Šta je novo?

DFI LANparty DK 790FXB-M2RS / 790FXB-M2RSH

Definitivno nista od otkljucavanja. Jezgro hoce da se otkljuca samo sa beta "A" biosima koji su i namenjeni 7xx procesorim i daju im ACC od 65nm procesora. Sa oficijelnim biosom R7SD120 nece da se otkljuca.

Sto se tice overkloka sledece se testira:

BIOS R7SD310A:

HTT 270
CPU multi 13x
CPU V = 1,536V
CPU temp full load = 45°C (kako pri ovolikom naponu, opste mi nije jasno???????)

NB = 2160MHz
HT = 2160MHz

MEM = 533MHz

Fina stelovanja idu kasnije kad utvrdim max klok procesora ali po svemu sudeci ubo' sam primerak procesora do moga...:S: :wc::vomit:

Definitivno nista od otkljucavanja. Jezgro hoce da se otkljuca samo sa beta "A" biosima koji su i namenjeni 7xx procesorim i daju im ACC od 65nm procesora. Sa oficijelnim biosom R7SD120 nece da se otkljuca.

BIOS R7SD310A:

HTT 270
CPU multi 13x
CPU V = 1,536V
CPU temp full load = 45°C (kako pri ovolikom naponu, opste mi nije jasno???????)

NB = 2160MHz
HT = 2160MHz

MEM = 533MHz

Fina stelovanja idu kasnije kad utvrdim max klok procesora ali po svemu sudeci ubo' sam primerak procesora do moga...:S: :wc::vomit:

Ne prolazi na 3500 ni na 1,536 ni na 1,568, pokne posle sat-dva. Ne znam ima li smisla i dalje dizati napon. Stvarno sam maler kakvog nema.

Sto se tice naponske ona ne da je spremna za opterecenje nego joj ladno Phenom II nista ne moze i na naponu od 1.9V naponska ostaje fakticki mlaka :) dok bih rekao da je pri normalnim naponima cak i hladna :D :) Drukse receno neboj se nista za istu.

Sto se tice NB'a ispitacu to veceras .... mozda postoji jednostavno resenje za visoku temperaturu.

Ostavi napon za NB na default i udji u Windows sa frikvencijom od recimo 230x13 , multiplikator za NB stavi na 10 ( 9 je default ) sto znaci da bi ti NB-frikvencija bila 2300MHz kad udjes u win. Verovatno se pitas zasto multiplikator za CPU na 13 pa zbog toga da bi CPU izbacili kao nepoznatu kod testa stabilnosti jer zelimo da ispitamo koliki je NB takt moguc pri default naponu NB'a.

Pusti Prime95 na svim jezgrima da radi . Nakon svakih 5 minuta stabilnog rada podizes HTT u AOD'u za 5MHz (sa podizanjem HTT'a automatski ti raste i NB-frikvencija) sto znaci na HTT'u 260 imaces tvojih 2600 MHz NB-takta. Ako u medjuvremenu sistem bude nestabilan, ides ponovo u Bios i podesavas NB-napon na vecu vrednost od defaulta na mom sistemu vrednost 10 Hex (1,35V) omogucava NB-frikvenciju od 3000MHz tebe bi preporucio da podizes napon na NB korak po korak znaci default vrednost je 18 i odgovara 1,25V znaci spustis na 17 Hex i ponovo ista prica iz pocetka ..... Sve dok ne nadjes stabilan napon mada mislim da je moguce i da na default naponu postignes stabilnu frikvenciju NB'a na tih 2.6GHz zavisi narovno od samog primerka procesora.

Kasnije da to sve potvrdis postavljas CPU-multiplikator na tu vrednost koja ti je potrebna za tvoj takt od 36XX MHz i ponovo vrtis test. koji finalno zavrsavas sa dugim Prime95 testom od nekoliko sati ili preko noci

Sto se tice CPU napona mislim da na air hladjenju ako CPU ne prelazi 60°C u full loadu da je 1,5V -1.55V OK!

