Šta je novo?

Dead Space 2 (& 3 + Movie)

Tako je, sve se to može kupiti za manje para nego što PS3 košta. Naravno, opet dolazimo u situaciju da već 3 godine ljudi takođe menjaju, pa od Pentium EE 21X0, koji je to isto, dolaze do C2D + neke kombinacije...

Pokušavam da vam kažem da se za konzole ljudi prelome i kupe i posle ih ne interesuje. To što PC u nekom trenutku pojeftini toliko ili što komponente pojeftine ili što se potrefi da su grafičke trenutno dosta povoljne je potpuno irelevantno :) Džaba što sada, 3-4 godine nakon izlaska XB360/PS3 ima grafička od 150 evra koja pušta sve igre u 1680 na maksimumu detalja, a sve multiplatforme u 1920.

Što se drugarevih grafičkih potreba tiče, verovatno će i sam objasniti, ako bude hteo :)

Poslednja izmena:
To se priča već nekoliko godina, da mi je znati koliko ste samo tih prosečnih kartica od 90 evra do sada promenili. Evo mog drugara, možda se javi (uvaženi član foruma :) ) koji upravo fura taj fazon, mislim da ih je u tom periodu promenio 6 (GeForce 7900 GT, Radeon HD 2600 XT, GeForce 9600 GT, Radeon HD 3650, Radeon HD 3850, GeForce 8800/9800 GT, sada ide na Radeon 4850).

Interesantno. :) Sa druge strane, moj drugar, koji pre godinu i po dana pazario 9600 GT za tadasnjih 140-150 evra, prakticno sve igre koje su se pojavile od tada (sa izuzetkom krize, recimo...) moze da igra u 1680X1050 na najvisem nivou detalja. Vecina novih multiplatformskih naslova su fantasticno optimizovani, a s obzirom da x360/Ps3 hardver s vremenom ne postaje mladji, ne verujem da cemu trebati zamena u skorijoj buducnosti. Lik nije lud za AA i AF, a ne pada nesto u nesvest i za Physicsom, tako da moze da bude miran. Nesto mi se ne cini da je ta investicija od 150-tak evra toliko drasticna, pogotovo ako se uzme u obzir da ce kartu njakati sigurno jos najmanje godinu dana. ;)

I, kako mu radi Uncharted 2 na toj grafičkoj, i raduje li se GT5-ici? :d (nisam mogao da odolim)

Ljudi, džaba vam sva ta poređenja "šta je isplativije" za igranje. Ne igramo se zato što je isplativo, već zato što se ima šta igrati na raznim platformama :)

Tako je, sve se to može kupiti za manje para nego što PS3 košta. Naravno, opet dolazimo u situaciju da već 3 godine ljudi takođe menjaju, pa od Pentium EE 21X0, koji je to isto, dolaze do C2D + neke kombinacije...

Pokušavam da vam kažem da se za konzole ljudi prelome i kupe i posle ih ne interesuje. To što PC u nekom trenutku pojeftini toliko ili što komponente pojeftine ili što se potrefi da su grafičke trenutno dosta povoljne je potpuno irelevantno :)

Kako kome. Meni je, recimo, bitno da mi AA bude 8X i AF 16X. Ne volim iskrzane ivice, koje su kod konzola itekako uocljive. Da ne pominjem da 99% multiplatformskih igara izgleda neuporedivo lepse na PC-ju. Tu je i cinjenica da neki od nas zive od PC-ja i rade u nesto slozenijim programima, koji, opet, zahtevaju ulaganja u hardver, tako da je investicija svakako neminovna. Ako se spoje posao i zadovoljstvo, novac ulozen u hardver vredi svaki dinar. ;)

I, kako mu radi Uncharted 2 na toj grafičkoj, i raduje li se GT5-ici? :d (nisam mogao da odolim)

Ljudi, džaba vam sva ta poređenja "šta je isplativije" za igranje. Ne igramo se zato što je isplativo, već zato što se ima šta igrati na raznim platformama :)

Ne mozemo svi sebi da priustimo luksuz posedovanja sve tri platforme. Gore sam naveo zasto mi se ulaganje u PC hardver isplati. Investicija u PS3 zbog par igara koje bih voleo da odigram mi je, u ovom momentu, neprihvatljiva.

