Šta je novo?

Destiny

Jeste li videli bilborde sa reklamama za ovu igru po Beogradu?I bilo je vreme da se neko seti da se i u Srbiji igraju video igre. Svaka im čast, još jedan razlog da se kupi konzola za Destiny.:happy::happy:

Ma oni su samo ljubomorni jer nisu dobili deo tog 500m$ vrednog kolaca :)

Pa ko je dobio? IGN? Ceka se njihov opis i opis Eurogamera. Polygon je isto zalepio sesticu ali oni vole tako zbog dodatnog publiciteta.

Jeste li videli bilborde sa reklamama za ovu igru po Beogradu?I bilo je vreme da se neko seti da se i u Srbiji igraju video igre. Svaka im čast, još jedan razlog da se kupi konzola za Destiny.

Bilbordi, reklame na Sport Klubu, najava u nekakvoj non gaming emisiji na Studiju B... ako je tako jaka kampanja po Srbiji (ipak slabija nego za srpsku nacionalnu igru World of Tanks) mozes zamisliti kako to izgleda u Americi. Nisu oni specijalno nama izasli u susret, nego su toliko love pukli na marketing da mogu da se razbacuju i po Srbiji.

Poslednja izmena:
IGN je rekao da ceka da vidi raidove pre nego izbaci svoj review. Raidovi dolaze 16tog. Cista prevara da se proda sto vise primeraka pre ocene 75...

Da još malo pridodam raspravi koja je išla pre nego što se otišlo na komentarisanje ocena - razumem ja zašto bi neko dao ovoj igri 60 ali isto tako razumem zašto bi neko dao i 90. Stvarno je nezgodno proceniti igru i njen kvalitet baš zbog toga što je jezgro igre odlično. Mene lično iritira taj kriptotehnološki rečnik i užasno me nervira kada se igra i ne trudi da ti odgovori na pitanja, već samo stvara nova, i ne pokušava da ti ispriča koherentnu priču pod raznoraznim izgovorima. Međutim, danas su ionako svi FPS-ovi takvi.

Što se tiče navoda da raznorazni FPS-ovi imaju određene elemente bolje od Destiny-ja, ne zaboravite da važi i obrnuto. Skot gore kaže "Borderlands 2 ima bolje resenu itemizaciju i co-op, Titanfall ima bolji PvP, Bioshock ima bolji story", ali to može da se gleda i na potpuno obrnut način. Grafika je miljama ispred bilo koje od ovih igara, o level dizajnu da ne govorim, napucavanje je drastično bolje nego u nekom Bioshocku (recimo, za mene lično je to mnogo ozbiljniji faktor od bilo kakve priče, pre ili kasnije odustajem od igre ako joj mehanika napucavanja ne valja), oružja su daleko konzistentnija nego u Borderlandsu gde je ponašanje oružja sramotno kroz 75% igre, plus skaliranje po levelima (u smislu da u Borderlandsu sa istim oružem dođeš posle 2 nivoa i odjednom im nanosiš 3x više demidža iz nepoznatog razloga), a u odnosu na Titanfall igra te ne tera da jurcaš okolo kao blesan već možeš da je prelaziš ritmom koji ti odgovara, plus što samim postojanjem Crucible-a imaš PvP integrisan u igru.

E sad, stoji i ono što skot kaže, ali stoji i ovo. Mislim da ipak procenjivanje igre zavisi od subjektivnog utiska i načina na koji to nekome sve skupa legne. Nekome ko bi možda hteo daleko sveopštije online iskustvo može da bude bezveze, nekome kome je ovo taman mera će biti fenomenalna. Baš igra dosta zavisi od uglova gledanja.

