Šta je novo?

Deinterlace

Ma OK je - nastavljam po starom ;)

Moja filozofija jeste da snimljen interlace ostane interlace ,)
KAMIKAZE, nisam uspeo da pohvatam kakav materijal (format) imas interlace-ovan, jer od toga u sustini zavisi da li ima smisla da radis deinterlace. Ako se radi o snimku sa kamere (posto mislim da si to pomenuo medju prvim postovima), npr. dv format, ako ga prebacujes u dvd(mpeg2) nema potrebe da radis deinterlace, bez obzira na cemu ces ga gledati pc ili tv, izgledace ok na svemu. ako kojim slucajem interlace dv format konvertujes u xvid/divx, da bi izgledao ok i na pc i na tv-u, treba da se uradi deinterlace, recimo sa nekim od besplatnih resenja (vdub + neki od deinterlace filtera).

KAMIKAZE, nisam uspeo da pohvatam kakav materijal (format) imas interlace-ovan, jer od toga u sustini zavisi da li ima smisla da radis deinterlace. Ako se radi o snimku sa kamere (posto mislim da si to pomenuo medju prvim postovima), npr. dv format, ako ga prebacujes u dvd(mpeg2) nema potrebe da radis deinterlace, bez obzira na cemu ces ga gledati pc ili tv, izgledace ok na svemu. ako kojim slucajem interlace dv format konvertujes u xvid/divx, da bi izgledao ok i na pc i na tv-u, treba da se uradi deinterlace, recimo sa nekim od besplatnih resenja (vdub + neki od deinterlace filtera).

Snimak sa MiniDV kamere je u pitanju.
Iako je montaza odradjena u Premiere-u, s obzirom da sam n00b, najlakse mi je bilo da napravim DVD sa menijem u Pinnacle Studio-u.

Sad sam zbog posta ponovo proveravao kako izgleda i moracu izgleda da ponovo napravim DVD.
Naime, kad pustim DV avi fajl, na monitoru nema nikakvih "cesljeva", ali kad sa HDD-a pustim *.IFO, "cesljevi" na sve strane :S:

Back to the drawing board :wall:

ne moras dvd da deinterlace-ujes, ne znam scim otvaras, IFO, ali svaki iole dobar dvd player, recimo powerdvd, windvd i tome slicno radi real-time deinterlace snimka.

mozda otvaras sa windows media playerom, za njega nisam siguran da radi realtime deinterlace.
inace ako uzmes da deinterlaceujes mpeg2(dvd) lako na kraju mozes dobiti mnogo losiji kvalitet nego izvorni interlace snimak.

ne moras dvd da deinterlace-ujes, ne znam scim otvaras, IFO, ali svaki iole dobar dvd player, recimo powerdvd, windvd i tome slicno radi real-time deinterlace snimka.

Nema neki smiley za sramotu :S:

Bio mi je iskljucen deinterlace u playeru :smash:

Alles gut :banana:

Prvo i osnovno -- ako se video materijal sprema za gledanje na racunaru onda on treba da bude progressive a ne interlaced. PC monitori (narocito LCD) ne podrzavaju interlace odnosno nemaju interlaced modove prikaza slike. Interlaced materijal je iskljucivo za gledanje na TV-u.

Otkud ti ovo batke (ah pa da, i ja pitam svasta...sa wikipedije naravno).

Ne razumem što si ti "šaljiv" kad je tačno to što je napisao čovek - monitori treba da imaju progresive frame-ove servirane i ne prikazuju interlaced frame kako treba.

Ne razumem što si ti "šaljiv" kad je tačno to što je napisao čovek - monitori treba da imaju progresive frame-ove servirane i ne prikazuju interlaced frame kako treba.

Jedna od smesnih strana ovog sajta je u tome sto se ovde vise veruje ljudima koji odokativno pricaju o stvarima koje ne poznaju nego onima koji zive od poslova usko vezanih za odredjenu temu. ;)

Jedna od smesnih strana ovog sajta je u tome sto se ovde vise veruje ljudima koji odokativno pricaju o stvarima koje ne poznaju nego onima koji zive od poslova usko vezanih za odredjenu temu. ;)

To i dalje ne menja činjenicu da si ti "šaljiv" na prazno a da je ono gore tačno.

Ja ne znam od čega ti živiš, ali znam da nigde u ovoj temi nisam primetio tvoju stručnost.

Nemojte se svadjati pls... :)

http://www.hometheaterhifi.com/volume_14_1/feature-article-1080p-3-2007-part-2.html

More importantly, with the exception of some odd, early, and now discontinued plasma models, NO flat panel or fixed pixel display devices "do interlaced". That is, although you can feed them an interlaced signal like 1080i60, one way or another it has to be converted, or "de-interlaced" into a progressive stream, and then scaled or mapped to the device's native resolution, whatever that may be.

You have no choice. It's either going to happen in the TV itself, or in the disc player, or in a processor in between, but make no mistake: if you are watching 1080i60 on anything other than a CRT, it's being de-interlaced.

Ja bih zaista hteo da procitam zasto ovo nije tacno.

