Intel® Core 2 Duo 2.4 GHz
or AMD AthlonTM 64 X2 5600+ 2.8 GHz | Memory: 2 GB RAM | Video: NVIDIA® GeForce® 260 or
ATI Radeon™ HD 4870 or better

Mac
OS: Mac® OS X 10.7.X (Latest Version) | Processor: Intel® Core 2 Duo | Memory: 2 GB RAM
Video: NVIDIA® GeForce® GT 330M or ATI Radeon™ HD 4670 or better

au brate,pa to je onda xtra... realno, kupis igru i posle nekog vremena mozes i da je isplatis sunce ti poljubim... doooobra stvar...

Fora je u tome sto svaki put kada postavis item na RealAH, Blizzard uzme mali % ukupne vrednosti itema (koju ti odredis).
Znaci, ispadne uber mac i ti pomislis da vredi nesto, stavis na AH za 15$, Blizz ce da uzme 0.3$ (lupam cifru, ali znam da je veoma mali % u pitanju) odmah - BEZ OBZIRA da li ti prodas item ili ne. Dakle, mozes da izgubis novac ako se ne proda.

I onda je trik u tome, da budes veoma siguran da ce se taj item zapravo prodati tj. da nekome zaista treba. Account ce ti biti vezan za odredjeni PayPall racun, i automatski ce se skidati pare za svaku Aukciju. Neces bas moci da lupas na AH sta god zelis, nego ces morati da se igras igre ponude i potraznje :)

Pa ne zove se za dzabe real money auction house... Pa cak i ovi domaci aukcijski sajtovi da ne reklamiram, funkcionisu to istom principu, tj svi a ne samo nasi, tako rade... Naplacuju uslugu igranja uloge posrednika sto je normalno... Ko igra ili je pak igrao WoW, zna da AH isto uzima % prodao ne prodao svoju stvar, tako da...

Fora je u tome sto svaki put kada postavis item na RealAH, Blizzard uzme mali % ukupne vrednosti itema (koju ti odredis).
Znaci, ispadne uber mac i ti pomislis da vredi nesto, stavis na AH za 15$, Blizz ce da uzme 0.3$ (lupam cifru, ali znam da je veoma mali % u pitanju) odmah - BEZ OBZIRA da li ti prodas item ili ne. Dakle, mozes da izgubis novac ako se ne proda.

I onda je trik u tome, da budes veoma siguran da ce se taj item zapravo prodati tj. da nekome zaista treba. Account ce ti biti vezan za odredjeni PayPall racun, i automatski ce se skidati pare za svaku Aukciju. Neces bas moci da lupas na AH sta god zelis, nego ces morati da se igras igre ponude i potraznje :)

Svake nedelje svako ce imati nekoliko besplatnih aukcija, recimo 5. Za tih 5 aukcija nece se placati novac da se postavi na RMAH, ali ce se placati procenat ako se item proda. Ako prekoracis tih par itema nedeljno, naplacivace se tako kao sto si gore objasnio. To je uvedeno da ljudi ne bi prodavali djubre na RMAH kao i da ga ne bi spamovali. Za to ce sluziti gold AH, a RMAH ce sluziti samo za one extra iteme.

Sta je tu dobro? Jel vi kupujete igru da bi ste se igrali ili da bi ste crnchili po ceo dan i noc ? Da li je to igra gde neki debeli amerikanac kupi "awesome pants of awesomeness" za 5$, dok vi kao prosecan ne-amerikanac morate 15 sati da grindate jednog te istog bossa za to? Da li smo do toga dosli da ce da se meri ko je u nekoj igri stvarno dobar po tome sto je imao najvise dolara da kupi na Auction House od kineskih farmera opremu ane po tome sto je ulozio vreme i vestinu da nesto uradi u toj igri?

Sta je tu dobro?

Za lenje likove koji nisu potrosili vise od 2 minuta da bi dobili nesto u zivotu mozda je dobro ali ako ste ikada igrali bilo koju kompjutersku igru radi nekog izazova ovo bi trebalo da bude najvece pljuvanje na sve zasto igrice postoje.

Sta je tu dobro?

Posle 10 godina cekanja njihova najveca inovacija je da pored cene igrice cete morati da placate extra lovu da bi ste bili na nivou. Najveca inovacija iim je da cete morati konstanto da budete u vezi sa njihovim serverima da bi ste igrali single player igricu.

