Šta je novo?

delphi pomoc

Rista96

Cenjen
Učlanjen(a)
04.08.2012
Poena
159
pozdrav drugari potrebna mi je hitno pomoc. dobio sam zadatak u delhi-ju za domaci i imam problem da ga resim jer nam je profesore kuku lele. ove skolske godine nismo imali nijedan cas sto se tice delphija a prosle godine je nesto pricao kao da nije ali da ga ne opisujem mnogo jer je to duga prica. izvinite ako je tema na pogresnom mestu foruma.

zadatak glasi : kreirati aplikaciju koja odredjuje idealnu tezinu za muskarca. Aplikacija treba da stvarnu tezinu uporedi sa idealnom i ispise poruku iz koje se vidi za koliko treba da se popravi ili smrsa(idealna tezina=visina - 100).

Treba ti samo 1 edit i jedan button. U edit se unosi tezina coveka. Jedina stvar koju trebas da uradis jeste da napises bukvalno 2 linije koda koji se pokrece pritiskom na taj button, tj da se pritiskom na njega ispise idealna tezina i razlika izmedju idealne i njegove stvarne tezine. Ako to jos napisem ta dva reda koda bice da sam ti resio zadatak, 100% to mozes sam da uradis. ;)

Treba ti samo 1 edit i jedan button. U edit se unosi tezina coveka. Jedina stvar koju trebas da uradis jeste da napises bukvalno 2 linije koda koji se pokrece pritiskom na taj button, tj da se pritiskom na njega ispise idealna tezina i razlika izmedju idealne i njegove stvarne tezine. Ako to jos napisem ta dva reda koda bice da sam ti resio zadatak, 100% to mozes sam da uradis. ;)
A gde će da ispiše?

nocas sam razmisljao kako da pocnem i evo. 1.png 2.png ono sto cu da uradim jeste da kada se ukuca negativan broj , decimala da izadje poruka. samo neznam kako sad npr unese se text umesto broja i poruka nepravilan unos kako da napisem to u IF-naredbi. i kako u showmessage da ubacim na slici pishe "treba da dodas ____"pa kako da ubacim da bude broj odnosno razlika.

Može na 100 načina da prikaže rezultat. Bolje je da ubaci još jedno polje npr. edit i tu ispiše rezultat. ShowMessage se koristi za informacije o greškama.

Može na 100 načina da prikaže rezultat. Bolje je da ubaci još jedno polje npr. edit i tu ispiše rezultat. ShowMessage se koristi za informacije o greškama.
I ja bi tako, edit ili labelu. Al' video sam da sam zaboravio to da napomenem pa sam hteo da se izvucem. :d
Jedino ako mu je ShowMessage 'elegantnije'.

nocas sam razmisljao kako da pocnem i evo. Pogledajte prilog 151952 Pogledajte prilog 151953 ono sto cu da uradim jeste da kada se ukuca negativan broj , decimala da izadje poruka. samo neznam kako sad npr unese se text umesto broja i poruka nepravilan unos kako da napisem to u IF-naredbi. i kako u showmessage da ubacim na slici pishe "treba da dodas ____"pa kako da ubacim da bude broj odnosno razlika.

Ako se dobro secam imas u paskalu (delphi- ju) funkciju TryStrToFloat, izguglaj je.

drugari , ostao mi je jos jedan problemcic, pritiskom na dugme 'racunaj' ukoliko nije uneta vrednost za 'visina' i/ili 'tezina' da ide poruka.

da li moram da napisem: if ((edVisina.Text='') and (edTezina.Text='')) or ((edVisina.Text='') or (edTezina.Text='')... ili postoji nesto krace?

Vrh Dno