Šta je novo?

Desktop neće da startuje

Učlanjen(a)
04.02.2007
Poena
935
Danas da uključim komp koji mi inače služi jedino za gledanje snega putem Kodija (povezan u radnoj sobi sa TV preko HDMI kabla) i on ne daje nikakve znake života.
Prikačim ga na drugi kabl za napajanje, u drugu utičnicu i ista situacija.

Otvorim ga, raskačim sve HDD/SSD međutim opet ništa - ventilator od napajanja (Antec 650w 80Gold staro preko 10 godina) ni da pokuša da se zavrti.

Da li je po ovome riknulo napajanje ili može da bude još nešto što dovodi do ovakve situacije?

Komp je poprilično star kao i komponente koje nisu preterano zahtevne a sa kojima radi jedno deset godina (i5 3570k, R9 270 grafika...).

Nisam probao toliko dugo... Btw kako i zbog čega misliš da držim dugme dok je komp isključen iz utičnice?

Praznis kondenzatore u njemu tako, desavalo mi se pre x godina da pogodim pogresan momenat za paljenje i tako sam morao da "praznim" komponente da bi se upalio.

How to discharge capacitors on a Desktop Computer

Should your computer be experiencing any random problems such as hardware disappearing or malfunctioning, external devices disappearing or malfunctioning, you may want to attempt discharging capacitors as a first step in troubleshooting.

This guide will show you how to discharge capacitors on your desktop computer.

Turn off the computer
Unplug the power cord from the back of the unit.
Hold down the power button on the unit for 30 seconds.
Let go of the power button.
Plug the power cord back into the computer.
Turn the machine on.

OK tnx.

A misliš li da možda može da bude da nije nikakav problem sa napajanjem iako neće ni da proba da zavrti ventilator ili je definitivno muerto?

EDIT: Nope, to nije pomoglo.

Bukvalno nije reagovao ni meni, ovo te nista ne kosta da probas.

On off dugme na napajanju, nisi ga iskljucio slucajno i zaboravio da vratis nazad u procesu dok si isprobavao ovo?

Ako nije ni to onda prvo s nekim drugim napajanjem pa sve ostalo.

Bilo mi je na 0 dok sam držao power dugme, nakon 60s držanja sam normalno vratio na 1.

Prebaci preklopnik i na 1 i probaj opet, i power i reset dugme, oba bar po 60s.

U sustini i power dugme odradi posao ali cisto da se to skloni skroz na skroz iz mogucih resenja.

Nista, ako si 100% siguran da su svi kablovi na svom mestu onda je verovatno odapelo napajanje ili nesto drugo.

Ako imas neko drugo da isprobas s njim ili da pozajmis, to bi bio naredni korak.

Sinoć bila oluja (verovatno i kod vas u Bg)...da nije grom negde blizu zviznuo?...jel cimala struja?

Probaću u toku narednih dana sa nekim starim napajanjem pa ću videti kako stoje stvari.

Nisam doduše vadio grafiku i memoriju iz slotova ali verujem da nije do njih.

Sinoć bila oluja (verovatno i kod vas u Bg)...da nije grom negde blizu zviznuo?...jel cimala struja?
Nije bilo nestanka struje niti bilo kakvih varijacija plus je meni ko komp priključen na APC Surge Arrest produžni koji bi trebao da ga zaštiti a na tom produžnom su i ostali uređaji koji rade OK.

Otkači 24 pina sa ploče, nađi na njemu zelenu žicu i prespoji kontakt sa bilo kojom crnom žicom. Trebalo bida bar ventilator proradi.

Otkači 24 pina sa ploče, nađi na njemu zelenu žicu i prespoji kontakt sa bilo kojom crnom žicom. Trebalo bida bar ventilator proradi.

Ovo sam i ja hteo da predložim. Tako se isprobava napajanje. Koristi spajalicu. Spoji zelenu i crnu žicu. Zelena žica (PS ON) uvek je jedina zelena žica na 24-pinskom konektoru. Crna žica (GND): Ima ih više, uzmi bilo koju crnu pored zelene (npr. pin 15, 17, itd.).

Sto ne znaci da je napajanje skroz ispravno i pod opterecenjem, ali svakako prvi indikator.

Došao sam kući ranije, pogledao taj konektor i najzanimljivije je da na njemu nema zelene žice...

Prilozi

• IMG_20250427_145332.jpg
    IMG_20250427_145332.jpg
    176.3 KB · Pregleda: 49
Dok leva strana sa bojama ima smisla (slika 1) desna je sasvim drugačija a na četvrtom pinu gde bi trebala da bude zelena je takođe crna žica (slika 2).

Edit: Da, vidi se malo zelene boje sa unutrašnje strane ali kada je spojim spajalicom sa bilo kojom susednom crnom ništa se ne dešava.

Prilozi

• IMG_20250427_150505.jpg
    IMG_20250427_150505.jpg
    167.4 KB · Pregleda: 34
  • IMG_20250427_150519.jpg
    IMG_20250427_150519.jpg
    140.5 KB · Pregleda: 50
Boje nisu bitne jer su slotovi standardizovani.
Spoji Power i Ground spajalicom i znaces na cemu si.

Das mu poslednji pozdrav, izbacis u smece i zamenis ga drugim.

Da ti njie samo osigurač otišao u samom napajanju?
Moraš da ga otvoriš, bili su stakleni osigurači nekada i lepo se vidi na štampanoj ploči.

Uh, sve je moguće ali takve stvari su za mene špansko selo...
Ako ne nađem papire onda ću da vidim da neko ko se razume u to otvori napajanje i pogleda to što kažeš u suprotnom ću gurati sa druge strane.

Znači Marfi je čudo zbog kog ne znam da li da se smejem ili plačem...
Našao garantni list i račun koji je poprilično izbledeo ali uz pomoć malo (više) napora imam šta i da vidim - desetogodišnja garancija istekla 13.04. ove godine... A baš sam imao nameru da se malo poganjam sa Tehnomanijom i nekom firmom Mid9...

Elem to me dovodi do sledećeg pitanja - koje napajanje koje nije skupo a dovoljno je za ne zahtevne komponente (R9 270 grafička, i5 3570k, 2x8GB RAM, 2HDD+2SSD) koji se koristi povremeno za net i gledanje filmova i serija na TV preko Kodija/Stremia?

Sada kada nemas garanciju, otvaranje i testiranje osiguraca je zapravo validno resenje.
Obicno uredjaji ne umiro totalno.
Da je nesto komplikovanije poput FETova, to bi radilo drugacije.

Vrh Dno