Što je najgore, svi elementi su tu, sa posebnim naglaskom na napucavanje. OK, možda bi ljudi hteli da isprobaju različita oružja, ali da se ne lažemo, ovde se statistika dosta pita tako da će svako u principu držati po jedan tip oružja, najjači dostupan u tom trenutku. Meni je jako bitno da je ponašanje oružja koje se nosi odlično i to mi je najvažnija stvar u svakom FPSu. Nisam pametan šta bih dao igri da je ocenjujem, možda bih baš stao na tih srednjih 75 koji su na pola puta od 60 do 90, ali ovo je svakako slučaj gde ne bih mogao da kažem da je igra loša pa da zaslužuje nisku ocenu, a sa druge strane ima tih iritantnih detalja (posebno oko bosseva) zbog kojih mi nije vrh vrhova. Ipak, Destiny mi je nekako bolji kao igra u smislu ukupnog utiska nego što su njegovi pojedini delovi. Lako odustajem od igara u poslednje vreme, a ovo mi dođe kao idealno za 1-2 sata dnevno i rado se vraćam igri.

U neku ruku, Destiny me podseća na seriju Lost. Naravno da nikad nećemo dobiti konkretno objašnjenje šta mu dođe Light i zašto su Halls of Accendants bitni za The Travelera, baš kao što tamo nismo dobili objašnjenje otkud polarni međed i šta je koji moj ostrvo, ali to je prosto tako.

Poslednja izmena:
E da, danas mi je prsla igra "zbog izgubljene konekcije" dok smo tabali bossa na Mesecu iako je konekcija sasvim normalno radila, "Phobos the Unchained" ako se dobro sećam imena. I ladno nisam poludeo :d Vidim po netu da se dešava ljudima da im igra pukne u Strike misijama zbog navodnih problema sa konekcijom...

Poslednja izmena:
Sa svim se slazem filipenko. Poenta i jeste upravo u tome. O Destiny se pricalo da je igra generacije. Prvi pravi next gen naslov. Veliki povratak Bungie-a. Taj hype je sve podigao na noge (ukljucujuci i mene) i ljudi kupuju konzole i pre-order rade igre samo na osnovu toga. Cak moze da se desi da dok odradis sve sto ima da se odradi (tih 25 sati u proseku) ces biti potpuno zadovoljan igrom ili odusevljen njome. Moje reeagovanje i cela prica iznad je zasnovana na saznanju koje je doslo posle svega toga. To saznanje je da je igra jedan kratka razbibriga a ne igra generacije. Ocenu 90+ dobijaju igre koje bi svako trebalo da igra bez obzirea na omiljeni zanr. Destiny nije takva igra. Za 80-90 stavljas najbolje igre u nekom zanru. Destiny napucavanje je OK. Veoma je responsive i stvarno ima dobar osecaj dok pucas, ali, po meni, to nije neki preteran uspeh kad se pogleda sveukupno stanje na trzistu. Da smo mi sad tamo negde u godini kad je izasao Halo 2 i par godina posle izadje Destiny, bio bi svakako genre defining naslov (samo ako gledamo FPS zanr bez MMO elemenata). U ovo doba to on meni nije. Uostalom, FPS se ne ocenjuju samo na osnovu toga da li je osecaj prilikom pujcanja dobar. Jeste to jedan od najvaznijih aspekata, ali nije jedini. Neke FPS idu na to da im je prica dobra. Druge idu na odlican multiplayer. Trece idu na svoj neki fazon. Imamo vec nekoliko igara koje su veoma uspesno shooter zanr obogatile dodatnim aspektima igranja od samog "dobrog napucavanja". U Destiny-ju se vidi da u stvari nemas stilova igranja osim da svi koriste auto-rifle i isti tip granata za pobedu. Ako krenemo redom od price dolazi se do zakljucka da je prica na nivou nekog prologa. Problem sa tim je sto mi nismo platili cenu za igru koja je progog vec za full igru, tako da je prica minus. Kada pogledas bilo koji aspekt osim samog napucavanja vidis da je neko, negde (za igru sa ocenom izmedju 80-90) to bolje uradio. Tu dolazimo do cinjenice da Destiny u stvari spada u rang igara izmedju 70-80. Tu onda ulazimo u sve te sisteme koje pokusavaju da nam prodaju kao bogom dane. Kvazi MMO sistemi grindanja opreme i ponavljanja stvari u nedogled u co-opu koji je kao MMO-like. Ove MMO feature sto oni imaju su toliko svedeni da svakome ko je ikad igrao bilo koji MMO duze od 30 minuta ce biti jasno da je ovo decija igra. U stvari, umesto da MMO aspekt podize ocenu igre on je spusta. Uradili su ono sto svi lenji MMO developeri rade. Uveli su grind tamo gde nemaju da pruze originalan content. Tako imamo daily i weekly questove koje daju minimalne nagrade jer treba da ih odradis nekih 9 puta da bi dobio samo jedan end game item. Oni tebi virtuelno trose 10 dana umesto da su ti dali 10 instanci i zadataka da obavis u jednom danu ako hoces. Sav loot koji ispadne tokom dungeona jednostavno mozes da promasis a imas 30 sekundi po ubijanju zadnjeg bossa da optrcis arenu da mozda nadjes zagubljene iteme (jer si ipak ubijao mobove long range). Ubijanje bossa donosi novcanu ali ne i loot nagradu. Ako hoces vise medalja da zaradis onda moras da radis iste Strike-ove sa istim boss mehanikama, iznova i iznova dok ti oci ne ispadnu. WoW je resio to vec poodavno sa dungeon-ima koji nekad spawnuju ove tri sobe sa ova tri bossa, a nekad one tri sobe sa potpuno drugim bossovima. Ta lenjost i ne priznavanje svih stvari koje su se desile u MMO svetu u poslednjih 10 godina je ono sto obara ocenu igre.

Vizuelni aspekt je odlican i u skladu sa vizuelnim dometima modernih masina. Produkcija je vrhunska i sve sljaka ujglavnom kao podmazano. Retardiranost loading screenova i ne mogucnost da se nastavi u free roam-u kada zavrsis strike se mogu zanemariti zato sto je igra radjena i za stare konzole (velika greska IMHO). Ono sto jos mogu navesti kao plus je izvanredna muzicka podloga koja je ne mali broj puta dovela atmosferu do usijanja. Kad se sve oduzme i sabere ocena za igru je 75. To znaci da nije must buy. Nije losa igra ali nije ni predvodnik zanra, ni predvodnik generacije. To je ono zasto sam ja tako zestoko reagovao jer igra ne opravdava svoj prvobitni hype. Realno, ako bi ste biral i izmedju ovog i The Last of Us - potrosite pare na The Last of Us. U tome se po meni ocitava fail ove igre.

Da dodam jos i ovo. Igrao sam jos nekih 10 sati igru posle prolaska celog contenta (single i multi). Radio sam Strike Playliste, bounties, daily kao i malo PvP-a. Posle 3 Strike-a u playlisti ne mogu da kazem da se nisam donekle zabavio ali nagrada je bila meh a i bio sam potpuno iscedjen posle toga. Bounties imaju smisla tek kada nabavis opremu koju hoces da levelujes. Sav gear menjam skoro na svakih sat vremena. Jedino pusku iz zadnje story misije jos uvek nosim. U PvP-u se vidi da sam malo poceo da stajem na noge jer mi K : D ratio nije stalno negativan. Sve je to OK ali nije stelarno. Zato su valjda Escapist, Gamespot, Polygon i Giant Bomb dali ocenu 60 dok su joj takve gaming novinarske velicine kao laps3.com, financialpost.com i Digital Chumps dali ocenu iznad 90.

Poslednja izmena:
Kako je bre dobro napucavanje?? Pa nisu se mrdnuli od HALO-a (i to trojke) a toliko je ta igra bila pljuvana od svih zivih i sad je ovo kao strava? :)
Uzasno me nervira to kad vidim da se razvojni tim nije mrdnuo u mehanici igre jer igra na "siguricu". Pali. Od mene ni dinar.

Ako se sve sabere i oduzme mislim da je ocena igre oko 8. Međutim ovo je igra koja me i dalje drži i koju igram evo već 40 sati...to mi se nije odavno desilo tako da ima nešto što druge visoko ocenjene igre nemaju. Bungie najavljuje i aktivnu podršku pa ćemo videti na šta će da sve to ispadne. Za sada od mene topla preporuka...