Drug jes ti igrao diablo 2? Da bi nosio neki item moras da imas odredjeni level...znaci ne mozes tek da napravis lika i da mu stavis oklop 26tog lvla npr vec ces morati da se pomucis malo :) E sad ako ovako ne naprave da bude i u d3 onda ce to vec da bude glupo jel!!

Sta je tu dobro? Jel vi kupujete igru da bi ste se igrali ili da bi ste crnchili po ceo dan i noc ? Da li je to igra gde neki debeli amerikanac kupi "awesome pants of awesomeness" za 5$, dok vi kao prosecan ne-amerikanac morate 15 sati da grindate jednog te istog bossa za to? Da li smo do toga dosli da ce da se meri ko je u nekoj igri stvarno dobar po tome sto je imao najvise dolara da kupi na Auction House od kineskih farmera opremu ane po tome sto je ulozio vreme i vestinu da nesto uradi u toj igri?

Sta je tu dobro?

Za lenje likove koji nisu potrosili vise od 2 minuta da bi dobili nesto u zivotu mozda je dobro ali ako ste ikada igrali bilo koju kompjutersku igru radi nekog izazova ovo bi trebalo da bude najvece pljuvanje na sve zasto igrice postoje.

Sta je tu dobro?

Posle 10 godina cekanja njihova najveca inovacija je da pored cene igrice cete morati da placate extra lovu da bi ste bili na nivou. Najveca inovacija iim je da cete morati konstanto da budete u vezi sa njihovim serverima da bi ste igrali single player igricu.

Za pocetak bi mogao da sednes i lepo razmislis o svemu tome i o tome sta si napisao.
Ako mislis da toga nije bilo u D2 ili bilo kojoj drugoj online igri onda ne znam sto ti u potpisu pise da volis mmorpg-ove...
NIko nije rekao da ce D3 da shvati kao posao, ali barem meni se nebrojano puta desavalo, da je drop takav da jednostavno ne odgovara klasi chara koga igram... Ono prvo sto mi padne na pamet je, pa dobro, mozda mogu da iskoristim za nekog alta, stavicu ga u stash... A nemaju svi vremena da naprave 5 charova max girovanih/lvlovanih... Tako da ti ovo daje tu mogucnost da pored toga sto se dobro igras za svoj gros, ako si dovoljno veliki user, i zaradis nesto para... Po meni je to odgovor na pitanje sta je tu dobro...
Ne mogu nista negativno da vidim u tome, obzirom da je taj vid trgovine oduvek bio prisutan, na ovaj ili onaj nacin, i uvek ce i biti prisutan.

Drug jes ti igrao diablo 2? Da bi nosio neki item moras da imas odredjeni level...znaci ne mozes tek da napravis lika i da mu stavis oklop 26tog lvla npr vec ces morati da se pomucis malo :) E sad ako ovako ne naprave da bude i u d3 onda ce to vec da bude glupo jel!!

naravno da jesam, par lvl 90+ likova.... ali ne mora da znaci da ce biti tako i ovde u slucaju da su hteli da prodaju iteme,za kes,ali posto toga nece biti,onda je kul...

Za pocetak bi mogao da sednes i lepo razmislis o svemu tome i o tome sta si napisao.
Ako mislis da toga nije bilo u D2 ili bilo kojoj drugoj online igri onda ne znam sto ti u potpisu pise da volis mmorpg-ove...
NIko nije rekao da ce D3 da shvati kao posao, ali barem meni se nebrojano puta desavalo, da je drop takav da jednostavno ne odgovara klasi chara koga igram... Ono prvo sto mi padne na pamet je, pa dobro, mozda mogu da iskoristim za nekog alta, stavicu ga u stash... A nemaju svi vremena da naprave 5 charova max girovanih/lvlovanih... Tako da ti ovo daje tu mogucnost da pored toga sto se dobro igras za svoj gros, ako si dovoljno veliki user, i zaradis nesto para... Po meni je to odgovor na pitanje sta je tu dobro...
Ne mogu nista negativno da vidim u tome, obzirom da je taj vid trgovine oduvek bio prisutan, na ovaj ili onaj nacin, i uvek ce i biti prisutan.

Isto tako je i drogiranje uvek bilo prisutno pa bi najbolje bilo se uz hleb i mleko stavi po 100 grama kreka jer, jelte, uvek je bilo kreka. To sto nesto postoji ne znaci da to treba da postoji, a sto je jos gore ne znaci da treba da se zvanicno podrzi.

