Šta je novo?

Delphi - da ili ne?

Bez namere da podstaknem raspravu MS/Borland i slicno, proporucujem ti da pocnes sa .net-om to jest visual basic.net-om.

Jednostavno u .net-u, nije vazno u kom jeziku pises, vec snaga lezi u okruzenju to jest .net framework-u.

Pozdrav.

Delphi je dovoljno "ozbiljan". Ako je programer ozbiljan, svaki alat koji vrsi posao je dovoljan.

Silverglider je najozbiljniji covek na forumu, pa radi i zaradjuje u Delphiju (koliko se ja secam).

Sa delphijem, kylixom, c/c++ u svim flejvorima (ms, borland, gnu, ...), itd - tj. vecina alata koji mogu da rade i na windowsu i na linuxu.

Elem, Delphi 7 radi sa .NET-om, tako da ako je to neka prednost, moze i to. Delphi nije los za neko pocinjanje i ucenje (ne i jedini izbor, naravno), jer je vrlo razumljiv zbog svoje "ciste" sintakse i jednostavnih pravila koje koristi. Za po kuci i nesto mozda malo vise od toga ce ti biti i vise nego dovoljan. Ako hoces da budes profi i zaradjujes 'lebac programiranjem, onda idi na C++ od pocetka.

ja bih da pitam silverglider-a nesto oko licenci ..

posto radi i zaradjuje, verovatno je covek skroz legalan..

Zato bih hteo da pitam kako se krecu cene polovnik Delphi 6 licenci ..

Takodje, molim da mi kaze koje su razlike u Enterprise i Proffesional verzijama, posto im je cena dosta drugacija..

Hvala puno!

pjsoft, kupi hrvatski PC Chip (broj 91), u kome je sve lepo objasnjeno oko Delphi-ja (i razlike), a na CDu je Personal verzija... to me je i nateralo da pitam...

Silver-e, znas li da li ja mogu sa npr. personal Delphijem da napravim neki solidan HTML editor? Ili mali program za e-mail? Mp3 player? Tako da konacno imam sve ono sto mi se svidja.... Ili je za to ipak potreban neki komercijalni Delphi?

U principu, mozes sve da uradis i ovim personal izdanjem - imas IDE, kompajler, dibager, itd - jedino po cemu ushtinu verzije su uglavnom "extras" tj. setovi komponenti i cinjenica da po licenci za taj free paket mozes da radis samo nekomercijalne programe. U personal/standard verziji su obicno samo najosnovnije komponente - forme, dugmad, listbox, combobox, itd, to jest palete "standard", "additional", "win32", "system", "dialogs", i jos par. Nema nikakvih komponenti za baze, nema BDE, nema naprednije komponente za komunikaciju (Indy ili FastNET) i slicno. U principu, ima free komponenti da se nadju na netu za skoro sve, pa ako imas poverenja u njih, mozes da uradis bilo sta. Eh, da, ne dobijas ni InstallShied Express, tako da ne mozes da uradis lepu instalaciju.

Pro verzija donosi vec rad sa bazama, ali uglavnom manjim stvarima, tipa dBase, Paradox i slicnim formatima, dok od klijent-server stvari dobijas connectivity samo za Interbase. Dobijas reporting alate (za printout podataka iz baza). Dolaze bolji setovi komponenti za socket komunikaciju (umesto samo osnovne dve borlandove), dolazi gomila komponenti kao vec oblicenih ole servera iz windowsa i office paketa (znaci da direktno upravljas explorerom, outlookom, wordom, itd) - sto nije lose. U principu, Pro verzija je i vise nego dovoljna za standardnog programera za vecinu stvari.

Enterprise verzije donose prosirenja u oblasti baza (povezivanje sa "not for boys" bazama tipa Oracle, Sybase, MS SQL Server, Informix), ADO set komponenti, paket za n-tier programiranje (i komponente za rad sa CORBA-om, DCOM-om, ...), napredne stvari vezane za web programiranje - SOAP, XML, itd. tako da sa enterprise verzijom mozes lepe CGI-jeve da pises, itd. Bukvalno one oblasti koje se koriste u mrezama, firmama, ... pa se zato i zove enterprise.

Pjsoft, za licence polovne ne znam; ako me secanje ne vara, tesko da moze da se nadje samo licenca (kao za neki drugi sw), tako da bi trebao da bude neregistrovan. Borland ima fini koncept apgrejdovanja, tako da sam ja jednom uzeo paket (Pro) i stalno radim samo upgrade na nove verzije za (u proseku) 140-150€ sto uopste nije mnogo.
Polovne verzije Delphija sam vidjao za 500-600 (pro) i oko 1000 (enterprise), ali je stvarno pitanje da li je to neregistrovan paket, jer jedino od takvog imas koristi.