Takodje, ukusi po pitanju igara se debelo razlikuju. Licno preferiram RPG i MMORPG, tako da je logicno da se maksimalno fokusiram na PC gaming, a da me konzolne igre, ma koliko dobre bile, prosto ne interesuju. :)

Dabome.
Itekako se ima sta igrati na PC-ju ;).

Necu sad umreti sto ne mogu igrati U2 i GT5 ,), nisu sad one neka mala revolucija u svetu igara. Jesu za hard core igrace sa volanom sto kosta ko pola konzole, al za casual igranje sa gamepadom nista nesto ekstremno bitno ne donosi. Pricam za GT5, probao sam Prologue. I odlicna je voznja, ali nisam sad pao na dupe igrajuci je.

Odlično, taman, možeš li mi preporučiti neku vožnju tog tipa na PCju ili avanturu poput Uncharteda 2? :) Znači ono, super fizika, 500 automobila, gomila potpuno verno prenesenih staza, avantura sa dobrim napucavanjem, zagonetkama, pričom...?

Kada tako kažeš da "ništa bitno ne donosi za casual igrače" to isto može da se kaže i za Stalkera, Risen, Dragon Age, Empire Total War sa PCja...ništa to specijalno nije za casual igrače :) dok Betmen rula.

(više neću trolovati topik, obećavam)

Pa jel sam ja rekao da ima nesto slicno tim dvema igrama na PC-ju, nisam :). Ali ima nekih drugih igara, koje isto tako, ako ne i vise, mogu pruziti veoma kvalitetnu zabavu na PC-ju.
Avantura sa dobrim napucavanjem, pricom... jel to pitas, pa recimo prvi deo igre iz ove teme, ako si zaboravio u kojoj temu kucas/mo :D, mislim na Dead Space.

Fenomenalna igra, mada i nije za poredjenje sa platformskom avanturom kao sto je U2, prosto nisu isti zanr, ali ovim ti pokazujem da nema potrebe stalno da ponavljate, vi konzolasi, e ova avantura je najbolja u zanru i to PC nikad nece imati, e ova voznja je najbolja u zanru...
Al poenta je da kvalitetnih igara na PC-ju ima, sad da li PS3 ima bolje igre poredeci zanr po zanr, koga briga za to, mene sigurno ne, jer imam dosta dobih igara na PC-ju.

Kako Stalker nije nista posebno ? Pa ta igra je pravo osvezenje za fps zanr. Sad sto ne lici na KZ2 (gde imate osecaj kako vam se zadnjica njise, zbog realne fizike :D ) ne znaci da ne valja :p.

@FrankBlack delimo isto misljenje :)

aman ljudi batalite to kad izlazi dead space 2 plz ??????

Pa jel sam ja rekao da ima nesto slicno tim dvema igrama na PC-ju, nisam :). Ali ima nekih drugih igara, koje isto tako, ako ne i vise, mogu pruziti veoma kvalitetnu zabavu na PC-ju.
Avantura sa dobrim napucavanjem, pricom... jel to pitas, pa recimo prvi deo igre iz ove teme, ako si zaboravio u kojoj temu kucas/mo :D, mislim na Dead Space.

Fenomenalna igra, mada i nije za poredjenje sa platformskom avanturom kao sto je U2, prosto nisu isti zanr, ali ovim ti pokazujem da nema potrebe stalno da ponavljate, vi konzolasi, e ova avantura je najbolja u zanru i to PC nikad nece imati, e ova voznja je najbolja u zanru...
Al poenta je da kvalitetnih igara na PC-ju ima, sad da li PS3 ima bolje igre poredeci zanr po zanr, koga briga za to, mene sigurno ne, jer imam dosta dobih igara na PC-ju.

Kako Stalker nije nista posebno ? Pa ta igra je pravo osvezenje za fps zanr. Sad sto ne lici na KZ2 (gde imate osecaj kako vam se zadnjica njise, zbog realne fizike :D ) ne znaci da ne valja :p.

Pa, mene briga. Imam sve platforme jer želim da igram najbolje igre iz svih žanrova koji postoje (ili dobro, makar skoro svih). Zato i govorim da ima ljudi koji ne gledaju u PC gejming kao "kako da se igram što više za što manje para".

