Šta je novo?

Desktop vs Tablet - šta izabrati

miki94

Cenjen
Učlanjen(a)
02.05.2014
Poena
170
Zdravo svima

Pre par dana mi je pala na pamet ideja o kupovini tableta, odnosno zamenu desktop kompjutera za tablet.

Naime, u velikoj sam dilemi da je isplativo uzeti tablet pre svega zbog namene koja meni terba.

Dakle PC sam koristio isključivo za slušanje muzike (sa HDD, YouTube), surfovanje internetom, komunikaciju (Thunderbird, Skype) i eventualno za po koju igricu (igrice sam batalio). Sve to sam terao pod Mint Linux-om i sve je funkcionisalo savršeno (Intel G1820, 4gb ram, 240gb SSD, 80gb HDD kao storage).

E sad moje pitanje je sledeće: Da li postoji tablet koji ispunjava sledeće uslove
Da ima Android ili Windows operativni sistem,
da ima dovoljno unutrašnje memorije za desetak aplikacija veličine recimo Skype-a,
da podržava 3G (odnosno sad već LTE modeme), da može da čita eksterni HDD, da može da štampa na HP 1200 štampaču (poželjno, ne i neophodno),
da ima HDMI izlaz za tv (poželjno ali ne i neophodno)
i naravno da ima pristojan kvalitet zvuka na izlazu jer bi muziku slušao na stereo sistemu.

Sve to naravno da bude u nekoj razumnoj ceni, konkretno moj budžet je 35.000din a u obzir dolazi i kupovina modela iz Kine (proverenih modela) ili modela kojih nema kod nas a u mogu se naći u Mađarskoj.

Ako postoji tako nešto u tom slučaju bi definitivno desktop išao na doboš.

Hvala

Nikako Windows tablet, jer nema dovoljno aplikacija.
Što se Androida tiče, pre kupovine se raspitaj da li podrzava USB OTG. U tom slučaju eksterni hard disk bi radio alibsa dodatnim napajanjem (Y usb kablic). Međutim hdmi obično ide kroz isti taj micro USB port tako da nije moguće imati povezan hdd i hdmi.
Moj telefon i nexus tablet imaju podrsku za hp printer ali nikada nisam probao da stampam.
Stereo zvuk ima svaki tablet ali ako planiraš da ga zakacis na stereo sistem preko banane verovatno nećeš biti zadovoljan zvukom.
U principu, pitanja koja si postavio podrazumevaju previše dodatnih kablova, sto po meni nije pravac u kome treba da razmišljaš.
Za multimediju na tv-u je bolje uzeti neka Android tv box ili stick ili chromecast. Poseti temo o mogućnostima android tv uređaja na forumu.

kako windows tablet nema dovoljno aplikacija?
tj nema aplikacija u storeu, ali on je koristio desktop i sve te iste programe ce moci da koristi i na windows tabletu

Uzmi neki Asus Transformer tipa t100ta. Znaci klasicni windows na njemu (kao na desktopu) i imas zilion aplikacija. Plus imas od prikljucaka hdmi, micro usb i jedan punokrvni usb 3.0.

Tablet je dodatni uredjaj. Ne moze zameniti desktop.

Ništa meni nije jasna ova tema...
1. Tablet ne može da zameni desktop.
2. Ako već nameravaš da napusti desktop i kao primarni i jedini uredjaj koristiš nešto drugo tada neka dodaš još par hiljada i uzmeš laptop.
Imaćeš mobilnost i to je to.
3. Ako ti ne odgovara rešenje pod tačkom 2. tada pazari bilo koji best buy tablet do tvog budžeta, bilo android bilo windows.
Za komfor i normalnu upotrebu na windowsu će ti trebati 10 inča displej i hardver koji se ne može kupiti za tvoj budžet, pa je ipak bolje da uzmeš android tablet ako si već odlučio da ti tab bude "desktop replacement".
Nije isključeno da ćeš na kraju zaključiti "a šta mi je ovo trebalo" ali to je već tvoj problem, tablet jednostavno nije namenjen da bude primarni i jedini uredjaj za komunikaciju i zabavu.

Android je igračka, teško da može biti zamena za klasičan PC. Tablet sa pravim Windows-om, i dodatnom tastaturom jeste rešenje, ali su Surface i sl. bolji uređaji prilično skupi.