Posto i sam referentni takt od 260 nije na svim primercima moguc preporucujem da podignes malkice i napon za HTT NB'a imas opciju za to u PWM meniu

Kao test stabilnosti preporucujem LinX brze pokazuje greske od Prime95

monti meni je poenta da ohladim nb vodom pa da mirno idem na veci klok procesora, isto mi je bilo problem bojaznosta za veci napon od 1,5 za svaki dan ali ako naponska moze da izdrzi onda ok... treba u toku nedelje da mi stigne od jima blok za nb pa cu da probam da htt stavim na 260... hvala ti na odgovoru
jos nesto zar se ne podesavaju i NB V i HTT NB V u PWM settingsu?

BIOS R7SD310A:

HTT 270
CPU multi 13x
CPU V = 1,536V

NB = 2160MHz
HT = 2160MHz

MEM = 533MHz

cime hladis cpu cime meris temp?

Ne prolazi na 3500 ni na 1,536 ni na 1,568, pokne posle sat-dva. Ne znam ima li smisla i dalje dizati napon. Stvarno sam maler kakvog nema.
kao sto je meni monti napisao, ploca podnosi velik napon, tako da mozes jos da dizes... osim ako ti se proc ne grje previse, ali koliko vidim ne grje se tako da dizi...

Stablizovao sam na 3400MHz 1,5V :wall:, kad odredim fina stelovanja kacim neke rezultate. :S:

Temperatura je sigurno ta, posto je baza na dodir topla a ne vrela. Medjutim moguce je da ja uopste ne dizem napon (bug, neki problem u samom procesoru ili ploci) iako AOD i CPU-Z drugacije kazu, a to cu probati lepo da izmerim unimerom.

@ monteboy

Moze li samo kratak osvrt na zagrevanje napojne, ove ploce (odnosno mene pre interesuje GX ali verujem da su to odradili identicno) i J&W 790GX eXtreme ploce. Do 1,5v, kakve su temp na DFI-ju a kakve na J&W-u? Da li je velika razlika kako god da si merio?

@ monteboy

Moze li samo kratak osvrt na zagrevanje napojne, ove ploce (odnosno mene pre interesuje GX ali verujem da su to odradili identicno) i J&W 790GX eXtreme ploce. Do 1,5v, kakve su temp na DFI-ju a kakve na J&W-u? Da li je velika razlika kako god da si merio?

Ja sam iznad napisao na verziji sa heatpipe-om, M2RSH, napojna je na oko 40c.

Da, videh, ali zanima me direktno poredjenje na istoj voltazi a na DFIju i J&W. :)

Ja sam iznad napisao na verziji sa heatpipe-om, M2RSH, napojna je na oko 40c.

ko koga vise greje na nb naponsku ili naponska nb... kad su dve stvari vezane hetpipe-om, stvar koja se jace greje dogreva onu drugu... ja sam na nb stavio 4cm fan od blue icea, i on je oko 40c u idleu sto znaci da je naponska sigurno malo toplija...

ko koga vise greje na nb naponsku ili naponska nb... kad su dve stvari vezane hetpipe-om, stvar koja se jace greje dogreva onu drugu... ja sam na nb stavio 4cm fan od blue icea, i on je oko 40c u idleu sto znaci da je naponska sigurno malo toplija...

Neverujem da je naponska toplija ....
Moja ploca je obicna M2RS bez heatpipe'a i odvojen je cooler NB'a od coolera naponske. definitivno je NB taj koji debelo greje.
Mozda uvatim vremena ovaj vikend da stavim sondu na cooler Chipseta pa i na naponsku i opteretim sistem na nekih 1,5V (koliko bi bilo prosecno) kod air hladjenih sistema.

Da li je neko od vlasnika DFI M2RS probao da skine cooler na chipsetu i zameni pastu za AS5 ?

Poslednja izmena:
Da li je neko od vlasnika DFI M2RS probao da skine cooler na chipsetu i zameni pastu za AS5 ?

Kao sto rekoh, skinuo sam ceo taj kuler istavio Thermalright HR-05 SLI/IFX + AS Ceramique pastu. Posle 12 sati P95 temperatura cipseta je bila 52°

Sto se tice njihove paste ona je sive boje i vrlo slicna onima koje se stavljaju na laptop racunare. Nije zvaka ali je pasta potpuno suva pa je pitanje kako naleze.

