Šta je novo?

Diablo 3

Ja sam rekao da više neću da kupujem Blizzard igre od onog momenta kada sam čuo da će ukinuti LAN u SC 2 i držim se toga...
Srećom ima milion drugih dobrih igara.

^^
али нажалост има милиони људи који ће купити игру па мали број људи који бојкотује неће претерано уплашити Близард :(

ja ću kupiti igru ako bude kao diablo 2 princip... dakle, da samo za online igranje treba original... sve ostalo spada u domen bezobrazluka, posebno zahtevanje internet konekcije za single player. sramota dokle smo došli...

kako sc2 može da se igra u single player bez originala? msm i to isto pravi blizzard i isto je kultna igra.

Cekaj, ti si upravo pitao kako/zasto moze da se piratizuje SC2? :)

Moze zato sto dobijas ceo campaign uz DVD, dok za Diablo 3 ce vecina baze podataka (questovi, NPCs, AI, itd.) biti na njihovim serverima, ti ces samo imati sandbox.

Pa svi koji igraju Betu tako igraju, svi koji su igrali Alphu su isto tako igrali. Ceo World of Warcraft ti se bazira na istom sistemu. Zato ti ta "piratska" Diablo 3 beta ima samo zone bez NPC-jeva, monstruma i sl (tj. sandbox).

dramite oko glupost... btw kakav ti je to lanparty bez neta? :p necu da se pravim pametan, al svaki put kad sam se mrezio sa ortacima, radili smo na necijoj gajbi, koji usput ima net tako da.... jedino ako ides kod ortaka da igras, i da taj covek nekim cudom nema neta, al za svakog iole "ozbiljnog" gejmera, net je mast hev ;) realno svako ko je zaludjen nekom igrom, 75% je igra online, a ne sam sa sobom.
cloud fazon u gejmerskom svetu i nije nesto novo, i mislim da firme teze ka celoj toj prici, tako da ce to da nas zadesi kad tad. imam sc2, i nisam siguran, nisam ga palio skorije, ali cini mi se da je bila opcija play offline, i fazon je sto achivmenti, i eventualno sejvovi nisu snimljeni na zvanicnom profilu bnet-a, jer ofc nema pristupa netu, a da se po kacenju na net to sve uploaduje, ali kazem nisam siguran i ne drzite me za rec... ako je pak istina ovo sto sam rekao, ne vidim razlog zasto to ne bi bio i slucaj sa d3 ;)
elem poenta je da meni to uopste ne smeta, jer kontam da ako hocu da igram sa nekim, sigurno se necu cimati da nosim komp i da se zezam sa kablovima i mrezenjem da bi taj neko bio odmah do mene... omatorelo se za te akcije :p tu je skajp, net pa udri do mile volje, sednes u gacama u svojoj omiljenoj fotelji i vozi dok ne zaspis :D
sto se tice price beta i izlazak, opet prica za starcraft2 betu, kolko se secam, je da su betu ugasili mesec ipo/dva pre izlaska full igre, znam da sam je igrao lupam april/maj i eventualno jun i ako neko zna tacan datum izlaska da ne googlam, onda mozemo od prilike da dodjemo do zakljucka kad ce i diablo3 beta biti ugasena, al isto kapiram da nece cekati zadnju nedelju pre izlaska da bi ubili betu, vec je logicno da prikupe potrebne informacije, testiraju sta treba i isprave sto misle da je potrebno, i cao... to je uostalom i svrha bete... tako da tom matematikom i logikom, sumnjam da ce izaci igra u prvom kvartalu ove godine... kapiram da ce beta trajati jos jedno mesec dana i posle toga jos jedno mesec/dva do izlaska no videcemo, to su moje prognoze xD

Ako Blizz toliko beta-testira svoje igre, cemu onda milion patcheva posle izlaska igre?

Ako Blizz toliko beta-testira svoje igre, cemu onda milion patcheva posle izlaska igre?