Poslednja izmena:
Otkud to da se za dvd radi deintrlance? Za dvd slika treba da ostane u izvornom obliku. Tacnije, ako je snimak sa DV kamere, dv avi fajl pretvoriti u mpeg2 interlance i kraj. Deinterlance jedino raditi kada hocete da pravite divx fajl. Nema tu crt, lcd monitra i ostalog, znaci dv-mpeg2 interlance.

Koga zanima moze da procita mnogo tema na sajtu www.videohelp.com

Graph za jednostavno transkodiranje izgleda ovako:
Kod:
source -> demuxer->video stream->opciono deinterlace->video encoder->muxer->file
                         ->audio stream---------------------->audio encoder->

Kod MPEG2 treba biti malo obazriv. MPEG2 format podrzava i interlaced i progressiv formate. Cesto se desava da prilikom deinterlacea encoder ili korisnik zaboravi da postavi flag da je novi stream sada progressiv tako da playeri koji pustaju takav MPEG2 misle i dalje da je u pitanju interlaced stream i pokusavaju da ponovo urade deinterlace, sto kvari sliku. Takodje i deinterlace filter treba da obavesti da je frame sada progressiv tako da encoder zna sta treba da radi.

Da li raditi deinterlace ili ne zavisi i od toga da li zelite da se oslonite na deinterlace filter u uredjaju/playeru ili zelite da koristite neki HQ deinterlace za vreme transkodiranja. Moderne graficke karte imaju odlicne hw deintrlace filtere, ali je pitanje kakav deinterlace ima neki jeftini LCD TV.

Neki dekoderi uopste ne obavestavaju kakav je video stream u pitanju pa onda je na sw playeru da li da pegla frejmove ili da ih ostavi u originalnom obliku.

Ipak necu nista dirati, jer po meni "original" treba da ostane "original", a i nasao sam podrsku za ovaj nacin razmisljanja :d

http://www.transcoding.org/cgi-bin/transcode?action=browse&id=Interlacing&revision=11

:type:

Radi ti kako hoces, ali taj argument koji se tamo navodi je u najmanju ruku debilan:

Most video players have options to deinterlace during playback; by leaving the video in interlaced format, you can take advantage of improvements in deinterlacing algorithms without having to re-encode the video. If you deinterlace the video when you transcode it, then you have no way to recover the original interlaced data, and you'll have to re-encode from the source if someone comes up with a better deinterlacing method.

Narocito ce ta poboljsanja u deinterlacing algoritmu da dodju na krsh kucne plejere od 20e made in China.

Razmisli malo sta to znaci -- izgledace ti slika bolje kada?

Kada kupis novi uredjaj za reporodukciju koji ima bolji deinterlace.

Zapitaj se zasto bacati pare na nov hardver kad vec sada moze da izgleda bolje nakon adekvatne softverske obrade?

Besmisleno je raditi deinterlace za gledanje na CRT, samo ce ti snimak izgubiti na kvalitetu.

Prvi deo recenice ti je tacan, drugi nije. Deinterlacingom snimak dobija na kvalitetu, ali kao sto si rekao besmisleno je to raditi za gledanje na CRT-u jer se to poboljsanje kvaliteta najverovatnije nece videti.

Takodje, poredjenje deinterlacing metoda na koje se pozivaju je zastarelo jer ima boljih algoritama od yadifa i mcdeinta koje je napisao mpeg guru Michael Niedermayer.

Otkud to da se za dvd radi deintrlance? Za dvd slika treba da ostane u izvornom obliku. Tacnije, ako je snimak sa DV kamere, dv avi fajl pretvoriti u mpeg2 interlance i kraj. Deinterlance jedino raditi kada hocete da pravite divx fajl. Nema tu crt, lcd monitra i ostalog, znaci dv-mpeg2 interlance.

Zasto se ne bi radio deinterlance (sic) za DVD kad DVD snimak moze da bude progressive?

Uostalom, svaki pa i najjeftiniji hardverski DVD plejer moze jednako kvalitetno da napravi interlace od progressive video materijala, ali obratno nije slucaj. Bolje je prema tome imati progressive materijal pod uslovom da se deinterlace odradi kvalitetno.

Ja ne znam od čega ti živiš, ali znam da nigde u ovoj temi nisam primetio tvoju stručnost.

Zar nije očigledno da živi od tudje žuči, to mu je hrana.

Nemojte se svadjati pls... :)

Kako bi bilo da onda reagujes na flame? Moje strpljenje je zaista na izmaku.

Poslednja izmena:
Da li raditi deinterlace ili ne zavisi i od toga da li zelite da se oslonite na deinterlace filter u uredjaju/playeru ili zelite da koristite neki HQ deinterlace za vreme transkodiranja. Moderne graficke karte imaju odlicne hw deintrlace filtere, ali je pitanje kakav deinterlace ima neki jeftini LCD TV.

Hvala ti što si ovo lepo sročio - jer koga zanima ovo je suština priče.

Inače kvalitet LCD TV-a u mnogome zavisi od deinterlace(decomb) i noise reduction filtera koje primenjuje - ko ne veruje nek se prošeta do prvog mega-prodavca televizora i pogleda obične TV kanale uporedo na više TV-a - ne 1080p demo koji svi vrte na LCD(plazma) televizorima pa svuda zvek slika.

Nazad
Vrh Dno