Da sam na tvom mestu kupio bih ovo:

http://www.onda-tablet.com/onda-v116w-dual-os-64gb.html

Ima sve sto tebi treba i USB za stampanje i HDMI za TV, nije sampion u performansama, ali sa W10 ce sve to raditi kako treba.. Uostalom pisali su ljudi da sto se tice multimedije sasvim lepo, cas sta vise iznenadjuje dobro rade ove masine..

Kako uopste funkcionise Windows 8 u desktop modu na jednom tabletu od 8 ili 10 incha? Jel stalno pinch to zoom da bi pogodili sitne elemente UI-ja ili se snalazite i bez toga. Nisam probao nikad pa me zanima. Win tablet (metro) aplikacije su isto beskorisne kao i Android aplikacije za nesto ozbiljniji rad.

Jel moze na te tablete da se instalira Windows 10 ili neki Linux (KDE5 ili Gnome3 su dobra resenja). Jel se ti noviji Intel Atomi greju kao oni stariji? Ili vam ne smeta kada se tablet ugreje do tacke usijanja na odredjenom mestu na tabletu?

Poslednja izmena:
Pitanje je koliko desktop aplikacije kapiraju touch dogadjaje. Npr. U Photoshopu rade meniji i dugmici, li ako poskusas da nesto nacrtas na slici, ne reaguje. Generalno pravilo je da ce standardne kontrole u desktop aplikacijama raditi ali neke specificne kontrole verovatno nece raditi.
Zato i kazem da ne treba kupovati windows tablete jer nisu skroz funkcionalni. Univerzalnih i Metro/modern aplikacija ima malo, dok desktop aplikacije nisu skroz funkcionalne.
Btw.. Uredjaji dolaze uglavnom sa 32GB interne memorije od kojih je 10-15GB zauzeto sa windows OS-om. Kao sto znate, windows se cesto updejtuje, pa se windows folder polako puni i ostaje sve manje mesta za korisnika.

Čoveku ne treba Photoshop.
Osim browsera, muzičkog playera, Skypea i još par osnovnih programa mu ništa drugo ne treba.

Ma nebitno na kraju krajeva, dobio je dovoljno informacija, neka se odluči hoće li menjati desktop za tablet.

Većini ta zamena nema smisla, ne mora da znači da i za njega/njegovo korišćenje neće imati smisla.
Neka kupi tablet ako se već razmišlja o tome i neka sazna, to je jedini način.

Poslednja izmena:
Slazem se da nije bitan Photoshop. Samo sam naveo primer i da ne ocekuje da ce desktop aplikacije raditi kao na desktopu.

Ultrabook, npr.?

Kakav crni tablet, pored njega treba 800 kablova da bi koristio sve sto je naveo.

Ultrabook, npr.?

Kakav crni tablet, pored njega treba 800 kablova da bi koristio sve sto je naveo.

Ultrabook daleko prelazi moj budzet.

Obratio sam paznju na kineske tablete i jedino mi je zapao za oko Chuwi Vi10 ali sam skeptican inace prema kineskim proizvodima.

Ovaj Asus Transformer bi mi vrsio posao samo pitanje je gde ga je najbolje kupiti. Jedino sam imao iskustva do sad sa Madjarskom i vracanjem AFE ali koliko vidim kod njih ga nema, barem ne u verziji od 4gb rama.

U sustini mislim da jeste resenje kupovina tableta poput Asus Transformer-a jer u sustini imam sve sto mi je potrebno, pritom je mobilan, nema toliko kablova (muziku bi pustao preko bluetooth reciver-a).

Poslednja izmena:
ja sam nedavno uzeo windows tablet, i5, 4gb ram, 120gb ssd, ips ekran sa staklom, wacom stylus, display port, vga port, 3 usb-a i lan port. opasna masina. ako nadjes nesto slicno to bi ti zavrsilo posao.

windows nema dovoljno aplikacija? nije mi jasna ova izjava, ama uopste.

Poslednja izmena:
Ultrabook daleko prelazi moj budzet.

Obratio sam paznju na kineske tablete i jedino mi je zapao za oko Chuwi Vi10 ali sam skeptican inace prema kineskim proizvodima.

Ovaj Asus Transformer bi mi vrsio posao samo pitanje je gde ga je najbolje kupiti. Jedino sam imao iskustva do sad sa Madjarskom i vracanjem AFE ali koliko vidim kod njih ga nema, barem ne u verziji od 4gb rama.