To se zove balansiranje igre. Nesto sto niko drugi skoro ne radi. Nesto sto je potrebno za igre koje se vode kao sportovi u svetu.

da bi postigli savrsen balans jedinica/opreme i svega ostalog
Uzmi iscitaj njihove patcheve, bukvalno menjaju attack rate sa 0,65 na 0,7 slicno :)

imam sc2, i nisam siguran, nisam ga palio skorije, ali cini mi se da je bila opcija play offline, i fazon je sto achivmenti, i eventualno sejvovi nisu snimljeni na zvanicnom profilu bnet-a, jer ofc nema pristupa netu, a da se po kacenju na net to sve uploaduje, ali kazem nisam siguran i ne drzite me za rec... ako je pak istina ovo sto sam rekao, ne vidim razlog zasto to ne bi bio i slucaj sa d3 ;)

Ovo nije moguce sa D3 niti ce biti moguce, sa razlogom koriste WoW sistem. Starcraft 2 su dopustili da se igra offline (i samim tim ti dali celu igru) zato sto ne mogu spreciti pirateriju single-player dela sa igrom kod koje izbacis World Editor (odnosno kad omogucis celom svetu da pravi kampanje/mape kakve zelis, sto znaci da su pirati mogli sami napraviti potpuno istu pricu da je bio Internet-Only tip). Sa D3 ne dobijas nikakav editor, i samim tim mogu da iskorene pirateriju. Jedini pirati ce biti oni koji budu dizali sopstvene servere i koji budu pravili questove, game-mehanike, spellove i ostale stvari, kao sto se i dan danas radi u WoWu ali to ne moze ni da prismrdi originalu.

Poslednja izmena:
Pirati koji dizu wow servere nisu do dan danas ni WOTLK uspeli do kraja da skriptuju a o kataklizmi da ne pricam, tako da ne vidim neku svetlu buducnost ni u piratizovanju d3.

Ovo nije moguce sa D3 niti ce biti moguce, sa razlogom koriste WoW sistem. Starcraft 2 su dopustili da se igra offline (i samim tim ti dali celu igru) zato sto ne mogu spreciti pirateriju single-player dela sa igrom gde izbacis World Editor (odnosno kad omogucis celom svetu da pravi kampanje/mape kakve zelis, sto znaci da su pirati mogli sami napraviti potpuno istu pricu da je bio Internet-Only tip). Sa D3 ne dobijas nikakav editor, i samim tim mogu da iskorene pirateriju. Jedini pirati ce biti oni koji budu dizali sopstvene servere i koji budu pravili questove, game-mehanike, spellove i ostale stvari, kao sto se i dan danas radi u WoWu ali to ne moze ni da prismrdi originalu.
Aha... Nisam kontao da su kvestovi, mape, mobovi, loot itd. server side...
Ako je tako, onda je jos bolje, svi ce morati da kupe original i cao xD Sto se tice wow price, dugo sam igrao na piratu, i kad sam presao na retail, progledao sam, ali bukvalno... dupe i oko xD

Aha... Nisam kontao da su kvestovi, mape, mobovi, loot itd. server side...
Ako je tako, onda je jos bolje, svi ce morati da kupe original i cao xD Sto se tice wow price, dugo sam igrao na piratu, i kad sam presao na retail, progledao sam, ali bukvalno... dupe i oko xD

Si igrao na moltenu? :D

da bi postigli savrsen balans jedinica/opreme i svega ostalog
Uzmi iscitaj njihove patcheve, bukvalno menjaju attack rate sa 0,65 na 0,7 slicno :)

To je mit i opšte prihvaćena zabluda.

Niko do sada nije napravio savršeno balansiranu igru niti će. Ono čime se Blizzard bavi od pamtiveka a drugi nisu radili ali su masovno počeli da kopiraju u poslednje vreme (na našu nesreću), jeste taj vid balansiranja gde iako postoji sasvim ok balans (većina igara ima dobar balans, nije blizz ništa bolji od drugih) oni posle nekog vremena promene to tako što nerfuju nekog a nekog drugog naprave OP, sve pod izgovorom da je ovaj prvi bio OP a drugi UP...

To je masovna pojava u većini današnjih kompetitivnih igara (pa i u modovima igara) i mene jako nervira. Kao deluje da se oni nešto trude da naprave neki savršen balans a u stvari se samo zezaju sa statistikama i mešaju ih tako da bi se ljudima koji aktivno igraju činilo da oni tu nešto kao unapređuju.

Pa pogledaj WoW i kako je balansiran kroz istoriju. Jel danas nešto puno bolji balans klasa nego što je bio na početku? Naravno da nije, isto njesra iako su kao menjali i popravljali balans tolike godine...

Treba zadržati ljude zainteresovane za igru. Pošto nisu uvek u mogućnosti da kreiraju novi sadržaj u roku koji zahtevaju pasionirani igrači online igara (u prevodu noliferi, nemojte se vređati i ja sam isti takav) onda oni pribegavaju "balansiranju" igre. Blizzard je među prvima to počeo da primenjuje u svojim igrama a danas je to masovna pojava kod developera komptetitivnih igara.

Uostalom, ne postoji način da se izmeri i proceni šta je to savršen balans igre. Gotovo uvek ljudi kukaju na balans kada oni sami naprave grešku ili jednostavno ne znaju da igraju. Što si bolji u nekoj igri to manje kukaš na balans igre, to je univerzalno pravilo :)

Pirati koji dizu wow servere nisu do dan danas ni WOTLK uspeli do kraja da skriptuju a o kataklizmi da ne pricam, tako da ne vidim neku svetlu buducnost ni u piratizovanju d3.

Po onome što sam video Diablo 3 je mnogo manje kompleksna igra od WoWa koji je full blown MMORPG. Ili možda grešim?

Naravno da jeste, ali mislim da jednostavno blizzardov nacin zastite svojih malobrojnih igara ne zavisi od kompleksnosti same igre vec od toga da je to blizzard i da oni imaju ovakav ili onakav sistem zastite, makar se to ne svidjalo vecem delu gejming populacije..

@G@W
a pa dobro, nisam trebao da napisem savrsen :) vise sam mislio figurativno, da pokusavaju da drze 50% za sve tri rase u Starcraftu.
Sto im po prilicno uspeva

moze da prica ko sta hoce .... ali Blizzard ima po meni najbolju podrsku za svoje igre i samo ta podrska vredi svake pare ulozene u igru.

Serveri su skoro non stop online, nema cimanja .... nema cekanja .... nema pada servera u srede bela dana (ok mozda ima ali bas bas bas retko)

Tako da .... cekam da izadje D3 i pravac radnja :)

To je mit i opšte prihvaćena zabluda.

Niko do sada nije napravio savršeno balansiranu igru niti će. Ono čime se Blizzard bavi od pamtiveka a drugi nisu radili ali su masovno počeli da kopiraju u poslednje vreme (na našu nesreću), jeste taj vid balansiranja gde iako postoji sasvim ok balans (većina igara ima dobar balans, nije blizz ništa bolji od drugih) oni posle nekog vremena promene to tako što nerfuju nekog a nekog drugog naprave OP, sve pod izgovorom da je ovaj prvi bio OP a drugi UP...

To je masovna pojava u većini današnjih kompetitivnih igara (pa i u modovima igara) i mene jako nervira. Kao deluje da se oni nešto trude da naprave neki savršen balans a u stvari se samo zezaju sa statistikama i mešaju ih tako da bi se ljudima koji aktivno igraju činilo da oni tu nešto kao unapređuju.