Koliko znam svu opremu koju si dobijao a nisi mogao da koristis si uvek mogao da stavis na regular auction house. U diablu 2, ako se dobro secam mogao si da spamujes chat da prodajes neku opremu i da prodas za in-game gold. Dakle mogucnost da "unovcis" opremu koja ti ne treba je uvek postojala. Poenta je bila da ovaj drugi - kupac - je isto tako morao da ppuno igra tu igru i da se potrudi da bi imao dovoljno gold-a da plati tu opremu koju ti prodajes. Morao je verovatno da ulozi isto toliko truda koliko i ti da bi mogao da udje u transakciju sa tobom. Sa ovim sistemom to uopste nije vazno. Samo je vazno da imas debeo novcanik. Da li si se ti sta potrudio u igri ili ne postajue potpuno irelevantno.

Za nekoga ko zivi mmorpg igre ovo je abominacija prve klase.

Isto tako je i drogiranje uvek bilo prisutno pa bi najbolje bilo se uz hleb i mleko stavi po 100 grama kreka jer, jelte, uvek je bilo kreka. To sto nesto postoji ne znaci da to treba da postoji, a sto je jos gore ne znaci da treba da se zvanicno podrzi.

Koliko znam svu opremu koju si dobijao a nisi mogao da koristis si uvek mogao da stavis na regular auction house. U diablu 2, ako se dobro secam mogao si da spamujes chat da prodajes neku opremu i da prodas za in-game gold. Dakle mogucnost da "unovcis" opremu koja ti ne treba je uvek postojala. Poenta je bila da ovaj drugi - kupac - je isto tako morao da ppuno igra tu igru i da se potrudi da bi imao dovoljno gold-a da plati tu opremu koju ti prodajes. Morao je verovatno da ulozi isto toliko truda koliko i ti da bi mogao da udje u transakciju sa tobom. Sa ovim sistemom to uopste nije vazno. Samo je vazno da imas debeo novcanik. Da li si se ti sta potrudio u igri ili ne postajue potpuno irelevantno.

Za nekoga ko zivi mmorpg igre ovo je abominacija prve klase.

Auuu, sta bre ti pises. A taj drugi nije mogao da kupi gold za pare? Pa ako igras mmorpg igre, pa valjda ti i sam znas koliko ima prodaje golda na njima. Igrao sam WOW dosta i gotovo da ne znam nekoga ko nije kupovao/prodavao gold za pravi novac. I sav taj novac ide nekim Kinezima. Ovako je sve to lepo Blizard legalizovao i u ucinio da third party sajtovi ne mogu da te scamuju.

Poslednja izmena:
Pa poenta i jeste upravo u tome, da je to hteo ti ili ne uvek bilo tu... Ljudi koji su imali kesha, debeli amerikanci su isto kupovali gear za pravi novac, od ljudi kojima je trebalo 15 dana da nafarmuju taj jedan item i da se potrude oko svega toga, hteo to da priznas ili ne, tako je.. A ako kazes da se trgovina obavljala iskljucivo za gold onda...
Sa druge strane gir i nije neki pokazatelj dal se neko trudi, da li je pro ili ne, da li je ulozio mnogo vremena u igru itd itd... Od kad postoje BOA itemi, od tad postoje oba ova vida trejdovanja u online igrama, i ne postoji nacin da se ovaj drugi nacin, "nemoralni", iskoreni sem da se ubiju BOA itemi kao pojava.
I sad ljudi sude blizzardu kao firmi, u fazonu, kako ih nije sramota da rade tako nesto. Pa ti ljudi su dovoljno pametni, da su sabrali jedan i jedan, skontali kolke se tu love obrcu, i fazon je ili cemo da zazmurimo na sve to i da dozvolimo ljudima da se slade preko nase grbace, ili cemo da im damo tu opciju, pomognemo im na legalan nacin, a pritom uzmemo deo kolaca za nas? Mislim svako iole normalan bi krenuo tim putem, tako da ne sudim blizzu, nit ovim RMAH-om me nesto tangira, i ne dozivljavam kao skrnavljenje igre... Ko hoce nek kupuje, ko nece ne mora i to je to, sad dal cu ja da grindujem bosa 15 sati, pa da idem po forumima da trazim kupca iz alzira, strepeci dal ce taj da me zezne ili cu jednostavno u igri da to isto uradim, pritom totalno provereno, na isto mi izadje, stim sto ova druga opcija je uz manje cimanja i sekiracije.

