Šta je novo?

Defragmentacija?

MK

Čuven
Učlanjen(a)
08.11.2002
Poena
609
Koristim win. 2000,
U disk defragmenteru sistemski fajlovi su prikazani kao da su razbacani na 4-5 mesta. Zanima me da li to usporava sistem i koliko? Da li mogu da ih nekako premestim na pocetak diska, bez formatiranja i reinstalacije svega?

Ti fajlovi se vraćaju na "svoje" mesto upravo defragmentacijom! To usporava sistem. E sada koliko, zavisi od popunjenosti hard diska, snage računara.
Moj savet: uradi defragmentaciju iz Windows-ovog Disk Defragmenter-a. ;)

Poslednja izmena:
obavezno uradi defrag. Dosta ce ti ubrzati sistem. Windows-ov defragmeneter je sasvim ok, a ako te ne zadovolji skini diskeeper 9.

ako je jedan od sistemskih fajlova koji je u fragmentu(ima) pagefile.sys, moze biti ako si se igrao sa velicinom virtualne memorije, defragmenter ga nece moci "spojiti", a to zna da znacajno usporava rad. U tom slucaju, najlakse i najbrze je da promenis lokaciju page file-a na neku drugu particiju, defragmentiras C i onda vratis pagefile na C.
U View Details, kad zavrsi analizu vidis spisak fajlova koji su u fragmentima.

pozdrav

Defragmentaciju obavezno radi 1 mesecno i to ne iz windowsovog defragmet programa vec sa specijalizovanim alatima koji taj posao rade daleko bolje, da ne ulazim u detaljisanje kako i zasto. Just do it.

Diskeeper će obaviti posao.Tj. najbolji je u toj oblasti.

defrgmentacija ne utice na brzinu novijih* hard-diskova, ako su formatirani pod NTFS fajl sistemom (a to je jedino logican sistem za Win2K ili XP!)!

Jedina korist od defragmentacije na ovim sistemima je ako se nesto desi sa hard diskom, pa posle treba spasavati podatke - tada ce biti nesto veca sansa da ces spasiti podatke ako je sistem povremeno defragmentiran...

ja, npr, defragmentiram sistem povremeno, tj. jednom u 4-5 meseci (a i to samo ako se setim), a kad to radim, koristim iskljucivo Windows-ov program za tu namenu (naravno, prethodno se gase svi "background" programi, tipa firewall, anti-virus i slicno...)

ZoNi je napisao(la):
defrgmentacija ne utice na brzinu novijih* hard-diskova, ako su formatirani pod NTFS fajl sistemom (a to je jedino logican sistem za Win2K ili XP!)!
Kakve veze ima fajl sistem sa performansama kada je fragmentacija velika? Glave hard diska moraju da predju isti put u svakom slucaju.

2MK: To sto ti je neki fajl na par mesta nije nista strasno, ja sam imao situacije da jedan fajl bude na preko 1000 lokacija na disku, to je onda vec gadno.

Poslednja izmena:
Defragmentacija je velika svetska zavera, bas kao i deterdzent, pasta za zube, automobili na metanol... :d
Kako bre ne utice defragmentacija na performanse!? Jel se brze izvrsava citanje kada se fajl proguta u jednom prelazu glave ili kada ista seta na razlicita mesta po disku ???
U svakom slucaju, samo ti uradi defrag. ne moze da skodi.