Heh, pljušte kritike na sve strane a igra se opet prodaje ko alva. Na kraju će sa igrama biti kao i sa filmovima, može neki blokbaster da dobije osrednje ili čak loše ocene kritike a ipak da ima odličnu zaradu.

Jedva čekam to vreme, kad će prestati da se priča o ocenama na nekim sajtovima....

Jedino što treba da se promeni je da demo za svaku igru bude obavezan i to je to.

I sad kada je Eurogamer dao osmicu, da li to znači da je igra dosta bolja? :d

Ocekivao sam vise, da podignu prosek. Ovako su jos uvek ispod 80/100. Ceka se desetka od IGNa. Eurogamer ne moze sam sa sobom da se dogovori, engleski i italijanski ocena 8, nemacki ocena 7.

Ma igra je bruka dobra, nego ljudi ne vole RPG...

Stigoh na 26. nivo, al i dalje imam samo rare helm. Nadam se da ce Rare Coin vendor doneti nesto dobro u petak. Imacu dosta za neki armor piece.

Evo da se shvati Destiny revolucija.

Najtrazeniji pojmovi za Destiny za nas su farming. Kad se dodje do tog grinda na zadnjim nivoima moras da grindas opremu za "virtuelne levele" i reputaciju i neke mark-ove za kupovanje najbolje opreme. Prvo farmas opremu do lvl 24, a onda moras da imas visoku reputaciju i min. 65 markova da kupis jedan komad opreme. Igra se u tacno 10 dana pretvorila u sledece - naci exploit pomocu kog ces da najbrze nafarmas jednu od gore tri navedene stvari.

1. legendary i exotic gear bez potrebe da se grinda rep i markovi mozete da dobijete ubijajuci ogromne kolicine neprijatelja niskog nivoa satima. Za samo 10 sati grinda verovatno cete imati sve legendary i exotic iteme. Postoji mesto na Earth - Old Russia - Skywatch gde mobovi se stalno spawnuju i mozes da farmas satima. Ima lik na twitchu sav u legendary i exotic koji koristi ovu metodu http://www.twitch.tv/mufasaprime
2. markovi se grindaju tako sto odes na old earth (low lvl planetu jelte) u explorer mod i radis public eventove. Kao high level ubijaces sve veoma brzo i dobijati po 4 marka za event. U jednom satu ima ~5 eventova da se uradi tako da za sat vremena dobijes 20 markova. Za max 5 sati ovog grinda dobices 100 markova sto je i maksimum koji mozes da zaradis za nedelju dana. Alternativa ovoj metodi jeste da radis Strike Playlists + Daily story mode. Radeci to trebace ti svuda izmedju 15-20 sati nedeljno da nafarmas max 100 markova tako da je jasno sta ces raditi.
3. Reputacija se za sad najbolje farma radeci bounties. Bounty se mogu dobiti na the Tower i mozes da ih radis gde god hoces. Obicno na mesecu ili Old russia - opet low level da bi ubijao sto vise neprijatelja za sto manje vremena i time nafarmao rep sto pre. Na zalost - mozes samo nesto tipa 6 bounty-ja dnevno da odradis sto ispadne nekih 400 repa + daily misija - ali to je ok jer ti treba samo dva nivoa rep-a da bi kupovao iteme.

Sve u svemu. Dok je Bungie izbacio raid i uspeo da dogovori sa nekim press outletima da kasnije odrade review igre igraci su dosli do lvl 28 nalazeci exploit-ove/bug-ove u igri i farmajuci kao roboti low level zemlje. Raid je postao potpuno nepotreban jer tamo je trebalo da ispada gear koji ce da te gurne sa lvl 26 na lvl 28, sto su igraci vec nafarmali na RNG dropovima u low level zemljama. Igra koja od ljudi pravi robote nije bas neki uspeh, a sve to se vraca na isto - bad game design is bad.

Ta ocena Eurogamera isto govori veliku stvar. Cak ni "zakasneli" review igre nije mogao da joj da ocenu - ovo je super. Dobra je igra - zamalo genre defining. Pitam se koliko miliona advertising dolara je to kostalo (samo ta sitnica).

