Šta je novo?

Delphi Developer studio 2006

=Ivan=

Čuven
Učlanjen(a)
15.12.2003
Poena
620
Jel neko probao i kakvi su utisci? Ima li nesto radikalno novo?

Jel jos postoji budjavi Rave Reports? :)

Imam Borland Developer Studio 2006 (koji obuhvata C++, C#.NET, C++.NET, VB.NET, Delphi i Delphi.NET) i dobar je (koliko sam shvatio kompajliranje .NET programa se vrši sa kompajlerom koji dolazi uz .NET SDK, koji se instalira uz paket). Rave Reports postoji, a ako ništa najzad je dokumentacija obuhvaćena u jedan veliki HTML Help, znači .NET, Platform SDK, jezici i sve ostalo, ne mora više da se brlja po pojedinačnim .hlp fajlovima (kao recimo Win32 Programmer's Reference itd.)

voodoo_nbgd je napisao(la):
Imam Borland Developer Studio 2006 (koji obuhvata C++, C#.NET, C++.NET, VB.NET, Delphi i Delphi.NET) i dobar je (koliko sam shvatio kompajliranje .NET programa se vrši sa kompajlerom koji dolazi uz .NET SDK, koji se instalira uz paket). Rave Reports postoji, a ako ništa najzad je dokumentacija obuhvaćena u jedan veliki HTML Help, znači .NET, Platform SDK, jezici i sve ostalo, ne mora više da se brlja po pojedinačnim .hlp fajlovima (kao recimo Win32 Programmer's Reference itd.)

Obuhvata i VB.NET?

Borland radi Visual Basic? Od kad je to?

BTW Rave reports mi i dalje nekako ne lezi , ne znam zasto ali ideja da ako napravis report u Design view-u moras da imas zaseban fajl samo za to mi se nikada nije svidjala.

Poslednja izmena:
Valjda zato što za sve NET programe koristi MS-ov kompajler, tako da sve što može Visual Studio, može i BDS (valjda, nisam još detaljno ispitivao).

Men' se ne dopada nikako; jos bih najradije da vidim delphi plugin za Eclipse. :d

Taman kad si svratio da te priupitam :)
Kako se gasi grupisanje propertiesa u objektnom inspektoru? Oću da mi budu azbučno sortirani ko u starim Delphijima, a ne ovako ko u Visual Studiju...

Kako se gasi grupisanje propertiesa u objektnom inspektoru? Oću da mi budu azbučno sortirani ko u starim Delphijima, a ne ovako ko u Visual Studiju...

A verzija 2005 i 2006? Kolike su razlike izmedju te dve? Ja u principu jos koristim 7 I ne znam vredi li prelaziti na ove nove NET verzije.

Ne znam, i ja sam prešao sa sedmice na ovo.

edit: znači to što je net podržan ne znači da postoje samo net programi (jer da je tako ostao bih na sedmici). Dakle tu su i dalje nativni C++ i Delphi win32 projekti ko u starim verzijama.

Poslednja izmena:
Da, ali treba da instaliras gamu drugih paketa (.NET, .NET SDK, MS XHTML parser, itd), cak i ako ti to ne treba. Mislim da na pocetku instalacije majstor jos priupita sta hoces od paketa, ja izaberem samo c++ i delphi win32 (nista za .net) i moras sve ovo svejedno da instaliras - valjda IDE trazi.

Druga stvar koja mi smeta je to sto i nakon instalacije ne mozes neke stvari da iskljucis da se ne koriste; npr. IDE koristi uvek onaj integrisani history+diff (sto moze biti korisno za kucnu masinu), ali ako koristim vec subversion i neki bolji diff tool (npr. BeyondCompare), ovo mi samo odvlaci resurse.

Fakat su samo iskopirali VS (sa sve onim gay tabovima) i to prilicno clumsy - kada se laptop prebaci u "nizu brzinu", IDE se vuce koliko je spor. Mislim, *** vam se u ton film, ako mi treba zivotinja od racunara da bi IDE radio kako treba. Plus sto mi se neke stvari i u samom editoru ne dopadaju, tipa, kako ubrljavi font kada prikazuje italic (za komentare, npr).

Jedna jedina novost koju pozdravljam je mogucnost da sam specifikujes gde ti lezi "projects" folder, a ne da pri svakom "Open..." kliku te baca u <program files>\delphi\projects\ dir.