Nisam ja rekao da Stalker nije ništa posebno, naprotiv, pogledaj još jednom. Rekao sam da, idući tvojom logikom koju si primenio na GT5, neko ko ima konzolu može da dođe do zaključka da Stalker nije ništa specijalno. Ti kažeš da za casual igrača GT5 nije ništa posebno (sa čime se ne slažem, ali za potrebu diskusije prihvatimo da je tako), kao što neko ko igra konzolaške fpsove može da kaže da Stalker nije ništa specijalno, jer ne razume koja je prednost te igre nad nekom konzolaškom pucačinom, jer je on casual igrač i samo mu treba nešto da se zabavi.

Situacija je drugačija ako neko hoće da igra najbolje stvari iz svih žanrova. Tada je više platformi obavezno (makar PS3 zbog ekskluziva) i na stvari se počinje gledati iz malo drugačije perspektive. Tada ono od čega smo krenuli u ovo oftopičarenje (teorija o tome kako se danas na grafičkoj od 90 evra i mašini od 300-400 evra može pikati sve) deluje kao da dolazi iz drugog sveta, čudno zvuči :) i prilično je smešno kada se čovek osvrne unazad i vidi da se isto priča godinama unatrag. Jer, ko je kupio kartu od 90 evra pre 2 godine "zato što pušta sve igre u 720p na monitoru" (npr. neki 2600 XT) danas sa njom ne može ništa da igra.

Inače, Dead Space 2 neće još, opustite se ljudi, potrajaće do sledećeg nastavka :)

Poslednja izmena:
Koji OT... ja došao da vidim šta ima o Dead Space, a ono konzolaši došli da truju :p

Tada ono od čega smo krenuli u ovo oftopičarenje (teorija o tome kako se danas na grafičkoj od 90 evra i mašini od 300-400 evra može pikati sve) deluje kao da dolazi iz drugog sveta, čudno zvuči :) i prilično je smešno kada se čovek osvrne unazad i vidi da se isto priča godinama unatrag. Jer, ko je kupio kartu od 90 evra pre 2 godine "zato što pušta sve igre u 720p na monitoru" (npr. neki 2600 XT) danas sa njom ne može ništa da igra.

Pa dobro, potpuno je jasno da graficka koja kosta 90e ne moze potrajati nekoliko godina. Mislim da je poenta bila, sada kada se kupuje racunar, graficka od 90e moze da priusti potpun graficki dozivljaj.
Neko je pomenuo, pre 1,5 godinu, tada je graficka (9600GT), koja je ekvivalentna sa performansama u najzahtevnijim igrama, kostala 150e. A pre 3 godine, trebalo je 250 evra. Razumes sad poentu ;), 250 (8800GTS 320MB npr) -> 150 (8800GT / 9600GT) -> 90e (4850 / 4830) ;). Mada je sada, kao sto vec rekoh, najbolja kupovina 4870 za 115e.

Dakle, manje para sada, kao nikada pre, treba za kvalitetan gaming racunar.

E sad, ko ima vise platformi, kao ti recimo, pa pretpostavljam je da ti ne upgrade-ujes svoj hardver, graficku posebno, na svakih godinu dana. Dobro, ako si pun love to je druga stvar.
Ali kapiram situaciju, tu je PS3, tu su originalne igre, samo se na (kvalitetnu) zabavu daju pare, pa sa tog aspekta sigurno ti dodje bzvz sto eto sad moras da promenis graficku kako bi pokrenuo tu i tu igru tada i tada na najvisim podesavanjima. Ovo se odnosi na vecinu konzolasa, koji pored konzole imaju i pc, onda ispadnu iz toka, pa gledaju sa podozrenjem na upgrade, na overklokovanje, na ..., a sve iz cistog neznanja / neinformisanosti ili neceg treceg.
Ovo se ne odnosi na tebe.

Potpuno druga situacija je kada se treba izabrati platforma za igranje :), i meni je potpuno jasno kad se neko navikne da pljune tolko i tolko evra za high-end konzolu, i ne mora vise da razmislja o upgrade-u, samo skuplja pare pare za originalne igre, ali to je sve stvar navike. Ja to nikada necu moci, jedino kada budem imao visak para, pa kao ti, budem posedovao i jak PC i PS3.

Pazi, meni je baš fora što je vrlo lako ostvariti super performanse na PCju. Pare turam samo za jaku grafičku i ništa više. Dobro, i dosta RAM-a, ali to je sada ionako bagatela :) Istina, nisam menjao dugo ništa, ali iskreno, to nije zbog toga što ne želim, nemam para ili ne znam čega već. Prosto, nema igara koje bi me na to naterale. Bog mi je svedok, kada izađe Starcraft 2, ukoliko C2Q na 3,6 GHz, 2 GB RAMa i 8800 GT ne budu bili dovoljni za 1920 x 1200 u full detaljima, a verovatno neće biti (govorim o situacijama sa gomilom jedinica na ekranu, u skoro svim snimcima mečeva koje je blizzard pokazao štuca se čim se pređe 30-35 jedinica), ja smesta kupujem komp koji će to da zadovolji. U međuvremenu, može se za prilično male pare redovno apgrejdovati grafička karta. Pride, ja sam takav da prilikom kupovine PCja uvek najviše dam za grafičku, pa onda za sve ostalo. Inače, prilično sam iznenađen koliko dugo ova karta koju imam pušta skoro sve živo u 1920 x 1200 (bez nekog insistiranja na AA i AF). Praktično sve živo što dolazi sa konzola mogu da igram u toj rezoluciji (uključujući i topikov Dead Space, Resident Evil 5, pa Fallout 3 itd.) ali i gomilu drugih naslova koji nisu za konzole, već jednostavno nemaju grafiku na Crysis nivou :)

Poenta je da se ja i na PCju igram tako što nema šanse da igram sve živo. Dosta toga probam, zaista, ali malo toga odigram. Mogu da igram samo najkvalitetnije naslove, i kada sumiram sve, otprilike je pola igara koje igram na PCju a pola na konzoli, i to PS3. Probam još gomilu, na PCju i XB360, ali eto. I zaista mislim da je bezveze prozivati konzole jer su "inferiorne", pošto to ne stoji - barem po mom mišljenju. Možda kada se radi o hardveru, ali o kvalitetu igara generalno, svakako ne. Stoga ne mogu da razumem (tj. mogu da razumem, ali ne mogu da se složim :) ) kada neko kaže da "nije bitno za vrh igru X sa konzola/pcja, jer ima sličnih igara na mom pc-ju/konzoli, a radi se o totalno vrh igri. Zato sam i reagovao na priču o tome kako je GT5 dobar, ali ima i na pc-ju šta da se igra, valjda Grid, Dirt2, NFS novi ili šta znam sve šta :) Tako je bila priča i kada je izašao Prolog, krene gx-x da spamuje kako je Test Drive Unlimited bolji, a ja ne verujem šta čitam.

To što na njima nema strategija ili hardkor rpgova kao na PCju, to je druga stvar, ali to zavisi individualno od igrača, može neko isto tako da kaže da na PCju nema ljudske trke, dobrog boksa (Fight Night Round 4) ili akcione avanture poput Uncharteda ili MGS4, a evo, potonje dve su mi apsolutni vrh. Igraću ja i Dragon Age, i Diablo 3, i Starcraft 2 (mislim, potonjeg ću da igram godinama :D ), igrao sam i Witchera skoro (dovršio najzad) i sada počeo Risen, ali nema šanse da kažem da je jedna platforma inferiorna u odnosu na drugu po kvalitetu igara. Ko to kaže, jednostavno nema uvid ili ne želi da prizna koliko krševa izlazi na onoj drugoj strani, ili prosto igra jako mali broj žanrova.

Poslednja izmena:
Pazi, odmah da ti odgovorim sto se tice GT5 vs. TDU. Mislim sve je jasno oko GT5, ko kupi GT5 zna sta dobija, ali to ne znaci da onaj sto igra TDU ispada kao smesan. Ok, oko realnosti se ne mogu porediti, a mogu li se porediti po zabavi ;). Pa ja sam ovu igru igrao nedeljama (recimo da je izmedju simulacije i arkade), a veruj mi da sam malo sta tako dugo igrao.
Mislim, jel sad ja ispadam smesan, ako tvrdim da mi je TDU zabavniji od GT5 (iako sam ovaj igrao samo par dana, i par trka). Ovo je sve sa aspekta casual race igraca :), ko je hard core race igrac, pa taj nece ni upaliti TDU, a pitanje je koliko uopste ima pravih hard core igraca na obe platforme, veoma veoma malo.
Ok, ne kazem da GT5 ne moze biti ekstra zabavan i casual igracima, ali kazem da je meni manje zanimljiviji nego TDU, i to je bila citava prica, koju sam u nekom od prethodnih postova napisao. Moze PS3 da ima neku kvalitetnu ekskluzivu, ali ce se naci i igra iz istog zanra na PC-ju (moze biti i neekskluziva :)), koja ce pruziti isto ili vise zabave nekom igracu.
(Za U2 se tesko moze naci odgovor na PC-ju za sad :D, mozda to moze biti Alan Wake recimo).

