Šta je novo?

Dell U2311H IPS

@Doktor
Koji uredjajem ste ga kalibrisali i koje ste vrednosti za RGB dobili ja koristim sada 94 86 89

Ne mogu tacno da se setim za RGB koliko je bilo, jer sam posle toga kalibrisao jos 5 drugih monitora, a kalibraciju sam uradio sa GretagMacbeth Eye One display 2 kalibratorom. Uzecu ovog Della iduce nedelje, pa cu da postujem koje su vrednosti. Caka je u tome kada kalibrises, kalibratorom prvo meris svetlost u okruzenju gde ti je monitor i gde radis i to ima uticaja na konacnu kalibraciju (osvetljenje nije svugde isto i uvek varira zbog trosenja sijalica / inace u prostoriji imam jednu belu i jednu zutu, kako i treba da bude u radnom prostoru; nikako samo belu sijalicu).

Poslednja izmena:
Ajde da se i ja pohvalim posto sam postao vlasnik ovog monitora. :) Nema mrtvaka, zaglavljenih, probijanja i slicno.
Mada je ipak malcice losiji od prethodnog HP 19" PVA.

Ajde da se i ja pohvalim posto sam postao vlasnik ovog monitora. :) Nema mrtvaka, zaglavljenih, probijanja i slicno.
Mada je ipak malcice losiji od prethodnog HP 19" PVA.

Ajd nek je sa srecom. U cemu je losiji, u reprodukciji crne verovatno? Jel to dosla nova isporuka?

Ajd nek je sa srecom. U cemu je losiji, u reprodukciji crne verovatno? Jel to dosla nova isporuka?
HP je imao 8bit PVA, te mi u tom smislu za nijansu boje deluje lepse, sto se crne tice, tu su negde, mada to odavno nisam na HP zagledao, pa je sve na osnovu secanja.

Nije nova isporuka, ovo je jedan od zadnjih iz stare. :D

Mada gledajuci cenu, velicinu monitora i kvalitet monitora, ultra sam zadovoljan, jedna od najboljih kupovina u zadnje vreme. :D

Pogledah i cenu na neweggu, 300$ sto dodje 24 000 dinara. Prosto neverovatno da kod nas nije osetno skuplji kao i obicno. :)

HP je imao 8bit PVA, te mi u tom smislu za nijansu boje deluje lepse, sto se crne tice, tu su negde, mada to odavno nisam na HP zagledao, pa je sve na osnovu secanja.

Nije nova isporuka, ovo je jedan od zadnjih iz stare. :D

Mada gledajuci cenu, velicinu monitora i kvalitet monitora, ultra sam zadovoljan, jedna od najboljih kupovina u zadnje vreme. :D

Pogledah i cenu na neweggu, 300$ sto dodje 24 000 dinara. Prosto neverovatno da kod nas nije osetno skuplji kao i obicno. :)

Znaci vidna razlika pri prelasku sa 8bit panela na 6bit ?

Cena je odlicna, best buy trenutno.

Znaci vidna razlika pri prelasku sa 8bit panela na 6bit ?

Cena je odlicna, best buy trenutno.
Pa moze da se primeti, ali nije velika uopste, sto bi moglo da se zakljuci ako se kaze vidna.
To je verovatno do tipa panela, posto sam video na kratko i HP ZR24 koji ima IPS 8bit, tu je tesko reci da ima razlike.

Poslednja izmena:
ima li se informacija dal je stigla il' kada stize sledeca grupa?

rezervisao sam jedan prosle nedelje, rekose ponedeljak-utorak, ovde procitah sreda, al prodje i sreda a ne nazvase...

Da li je potrebno da se kalibrise monitor?Koliko je vidljiva razlika u slici u odnosu na TN panel,ako se poredi samo slika kada se gleda u pravcu monitora(ne iz raznih velikih uglova)?Zanimale bi me ove stvari,posto se dvoumim izmedju ovog della i lg-a e2350v

Da li je potrebno da se kalibrise monitor?Koliko je vidljiva razlika u slici u odnosu na TN panel,ako se poredi samo slika kada se gleda u pravcu monitora(ne iz raznih velikih uglova)?Zanimale bi me ove stvari,posto se dvoumim izmedju ovog della i lg-a e2350v

Ako se bavis pripremom za stampu i radis sa bojama da, ako ti komp sluzi za igranje, surf onda ne, mada bi i u tom slucaju trebalo kalibrisati. Obicno se pri kalibraciji za stampu setuje oko 5500K (kelvina), GAMMA 2.2 i osvetljenje 120 kandela (slika je tada blago zuckasta (prljava, dim boja, dok se oci ne naviknu, a bela je prirodno bela (zuckasta), za razliku od video produkcije i WEBa kod koga je setovanje na 6500K.

Sto se tice razlike u odnosu na TN ili LED, je ogromna. Boje su prirodnije i prijatnije za oci, a sam rad bio kratkotrajan ili dugotrajan, ne dovodi do zamaranja ociju. Imas ovde na forumu gomilu postova, gde ljudi koji su kupili monitore (sa LED ili TN panelom) kazu za boje da su strava, a bela je bas bela (LOL). Ili one varijante razmenjivanja iskustva, pa jedan drugog pitaju, a koje si vrednosti stavio za brajtnes, a koje za kontrast. Pokusavaju na silu da dobiju dobru sliku na monitoru, ali nece da moze tako :)

Poslednja izmena:
Sluzice samo za standardnu upotrebu(filmovi,igranje,net).Hvala na odgovoru

inace u prostoriji imam jednu belu i jednu zutu, kako i treba da bude u radnom prostoru; nikako samo belu sijalicu).

Je l' stetno imati samo belo osvetljenje?

Monitor mi je namesten na 6500K, a i osvetljenje u sobi mi je 6500K, pa mi je tako sve "isto" :D

Zar dnevno svetlo nije najbolje, pa samim tim i sijalice koje simuliraju dnevno svetlo?

Monitor mi je namesten na 6500K, a i osvetljenje u sobi mi je 6500K, pa mi je tako sve "isto" :D

Zar dnevno svetlo nije najbolje, pa samim tim i sijalice koje simuliraju dnevno svetlo?

Meni licno smeta belo osvetljenje i ne deluje mi prirodno, pa su mi sijalice u stanu zute tj. 3200K (ili 2300K, ne znam tacno). Ako ti ne smeta, ok je. :)

Bavim se profesionalno dizajnom pa mi smeta kada su klasicne sijalice. Ako imas samo belu obicnu, bolje da kompenzujes sa zutom da dobijes tu prirodnu ili stavis samo tu sa prirodnim.

Bavim se profesionalno dizajnom pa mi smeta kada su klasicne sijalice. Ako imas samo belu obicnu, bolje da kompenzujes sa zutom da dobijes tu prirodnu ili stavis samo tu sa prirodnim.

Je l' ti govoris o "mlecnim" incandescent sijalicama?

Ja imam daylight (6500K) stedljive sijalice koje daju "belu" svetlost, pa sam pretpostavio da na to mislis...

Kontam da je bolje da je sve ujednaceno nego da se mesaju dve boje svetlosti, al' ako vam odgovara belo i zuto, go for it :type:

da li je neko primetio neko kasnjenje,ghosting ili sta vec na ovom monitoru kod igranja FPS i ostalih igara ili gledanja filmova sa brzim scenama?

da li je moguce da ovaj monitor sto se tice odziva nema NIKAKVE razlike(kako je ispalo po pricama nekih ljudi ovde na forumu) u odnosu na neki brzi TN monitor sa 2ms odziva?

to 2ms je reklama

da li je neko primetio neko kasnjenje,ghosting ili sta vec na ovom monitoru kod igranja FPS i ostalih igara ili gledanja filmova sa brzim scenama?

da li je moguce da ovaj monitor sto se tice odziva nema NIKAKVE razlike(kako je ispalo po pricama nekih ljudi ovde na forumu) u odnosu na neki brzi TN monitor sa 2ms odziva?

Nema, nema i nema razlike. To što čitaš 2ms na drugim monitorima je Gray to Gray, dakle 2ms je potrebno da se predje ceo spektar boja i opet vrati na sivu. Pravi odziv je Black to black, a to niko ne pominje na monitorima.

Pored toga što nema razlike u odzivu, napomenuo sam da screen tear, koji se čest na monitorima od 60hz, je ovde vidljivo manji...

ja i dalje ne mogu da verujem da nema nijednog monitora na trzistu:) izokretah danas silne telefone ali i dalje je no joy...

Počeo sam da razmišljam o LCD TVu 32" (C530, C550 i sl.) vs ovaj Dell. Šta mislite o toj varijanti? :)

Nekako mi se ne ide sa 24 na 23" pri istoj rezoluciji, dok bih 32" blago odmakao i imao krupniji prikaz svega. Trenutno 24" Benq-u gledam sa 60cm (kad lepo sedim :D), dok bih budući 32" gledao sa 80cm (više od toga ne bih mogao da pomerim monitor nazad).

Počeo sam da razmišljam o LCD TVu 32" (C530, C550 i sl.) vs ovaj Dell. Šta mislite o toj varijanti? :)

Nekako mi se ne ide sa 24 na 23" pri istoj rezoluciji, dok bih 32" blago odmakao i imao krupniji prikaz svega. Trenutno 24" Benq-u gledam sa 60cm (kad lepo sedim :D), dok bih budući 32" gledao sa 80cm (više od toga ne bih mogao da pomerim monitor nazad).

Ja sam probao na 37-ici odaljenoj na metar, nisam mogao da se naviknem jer sam glavom morao da skrećem pogled, nije prijatno za rad, a isto tako kako bi ti odaljio tv, ovaj manji monitor bi mogao da približiš :D

Ja sam sa 27-ice prešao na ovog Della i ne žalim se uopšte :)

37 je možda već previše, dok je 32" možda još i podnošljivo da služi kao monitor, nisam probao pa samo nagađam.

Tačno da manji monitor mogu da približim, ali za filmove & gaming što veće to bolje, tj. 23" tada ne mogu da povećam. Drugo, čitao sam utiske (ozbiljnih) korisnika koji kažu da pomenuti Samsung LCD televizori kada se lepo podese imaju 2-3 klase bolju sliku od Dell UltraSharp monitora iz prostog razloga što koriste kvalitetnije panele...

Poslednja izmena:
Sve To zapravo zavisi kakvimi se posom bavis odnosno cemu promena monitora. Moje licno iskustvo je da, obzirom da sam stalno za racunarom kojem je otvoren word u koji moram da piljim i trazim greske, dugo gledanje u monitor od 17" predstavlja uzasan zamor. Stoga saam radi odmoora i testa stavio 40" inca tv bravia sony. Znacajna razlika, odmor za oci, ali mi 60-80 cm nije pomoglo. Morao sam da uzmme bezicnu tastaturu i odaljim se dobra 2~3 metra, kako bi postiogao optimalni efekat. To je naravno odmoglo u koriscenju za posao jer onda nisam imao misa kojim bi moga da skrolujem...

Sve to ima svoje ali po meni sve iznad 27" za stonu varijantu je preterano. Gledanje filmova spada u vec drufi domen, i ja ne bih pravio kompromis oko toga. Odvojeno monitor odvojeno tv za filmove. Naravno to je moje misljenje jer je po meni zadovoljstvo gledati filmove samo u bioskopu...

javise mi da je stigla nova posiljka monitora, tako ko hoce nek se lati fona jer iz prodavnice gde su mi javili i gde sam rezervisao pre 2 nedelje rekli da nema dovoljno pa mi dali kontakt druge gde su porverili i ima jos (ukupno 6 ) slobodno :)

Sve To zapravo zavisi kakvimi se posom bavis odnosno cemu promena monitora. Moje licno iskustvo je da, obzirom da sam stalno za racunarom kojem je otvoren word u koji moram da piljim i trazim greske, dugo gledanje u monitor od 17" predstavlja uzasan zamor. Stoga saam radi odmoora i testa stavio 40" inca tv bravia sony. Znacajna razlika, odmor za oci, ali mi 60-80 cm nije pomoglo. Morao sam da uzmme bezicnu tastaturu i odaljim se dobra 2~3 metra, kako bi postiogao optimalni efekat. To je naravno odmoglo u koriscenju za posao jer onda nisam imao misa kojim bi moga da skrolujem...

Sve to ima svoje ali po meni sve iznad 27" za stonu varijantu je preterano. Gledanje filmova spada u vec drufi domen, i ja ne bih pravio kompromis oko toga. Odvojeno monitor odvojeno tv za filmove. Naravno to je moje misljenje jer je po meni zadovoljstvo gledati filmove samo u bioskopu...

Glavni motiv za promenu je prelazak sa TN panela na bolji tip panela koji ima ovaj Dell i Samsung LCD televizori. Drugo meni je sitan default prikaz na 24" i full HD rezoluciji, često zumiram web sadržaj što ne daje uvek zadovoljavajući efekat. Mislim da bi me 23" bacilo ispod kritične granice, dok bi mi 26-27" bilo optimalno. Na žalost, IPS monitori te dijagonale su bolesno skupi, dok su televizori sa tom istom (čak i boljom) tehnologijom i većom dijagonalom cenovno spušteni za mase. :) Uzeo bih 27" LCD TV, ali ih nema, koliko vidim najmanji koji može da dođe u obzir je 32" Samsung C530 sa cenom od 49 hiljada din.

Razdvajanje monitora i TVa je meni problem jer nemam mesta u sobi za oba, a dnevnu sobu su zaposeli žena i deca, plus moj filmski ukus je takav da najviše volim sam da gledam i da me niko ne ometa. :) Ne gledam često, ali kad gledam film makar i jednom u dve nedelje hoću da sve bude meni potaman, a ne da mi svakih 3 minuta neko prolazi ispred ekrana, da ne smem da pojačam jer smeta iz ovog ili onog razloga i tome slično.

Poslednja izmena:

I ja ti isto razmisljam :).

Prvi je 500 e, a drugi 230 e; ne vidim kako se to uopšte može porediti. :)

Nekako mi se ne ide sa 24 na 23" pri istoj rezoluciji.
Obrati pažnju samo na display area, pošto su i ti 24" ustvari 23,6". Evo ti jedan primer:

VX2453mh-LED....20.5" horizontal x 11.5" vertical
U2311H..............20.5" horizontal x 11.28" vertical

Kako je U2311H 16:9, razlika je u samo 5 mm visine, pa vidi koliko to može da utiče na tvoj izbor. :)

P.S. I ja kupujem monitor sad, pa gledam sve moguće opcije.

Glavni motiv za promenu je prelazak sa TN panela na bolji tip panela koji ima ovaj Dell i Samsung LCD televizori. Drugo meni je sitan default prikaz na 24" i full HD rezoluciji, često zumiram web sadržaj što ne daje uvek zadovoljavajući efekat. Mislim da bi me 23" bacilo ispod kritične granice, dok bi mi 26-27" bilo optimalno. Na žalost, IPS monitori te dijagonale su bolesno skupi, dok su televizori sa tom istom (čak i boljom) tehnologijom i većom dijagonalom cenovno spušteni za mase. :) Uzeo bih 27" LCD TV, ali ih nema, koliko vidim najmanji koji može da dođe u obzir je 32" Samsung C530 sa cenom od 49 hiljada din.

Razdvajanje monitora i TVa je meni problem jer nemam mesta u sobi za oba, a dnevnu sobu su zaposeli žena i deca, plus moj filmski ukus je takav da najviše volim sam da gledam i da me niko ne ometa. :) Ne gledam često, ali kad gledam film makar i jednom u dve nedelje hoću da sve bude meni potaman, a ne da mi svakih 3 minuta neko prolazi ispred ekrana, da ne smem da pojačam jer smeta iz ovog ili onog razloga i tome slično.
Mislim da je za tebe pravo resenje LG 26LE 5500 (led TV sa full hd rezolucijom). Cena oko 50-tak hiljada, meni bilo preskupo pa uzeh obicni 27" TN.

e ja svoj primerak preuzeo :) za sada sam extra zadovoljan, mada jedina zamerka mi je na prilicno bedan, tanak VGA kabl (nemojte me pitati zasto jos uvek to koristim, to mi je neka privremena varijanta). Sada mi treba preporuka za kalibraciju :) ajmo gurui, koja su optimalne vrednosti

Nazad
Vrh Dno