Šta je novo?

Hardver Desktop PC za AutoCAD

Procesori, matične ploče, memorije, hlađenje, grafičke kartice i ostale PC komponente

djumicci

Cenjen
Učlanjen(a)
27.04.2015
Poena
170
Moja oprema  
CPU & Cooler
AMD Ryzen 7 3700X + be quiet! Dark Rock Slim
Matična ploča
MSI MAG B550 Tomahawk
RAM
2x16 GB G.Skill Trident Z 3600Mhz CL17
GPU
MSI GeForce GTX 1660 SUPER Gaming X
Storage
Samsung 970 EVO Plus 500GB, M.2 + 870 EVO 500GB
Zvuk
Logitech Z-4
PSU
Seasonic Focus GX 650W
Kućište
Fractal Design Meshify C
Monitor
Dell P2414H
Miš & tastatura
HyperX Pulsefire + Logitech G610 Orion Brown, MX BROWN
Pozdrav svima,

Treba mi pomoć oko sastavljanja konfiguracije za desktop PC koji će se koristiti najviše sa AutoCAD i slične programe (DWG fajlovi) i to isključivo 2D. Koristio bi se još MS Office, Google Earth i Web browsing...
U pitanju je računar za poslovnu namjenu tako da fensi kućišta i RGB osvjetljenje nije bitno (poželjno bez RGB-a). Monitor već ima...

Zasad znam da mi sigurno treba 16gb RAM-a i matična ploča koja ima M.2 slot (NVME u planu)...

Najveća dilema je CPU i GPU. Pošto je nestašica grafičkih (ovo što ima je preskupo), pitam se da li su ovi novi procesori sa integrisanom grafikom dovoljni za rad u AutoCAD-u? Crtanje 2D planova nije nešto grafiči zahtjevno pa kontam da je možda i dovoljna integrisana grafika. Poređenja radi, ja koristim i5 6th Gen + GTX 750ti za isti posao i sve ok radi...

Svaka sugestija je dobrodoša

Bilo šta integrisano će završiti posao u 2D okruženju. Čak ti je i 8GB rama dovoljno. Ja na poslu npr. korisitm Ryen 3200G i 8GB rama i sve radi bez problema.

Razmišljao sam o AMD Ryzen 5 3400G ali izgleda i 3200G je sasvim dovoljan... Da li su onda Ryzen 3 PRO 4350G i Ryzen 5 PRO 4650G overkill?

Išao bih sa 16GB jer se istovremeno radi u više programa a i zbog neke buduće sigurnosti. U planu je da novi PC bude oko 5 god. dobar za rad, možda u međuvremenu uzeti GPU ako bude potrebe

@ djumicci

Da li ce se komp koristiti u firmi ili u kucnoj varijanti ?

Koliko ti je zauzece procesora , memorije i grafike pri radu na trenutnoj konfiguraciji ?

Razmišljao sam o AMD Ryzen 5 3400G ali izgleda i 3200G je sasvim dovoljan... Da li su onda Ryzen 3 PRO 4350G i Ryzen 5 PRO 4650G overkill?

Išao bih sa 16GB jer se istovremeno radi u više programa a i zbog neke buduće sigurnosti. U planu je da novi PC bude oko 5 god. dobar za rad, možda u međuvremenu uzeti GPU ako bude potrebe
Lično sam mišljenja da se uvek treba maksimalno "istegnuti" za budžet kad se kupuje komp pogotovo ako će se koristiti 5 godina. Ako možeš dobaci do Ryzen 5.

@ djumicci

Da li ce se komp koristiti u firmi ili u kucnoj varijanti ?

Koliko ti je zauzece procesora , memorije i grafike pri radu na trenutnoj konfiguraciji ?
Koristiće se u firmi. Plan je da se zamjeni mašina stara preko 7 god. Prilično je usporilo sve... Nisam siguran sta ima od komponenti, znam da ima 8gb ddr3, HDD (nema SSD) i neka nvidia GPU sa 1 ili 2GB...

Za zauzeće ne znam jer je od kolege komp ali vidim da je baš usporio, pogotovo kad smo nabacili Win10. Jednostavno ga gazi vrijeme.

Definitivno bih ovako nešto

• 16gb RAM (2x8) 3200Mhz - mislim da ne treba brže
  • neka pristojna B450 ploča, možda i µATX jer neće trebat grafička zasad - može prijedlog za neku pouzdanu ploču
  • 500gb m.2 ssd nvme - Kingston A2000, WD BLACK SN750, SanDisk extreme Pro ADATA XPG SX8200...
  • napajanje od 550W - GOLD ako budu htjeli platiti u firmi
  • kućište kojegod :)

opet mi je CPU najvažniji, zasad bi R5 3400G... Ima li od Intela šta zanimljivo od procesora sa integrisanom grafikom?

i5-10400 ima vecu procesorsku snagu nego 3400G , a UHD 630 grafika iako
je znacajno slabija od AMD Vega 11 grafike mislim da je sasvim dovoljna za 2D.

Razmisliću još za CPU jer zavisi koliko su spremni platiti u firmi. Mislim da svaki noviji CPU sa 4-6 jezgara može gurati AutoCAD 2d bez problema ali bitno mi je da grafika bude ok isto u slučaju da bude kompleksnijih radova... Možda posebna grafika ne bude nikad ni zatrebala, zato kontam da je bolje uzeti CPU sa jačom grafikom

A što se tiče napajanja, razmišljam da možda GOLD nije neophodno, možda bi neko BRONZE bilo ok... Ima li neko pouzdano od 550W?

Na poslu koristim neko ThermalTake Lite napajanje od 650W i iako je popljuvano na onim tier listama, radi sasvim dobro već par godina... Za novi komp bi radije nešto od Seasonic, Corsair ili Cooler Master-a

Ima kod nas Seasonic GC-650 za 9200, 7 godina garancije. Kablovi nisu modularni, doduše. Intetesantno, 550W verzija košta otprilike isto...
Ako vam je to skupo, FSP HV Pro 550 za 6000.

Slab je izbor prostojnih napajanja kod nas...

autodesk programi su uvek bolje radili na intelu. Jer je poenta u single core performansama, a tu je intel uvek bio bolji.
Tako da je za autocad vise koristi od procesora sa sto vecim single-core performansama. Da zelis rendering onda bolje ici na ryzen (multi-core, thread).
Ne znam kakvi su sad ryzen-ovi procesori po pitanju single-core, ali neka ti single-core performansa bude primarni uslov pri odabiru procesora za autocad.

Ma da, znam da je za AutoCAD bitan single core brzina ali danas je to slično kad se poredi Intel i AMD. Nije tolika razlika u single core a AMD procesori imaju bolju integrisanu grafiku... AutoCAD nije toliko zahtjevan (pokreće laptop star 11 god., dual core Athlon 2.3GHz), barem neke manje crteže.
Zasad najvjerovatnije ide AMD Ryzen 5 PRO 4650G, 6C/12T, 3.70-4.20GHz a mozda i AMD Ryzen 7 PRO 4750G, 8C/16T, 3.60-4.40GHz ako se šef isprsi 😀

Vrh Dno