- Učlanjen(a)
- 21.07.2003
- Poena
- 410
Ajde strucnjaci da vas cujem, sta koristite za deinterlace?
filtere?
Leadtek TV2000 XP Expert.![]()
Ajde strucnjaci da vas cujem, sta koristite za deinterlace?
Ja koristim Bob deinterlance.
A sta fali deinterlace-u koji ima svaki iole pristojan NLE software?
Sto uzas, to je za snimke sa brzim pokretima, ostali koje sam isprobao nisu dali realan pokret. Mada je to za stari K-Lite, novi mi mnogo brlja.
Shta ce ti deinterlace kada je sve progressive![]()
Ja isto koristim BOB za realtime, Premiere/Vegas od NLE.
Uzas! :zgran:
Ako mislis na Premiere i Vegas ne znam, nisam probao posto ne posedujem te programe. Mogu samo da pretpostavim da im je kvalitet deinterlace-a los ukoliko mogu da rade deinterlace u realnom vremenu.
Prvo i osnovno -- ako se video materijal sprema za gledanje na racunaru onda on treba da bude progressive a ne interlaced. PC monitori (narocito LCD) ne podrzavaju interlace odnosno nemaju interlaced modove prikaza slike. Interlaced materijal je iskljucivo za gledanje na TV-u.
Prvo i osnovno -- ako se video materijal sprema za gledanje na racunaru onda on treba da bude progressive a ne interlaced. PC monitori (narocito LCD) ne podrzavaju interlace odnosno nemaju interlaced modove prikaza slike. Interlaced materijal je iskljucivo za gledanje na TV-u.
Primera radi, NTSC (720x480, DAR 4:3) DVD video se zaista moze spakovati na 1 CD ako se uradi kvalitetan deinterlace i resize na 640x480 da se dobije ispravan aspekt.
Znaci, deinterlace i to kvalitetan je itekako potreban. Evo ovde imate poredjenje raznih deinterlacera i to vizuelno:[
http://www.pate15.de/entrelacement/entrelacement_5.htm
A sta je sa ovim novim TV uredjajima koji nisu CRT? Pretpostavljam da vazi isto kao i za monitor...right?
A ako je nesto snimano sa kamerom koja snima interlaced, pa se na tom montiranom snimku uradi deinterlace, da li ce se nesto izgubiti u kvalitetu ako se taj snimak bude gledao na CRT TV-u?
A sta je sa ovim novim TV uredjajima koji nisu CRT? Pretpostavljam da vazi isto kao i za monitor...right?
U sustini interlaced materijal nije pogodan za LCD, DLP i plazma uredjaje jer su to uredjaji sa progressive skeniranjem i da bi prikazali interlaced materijal moraju da poseduju deinterlacer.
Kod LCD i plazma televizora je on hardverski, dok se na racunarima to resava softverski. Video drajveri nude deinterlace preko DXVA akceleracije, a plejeri koji ne koriste DXVA imaju svoje sopstvene pluginove za deinterlace (npr kao VLC) koji su dosta loseg kvaliteta da ne kazem ocajni.
A ako je nesto snimano sa kamerom koja snima interlaced, pa se na tom montiranom snimku uradi deinterlace, da li ce se nesto izgubiti u kvalitetu ako se taj snimak bude gledao na CRT TV-u?
Prosto mi se ne dira ako je u originalu snimljeno interlaced, iako je na monitoru ocajno :S
Da ali ako samo rekodiras interlaced MPEG2 u Divx/XviD/X264 to nece liciti ni na sta gde god da ga pustis.
Note that if you have an interlaced source file that you want to transcode for watching on a PC, you should not deinterlace (convert interlaced video to progressive format) during transcoding!
Pa sta sad? Da radim deinterlace bez obzira na to sto ce ogromna vecina ljudi gledati snimak na CRT televizorima?
Kako interlace da ne lici ni na sta na CRT TV-u?
S obzirom da imam krs od televizora (citaj WEG), meni je sve "super" :S:
Moram da proverim kod nekog na standalone playeru, jer ako moram sve ispocetka, onda bolje da se :wall:
E, ne slusaj gluposti molim te....covek nigde nije imao prilike da sve sto je procitao (kopirao) sa wikipedije proveri u praksi pa prica napamet.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari