Šta je novo?

Dell U2412M IPS/LED

Aha, lose sam te skapirao, mislio sam da pitas nesto drugo.

Meni radi ok, jesi video sa drugim kablom i usb portom? Mene je na samsungu taj hub uvek zezao, pa ga nisam ni koristio....

Kad je direktno na ploči, (uglavnom) nema problema, mada i tu radi promenljivo, ali radi (djlivaSmr Hama i gaviBan BlueSoleil). Al' na monitoru radi stvarno loše. Vratiću ga na ploču...

Edit: BlueSoleil svaki čas "nalazi" dongle, izgleda da nema dovoljno struje.

Poslednja izmena:
na gigatronovom sajtu postoji mogucnost da posetioci postavljaju pitanja u vezi bilo kog IT proizvoda koji se prodaje,a ljudi iz gigatrona odgovaraju......ovo je odlicna stvar i za svaku pohvalu,jer ljudi mogu da dodju do detaljnijih informacija....

za ovaj dellov monitor postoji dosta komentara i pitanja,a jedno od poslednjih je ovo:

marko [06/12/2011]
zdravo ja sam video kod prijatelja taj monitor. velicina je odlicna ali ima jedna mana kod prikaza filmova. pojavljuju se senke. npr lik ide a njegova silueta kasni nekoliko centimetara, kao da se pojavljuje dupla slika. probali smo sve cak smo odradili formatizovanje i instalaciju sistema i opet se pojavio isti problem. i instalirali smo sve najpotrebnije kodeke i opet nista. sto se tice njegove konfiguracije ja mislim da nebi bilo problema jer ima malo jacu konfiguraciju i7 procesor plocu x58a memoriju 2*4gb kingston blu i graficku gigabyte nvidia gtx 570. kacili smo i na drugi komp koji je slabiji i ista stvar. cak smo i podesavali monitor u opcijama i opet nista. obisli smo malo net i na nekim sajtovima i forumima smo saznali da neki ljudi imaju slicnih problema i da se nemoze podesiti u podesavanjima. kao da je to neka fabricka greska. e sada koliko je to tacno neznam. ako znate mozda u cemu je problem nebi bilo lose da nam malo pojasnite znacice i drugim kupcima puno ako se javi isti problem. a da umalo da zaboravim i malo je svetlija crna boja nego kod drugih monitora. unapred hvala

Gigatron [07/12/2011]
To je do monitora, ghousting cuveni, ako ima veci odziv u milisekundama npr 8ms onda se javlja ghousting kod npr igrica, filmova, gde su brze scene itd.. kod monitora sa manjim odzivom 5 i nize toga nema

i posle toga,usledilo je ohladjenje ljudi za ovaj monitor......jer po tome,ispada da nije za multimediju i filmove.....

sta vi mislite o ovome,narocito ljudi koji poseduju monitor?....da li primecujete isto sto i onaj marko iz komentara na gigatronovom sajtu?

Vidi, lupeta baja.
Gledam filmove, igram CS i LOL i ne primecujem nikakav ghosting a smatram da sam prilichno bolestan shto se tiche ghostinga i da bih ga olako primetio, chak nisam ni odmah po uzimanju monitora primetio razliku kad sam preshao sa 2233RZ koji je true gamerski monitor.

Pa sigurno ga ima u odnosu na neki superbrzi TN. Zavisi to dosta i sta je na ekranu, ja ga ne primecujem u radu jer sam od ranije koristio sporiji monitor, mozda sam navikao:D
Prosto ne verujem da je toliko strasan, ako ga trazis naci ces ali da toliko smeta...

Pullship. Postavi potpuno belu pozadinu, odvrni svetlinu i kontrast na 100, otvori bilo koji nemaksimizovan prozor (najbolje neki crni - winamp, kmplayer i sl.), klikni mišem na titlebar i drmusaj koliko možeš, pa vidi ima li ostaje senka ili iscrtava prozor. Bilo koji kvalitetniji monitor sa odzivom od najviše 12 ms i na 60-75 Hz nema okom primetno ghostovanje. Ima malo veze i na koji interfejs je povezan monitor.

Poslednja izmena:
postoji minimalan ghosting. stavite crnu podlogu i pomerajte kursor osrednjom brzinom i videcete daje blago blurovan. samo je pitanje koliko to kome smeta. vecini ljudi ne smeta u realnom radu ali ko bas hoce da vidi ghosting moze da ga vidi.

Brate, ja sam tu pojavu imao na CRT monitoru, miš se tako iscrtava odkad znam za računare.

evo bas sada drljam misem osrednjom brzinom po dark skinu foruma, ipak ima malog ghostinga. e sada, obicno se misem prelazi mnogo brze a i ne gledas kursor vec "odrediste" tako da to realno nije zamerka. medjutim, ima cepidlaka.

nisam ali sada sam probao i isto je. nije to do senke, jednostavno tako je.

To i ja vidim ali ne mogu nikako da navedem kao manu OVOG modela kada sam video i na T220 koji ima odziv od 2ms, kao i na Viewsonicu VX2753mh koji ima odzive od 5, 2 i 1ms. Na Viewsonicu sam cak imao osecaj da sela slika treperi, kao da se nesto "desava" u svakom od pixela, dok je slika staticna. U filmovima nema sanse da se vidi ghosting na 8ms, pa ja ga ne vidim ni u igrama, a recimo igram mw2 i vrtim se kao lud (mis na 3800dpi, u windowsu def), pa ga ne vidim. A nema potrebe da ga branim, jer nisam placen za to, a da ga branim sto je moj mi je uvek bilo suludo, jer da mi nije odgovarao vratio bih ga. 99.99% hejtera je ili kupilo monitor i NIJE ga vratilo (iako je moglo to uraditi u roku od mesec dana), ili ga nikada nisu ni imali, al' "znaju oni"...

E sad me dotukoste... U potrazi sam za monitorom, burazer svoj ukokao (poleteo mu sa stola, nista nije razbijeno, ali nema slike) pa se spremamo nesto da mu uzmemo u narednih mesec-dva. Ali ovaj ghosting me sad razocarao, obojica smo cepidlake kad je komp u pitanju tako da kontam da cemo mi videti duhove... Ali dobro je da znamo, da se ne zavaravamo da je ovo "idealna" kupovina.

Mozda je do primerka?

E sad me dotukoste... U potrazi sam za monitorom, burazer svoj ukokao (poleteo mu sa stola, nista nije razbijeno, ali nema slike) pa se spremamo nesto da mu uzmemo u narednih mesec-dva. Ali ovaj ghosting me sad razocarao, obojica smo cepidlake kad je komp u pitanju tako da kontam da cemo mi videti duhove... Ali dobro je da znamo, da se ne zavaravamo da je ovo "idealna" kupovina.

Mozda je do primerka?

Ma kakav ghosting, ovo ti je trenutno najbolji monitor kod nas na tržištu, kada se sve uzme u obzir. Nemojte da se tripujete bez veze.

Pa ja sam bio najveca cepidlaka oko monitora, i na kraju sam uzeo ovaj. Ljudi vide duhove i po kuci, kada se potrude;)

Ovo je 19:10 monitor, tako da i nije baš namenjen za filmove i serije. Ja sam ga i uzeo upravo zbog 16:10 i rezolucije od 1920x1200. Dakle za sve ostalo je idealan. Čitanje skeniranih stripova je daleko bolje na ovakvom monitoru o odnosu na one koji imaju 16:9 rezoluciju. Prikazuje veću površinu stripa, odnosno da pojasnim kao što kod filmova postoje crne trake gore i dole, tako isto ima i kod stripova levo i desno, e te trake su manje kod 16:10 monitora u odnosu na one kod 16:9. Kontrast je takav da stripovi izgledaju fantastično, tačnije skenirani stripovi izgledaju daleko bolje nego isti ti stripovi uživo.

ja i dalje imam treperenje na jednom primerku kada prikazuje sive povresine...

narucio sam drugi kabl...

kalibracija?
Koja su vama setovanja?
NAsao sa neka na netu pa sam te stavio...
Vidim pricate o nekom terperenju, ja ovde nista ne vidim ?

Mozda je do primerka?
Mozda. Tj. verovatno.

Presao sam sa T220 na "manjeg brata" U2312HM, odnosno sa 2ms na 8ms... nikakvu razliku ne primecujem u svakodnevnom radu, nema(m) problema sa ghosting-om.

cicijo, sto si uzeo taj prdez monitor umesto 24-ke 16:10 ko covek? :)

Upravo zbog tog 16:10 odnosa ;)

Nije da mi se "smucilo", teska je to rec... ali mi jednostavno dosadio vise taj odnos, furam to godinama sa 1680x1050 monitorima koje sam imao... nisu mi se gledale vise one crne strafte u filmovima&serijama, hteo sam sliku koja lepo popuni citav ekran... te stoga - bese bas U2312HM :p
Da je bio 16:9 sa 24", vala bih ga zemio... ionako mi je bezveze prelaz sa 22" na 23" :D

ko jos gleda filmove na monitoru? kupi TV ko covek, sta se zlopatis na tom prcvoljku :)

TV mi je u drugoj sobi, nekad mi se ne ide do iste :D

kalibracija?
Koja su vama setovanja?
NAsao sa neka na netu pa sam te stavio...
Vidim pricate o nekom terperenju, ja ovde nista ne vidim ?

imas moj post vezano za kalibraciju na jednoj od prethodnih strana...

Montor sam vratio, katastrofa. U2311 je avion za ovo.
Prvo monitor je uradjen od jako lose plastike, da ne kazem jeftine. Moj primerak je imao ogroman zazor reda velicine 2-5mm zmedju panela i okvira na levoj ivici i zazor na doinjioj ivici koji je toliko komotan da mozete u njega da gurnete debeo karton , najveci je u sredini donje ivice 5mm. Kvalitet prikaza tj slikee je ok za te pare. U2311 koji imam je avion za 2412m.Meni se zalomio los porimerak mozda.
Kratko receno kaastrofa.
Umesto njega uzeo sam HP ZR2440w. Razloika u zeni je osetna, ali opravdava svaki euro.
Ciom sam raspakovao ZR video sam o cemu se radi. Monitor uradjeno kvalitetno nis1ta ne krcka ne skripi kao da je izliven. Zr je ozbiljan monitor za po meni ne veliku cenu, prokaz slike i vernost boja ne moze da poredi sa onom koju Dell ima.
Ovaj monior je u poredjenju sa 2412 svemisrki brod.

Poslednja izmena od urednika:
Pa osim zavrsne obrade sto verujem da moze bolje, zar nemaju oni apsolutno isti tip panela?

U2311 meni se cini da ima bolju sliku ne znam. Mada oba modela imaju E-IPS panel
ZR 2440w ima lepse boje i generalno bolju sliku tu nema dileme, radi se o S-IPS panelu.
Sve na kraju kada se sabere i oduzme U2412M ima dobru cenu i jako los kvalitet, ima i mnogo skart primeraka.
Dosta ljudi je htelo da uzme ovaj monitor i naleatli su na mrtvake pa odustali. Neki su zadovoljni, ja nisam, nagazio sam los primerak.

Poslednja izmena od urednika:
Vrh Dno