Šta je novo?

DFI LP DK P45 problem

Koliko znam, DFI i OCZ se bas ne mirisu, gledaj da zamenis tu memoriju za Geil na 1066, npr.

Ne radi to bas tako kako si ti zamislio. DFI zateze memoriju da radi brze pa joj treba i vise napona. To kao prvo, kao drugo, kad stavis 1066mhz za RAM i onda dizes FSB - RAM ide vise od tih 1066 posto to nije zakljucano vec je to prosto odnos FSB:RAM samo izrazen u FSB-RAM freq. Pise ti ispod tog polja kolka ce brzina RAM-a zapravo biti. 1066 ce biti samo kad je i CPU na default. OCz 1066 2gb moduli su svi (osim par koje ovde neces naci) CL6 i CL7 (znam, uzas, zato sam i ja presao na GEILA posle odlicnih ocz 1gb cl5 modula)

edit: na "auto" radi jer tada ploca stavi ram na 800. 800 je max klasifikovani SPD value za (ddr2) ram, 1066 se RUCNO namesta i niko ti ne garantuje za to. ;)

edit1: DFI su dobre ploce ali zahtevaju igranku od par dana dok ne podesis sve. Dotle zelis da je bacis kroz prozor.

ajde lepo lagano napisi redom kako si podesio sistem, onako u grubim crtama, koji FSB, koji seting za RAM (1066/?) pa zatim advanced podesavanja za ram pa cemo probati da ti pomognemo da to namestis (ako moze) bez da menjas ram.

:wave:

Poslednja izmena:
Batalite 333/1066, to jednostavno ne radi.Pitao sam na DFI forumu, delilac je sam po sebi problematican.
Znaci 333/800 i OC.:)
Ja sa ovim DFIjem i memorijom imam izuzetno pozitivno iskustvo, vrlo lako sam sve podesio bez vecih cackanja. I sta god sam stavio radilo je iz prve.:)

266 strapp je keva za DFI. :)

ti znas :D salim se, sta bre ljudi da rade sa tim strapom? Aj obrazlozi molim te! :)

@garson:

zavisi sa kojim biosem. Sa ovim poslednjim beta 800 je ok (sada uzmite ovo sa rezervom posto ja pricam za preko 480FSB), sa 103 (3.10.2008) ne mere, mora 667 1:1 naravno u oba slucaja.

sto se iskustva tice - kao sto rekoh, prva 3 dana sam hteo da plocu prvo zapalim, pa da je onda vrelu isavijam, pa onda tako zguzvanu odnesem na kontenjer. Sada razmisljam o junu i x58 verziji DFI :p

Poslednja izmena:
@garson:

zavisi sa kojim biosem. Sa ovim poslednjim beta 800 je ok (sada uzmite ovo sa rezervom posto ja pricam za preko 480FSB), sa 103 (3.10.2008) ne mere, mora 667 1:1 naravno u oba slucaja.

sto se iskustva tice - kao sto rekoh, prva 3 dana sam hteo da plocu prvo zapalim, pa da je onda vrelu isavijam, pa onda tako zguzvanu odnesem na kontenjer. Sada razmisljam o junu i x58 verziji DFI :p
Ne znam za P45 ja pricao o P35ici. Izmenjao sam 2-3 BIOSa, reda radi, sa svakim je fino radila.:)

Drugacije je i to bitno kad je DFI u pitanju sobzirom da je osetljiv na "finese" :wave:

ti znas :D salim se, sta bre ljudi da rade sa tim strapom? Aj obrazlozi molim te! :)

Od 4 DFI ploche koje sam imao u zadnje 2 godine, 3 su najbolje radila sa 266 strapp-om, on sam zateze memoriju na PL7 i daje bolje performanse od 333 strapp-a, to svi znamo. Zadnja X48 je bila stabilna na 333/800 strapu nekih 3-4 sata i posle toga je pucao blend testic, na 266 strapp-u je pichio blend po ceo dan. Dosta stvari zavisi od samog bios-a i memorije koja se koristi, OCZ ne bi trebao da ima problema sa njom. P45 chiepset ima malo opushteniije latencije i memorijske tajminge od X48 chipset-a i chudno mi je shto pravi ovakav problem, ko god malo ozbiljnije koristi DFI zna da nameshtanja iste nema bez 7-8 dana igranja i maltretiranja. :)
Mislim da chovekov problem lezi u samom PL podesavanju i stavkama enhanced data transmison, kao i u T2 dispatch-u koji je mozda enablovan, clock skew modele mora podesiti ruchno na 3-3-1-1, samo sto ce neko morati da mu uslika bios i pokaze sta da namesti. :)

Hvala vam na odgovorima:)