Kao sto rekoh, skinuo sam ceo taj kuler istavio Thermalright HR-05 SLI/IFX + AS Ceramique pastu. Posle 12 sati P95 temperatura cipseta je bila 52°

Sto se tice njihove paste ona je sive boje i vrlo slicna onima koje se stavljaju na laptop racunare. Nije zvaka ali je pasta potpuno suva pa je pitanje kako naleze.

dobro 52°C sigurno nije idealno ali imajuci u vidu toliku torturu sistema zadovoljava u svakom slucaju .... mene jedna 8mica duva na chipset i temperature su negdje oko 45-50°C.
Do juce sam mislio da je 790GX daleko topliji od 790FX a evo da se na primeru videti da 790FX ima svoju disipaciju koja moze biti ozbiljan problem

Poslednja izmena:
dobro 52°C sigurno nije idealno ali imajuci u vidu toliku torturu sistema zadovoljava u svakom slucaju .... mene jedna 8mica duva na chipset i temperature su negdje oko 45-50°C.
Do juce sam mislio da je 790GX daleko topliji od 790FX a evo da se na primeru videti da 790FX ima svoju disipaciju koja moze biti ozbiljan problem

Nisam video da se ista tako greje, a povrsina cipa mizerna. Pristojnu temperaturu dobijem tek kada montiram osmicu na HR-05 pa onde je u full opterecenju max 45°C

problem moze biti i grafa ako je ubodena u prvi slot, pa ona moze jos malo da dogreva FX, meni je dok je grafa bila ubodena u prvi slot temp isla i preko 55.c sad je u srednjem slotu, i temp mi je pao za oko 10c pod opterecenjem.
inace ja sam menjao pastu (OCZ extreme) i nije bilo neke promene temperature... treba sutra da mi stigne wb za nb pa ce mo videti koliko ce pasti temperature

Poslednja izmena:
Sa HR-05 ni ne mogu da ubodem grafiku u prvi slot.

jel ti je nb tek posle 12h torture otisao na 52c ili je vec ta temperatura vec bila posle sat dva

E ***. ne znam. Upalio sam P95 i otisao na posao. 'ajd' probacu da ponovim test pa da kazem koliko je posle 2h npr.

problem moze biti i grafa ako je ubodena u prvi slot, pa ona moze jos malo da dogreva FX, meni je dok je grafa bila ubodena u prvi slot temp isla i preko 55.c sad je u srednjem slotu, i temp mi je pao za oko 10c pod opterecenjem.
inace ja sam menjao pastu (OCZ extreme) i nije bilo neke promene temperature... treba sutra da mi stigne wb za nb pa ce mo videti koliko ce pasti temperature

Sa WB'om ces resiti problem .... voda je tu majka ....

Kazi mi da li mora nesto da se petlja po biosu ili na jumperima ploce ako se prebacuje grafika u srednji slot ili to radi automatische?

Nista se ne menja, ubodes i vozis.

Jos jedna informacija koja moze biti od koristi za ovu plocu.

u Meniu CPU Features imate Opciju za Power State vrednosti P0-P4.
Na mom sistemu se pokazalo da kad se stavi ova vrednost na P1 da je CPU nekih 50-70MHz stabilniji u radu od default'a

Jos jedna informacija koja moze biti od koristi za ovu plocu.

u Meniu CPU Features imate Opciju za Power State vrednosti P0-P4.
Na mom sistemu se pokazalo da kad se stavi ova vrednost na P1 da je CPU nekih 50-70MHz stabilniji u radu od default'a

Citao sam o tome na DFI Club_u, probao sam sve i ne vredi za 3500 stabilno mu treba 1,6V a za 3400 1,5V. Mozda mogu jos koji MHz da izvucem ali ne verujem. Sto se tice NB frekvencije za sada je 2096MHz, sta mislis koliki bi bio dobitak na 2358MHz?

Citao sam o tome na DFI Club_u, probao sam sve i ne vredi za 3500 stabilno mu treba 1,6V a za 3400 1,5V. Mozda mogu jos koji MHz da izvucem ali ne verujem. Sto se tice NB frekvencije za sada je 2096MHz, sta mislis koliki bi bio dobitak na 2358MHz?

Dobitak bi postojao , nije spektakularan ali postoji ...
Ne vidim razlog zasto nebi NB drzao na 2358MHz ili vise promeni samo vrednost NB-multiplikatora

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno