Šta je novo?

Deljenje kablovskog interneta,problem..

xcentric

Cenjen
Učlanjen(a)
04.12.2010
Poena
169
Dakle ortak me je pozvao da mu pomognem da dovede net od komsije,(posto zivimo u manjem mestu pa nema portova za nove korisnike,tako bar kazu...) prinudjen je da deli net sa komsijom pa smo odradili sledece: Razvukli 40m kabla i na jednom kraju se nalazi Internet modem kablovskog operatera "jotel" Thompson THG540 iz njega kabal ide do Rutera speedtouch 546 (port1) u njega su ubodeni gore pomenuti kabal od 40m (port 3) i drugi kabal koji ide do drugog racunara (port 2)... E sada podesavanja TCP/IP protokola postavljena na "obtain automaticly" na racanuru komsije kod koga se nalazi modem i ruter interneta ima i sve radi ok ali na udaljenom racunaru se javlja ikonica mreze sa zutim znakom uzvika i nema interneta vec se u browseru javlja obavestenje da ne postoji DSL konekcija ka internetu prozor slican ovome:
speedtouch546i-wizard-configuring_tcm42-16898.gif
Samo sa drugacijim obavestenjem...

Pokusao sam da pingujem adresu 192.168.1.254 i ping je prosao uspesno bez gubitaka,takodje uspeo sam da otvorim i menu rutera dakle,kako sam ja shvatio racunar vidi ruter ali nema izlaza na internet,iako drugi racunar povezan identicno sa identicnim "automatskim" podesavanjima IP-a izlazi na net bez problema. U cemu moze biti problem?

Prilozi

• slika-ADSL-Router-Thomson-SpeedTouch-546-i-v6--1549213x640.jpg
    slika-ADSL-Router-Thomson-SpeedTouch-546-i-v6--1549213x640.jpg
    17.9 KB · Pregleda: 167
  • Thomson_THG540.jpg
    Thomson_THG540.jpg
    456.6 KB · Pregleda: 1,333
  • TP_Neostrada_Thomson_SpeedTouch_546.jpg
    TP_Neostrada_Thomson_SpeedTouch_546.jpg
    49.5 KB · Pregleda: 154
Pa naravno da ti ne radi , kupi drugi ruter ovo ti je "ADSL" ruter , vidis da na taj crni port ide onaj mali telefonski dzek i on na osnovu toga deli internet umesto toga treba ti bit port za mrezni kabal kao na ove zute sto ti je kupi standardni ruter i videces kako ce ti radit :)

Poslednja izmena:
Da li na ruteru imas port na kome pise "internet" ili mozda wlan?

EDIT:

Ja se izvinjavam, nisam video gore navedeni post u kom je vec objasnjeno ovo moje pitanje :)

Poslednja izmena:
A nema veze sto jedan racunar radi preko tog rutera? *** gotovo sam totalni noob sto se tice mreza...:(

Imam i D-Link switch DES-1005D,da li se on moze iskoristiti?
1604950.jpg

Ako ne,daj te mi neki predlog,sta da kupim za zicno umrezavanje koje sam objasnio gore?
Pretrazivao sam malo i nailazio da taj Internet (wlan) port se nalazi samo na ruterima koji su ujedno i wireless ruteri pa je ortaku mnogo para da da za tako nesto kada nece koristiti wireless vec zicno...

Poslednja izmena:
TP-Link 543g na primer, mada mozes i slabiji i jeftiniji. Ovaj sto sam naveo kod mene konkretno u firmi je oko 3.500,00 din, to je MP cena, a imas i za 2.000,00 din ne znam tacan model, spominjan je ovde u nekoj temi.

Sa ovim D-Linkom neces nista postici sto se tice tvog problema

A da li postoji neki koji nije wireless samim tim bi trebao biti jeftiniji? A koliko sam citao na forumu moguce je to umrezavanje izvesti i uz pomoc switcha ako se ne varam?

Ja znam za varijantu da na jednom racunaru imas dve mrezne kartice, u jednu ide kabel od modema, kablovskog na primer, a iz druge kartice ide kabelu drugi komp i onda ovaj sa dve kartice ti sluzi kao ruter, e sada ja to licno nisam nikada radio ali znam da ima neka fora sa time. E sada, ako neko zna kako tacno to ide, neka objasni, rado cu i ja da procitam i upamtim :)

Matori, ti hoćeš da kablovski modem povežeš sa adsl ruterom? :)

Obrati pažnju, pazari ti lepo samo TL-WR542G Wireless ruter i uživaj. Cena mu je oko 2000 dinara, wireless domet prejak a poseduje 4 LAN ulaza.....lako se konfiguriše....

Poslednja izmena:
Da i ja znam za tu foru ali mi ne bi zavrsila posao jer bi taj racunar morao da bude non stop ukljucen da bi ovaj drugi koji je povezan preko njega imao net... Takodje posto kablovski modem ima i USB i LAN izlaz mogu povezati modem USB-om u jedan komp a LAN-om taj komp sa drugim i onda da sharujem internet konekciju ali mi ni to takodje ne zavrsava posao. Treba mi neko resenje da dva kompa budu nezavisna jedan od drugog,a koliko sam upucen to je jedino izvodljivo uz pomoc rutera...

@milos87sd Ok,ok greska je moja i ja sam odmah sumnjao da ce proraditi ali mi nije jasno kako onda preko tog istog adsl rutera jedan komp ima izlaz na net a drugi nema?

1) Da li postoji neko ne wireless resenje jer se wireless ni u kom slucaju ne bi koristio?
2) da li je moguce sve to odraditi uz pomoc gore pomenutog switcha (znam da mu je prvenstvena namena za LAN povezivanje) ali sam nailazio da se mogu iskoristiti i za deljenje neta?

Poslednja izmena:
Najbezbolnija je varijanta, kada bih sebi ponovo radio :) , to sto sam vec i uradio sa wifi ruterom

Naravno da switch vrši posao ako ćeš kablove da koristiš. :) Najjeftinija varijanta uzgred, ukoliko već imaš mrežni kabl nabavljen...

Imam kabal nabavljen i switch D-Link DES-1005D,zna li neko da mi kaze kako samo da podesim IP adrese jer sam pokusavao na automatic i nece,ponovo jedan racunar ima izlaz na net a drugom se javlja zuti znak uzvika pored konekcije...

sta se pmujete ... pisite ovde mozda ce ovo jos nekom valjat , s'obzirom da je to kablovski internet ja mislim da neces moci preko switch-a jer on poseduje jednu ip adresu ...

Owakooo... imam sbb kablovski net sa kog ide na zixel ruter a imam i ekspander.... interesuje me da li je moguce na poistojeci ekspander dodati josh jedan koji ce na njega da se kachi i da "baca" signal dalje.. :)

Pokusao sam sa podesavanjima IP adresa kao sto mi je predlozio milos87sd ali bezuspesno... Treba mi konkretna preporuka za ruter koji bi zavrsio posao,probali smo i ZyXEL prestige 600 ruter ali nije hteo,pretpostavljam da je i on takodje ADSL ruter zar ne? Ako ne uspe ni ovim ZyXEL-om koji nam je bio pri ruci predlozio sam mu da pazari novi ruter pa me zanima da li bi ovako nesto zavrsilo posao? http://www.winwin.rs/-router-tp-link-tl-r402m-1-wan+4-lan-porta.66.html?productId=20924

Evo pokusao sam preko swicha sa ovim podesavanjima i nece:

"podesi 192.168.10.10 na prvom kompu
i 192.168.10.12 na drugom računaru,
maska ti je 255.255.255.0 za oba,
mrežni prolaz (gateway) ti ne treba da ukucavaš
ali u DNSu ukucaj broj DNS servera kablovskog operatera

ILI

ukucaj 208.67.222.222 - OPEN dns kao primarni
8.8.8.8 google dns kao sekundarni "

Da li jos ko ima neku ideju kako bi mogao i preko swicha da osposobim ICS (internet connection sharing)

Poslednja izmena:
Vrh Dno