Evo ovako mi je u biosu podeseno:

t443252_1.JPG
[/URL][/IMG]

t443257_2.JPG
[/URL][/IMG]

t443258_3.JPG
[/URL][/IMG]

A ovo mi se desava kada promijenim sa "auto" na bilo koju vrijednost:

t443262_HPIM9759.JPG
[/URL][/IMG]

ok ajmo redom, navodicu ti po redosledu kako si kacio slike
slika 2: samo prvo i poslednje ostavi enabled
vrati se na glavni ekran i pritisni F9. :)

slika 3: cese nakon ovoga malopre promenuti znacajno. Stavi CAS latency na 6, stavi performance Lvl stavku na recimo 13 (za sada). Udji u clock settings fine delay , stavi 3-3-1 redom za prve tri stavke (modeli, videces kad udjes), vrati se nazad i T2 dispatch stavi na disabled (veoma bitno)
slika 4: stavi (za sada) dram vlotage control na 2.2V

snimi, resetuj pa ponovo udji i probaj staviti 1066 ponovo! Javi kako je proslo :)

Poslednja izmena:
ok ajmo redom, navodicu ti po redosledu kako si kacio slike
slika 2: samo prvo i poslednje ostavi enabled
vrati se na glavni ekran i pritisni F9. :)

slika 3: cese nakon ovoga malopre promenuti znacajno. Stavi CAS latency na 6, stavi performance Lvl stavku na recimo 13 (za sada). Udji u clock settings fine delay , stavi 3-3-1 redom za prve tri stavke (modeli, videces kad udjes), vrati se nazad i T2 dispatch stavi na disabled (veoma bitno)
slika 4: stavi (za sada) dram vlotage control na 2.2V

snimi, resetuj pa ponovo udji i probaj staviti 1066 ponovo! Javi kako je proslo :)

Na slici 2: ostalo sve da stavim na disable je li tako, sem prvo i zadnje na enable?

Poslednja izmena:
Samo zadnje na enable, core multiprocessing, trebaju ti 2 jezgra, zar ne? :) :wave:

Evo, kako sam podesio:

t443453_h.JPG
[/URL][/IMG]
t443456_a.JPG
[/URL][/IMG]
t443460_c.JPG
[/URL][/IMG]
t443461_b.JPG
[/URL][/IMG]

Onda sam snimio i restartovao, usao ponovo u bios i namjestio memoriju ovako:

t443464_g.JPG
[/URL][/IMG]
t443465_f.JPG
[/URL][/IMG]

..i save exit. Restartuje se, pa se na kratko izgasi, tek onda ucita, i ponovo isto javlja:

Ne moze da se bootuje Windows, ako F1 pritisnem on vrati vrijednosti na auto. . .ne znam:(

Poslednja izmena:
Evo, kako sam podesio:

Onda sam snimio i restartovao, usao ponovo u bios i namjestio memoriju ovako:

..i save exit. Restartuje se, pa se na kratko izgasi, tek onda ucita:

Ne moze da se bootuje Windows, ako F1 pritisnem on vrati vrijednosti na auto. . .ne znam:(
Pa preterao si sa memorijom na zadnjoj slici, poterao si je na 1334Mhz.
Nemoj koristiti 266/1066 i 333/1066 delioce, moja preporuka 333/800 i uz malo OC doci ce memorija na 1066.
Sto se restarta i gasenja tice, to je normalno, tj. pri promeni nekih parametara (uglavnom napona) ploca se ugasi na krtako.

Poslednja izmena:
Borise, ono sto je na predzadnjoj slici je ok. Tako ostavi i vidi da li radi. Dakle u target ram speed treba da bude 1066, a ne vise, na zadnjoj je 1334 sto je previse, i to bas bas previse :)

HAHAHAHA!!!!! USPJELO JE - RADI!!!
HVALA VAM PUNO :Klanjanje

Evo stavio sam sad na 333/800 i klokovao proc na 3.6, i moze normalno se ucitao sistem!:happy: Evo kako sam to podesio:
t443519_OVERCLOCK.JPG
[/URL][/IMG]

Ranije nije ni mogao da ucita 333/800, isto je javljalo "overclock failed". . tako da je sad sve u redu.

gx-x HVALA TI PUNO:D Sad ce tu da pane jedna Vendetta 2 pa da vidim dokle ce moci ovaj proc;)

Da li je dovoljno da sad samo CPU Clock povecavam ako bih htio da mi target CPU Clock bude na 4ghz ili treba jos nesto da cackam?