Skote tebe niko ne tera da posećuješ AH, niti da stavljaš bilo šta na AH.
To što kažeš oko truda, sve to stoji, ali kakve veze ima što neko ima ultramega giga gear koji je kupio ako je truba (barem je tako u WoW-u a verujem da će biti i u D3)

E sad moje pitanje je, šta čovek treba da uradi da bi dobio betu na svoj bnet nalog?

http://www.diablowiki.net/Auction_House

Interface

The same item showing gold and RMT sales.
The Auction House is available for use during any point in time, including in the Battle.net menu, the game's main menu, the lobby, and also in-game.
The items for sale are listed by category, and each category has their own set of variables that the player may choose to search for. For instance, if a player is seeking a weapon with lifesteal, they will be able to specifically search for that mod.
In addition to this, Blizzard has also implemented a system where the player may select a character of their own choosing, and the auction house will perform a "smart search" based on the items they have equipped, and what could conceivably be an upgrade for them. The efficacy of this system is as yet unproven, as an "upgrade" for a specific build can be quite hard to define.
Your auction house history is also tracked through the battle.net client, showing the player what they bid, what they won, what they lost, etc.

Bids and Buyouts
Much like an auction house found in any other game (or on online sites such as ebay), a player may choose to bid on an item, or to pay the full buyout. The seller can place a minimum bid on the item, which is the minimum they are willing to accept for it (whether it is gold or an RMT transaction). They can also place a buyout on an item, where the purchaser may choose to simply pay an up-front cost in order to secure the item without needing to watch the auction, hoping they aren't outbid.

Hardcore versus Softcore
Trade in the Auction House is separated between game modes. Hardcore characters cannot use the softcore auction house, and vice versa. In addition to this, hardcore characters may only use the gold-based auction house. Any and all items, including characters for sale, may only be purchased with gold.

Auction Storage
Items that will be put up for auction, or items purchased at auction, are sent to and from the shared stash. The shared stash itself can be increased in size by purchasing larger tabs (with gold this time, not currency).
Seeing as how the Auction House can be accessed at any point in time, inside the game or in the battle.net client, a player can choose to send an item directly from their inventory to the auction house. The item will be removed from their inventory, and if it sells, then it is removed from the system entirely. If an item does not sell, it will be returned to the player via their stash.

Preventing Item Flood

The search window for the AH.
Item flood was a long-time worry for specualtive Diablo fans when faced with the prospect of an Auction House. Item flood consists of a player putting up junk items that had little-to-no value in the auction house in bulk, effectively flooding the market with things that nobody would conceivably want, making searching a difficult and frustrating prospect. Blizzard has decided to initiate a fee for each item listed, whether it is gold or currency, and this fee is taken out regardless of whether or not the item sells. A similar system is used in the gold-based auction house for World of WarCraft and it is fairly effective; in that game, the listing fee is a proportional percentage of the vendor worth of the item in question, believed to be roughly 25%. For low-level items, this isn’t as much of an issue as the fee is fairly small (and nobody bothers to put them in the auction house because they simply won’t sell), however the fees for expensive weapons and armor can often add up. This also helps to prevent players from grossly overpricing their goods in the auction house. While it will be the players who define the worth of an item, there’s always that one oddball in the bunch who thinks a quiver of arrows should sell for at least five million gold.
In addition to this, there may be a gold surcharge for selling an item in the Diablo III auction house, but this has yet to be seen. It has been an initiative in WoW since the AH’s debut, and this acts as a gold sink. Up to 10% of a seller’s winnings in the AH would go to the gold sink, as a fee for using the auction house.
Face-to-Face Trading
It was widely speculated (and even assumed by some) that the trade system within Diablo III, which was a mystery until mid-2011, would feature face-to-face trading as in Diablo II, or a bartering system of one sort or another. While this eventually was seen to be false, it isn’t unlikely that players will find themselves trading items directly with other players. Perhaps it could be two players who happen to find good drops for each other in a game, friends or guildmates playing together, or someone within a chat channel advertising their goods.
It is extremely likely that gems will find a home within a bartering or face-to-face system that will be built up by the players, along with other common (yet randomized) items like Runes. It is assumed that the game will support this with at least a simple trade window and chat channels dedicated to trade.

Vrh Dno