ADO connection nema u Proffesional verziji?

Ovo pitanje mi je jako bitno!

moja preporuka je da pocnes sa C#-om(ili VB.NET-om, mada ipak prednost dajem C#-u)... kad ga savladas, mnogo lakse ces sa njega preci na C++... mislim da ce ti sintaksa programskog jezika biti manji problem... Kod nas mali broj ljudi zna nesto o teoriji algoritama... a umesto toga zna milion vindozinih api funkcija napamet, i zive u zabludi, jer u stvari ne mogu ni najprostiji algoritam za stablo grafa da napisu...

ZoNi je napisao(la):
ok... FALA na iscrpnom pdgovoru! i jos jedno pitanje, pa da se (cini mi se) bacim na Delphi: gde se na Netu moze naci neki dobar Tutorijal za Delphi? E-knjiga ili slicno... (nivo: pocetni, naravno)

Najbolja knjiga na Net-u za Delphi je "Mastering Delphi 6" od Marco Cantu-a. Mozes je sa pratecim kodom naci na:
http://dennis.pp.ru/book.htm

tacni linkovi:
http://dennis.pp.ru/books/mastering delphi 6.pdf
http://dennis.pp.ru/books/mastering delphi 6.zip

Pogledaj jos i opis samog jezika "Essential Pascal" od Marco Cantu-a:
http://www.marcocantu.com/epascal/default.htm

Tutoriale ces naci lako na webu preko Google-a, npr.:
http://www.festra.com/freetutor/

silverglider je napisao(la):
Sa delphijem, kylixom, c/c++ u svim flejvorima (ms, borland, gnu, ...), itd - tj. vecina alata koji mogu da rade i na windowsu i na linuxu.

Elem, Delphi 7 radi sa .NET-om, tako da ako je to neka prednost, moze i to. Delphi nije los za neko pocinjanje i ucenje (ne i jedini izbor, naravno), jer je vrlo razumljiv zbog svoje "ciste" sintakse i jednostavnih pravila koje koristi. Za po kuci i nesto mozda malo vise od toga ce ti biti i vise nego dovoljan. Ako hoces da budes profi i zaradjujes 'lebac programiranjem, onda idi na C++ od pocetka.

Iskustvo mi je slicno, dodao bih i Access, VB, Javu i puno low-level asemblera, tokom zadnjih 10+ godina programiranja.

Ne slazem se da je Delphi dovoljan samo za "po kuci i nesto mozda malo vise..". Sta uciti za "profi" programiranje jako zavisi od toga sta se zeli raditi i gde.
I dalje se najvise posla (na "zapadu") dobija za VB programiranje, sledi C++, Java i Delphi.
Uglavnom se za Web stvari radi najvise u VB-u i Javi, za Baze Delphi, a generalno za aplikacije i za vece proj. C++. Licno mislim da je C++ mozda preveliki zalogaj da se krene od pocetka, najkomplikovanije je, najstrmija kriva ucenja i cak i ne garantuje najvise posla. Doduse, uglavnom su i plate nesto vise.

Trenutno u Norveskoj razvijam OpenGL 3D engine za potrebe Norveske armije i medijskih kuca bas u Delphiju. Posle silnog rada sa MSVC++-om, Delphi dodje kao terapija. Razvoj je brzi, laksi, manje ima problema, MNOGO manje nerviranja i muka. Performanse su jako dobre i mnogo vise zavise od drugih stvari nego od samog alata.

Pored MS C++-a, VB-a, QT-a i Delphi-a, kad treba da se neki utility uradi na brzaka u zadnje vreme se uvek masam za Delphi.. Problem je sto se u nasoj zemlji (S&CG) Delphi-u uglavnom lepi etiketa pocetnickog alata ili alata samo za baze podataka, pa verovatno zato ima vise ozbiljnog posla za C++.

Licno bih neiskusnom programeru preporucio da krene sa Javom i VB-om, odnosno da se pokusa sa radom tamo gde ima posla. Volontiranje ili Open Source projekti su fantastican nacin za ucenje i sticanje iskustva.

ipak.... stekao sam u poslednje vreme da je VC# napravljen da bude zamena VB-u, tj. za one koje znaju C i C++, a hoce alat na brzaka (tj. da se odmore od C++-a)... tako da ti preporucujem da ipak pocnes sa VC#-om, sa koga ces po potrebi najlakse preci na VC++, a isto smatram da ti pored ta dva jezika Delphi nije potreban, mada sto vise jezika znash to si bogatiji i kompletniji covek:D