Pa pogledaj WoW i kako je balansiran kroz istoriju. Jel danas nešto puno bolji balans klasa nego što je bio na početku? Naravno da nije, isto njesra iako su kao menjali i popravljali balans tolike godine...

Treba zadržati ljude zainteresovane za igru. Pošto nisu uvek u mogućnosti da kreiraju novi sadržaj u roku koji zahtevaju pasionirani igrači online igara (u prevodu noliferi, nemojte se vređati i ja sam isti takav) onda oni pribegavaju "balansiranju" igre. Blizzard je među prvima to počeo da primenjuje u svojim igrama a danas je to masovna pojava kod developera komptetitivnih igara.

Uostalom, ne postoji način da se izmeri i proceni šta je to savršen balans igre. Gotovo uvek ljudi kukaju na balans kada oni sami naprave grešku ili jednostavno ne znaju da igraju. Što si bolji u nekoj igri to manje kukaš na balans igre, to je univerzalno pravilo

Ako si i sam igrao te igre, onda bi trebao da znas kakav je bio SC2 u beti, kako su svi protossi pravili Void Rays dok je postojao speed upgrade, svi zerg pravili roaches zato sto su bili samo jedan food supply, svi terrani pravili reaper/maraudere i sl. I tebi je to bilo izbalansirano? Terran te bunker-rushuje i posle toga proda bunker i bukvalno dobije 100% resursa nazad, gde je bila ocigledna prednost i onima koji nisu profesionalci/aktivni igraci. Kao sto je i FAMAS bio opste koristen u Battlefield-u, pa se morao nerfati. Naravno da se menjaju takve stvari da bi se unela raznolikost u igri, ali isto tako ne mora da znaci da je to jedino zbog cega ljudi igraju. Sah se nije menjao cilion godina, a opet se igra ko lud (koristim sah kao primer jer je SC2 najblizi istom, ali slobodno mozes uzeti bilo koji drugi sport).

Poslednja izmena:
@Wavrinka

Pa za to ti ne treba pravi balans, dovoljno je da objaviš da si nešto promenio i kao nekog napravio boljeg makar i 1% i odma će klinčadija da nagrne da igra novu OP rasu ;)

Ozbiljniji igrači će nastaviti da igraju svoju omiljenu ma šta bilo.

Ne moraš da mi veruješ ali to balansiranje je iluzija i služi čemu sam naveo a to je da ljudi vide kako oni unapređuju igru skoro pa svakodnevno, kako im je stalo i tako to.

Takvi trikovi obično dovode do pojave botova koji su toliko vezani za tog developera da shvataju kao ličnu uvredu kada neko nešto loše i kritički iznese o pomenutoj firmi. Za sada u PC gejming industriji takve botove imaju samo Valve (meni muka od onog foruma i ******a koji tamo obitavaju i kojima je svaka druga, our God Gabe) kao i Blizzard sa armijom likova koji su ubeđeni kako su njihove igre apsolutno superiorne u odnosu na sve ostalo :)

Edit: Ovih drugih ima i na forumu a jedini pravi Valve fan je napustio forum iz nepoznatih razloga.

Poslednja izmena:
Hvala na uvredi, ali nema veze. :) A to da je balansiranje iluzija, to moze da kaze samo neko ko ne igra ozbiljnije SC. Nema veze sa klincadijom ili bilo cime, nego s' tim da kad nekad nesto promene (tipa roaches kad su postale 2 food supply ili kad su nerfovali Void Ray ili bilo sta drugo) bukvalno se ceo meta-game menja. Verujem da je nekome ko ne igra tesko to zamisliti i zvuci nemoguce posto jos uvek je to Starcraft/Warcraft/bilo sta, ali bukvalno postane druga igra zato sto stare taktike i build-orders vise nisu primenljive (ma koliko ti voleo tu jedinicu/rasu/bilo sta drugo).