Poslednja izmena:
Treba jos stosta da se cacka za 4ghz. (ako oces to valjano da uradis sa stomanjim naponima i da bude ultra stabilno). Najbolje je da pregledas DFI club forum i steknes neki uvid u opsta podesavanja DFI biosa
http://csd.dficlub.org/forum/index.php

Znao sam da nije to tek tako prosto:D Hvala tebi na savjetima, glavno sam rijesio, sad mi jedino preostaje klokovanje ptocesora, nadam se da nece biti komlikovano previse;)

Poslednja izmena:
Zeznuo sam stvar.:( Zasto ali zasto sam morao da diram ABS?! Kliknuo sam na F1 i pisalo mi je da pritisnem bilo koje dugme, pritisnem i on tako pocne da ucitava nesto, restaruje se nekoliko puta i tako stoji crni ekran i nista. Izgasio sam komp nekih 10ak min i upalio i nista, ne ocitava nista samo crni ekran. Onda sam morao da preko jumpera clear cmos.

I sada kada podesim sve kako je prije bilo, stavim proc na3.6ghz i sve je ok do trenutka kada treba windows da se ucita, tada se restartuje i tako stalno.

Postoji li sansa da moze da se ponovo podesi kako treba?

Jednostavno mi se neda:(

Poslednja izmena:
pa naravno da postoji, samo sve isto podesi. Ne zaboravi F9

edit: koristi i one quicl slotove za snimanje u biosu.

Poslednja izmena:
Evo sad je nekako uspjelo. Prepisao sam skoro sve sa ovog linka.

http://csd.dficlub.org/forum/showpost.php?p=61215&postcount=9

Sa voltazom sam uradio sve isto uradio, u genie biosu sam skoro sve samo sto sam ja stavio 333/800 dram speed i targer CPU clock na 3.6ghz. Onda sam u DRAM timing stavio sve kao kod njega, Read delay phase nisam nista dirao, Clock Setting Fine Delay stavio sam: by meny, model 3, 3, 1 i ostalo nisam nista dirao.

t443922_cpuz3.jpg
[/URL][/IMG]
t443921_cpuz2.jpg
[/URL][/IMG]
t443920_cpuz1.jpg
[/URL][/IMG]

Ne znam da li je ovo ok podesavanje, ali barem je windows ucitao nije se restartovao komp.

Poslednja izmena:
Videh temu pa da ne otvaram novu.
Nauime uzeo sam 2 shtangle OCZ Platinum 2GB DDR2 PC2-6400 800MHz OCZ2P8008GQ jer konacno nadjoh ok ponudu.
Problem je nastao kada sam je ubacio u komp, osim ta dva stapa, ni jedan od ovih koje posedujem sistem ne prihvata, tj dolazim samo do crnog ekrana, ne dobijam ni biiip, a u bios ne mogu uci. Ostale kombinacije rade, ali sa ovom 2x2 ni jedna stangla se ne mirise.
Tajminzi na njoj su [email protected], na ovom drugom OCZ 1x1gb je [email protected] a na gskiluu 4-4-4-12 2v-2.1v.
Hvala bogu knjizicu od ploce ne mogu da nadjem pa nema predstavu koji error mi ploca daje kroz onaj displej na njoj... O sajtu i bilo kakvoj online pomoci da ne pricam :D
Ima li ko kakvu ideju, da li treba ubiti neke tajminge, bilo sta samo da nateram komp da radi sa 6gb-a, da ne prodajem sve za badava? Hvala unapred

dedukcija,prijatelju.prvo resetujes plocu,ako vec nemas pinove zxa to,izvadi bateriju,uzmi ravni srafciger i prespoj pinove za paljenje da se isprazni struja iz ploce ili nekoliko puta pritisni taster za paljenje.onda redom jedan po jedan stap proveravaj da vidis koji je problem.

aj ispocetka.
u kompu mi je 2x1gb ocz+1gb gskill (cetvrta stangla mi je otkazala i nije u kompu). stigle 2 nove stangle od po 2 giga. i to sam i radio jednu iscupao, ubacio te 2 nove i od tada crn ekran. onda izvadi sve stavio 2 nove da proverim njihovu ispravnost jer sam u njih posumnjao = rade. onda uz njih probavao da dodam bilo koju stanglu od po 1gb-a i problem ostaje isti. tako da mozda isprva nisam bio najjasniji.

edit:

sad videh sve,stavi kombinaciju koja hoce da radi i posteno olabavi tajminge i probaj opet.

pa u tome je kvaka, sto hoce samo kombinacija 2x2gb :D svaki drugi uljez je odbacen... 3x1gb ili 2x2 to su opcije za sad... zbog toga i pitah sta moze biti potencijalni problem... mozda da na ove dve stangle sad olabavim tajminge pa onda da ubacim uljeze. e tu se sad javlja to moje konkretnije pitanje, a to je: na koje "labave" tajminge ici?

Vrh Dno