Ne znam Alexandre, ja koliko vidim ovde "po zapadu" traznja je i dalje najveca za C++ i Java programerima, mada ume da varira od zemlje do zemlje. Delphi jeste popularan prilicno u Britaniji na primer. Kad sam coveku rekao da je "za po kuci i nesto malo preko toga" mislio sam na posao; nije uopste naglasavao da hoce da ide napolje, a ocigledno je kako se prema Delphiju odnose kod nas. Sto je najgore, i napolju se alati suvise sablonski rade, tako da je i Delphiju sudjeno da se najvise koristi u n-tier aplikacijama, najcesce u sprezi sa Oracletom -> to sve cesto u oblasti finansijskog softvera; inace ga ima u sektoru utility programa i multimedije. Znamo mi da Delphi moze mnogo vise, ali ne zadaje covek sam sebi posao, niti ce ga raditi sam, nego se mora uklapati u firmu. Uradio sam i ja u Kylixu/Delphiju sw koji radi lepo sa bazama preko nekoliko database centara (linux & windows) od Upsale u Svedskoj do Sevilje u Spaniji, pokriva oblasti od spedicije do sikjuritija kompanija koje su uvezane u mrezu - i sve radi brzo i kao satic i prosirivo je zbog novog koncepta pluginova koji smo razvili.
VB se po Svabiji i trazi, recimo, primetno manje od C++ i Jave i generalno ga guraju u office okruzenje, za aplikacije oko MS SQL servera i vezano za web. C++ i Javu covek da zna, moze da uzme bilo kakve dnevne novine na zapadu (tipa Pancevacki Glasnik) i da nadje posao, jer time rade bukvalno sve oblasti. Sintaksni prelaz sa jednog na drugi od ta dva jezika je relativno bezbolan.
Dosta dobrog posla moze da se nadje za embedded sisteme, a tu i nema nekog velikog izbora jezika - gnu C++ je tu apsolutno vladajuci.

Uglavnom, zavisi i od njega samog sta zeli da radi i gde. Volontiranje i OSF su lepa stvar, samo kod nas skoro da ih i nema, a ako zapali napolje, morace prvo da sredi svoju egzistenciju, tj. posao od kojeg dobija pare na racun.

Bas tako, Silverglider-e. Kad pogledas, pricamo u stvari (skoro) iste stvari. Rekoh da zavisi sta se radi i gde. Za Nemacku znam da je C++ daleko najpopularniji, u USA se racuna da trenutno ima najvise VB profesionalnih programera. E sad, to sto su "profesionalni" posle kursa od 3-4 meseca i rade u robnoj kuci, to je druga stvar. Kod embedded sistema se i dalje vise koristi obican C.
Doduse, ja sam vise na severu :), pa kad sam trazio posao prosog leta daleko najvise se trazilo "IT consultant"-a, sa opisom "Java, ASP, MS SQL, VB".. To sam preskakao, pa sam na kraju imao 3 ponude za embedded, jednu za baze (C++ & Oracle) i jednu OpenGL-Delphi (vrlo retka kombinacija). Pre godinu i po dana (pre krize) su mi nudjene isto neke baze, embedded i 2 zanimljiva C++ posla (Funcom & Trolltech).

Dok sam trazio posao, osetio sam kako su se stvari promenile samo u toku zadnje 2 godine.. Sad ima manje posla i vise je specijalizovano. Univerzalci se manje traze nego ranije.

Tacno je da je (koliko god ga voleo) za Delphi tesko naci posao van baza podataka, ali ga zato tu ima dosta. Delphi ulece na vreme i u .NET, pa ce i tu biti nesto. Ali se slazem da su generalno gledano C++, C# i Java najprakticniji izbor.

Volontiranje i OpenSource sam *posebno* pomenuo za nekog ko bi da ide "napolje". Ovde je carobna rec "iskustvo" koja se ovde najvise pominje i trazi. Lakse je zato raditi za dzabe sad, kad se (uglavnom) zivi kod roditelja, studira i sl. Za OpenSource proj. je potrebna samo internet veza i znam osobe koje su tako stekle zavidno iskustvo (samo preko modema) koje se i te kako isplatilo pri trazenju (i nalazenju) posla.
Velika prednost kod OpenSourca je sto se moze pokazati kod i reci "Evo OVO sam ja uradio, iskodirao, dizajnirao, itd.". U Trolltech-u, recimo, radi puno ljudi cije je kompletno prethodno iskustvo izradjeno u OS proj. I sada sa mnom radi jedan takav momak, vrlo mlad.

Licno, nisam nikad ucestvovao u OpenSource projektima, jer toga u "moje vreme" nije bilo, a posle nije bilo vremena, mada sam (vrlo) malo pomagao u akciji prevodjenja SW Quake2 koda na Delphi..

Vrh Dno