Само сам чекао када ће ''ZoNi'' да се јави :d
У сваком случају уради дефрагментацију.
Што се тиче ''paging file'' - a, једноставно га избриши, чекирај ''no paging file'' > рестартуј рачунар > прво што треба да урадиш је да га поново активираш и упишеш шта одговара за твој рачунар > рестартуј рачунар поново

Kad vec spominjete pagefile, da ne bih otvarao novu temu postavicu jedno pitanje ovde i nadam se da nece biti previshe offtopichkarenja. :)

Elem, u jednom programu sam nashao da ima opciju da brishe pagefile prilikom svakog shut downa kompjutera (valjda znachi i restarta). Ovo bi kao ubrzavalo neke stvari, a mene interesuje ima li ovo loshe strane koje nisu napomenuli u programu? :)

Zekaleon je napisao(la):
Defragmentacija je velika svetska zavera, bas kao i deterdzent, pasta za zube, automobili na metanol... :d
Kako bre ne utice defragmentacija na performanse!? Jel se brze izvrsava citanje kada se fajl proguta u jednom prelazu glave ili kada ista seta na razlicita mesta po disku ???
U svakom slucaju, samo ti uradi defrag. ne moze da skodi.
svetska zavera :) ovo je dobro

delacroix je napisao(la):
Kad vec spominjete pagefile, da ne bih otvarao novu temu postavicu jedno pitanje ovde i nadam se da nece biti previshe offtopichkarenja. :)

Elem, u jednom programu sam nashao da ima opciju da brishe pagefile prilikom svakog shut downa kompjutera (valjda znachi i restarta). Ovo bi kao ubrzavalo neke stvari, a mene interesuje ima li ovo loshe strane koje nisu napomenuli u programu? :)

Opciju "clear pagefile" imas pristupom preko gpedit. Nista ne ubrzavas, jednostavno, cistis pagefile.sys koji je postojao do restart-a/shut-down-a sistema.

Preporuka za defragmenter, PerfectDisk, aktualna verzija je 7.

ZoNi je napisao(la):

Jedina korist od defragmentacije na ovim sistemima je ako se nesto desi sa hard diskom, pa posle treba spasavati podatke - tada ce biti nesto veca sansa da ces spasiti podatke ako je sistem povremeno defragmentiran...

ja, npr, defragmentiram sistem povremeno, tj. jednom u 4-5 meseci (a i to samo ako se setim), a kad to radim, koristim iskljucivo Windows-ov program za tu namenu (naravno, prethodno se gase svi "background" programi, tipa firewall, anti-virus i slicno...)

E koja glupost :D Pa onda ispada da je defragmentacija totalno beskorisna (po ZoNiju naravno) :) :) :)

kUdtiHaEX je napisao(la):
E koja glupost :D Pa onda ispada da je defragmentacija totalno beskorisna (po ZoNiju naravno) :) :) :)
ti definitivno ne umes da citas, a? :d procitaj recenicu koja pocinje sa "Jedina korist od defragmentacije...", a sto se tice brzine - nema koristi od defragmentacije (sa novijim diskovima i NTFSom)

kako nema speed_up-a ?
:)
elem .. 120Gb particija ... pored winblows-a xp/sp2 itd.. i gomile nekih aplikacija je bilo i oko 40.000 MP3 pesama, 20.000 slikica i slichno ... e sad... krene mali perica... to jest ja da neke pesme slaze, raslaze, neshto na file server neshto sa njega itd ... i kad ono pocheo malo da redovno pali lampicu ;) ... vidim ja imam mesta 12GB al ono on se kilavi .. defrag ... trajalo je ali mi sad bolje radi :0 ...

Ma pusti ZoNija, on da zna sta prica ne bi pricao takve gluposti :)

@MK
Iskreno ti preporučujem aplikaciju "O&O Defrag Professional". Nije free (mada to i nije neki problem jel' ;) ). Aktuelna verija je 8 mada ja još uvek koristim v6. Ima različite tipove deftragmentovanja (SPACE, STEALTH, COMPLETE), sve u zavisnosti od lične potrebe.
Koliko često ovo raditi? Izuzimajući vanredne slučajeve (tipa kompletne reorganizacije MP3 kolekcije, ili slično), jednom u tri meseca je puna kapa.
Poz.