U sustini mislim da jeste resenje kupovina tableta poput Asus Transformer-a jer u sustini imam sve sto mi je potrebno, pritom je mobilan, nema toliko kablova (muziku bi pustao preko bluetooth reciver-a).
A zašto nećeš laptop?

Koji ti je razlog za prelazak baš na tablet kao zamenu za desktop?

A ni jedan ni drugi nisu desktop, samo što je laptop mnogo bliži tom iskustvu.

Elem, pitao sam njega a ne tebe.

Čini mi se da mu je keš veoma bitan u odluci tako da je vrlo bitno zašto baš želi tablet.

Jedina normalna opcija kao desktop replacement je već preporučeni Asus transformer sa win 10.
Svaki drugi izbor do te cene je jednostavno neodrživ.

Ako hoće tablet zato jer eto, hoće tablet. Mnogo bolja opcija je neki povoljan a pristojan laptop za sve ozbiljne namene + najjeftiniji upotrebljiv tablet kao igračka. Ako već prodaje desktop zbog nedostatka prostora ili koji je već razlog za izbacivanje desktopa iz upotrebe.

Laptop ako mene pitate nije zamena za desktop. Svi ti uredjaji dopunjuju jedan drugi, ali o zameni nema govora. Desktop je jednostavno najelegantiji nacin koriscenja racunara, najbrzi, najefikasniji. Sve ostalo je kompromis, sa laptopom dobijamo mobilnost a gubimo malo na kulturi rada. Tablet sluzi da zavaljeni negde pregledamo sadrzaj ili da ga koristimo na terenu. Ali rad na tabletu je daleko sporiji nego na desktopu.

Ako cemo iskreno, za ono navedeno u prvom postu , i jeste dovoljan tab, ali u svakom slucaju ipak zadrzi i desktop, kad tad ce ti zatrebati nesto, sto preko taba nece moci da se uradi ili ce biti vece mucenje nego korist.
Cesto koristim tab, ali realno, ne moze mi u potpunoati zameniti desktop.

Od laptopa sam odustao jer mi je budzet dovoljan za neki najslabiji laptop koji ce funkcionisati kako tako 2 godine a onda mogu da ga bacim u kantu.

Tu pre svega mislim na YouTube sadrzaj u 720p i 1080p rezoluciji koji mogu da sanjam sa tim laptopom.

Opet, racunam da su tableti manje rezolucije i da je sistem vise prilagodjen za njih da recimo to mogu da pregledam na njemu.

U sustini, laptop bi mi vise odgovarao zbog linux-a koji preferiram, ali opet sa druge strane za 35.000din se ne moze uzeti nista sto valja od laptopova.

Ne razumem. Svaki laptop može da pusti YT video u 1080p. Tablet po toj ceni može biti samo lošiji. A rezolucija ekrana u toj cenovnoj kategoriji laptopova je 1366x768, dok je na tabletma 1280x800 ili možda kod nekih i 1920x1200(1080).
Najbolje za te pare je http://emmi.rs/laptop-računari-dell-inspiron-3543-156.11.html?productId=49776 Odličan procesor, 4GB memorije, a nema problema ni sa linuxom

Prednost tableta je čitanje, težina, prenosivost, touch ekran... Prednost laptopa je veći ekran, snaga procesora, moguća nadogradnja memorije i HDD/SSD-a. Koliko će ti trajati, zavisi od zahteva, ali svakako je laptop snažniji računar

Poslednja izmena:
Vec sam napisao svoju trenutnu konfiguraciju na kojoj 90% 1080p snimaka na YouTube-u koci (ili bolje receno laguje) dok je sa 720p to gotovo kod 50% snimaka. Pritom koristim Chromium na Linux Mint-u. Pokusao sam sa Firefox-om ali je jos gora situacija tako da racunam da na laptopu bez mnogo boljeg procesora u odnosu na G1820 koji trenutno imam na desktopu nece biti nista bolje barem sto se tice YouTube-a.

Za tablete ne znam kako funkcionise YouTube, samo sam dao pretpostavku.

Trenutna rezolucija monitora je : 1440x900

To je novi celeron, nema zbog njega šta da koči ni na ozbiljnijim stvarima od youtube.

Vrh Dno