E sad sto se tice ovog drugog.... ne znam da li se komentar odnosio na mene, ali ja nigde nisam rekao da je PS3 inferioran. Kad rade ekskluzivu za njega, onda se ljudski potrude da odrade graficki odlicno i da to sljaka const 30 ili (mada retko) 60 frejmova. Nisam slep pa da vidim koliko U2 ili MGS4 ili GT5 mocno izgledaju. Ali..., te igre se prave/razvijaju godinama (dobro U2 ne toliko dugo).
E onda kad se pravi multiplatform igra, i sad ja cekam recimo nastavak neke moje omiljene igre (recimo primer za Operation Flashpoint 2, a ima zilion primera), pa ne zelim ja da cekam godinama da oni to istovremeno valjano odrade i na PS3 i na PC-ju, ali onda dobijem igru koja je radjena na PS3 mesecima (nasuprot gore pominjanih godina), i onda portovana na PC, i sta dobijem, veoma veoma lose teksture i grafiku generalno.
Tako da, ovako gledajuci, svakako da su, graficki gledano, PC igre robovi hardverske ogranicenosti konzola (pa i PS3-ke).
Evo zamisli da je Crysis multiplatformska igra (ili port sa konzola), pa da li bi izgledala 50% onako dobro kako izgleda ;) ?

E sad, ti si medju retkima koji ima/moze da priusti obe gaming platforme.
Ali, kad neko treba da se odluci izmedju PS3 i PC-ja kao gaming platforme (Xbox ne znam cemu sluzi :D, osim da otima sebi ekskluzive, kao sto je Alan Wake :mad:), e tu je vec zahebano odluciti, Clash Of The Titans :).
Pritom, da zanemarimo finansijski aspekt (kupovanja originalnih igara sa jedne strane / jedno-dvogodisnji upgrade graficke sa druge strane, iako $ racunica nije na istom nivou, u korist PC-ja je), e onda teska filozofija stupa na scenu :d.
Eksluziva X vs. ekskluziva Y (recimo Killzone 2 vs. Stalker, GRID/ TDU vs GT5,...), nacin igranja (rekvizit) A vs nacin igranja B, moj izbor je jasan, no dopustam :p da je neciji izbor drugaciji. Problem je u nerazumevanju tudjeg izbora i razloga, i preteranog hvaljenja svoga konja :).

Tako da, ovako gledajuci, svakako da su, graficki gledano, PC igre robovi hardverske ogranicenosti konzola (pa i PS3-ke).
Evo zamisli da je Crysis multiplatformska igra (ili port sa konzola), pa da li bi izgledala 50% onako dobro kako izgleda ;) ?

Ponovo se ne slažem potpuno, a evo i zašto (delimično si samom sebi odgovorio). Nisu PC igre generalno robovi hardverske ograničenosti konzola, već su multiplatformske igre robovi hardverske ograničenosti konzola. Crysis je PC igra i nije rob, zar ne? :) No, da li zaista misliš da bi razvojni timovi želeli da, kada bi pravili samo igre za PC, udare po nekom specijalnom kvalitetu grafike? Ja mislim da ne bi, makar ne toliko koliko mnogi zamišljaju da bi ili se nadaju da bi.

Jednostavno, niko ne brani developerima da prave isključivo PC igre i da razbijaju sa tehnikalijama, kao što npr. radi Crytek, ili dosta neuspešnije ovi Ukrajinci koji prave Stalker. Tu čak grafika i nije toliko preterano bitna, koliko je, recimo, gejmplej, koji po mom mišljenju više trpi u multiplatform igrama jer se mnoge igre igraju na drugačiji način, od kontrolnog sistema, do izazova koji se postavljaju pred igrača.

Postoji jedna dimenzija priče o kojoj ljudi u diskusiji oko grafike i tehnikalija malo vode računa, a tiče se kapaciteta developera da napravi nešto grafički orgazmično :) I sam si primetio kako iz relativno slabog hardvera timovi koji prave igre ekskluzivno za konzole izvlače fenomenalne stvari, poput MGS4, KZ2, Uncharteda 2.

Meni to govori da postoji jedna druga vrsta problema, koju sam zapazio na PCju mnogo pre izlaska XB360 i PS3, još kada je PS2 rulao konzolnim tržištem, a PC se odmakao baš dosta od tadašnjih konzola. Jednostavno, malo je razvojnih timova koji mogu da naprave fenomenalnu grafiku, jer to više nije samo pitanje oštrine tekstura i ubacivanja efekata, već strahovito puno zavisi od dizajna okruženja i objekata. Omogućena je toliko realistična grafika (još uvek ne fotorealistična, ali opet) da sada mnogo više zavisi od ideje i posvećenosti da se nešto dotera pod konac, nego li od hardvera. Još tada su počeli da se izdvajaju pojedini razvojni timovi, dok su ostali kaskali u nekom proseku. I tako, malo po malo, dolazi se do toga da danas možemo da nabrojimo na prste koliko ima razvojnih timova koji mogu da kreiraju fantastične endžine, a Crysis je i nakon 2 godine najlepša igra, sa kojom ne da ne mogu da se mere konzolne igre, već niti nijedna PC igra, na šta se zaboravlja. Što je najcrnje, verovatno je najlepša igra posle njega Killzone 2 (možda ima nešto što sam video ili propustio što je bolje, ali mi zaista ništa drugo ne pada na pamet).

Osim toga, ono što ne volim, a što mi bode oči već godinama, jeste očajan kvalitet grafike u naslovima koji nisu fps. Po tom pitanju su konzole daleko bolje i, uslovno rečeno, ravnomernije, pa tako imamo da su grafički najlepše vožnje ili avanture na konzolama, bez obzira na to što se na PCju svašta može puštati u 1920 sa gomilom AA i AF-a.

Poslednja izmena:
^ olololololo, sad si me slatko nasmejao. :) Bolji izgled avanturica na konzolama??!! LMAO, pa 99% tih stvari su multiplatformske, a verzije za PC izgledaju, bez preterivanja, oko 5X lepse, sa bogatijim teksturama, lepsim efektima (u slucaju DX 10-ke), a o rezoluciji i AA+AF necu ni da pricam...

No, nebitno, ja sam nekoliko postova gore pokusao da ti objasnim zbog cega ne mozemo svi da se baskarimo sa svim zivim i nezivim platformama, medjutim to si ocigledno odlucio da ignorises, te sad nastavljas da bezocno spamujes temu koja govori o potencijalnim nastavcima Dead Space-a i nema veze sa tvojim inventarom konzola... :mad:

Rece ti par postova iznad da ces prestati da trolujes temu?... Aj' sad lepo daj sam sebi warn. :-devil-:

Rece ti par postova iznad da ces prestati da trolujes temu?... Aj' sad lepo daj sam sebi warn. :-devil-:

Ne bi se ja zezao sa filipenkom. Mislim bi al me strah. :D

Preporuka svima koji vole Dead Space da se snadju kako znaju i umeju i odigraju Dead Space Extraction (Wii). Mehanika igre je krs ali je prica mnogo bolje docarana nego li u originalnom Dead Spaceu (bolje i od Downfalla). Po mom misljenju Dead Space sa najvise suspensa do sada (racunajuci i igre i filmove). Sve preporuke.

Ne bi se ja zezao sa filipenkom. Mislim bi al me strah. :D

Preporuka svima koji vole Dead Space da se snadju kako znaju i umeju i odigraju Dead Space Extraction (Wii). Mehanika igre je krs ali je prica mnogo bolje docarana nego li u originalnom Dead Spaceu (bolje i od Downfalla). Po mom misljenju Dead Space sa najvise suspensa do sada (racunajuci i igre i filmove). Sve preporuke.

Sad ces da me nateras da odgledam walktrough cele igre na YT. :D

Nije ni to lose, ja sam prvo odgledao par klipova pa iscimao druga za Wii. Jeste kratko ali je slasno. Mada rece neko da radi preko Dolphina (nisam probao).

Ma radi ok, al ne moze da se predje dok se potpuno ne emulira wiimote da bi mogao da koristim komandu za altfire. Radi emulacija sa PS3 dzojstikom, al de sad da ga trazim. Nadam se da ce skorije da izbace patch pa da ko covek predjem na 1920 i 4AA...

^ olololololo, sad si me slatko nasmejao. :) Bolji izgled avanturica na konzolama??!! LMAO, pa 99% tih stvari su multiplatformske, a verzije za PC izgledaju, bez preterivanja, oko 5X lepse, sa bogatijim teksturama, lepsim efektima (u slucaju DX 10-ke), a o rezoluciji i AA+AF necu ni da pricam...