ZoNi, verovatnoća da će početnik da oseti razliku u brzini posle defragmentacije je, iskreno, veoma mala. Advanced korisnici mogu da osete tu nijansu... ;)

ZoNi je napisao(la):
evo, bas cu je posle odraditi (nisam jos nijednom od instalacije Win-a, pre nekih 8 meseci... i instaliranih i deinstaliranih stotina programa ;) )
То кажеш сваки пут када се поведе расправа о дефрагментацији :D

ne znam shta da vam kazem ... na vecim particijama 120GB itd..
bash osetim da kad posle velikih izmena po disku itd...
jednostavno proja malo odradi defrag ...
ne znam...mozda je subjektivno ... mozda objektivno ...
ali me chudi da i vi nishte primetili ... chak neke igrice kazu da uradish
defrag posle instalacije ... bard tale ... chini mi se a pishe i negde za
boiling point ... :)

zpetar je napisao(la):
chak neke igrice kazu da uradish
defrag posle instalacije ... bard tale ... chini mi se a pishe i negde za
boiling point ... :)
Daj nemoj zezati. Kakva bre crna defragmentacija posle svake igre. Samo ćeš zbuniti čoveka. Ajde iskreno, radiš li ti to stvarno?

Dešava se da komp ne reinstaliram i po nekoliko meseci i za taj period mu se na*ebavam keve. Stavljam i skidam igre, probavam i deinstaliram vagon programa, kopiram, brišem, premeštam... itd. Fragmentacija diska mi na svakih 3 meseca ne prelazi 7%. Razlika u brzini pre/posle defragmentacije je jedva osetna.

Ja sam takodje u svojim pocecima druzenja sa kompjuterima, pre nekih 10, 15 godina, bio ludi pobornik defragmetacije :p . Ali to je bilo vreme kada su najveci hard diskovi bili velicine 100-tinak mb (megabajta). Tako da se sam cin defragmetacie odvijao dosta brzo. Reda radi nekih pet minuta ako ste redovno radili defragmetaciju (u mom slucaju i po nekoliko puta dnevno :wall: ). Ali verovatno sve dolazi sa gadinama i iskustvom, tako da sam se izlecio te opake bolesti zvane "defragmetacija". Sada radim defragmetaciju samo kada se odlucim da uzmem novi (veci) hard disk sto se dogadja jednom godisnje otprilike. Defragmetaciju najbolje odradi Norton Ghost 2003 sa kojim izvrsim ghostovanje celog hard diska na ovaj novi. Posto NG2003 radi ghostovanje po sistemu prebacivanja fajl po fajl, to je za mene idealni nacin da jednim udacem ubijem dve musice. Da zamenim disk i uradim defragmetaciju ,) . Znaci slazem se sa ljudima da uopste nije potrebno raditi defragmetaciju. Danasnji kompjuteri su dosta brzi, tako da necete osetiti neko vece poboljsanje od mozda 3-5%. A sad zamislite HDD od 300Gb koliko mu treba vremena za defragmetaciju?

@ Sax:Nemam baš toliko iskustva kao ti, ali smatram da defrag treba uraditi barem jednom mesečno (ja radim jednom u nedelju - dve dana), posebno ako često nešto kopirate i brišete, a pogotovo ako igrate igre...
Inače defragmentaciju radim sa Perfect diskom, nekada sam koristio Diskeeper, btw Perfect disk je odlična zamena za Partition Magic....

Poslednja izmena:
Knight_rider je napisao(la):
@ Sax:Nemam baš toliko iskustva kao ti, ali smatram da defrag treba uraditi barem jednom mesečno (ja radim jednom u nedelju - dve dana), posebno ako često nešto kopirate i brišete, a pogotovo ako igrate igre...
Inače defragmentaciju radim sa Perfect diskom, nekada sam koristio Diskeeper, btw Perfect disk je odlična zamena za Partition Magic....

Ma ja se malo salim, radio bih i ja jednom dnevno, ali nemam toliko slobodnog vremena, a i kako rekoh danasnji diskovi su velikoh kapaciteta..... UH!

Pozdrav.

Nazad
Vrh Dno