Pogledaj samo kako su nerfali Nercomancera u Diablo 2. Tebi je to bilo prilicno balansirano da jedan Necro moze da digne 23 skeletona, golema i jos ozivi mrtve neprijatelje? I to nije bilo 1% razlike, nego 60-70% navika svih koji su igrali tu klasu.

EDIT: Sad sam se jos jednog primera setio: Guided Arrow Amazonke, ma koliko ti dobar bio, niko nije mogao da ubije Amazonku dok ispaljuje Guided Arrows.

Poslednja izmena:
Si igrao na moltenu? :D

Jesam, davno, davno, davno... :D onda sam se zaljubio u Mistery Project (danasnji Gamer District), nije veliki server, al je komjuniti bio vrh... Znalo se ko je ko, upadnes u rbg znas ko je sta je, bas je bilo super to vreme :D
I dobar stuff je bio, izlazili su nam u susret, trudili se da skriptuju sto vise, pravili neke eventove itd itd :D
Al opet retail je retail, tako da kontam da ne bih mogao sad opet na piratu da igram :)

Takvi trikovi obično dovode do pojave botova koji su toliko vezani za tog developera da shvataju kao ličnu uvredu kada neko nešto loše i kritički iznese o pomenutoj firmi. Za sada u PC gejming industriji takve botove imaju samo Valve (meni muka od onog foruma i ******a koji tamo obitavaju i kojima je svaka druga, our God Gabe) kao i Blizzard sa armijom likova koji su ubeđeni kako su njihove igre apsolutno superiorne u odnosu na sve ostalo :)

Edit: Ovih drugih ima i na forumu a jedini pravi Valve fan je napustio forum iz nepoznatih razloga.

Očito nisi otvarao EA, a posebno Bioware forume, gde nedaj bože da pomeneš da su im DLC-ovi skupim odma će skočiti odbranbena legija da te iznapušava, a tamo su ljudi dobijali čak i banove ako izjave da im se Dragon Age 2 ne dopada ili iznesu neku malo ozbiljniju konstruktivnu kritiku. (a tamo ako te banuju na forumu, banuju ti i EA account zajedno sa svim igrama :D)

Bezvezna drama zaista, slazem se sa orckristegom.

Nista mi ne smeta sto igra zahteva net za single player, kao sto mi ne smeta sto nema LAN-a. Zaista ne mogu da nosakam 25kg masinerije za LAN partije i slicno (sto kaze, omatorilo se za to :p) kad imamo net, skype i, konkretno za pomenute igre, battle.net.
A da neko iz (gorespomenutih) principa nece da igra neku igru, iako mu se zapravo igra, mi je bzvz :p No dobro, 100 ljudi 100 cudi :)

Licno jedva cekam da izadje, bas mi se igra ^^

Bezvezna drama zaista, slazem se sa orckristegom.

Nista mi ne smeta sto igra zahteva net za single player, kao sto mi ne smeta sto nema LAN-a. Zaista ne mogu da nosakam 25kg masinerije za LAN partije i slicno (sto kaze, omatorilo se za to :p) kad imamo net, skype i, konkretno za pomenute igre, battle.net.
A da neko iz (gorespomenutih) principa nece da igra neku igru, iako mu se zapravo igra, mi je bzvz :p No dobro, 100 ljudi 100 cudi :)

Licno jedva cekam da izadje, bas mi se igra ^^

:Klanjanje

time što slepo prihvatamo ono što nam kompanije serviraju postajemo robovi mašinerij. kada bi svi, ali svi pristali da iz tog principa ne kupe igru, dakle da nemaju ni jednu jedinu prodatu kopiju, i kome je dele za dž da ne uzme, video bih onda šta bi bilo...

ali ne, svi će kao botovi odmah da kupe i pristanu na sve.

Ja to vidim kao napredak tehnologije i savrseno mi je logicno da igre imaju LAN podrsku pre 10 godina a danas kad svi imaju pristup internetu ne...

Nazad
Vrh Dno