Meni su strasne dve stvari. Bungie koji kukak kako zbog metacritic score-a nece dobiti bonus od 2.5 milionda dolara i Bungie koji kuka kako review-eri "don't get our game" jer da su se potrudili da je odigraju u "full-u" shvatili bi da je njihova igra samo sjajna baza za nesto "veliko". Jos da je Bungie dao press-u review kopije nedeljama unapred kako to obicno ide sa drugim igrama ili napravio igru kojoj grind nije jedina poenta pa i da se covek sazali na njih.

Sa druge strane mora jedna stvar da se primeti. Jako puno ljudi igra i kupuje igru. Ljudi grindaju do iznemoglosti i nazad i izgleda da se super zabavljaju. Igra je idealna za "mozak na otavu" fazon. Ostaje pitanje da li ce ovo da ima duzi efekat ili ce ljudi posle sedam dana grinda reci ovo je ******. Taj Diablo efekat se ceka. Ako Bungie to postigne onda je potpuno svejedno sta ce kritika reci. Sto se mene tice - trenutno sam lvl 25. Izgrindao sam 130 markova da kupim dva legendaryja. Nemam zivaca da grindam satima low lvl mobove i da se predam RNG bogu. Grimoire score mi je negde oko 1915 i video sam sve sto ima u igri da se vidi. Mislim da sam veom blizu tacke gde cu reci - to je to - pobedio sam igricu - idemo dalje. Ali videcemo. I ja istrazujem na sebi da li igra ima Diablo efekat ili ne.

pozz
pratim ovu igru vec duze vreme od kako su je objavili i svaki napredak i veoma mi je super koncept nisam konzolski gamer ali planiram da kupim xboxone sl godine da igram ovu igru. sada posto sam je napokon docekao da izadje cu da napravim pauzu malo od nje jer sam se nagledao svih videa na YT. e sada e intersuje 2 stvari ako neko moze da mi odg. da li je neko igrao ovde na xboxone i kakvi su utisci posto nema nikakve razlike izmedju 2 platforme sto se gameplaya tice. i drugo pitanje ako neko zna da li ce biti xboxone dostupan bez kinekta ovde kod nas jer mislim da je totalno nepotreban sto se tice zemalja koja nisu na engleskom govornom podruciju. hvala
i pozz

Evo da se shvati Destiny revolucija.

Najtrazeniji pojmovi za Destiny za nas su farming. Kad se dodje do tog grinda na zadnjim nivoima moras da grindas opremu za "virtuelne levele" i reputaciju i neke mark-ove za kupovanje najbolje opreme. Prvo farmas opremu do lvl 24, a onda moras da imas visoku reputaciju i min. 65 markova da kupis jedan komad opreme. Igra se u tacno 10 dana pretvorila u sledece - naci exploit pomocu kog ces da najbrze nafarmas jednu od gore tri navedene stvari.

1. legendary i exotic gear bez potrebe da se grinda rep i markovi mozete da dobijete ubijajuci ogromne kolicine neprijatelja niskog nivoa satima. Za samo 10 sati grinda verovatno cete imati sve legendary i exotic iteme. Postoji mesto na Earth - Old Russia - Skywatch gde mobovi se stalno spawnuju i mozes da farmas satima. Ima lik na twitchu sav u legendary i exotic koji koristi ovu metodu http://www.twitch.tv/mufasaprime
2. markovi se grindaju tako sto odes na old earth (low lvl planetu jelte) u explorer mod i radis public eventove. Kao high level ubijaces sve veoma brzo i dobijati po 4 marka za event. U jednom satu ima ~5 eventova da se uradi tako da za sat vremena dobijes 20 markova. Za max 5 sati ovog grinda dobices 100 markova sto je i maksimum koji mozes da zaradis za nedelju dana. Alternativa ovoj metodi jeste da radis Strike Playlists + Daily story mode. Radeci to trebace ti svuda izmedju 15-20 sati nedeljno da nafarmas max 100 markova tako da je jasno sta ces raditi.
3. Reputacija se za sad najbolje farma radeci bounties. Bounty se mogu dobiti na the Tower i mozes da ih radis gde god hoces. Obicno na mesecu ili Old russia - opet low level da bi ubijao sto vise neprijatelja za sto manje vremena i time nafarmao rep sto pre. Na zalost - mozes samo nesto tipa 6 bounty-ja dnevno da odradis sto ispadne nekih 400 repa + daily misija - ali to je ok jer ti treba samo dva nivoa rep-a da bi kupovao iteme.