Da mi je zapelo da koristim .net, pa ajde jos nekako - ovako, ostajem pri sedmici.

P.S.
Ne znam gde se iskljucuje grupisanje property polja, nisam ni gledao (a sudeci po utisku sta mozes i koliko da podesis, verovatno ni ne moze da se iskljuci).

Desni klik na Properties tab, pa Arrange -> by Name

Crystal Reports i Delphi2006

Znate li mogu li koristiti Crystal Reports (nova verzija XI, Developer ed.) za pravljenje INTEGRISANIH reporta (znači, takvih koji su "ugrađeni" u moj .exe fajl i koji ne zahtevaju nikakvu dodatnu instalaciju na računaru na kom se pokreće program)?
:wave:

Ja opet tvrdim da je 2006-ica bolja i brža od 2005-ice, a to je i mišljenje još nekih (npr. ima tekast u PCPress-u od pre par brojeva). Istina, mašina na kojoj ga pokrećem prilično je jaka (Centrino 2GHz, 1GB RAM). Sam IDE je doteraniji, lepše izgleda, mada razlika nije suštinska. Čitao sam da su poboljšali sam kompajler, pa su exe-ovi manji, memorijski štedljiviji i brže se izvršavaju. Ono što (može da) smeta, a čudi svakako, je da nema podršku za .NET 2.0, iako se pojavio dosta nakon VS 2005-ice (koja ga, naravno, ima). Ako se radi samo za Win32, onda je prethodno nabitno.
Rekao bih da je 2006-ica u stvari ispeglana i doterana 2005-ica, sa nekolikim poboljšanjima, ne suštinskim. U svakom slučaju, do sada najbolji Delphi (to kaže i tekast u PCPRESS-u).

2006-tica je sigurno bolja od 2005-tice koja je bila pravi flop. IDE ima nekih stvari koje pomazu komfornosti rada - refactoring, mogucnost sopstvenog definisanje templejta i jos neke druge stvari, ali je nezasluzeno spor u pojedinim svakodnevnim situacijama koje se najcesce ne srecu tokom reviewa sw paketa. Sam kompajler nije preterano poboljsan (to je ipak kompajler za RAD alat), osim u nekim slucajevima sa NET kodom, na zalost. Poboljsan je memory manager, tj. zamenjen je. Prava je sramota za Borland da je memory manager ostao isti od Delphija dvojke do v2005 - bio je nestabilan, neracionalan, nije uopste resavao dobro defragmentaciju memorije, uzasno spor u multithreadingu (koristio je samo jedan jedini critical section kod svog rezervisanja memorije), itd. Ako se poredi takav produkt, "out of the box", onda je 2006 definitivno bolji od svojih prethodnika. Medjutim, svako ko je iole radio nesto u tom Delphiju, nije mogao a da se ne saplete o te sve nedostatke i uradi nesto po tom pitanju.
Na primer, brljavi Borlandov memory manager se zameni - odes na sourceforge i skines FastMM4 (koji je free za dl i 5 puta bolji) ili neki drugi MM (Nexus, Recycler, PSD itd). Druge kljucne stvari se takodje zamene npr. FastCode projektom, Graphics32 paketom i drugim stvarima koje su radjene kombinacijom assemblera i objektnog paskala - IDE zafrkancije se rese sa npr. CodeRush i nekim drugim paketima. Tako sredjeni i nabildovani Delphi (recimo sedmica) nema veze sa originalnim proizvodom. U principu, Borland je to isto uradio - u 2006-tici je svoj memory manager zamenio bas FastMM-om, itd. A sve to moze da se nadogradi jos od delphija petice; kome je to trebalo stvarno za posao, taj je sve te zafrkancije imao odavno.

silverglider je napisao(la):
Jedna jedina novost koju pozdravljam je mogucnost da sam specifikujes gde ti lezi "projects" folder, a ne da pri svakom "Open..." kliku te baca u <program files>\delphi\projects\ dir.

Moram te malo ispraviti: default folder u kojem se otvara open/save dialog se podesava u file properties od linka delphija, u polje "Start in" uneses svoj dir recimo c:\dev\delphi i resio si problem. Ovo pali jos od D5

Nazad
Vrh Dno