Šta je novo?

Default gateway problem

Romeo Crennel

Slavan
Učlanjen(a)
18.02.2009
Poena
360
Pozdrav ljudi,
imam ultra glup problem i treba mi vasa pomoc, situacija je sledece:
Imam mts opticki net, uboden u miktorik ruter, njegov ip je 192.168.0.1 i on mi daje net na 20+kompova i par kamera.
2 godine tako radi i na njemu je ukljucen DHCP, imam dvr na njemu je staticka IP i na jos jednom racunaru sto mi je server(igraonica je u pitanju), menjao sam softver za vodjenje iste i on je zahtevao da klijentski racunari imaju takodej staticku IP.
Dodelio sam im 192.168.0.150 - 170, subnet mask 255.255.255.0 Default Gatewey 192.168.0.1. DNS 8.8.8.8. i Aternate 8.8.4.4
I to sve tako radi i onda odjednom na nekom racunaru nema gateway, stoji prazno, kao da nista nikad nisam ukucao i da sam tako snimio, prvi put reko ajde moguce *** 20 kompova podesavao odjednom pa sam prevideo, prodje jedan dan kad ono na nekom drugom, pa trecem i tako redom pocelo.
Da li iko zna do cega moze biti i kako da resim problem, nesto sam citao po netu i vidim da ima ljudi koji imaju slican problem, da li mogu nekako drugacije da zakucam to ili slicno da podesim?
Mozda mikrotik pravi problem pa da u njemu nekako ogranicim da ne dira te adrese koje sam stavio za te racunara(ograniciti dhcp da preskace taj deo opsega), bilo kakva pomoc bi dobro dosla jer pocinjem polako da ludim a ceo posao mi zavisi od toga.

Hvala u svakom slucaju na izdvojenom vremenu.

Umesto stavljanja fiksnih IP adresa, odradi DHCP statičko mapiranje za sve uređaje i rešio si problem.

U podesaavanjima mikrotika IP > Pool izmeni tvoj postojeci pool tako da u njemu nisu adrese koje koristis kao staticke, u tvom slucaju 192.168.0.2-192.168.0.149 u sledece polje dodaj 192.168.0.171-192.168.0.254

Ili, uopste ne moras ni fiksirati adrese na racunarima.
Sve ih postavi kao DHCP klijente, a u mikrotiku pod IP > DHCP Server > Leases na svaki od racunara idi na desni klik > Make static i uvek ce dobijate iste IP adrese.

+1 za gore rečeno. Ne želiš valjda microsoftu da ostaviš da vodi računa o nečemu?
Ko zna šta svaki update može da razdesi što je bilo podešeno.
Statičke IP zakucavaš na samom ruteru na osnovu MAC adrese računara.

Umesto stavljanja fiksnih IP adresa, odradi DHCP statičko mapiranje za sve uređaje i rešio si problem.
Ti racunari moraju imati staticke ip adrese
U podesaavanjima mikrotika IP > Pool izmeni tvoj postojeci pool tako da u njemu nisu adrese koje koristis kao staticke, u tvom slucaju 192.168.0.2-192.168.0.149 u sledece polje dodaj 192.168.0.171-192.168.0.254

Ili, uopste ne moras ni fiksirati adrese na racunarima.
Sve ih postavi kao DHCP klijente, a u mikrotiku pod IP > DHCP Server > Leases na svaki od racunara idi na desni klik > Make static i uvek ce dobijate iste IP adrese.
Ovo cu probati pa javljam

DHCP server može da dodeljuje i statičke adrese, odnosno da jednom klijentu uvek da istu odredjenu adresu.
Pozdrav

Jasno, ako moze neko da objasni kako to da uradim preko mikrotika, za tih 20 mi treba a ostale ostavljam kako i jesu.

Probao sam ovo sa make static i definitvno ne radi, kad to kliknem nista se ne desi, sklonio sam adresu s racunara koju sam ja stavio i u tom trenutku je ostala ta adresa i vidim je u mikrotiku i kad sam isao make static ostala tako i kad sam resetovao komp dodelio je neku drugu.(155)
A napravio sam pool tj pokusao pa samo da vidite jel ok?IMG_6476.jpeg

Prilozi

• IMG_6477.jpeg
    IMG_6477.jpeg
    238.1 KB · Pregleda: 26
Proces je sledeci:

U podesavanjima mrezne karte racunara sklonis sve sto si ti upisivao, staticku ip, gw, netmask itd. - Sacuvas,
Restartujes racunar i sacekas da se pojavi u DHCP Leases na mikrotiku,
Kada se pojavi sa nekom adresom onda ides na desni klik > Make Static

Ponovis isti proces za sve racunare i sve si resio.

Sto se poola tice nije dobro, ovako si ga samo skratio i napravio jos jedan pool. Ako vec radis dhcp staticko mapiranje onda pool ne treba da diras. Ostavi ga kako je i bio.

Ukoliko ipak hoces da promenis pool, ovaj drugi koji si dodao obrises, a prvi(koji koristis) izmenis

1737631171318.png

Ovo sto si prvo naveo sam i probao ali nakon restarta i dodeljivanja adrese od strane rutera dobio je adrese koje meni ne odgovaraju.
Bila je 155 a dodelio 74(ovo mi je bitno zbog programa koji mi vodi igraonicu)

A sto se tice pool-a imao sam ona dva kreirana pa sam ih ja promenio kao na slici sto sam poslao, namesticu kako si rekao.

Nema veze sto je dodelio 74, bitno je da ce ti uvek na dalje dodeljivati 74 pa samim tim i prilagodi program na nove adrese.

Nema veze sto je dodelio 74, bitno je da ce ti uvek na dalje dodeljivati 74 pa samim tim i prilagodi program na nove adrese.
Program je pakao za podesavanje, kineski koji placam a support im nikakav, evo tri dana pakla da namestim da sve radi.
A kad sam stavio onaj pool sto ste naveli gore skocio mi ping na preko 100 i nece da spadne, vratio sam na ono sto sam ja kao podesio i ping se stabilizovao.

Program je pakao za podesavanje, kineski koji placam a support im nikakav, evo tri dana pakla da namestim da sve radi.
A kad sam stavio onaj pool sto ste naveli gore skocio mi ping na preko 100 i nece da spadne, vratio sam na ono sto sam ja kao podesio i ping se stabilizovao.
Ništa od svega što ti je predloženo ne utiče na ping. Izgleda da imaš negde hardverski problem. Ili napajanje od routera, ili loš switch, urnisan operativni sitem, pogrešno iskonfigurisan MikroTik...itd. Možda imaš negde setovan traffic shaper ili QoS koji je IP triggered. Bolje nađi nekoga da ti to sve pregleda i reši problem. Ovako preko foruma nećeš ništa postići.

Ništa od svega što ti je predloženo ne utiče na ping. Izgleda da imaš negde hardverski problem. Ili napajanje od routera, ili loš switch, urnisan operativni sitem, pogrešno iskonfigurisan MikroTik...itd. Možda imaš negde setovan traffic shaper ili QoS koji je IP triggered. Bolje nađi nekoga da ti to sve pregleda i reši problem. Ovako preko foruma nećeš ništa postići.
Moguce da ima i nesto od toga ali meni je 4 godine sve radilo kao sat dok su racunari bili na dhcp i onda kad sam ih stavio na static krenuli su ti problemi sa gateway.

Nazad
Vrh Dno