Sve u svemu. Dok je Bungie izbacio raid i uspeo da dogovori sa nekim press outletima da kasnije odrade review igre igraci su dosli do lvl 28 nalazeci exploit-ove/bug-ove u igri i farmajuci kao roboti low level zemlje. Raid je postao potpuno nepotreban jer tamo je trebalo da ispada gear koji ce da te gurne sa lvl 26 na lvl 28, sto su igraci vec nafarmali na RNG dropovima u low level zemljama. Igra koja od ljudi pravi robote nije bas neki uspeh, a sve to se vraca na isto - bad game design is bad.

Ta ocena Eurogamera isto govori veliku stvar. Cak ni "zakasneli" review igre nije mogao da joj da ocenu - ovo je super. Dobra je igra - zamalo genre defining. Pitam se koliko miliona advertising dolara je to kostalo (samo ta sitnica).

Meni su strasne dve stvari. Bungie koji kukak kako zbog metacritic score-a nece dobiti bonus od 2.5 milionda dolara i Bungie koji kuka kako review-eri "don't get our game" jer da su se potrudili da je odigraju u "full-u" shvatili bi da je njihova igra samo sjajna baza za nesto "veliko". Jos da je Bungie dao press-u review kopije nedeljama unapred kako to obicno ide sa drugim igrama ili napravio igru kojoj grind nije jedina poenta pa i da se covek sazali na njih.

Sa druge strane mora jedna stvar da se primeti. Jako puno ljudi igra i kupuje igru. Ljudi grindaju do iznemoglosti i nazad i izgleda da se super zabavljaju. Igra je idealna za "mozak na otavu" fazon. Ostaje pitanje da li ce ovo da ima duzi efekat ili ce ljudi posle sedam dana grinda reci ovo je ******. Taj Diablo efekat se ceka. Ako Bungie to postigne onda je potpuno svejedno sta ce kritika reci. Sto se mene tice - trenutno sam lvl 25. Izgrindao sam 130 markova da kupim dva legendaryja. Nemam zivaca da grindam satima low lvl mobove i da se predam RNG bogu. Grimoire score mi je negde oko 1915 i video sam sve sto ima u igri da se vidi. Mislim da sam veom blizu tacke gde cu reci - to je to - pobedio sam igricu - idemo dalje. Ali videcemo. I ja istrazujem na sebi da li igra ima Diablo efekat ili ne.

Koliko gluposti u jednom postu. Neko ko igra toliko igru i dalje ne konta neke stvari. Tuzno.

Vaistinu Wahade, bilo bi korektno da makar napišeš gde Skot (po tvom mišljenju) greši, kada ga već tako napadneš.

***, čovek je igrao ohoho, ne slažu vam se utisci, možda je on očekivao nešto drugo od igre, a možda ne - kako god, nije korektno da mu sve ono kvotuješ i eto tako poručiš da lupeta ili šta već.

I meni se igra generalno svidja i igram je polako mada kada vidim koliko su moji saborci iz grupe napredovali ono je neverovatno,neki igraju 24/7h.

Hajd da ne čitam svi 14 strana, da postavim pitanje: Ima li neki domaći server ili nešto slično za igranje Destiny jer mi je xbox RGHovan pa ne znam kako da idem na Live nalog (tj. ne smem)?

[YOUTUBE]Ckb2HBXQB8U[/YOUTUBE]

Ovaj lik iznad i Angry Joe najbolji drugari

[YOUTUBE]idVozGXbn2Y[/YOUTUBE]

Sorry za off ali je bilo jace od mene :D.

Evo jedan domaci youtube review destiny-ja

[YOUTUBE]L4xy6UnHPtM[/YOUTUBE]

Vrh Dno