No, nebitno, ja sam nekoliko postova gore pokusao da ti objasnim zbog cega ne mozemo svi da se baskarimo sa svim zivim i nezivim platformama, medjutim to si ocigledno odlucio da ignorises, te sad nastavljas da bezocno spamujes temu koja govori o potencijalnim nastavcima Dead Space-a i nema veze sa tvojim inventarom konzola... :mad:

***, kako smaraš. Ko govori o multiplatformama? Govorim o izgledu ekskluziva različitih žanrova na konzolama i poredim ih sa PC predstavnicima u žanrovima avantura/vožnjih/whatever po izgledu, a ne multiplatformskih igara.

Ono što želim da kažem jeste da je glupo posmatrati svetove konzolnog i PC igranja kao obavezno neprijateljske. Nešto što je takvima, očito, uzaludno pričati jer su igre sa konzola za vas ono što možete da vidite na PCju, odnosno tih 99% krš multiplatformi. I naravno, obavezno kada procenjujete kvalitet igara na konzolama, uzima se prosek svega, a na PCju samo prosek najboljih igara, dok se 99% krša zanemaruje totalno.

I kako to posebno trpi tema, kada će proći još godinu dana barem do naredne igre?

Ono što želim da kažem jeste da je glupo posmatrati svetove konzolnog i PC igranja kao obavezno neprijateljske. Nešto što je takvima, očito, uzaludno pričati jer su igre sa konzola za vas ono što možete da vidite na PCju, odnosno tih 99% krš multiplatformi. I naravno, obavezno kada procenjujete kvalitet igara na konzolama, uzima se prosek svega, a na PCju samo prosek najboljih igara, dok se 99% krša zanemaruje totalno.

Ovo sto kazes za multiplatforme se slazem. Ali koga briga za prosek dobrih igara, nismo mi statisticari vec igraci. Ali vidim posto tebe specijalno zanima to polje, udovoljicu ti.

Na PCju danas ima previse krsa ali 80% tog krsa dolazi sa konzole zvane Xbox360 u vidu porta tako da ne mozes PC platformu da krivis za to. Igre koje se od starta dizajniraju za PC uz sve bagove i mane koje imaju na kraju ispadnu minimum prosecne igre (cak i ultra bagovita ARMA2 je u ovom stadijumu nesto iznad proseka, a kad je ispeglaju do kraja bice izuzetna).

Za PC se danas pravi mnogo manje igara nego pre 8 godina i to je cinjenica od koje se ne moze pobeci. Overall PC je tu negde sa sve tri platforme sto se tice kvaliteta/kvantitet. Kad se gleda broj kvalitetnijih naslova trenutno je najjaci PS3 ali su na njemu multiplatforme najlosije odradjene. PC se i pored katastrofalnog broja kvalitetnijih igara koje su izasle u poslednje dve godine odlicno drzi jer su te igre takve da se mogu igrati dugo sto nije slucaj sa vecinom konzolnih igara. Jedine igre sa konzola koje mi padaju na pamet su sportske igre, GT5, Wipeout, Forza i KZ2 zbog multiplayera, sto mu dodje samo trke i jedna dobra pucacina.

Naravno vi mozete tvrditi kako se sve konzolne igre mogu vise puta prelaziti jer postoji sistem achievementa ali to je vestacko produzavanje veka igre i sluzi da developerima da opravdaju visoku cenu igara (da ne pominjem da su achievementi nesto sto izmislio MS i kao vecina stvari koje dodju iz MS i to je glupost).

Taj krš je izlazio za PC i kada XB360 nije postojao. Možda ne u tolikom broju, ali meni su igre koje na skali od 1 do 10 vrede za 6 i manje podjednako loše, i briga me da li ima više ili manje prosečnih igara. Prosto, ne slažemo se oko geneze tog krša :) Nekada je svaka igra mogla biti barem prosečna jer hardver nije bio toliko razvijen, mnogi su jednostavno kupovali engine, sve je bilo prosto. Danas su kriterijumi užasno skočili, ne mogu developeri da isprate razvoj u umetničko-kvalitativnom smislu pre svega. Nekada su svi igrali (skoro) sve i nismo znali za bolju vožnju od NFS-a, bolji fps od Quake-a, ili bolju strategiju od Red Alerta. Od tada se jednostavno izdvajaju svake godine sve više i više developera koji idu u korak sa vremenom iz nekog razloga, i nikad nije bila oštrija razlika između vrh igara i prosečnih igara. Da ne spominjem loše.

