Šta je novo?

Delphi & Application icon

• Začetnik teme Začetnik teme Ćoba
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Ćoba

Čuven
Učlanjen(a)
26.02.2002
Poena
609
Danas mi se ponovo desio slučaj da ne mogu da promenim ikonu aplikaciji. Ni sam ne znam kako, Delphi je odjednom odlučio da stavi njegovu default ikonu. To mi se već jednom prilikom desilo, i znam da sam se dosta mučio oko toga. Problem sam tada rešio "seljački": napravio novu aplikaciju i iskopirao kod. Sada to neće moći pošto ima malo više koda. Jel se dešavalo nekom još ovako nešto?

Kada odes u meni Project/Options i promenis ikonu aplikacije, IDE to snimi u istom folderu pod imenom istim kao projekat, sa extenzijom res. To se opet vidi u tvom *.dpr fajlu, gde se ukljucuje sa {$R *.res}

Postoji nekoliko mogucih razloga; pogubio ti se res fajl (attributi na read-only, promena imena, ...). Probaj da u *.dpr fajlu ukljucis explicitno taj res sa {$R mojprojekt.res}. Ukoliko imas u nazivu projekta blanko znakove, ime fajla stavi pod jednostruke navodnike. Ukoliko se i tada gubi, probaj sa ImageEditorom da kreiras dcr fajl. On se "ukljucuje" u projekat na isti nacin (sa {$R 'mojresurs.dcr'}). Ako se i dalje, cuvaj *.res fajl negde kao backup, pa ga kod finalnog buildovanja vratis nazad (za rad ionako nije potreban).

Nije u tome problem. Pokusao sve ovo sto si ti naveo al netje. BTW kad otvorim exe sa Icon Suckerom (ili bilo kojim drugim koji extraktuje resourcese) dobijem moju ikonu. Znaci ona je u resource-u. Inace ikona je ona sa vatricom a ne ona zelena koju dobije svaki exe na pocetku.

Onda vidi da je ucitas kada se program startuje:

1. putem zasebnog *.ico fajla sa:

Application.Icon.LoadFromFile();

2. ili iz resourcea koji je ugradjen u exe, posto kazes da ga linkuje svaki put:

Application.Icon.LoadFromResourceName();

Mislim da bi radilo i kada bi tu uradio u *.dpr fajlu (nakon runa, naravno).

Izvini sto nisam pojasnio problem. Kad se aplikacija startuje, formovi, ikona u task baru i sys trayu su OK. Ono sto ne valja je ikona samog exe fajla kad ga gledas u windows exploeru, commanderu itd. Ovo sve sto si mi sad rekao je runtime i to je ok, ali ovaj problem nema bas veze sa runtime-om. Izvini jos jednom.

Nazad
Vrh Dno