Uzmimo za primer Dead Space. To je veoma dobra igra, po mom mišljenju. Jeste, više naginje konzolnom izvođenju u smislu kako su relizovali liniju kontrole-kretanje, ali se sasvim lepo može igrati na PC-jevima (uostalom, tako sam ga prešao) i odličan je utisak ostavio, bez obzira što je pravljen prevashodno za neke tamo konzole. Retka multiplatforma koja je OK, horor dobro izveden, sasvim fina grafika koja lepo radi na svim kartama (na 8800 GT u 1920 x 1200), šta fali što dolazi sa XB360 ili odakle već? Nije ultrameganaslov iz legendi, kao što će biti Starcraft 2 ili kao što je Uncharted 2 već sada :) ali igra iz kategorije odličnih, od onih koje se obavezno igraju u pauzama između ultramegahitova, što će reći druga kvalitativna kategorija.

Držanje igrača dugoročno jeste dobra strana PC-ja, ali je istovremeno i jedna vrsta problema (ne samo na PC-ju nego uopšte) i vrlo je zavisno od igračevih ukusa. Prvo, i konzole sada imaju multiplej, samo im MMORPGovi fale (pogledati samo koliko je kopija CoD4 prodato na konzolama, a koliko na PC-ju). Drugo, developeri posvećuju pažnju tome da multi bude zabavan, kompetitivan i fluidan, i tako vrlo često nastradaju neki drugi elementi igre, bilo zato što nema vremena za njih (priča, karakteri, atmosfera), bilo zato što se namerno podešava tako da bude što fluidniji multi, pa stradaju fizika ili grafika. Treće, meni za multi ne treba ne znam koliko igara. Jedan MMORPG, jedan ili dva FPS-a, jedan RTS, jedna vožnja eventualno - šta će mi više za multi? Realno, zar se više može postići igrajući se tako da ovladaš svim elementima igre? I naravno, samo najbolje igre za multi se igraju. Od ostalih igara očekujem nešto što nudi Dead Space.

Naravno, ovim ne želim da kažem da razlika nema između platformi, između prosečnih očekivanja prosečnog igrača na tim platformama, ali valjda smo se davno uzdigli iznad toga. Kada vidim da ovde neko nešto priča negativno o konzolama zbog "prosečnog konzolaša", meni odmah padne mrak na oči jer ta osoba očito nije svesna koliko desetina puta više igrača na PC platformi koju taj protežira igra NFS ili PES u odnosu na igre koje svi smatramo "pravim", kao što su Witcher, Dragon Age, Risen.

Poslednja izmena:
Ma da se ne lazemo :). Ja i ovo (malo ?!?) kvalitetnih igara na PC-ju jedva stignem da odigram. Godine sta li je vec razlog :).
Tako da bi mi jos jedna platforma bila promasena gaming investicija.

Nikako ne bih mogao da imam samo PS3 kao gaming platformu i office konfu :).
Jedino ako PC gaming, posle 68 iljada uboda nozem, konacno padne mrtav :D, al drzi se, zilav je jos :).

Jasno, ali da sada navedeš te igre koje jedva stižeš da odigraš, pretpostavljam da bi 50% njih pojedinci barem klasifikovali u "bezvezni portovi sa konzola". To je ono što mi je bezveze. Isto to se pričalo i za Dead Space, naročito od onih koji su upalili igru, videli krupnog lika na levoj strani ekrana koji se sporo kreće i konstatovali da se radi o promašaju :)

Pa uglavnom su to P&C avanture, dugogodisnje iskustvo mi govori, da sam uz njih najkvalitetnije igracki provodio vreme :). Eto zbog toga mi nekako bzvz sto ne stizem da ih odigram, a imam ih dvocifren broj, i to probranih, neodigranih. Za ostale zanrove mi se futjka :D, sto bi rekli zapadni susedi nam.

Ma hebo igre, da sam vreme, koje sam posvetio igrama, posvetio recimo muzici, svirao bih ovako :D : Pokazi im Dr Mark :)...
http://www.youtube.com/watch?v=4j34gG2xR3I

[YOUTUBE]4j34gG2xR3I[/YOUTUBE]

Poslednja izmena:
***, kako smaraš. Ko govori o multiplatformama? Govorim o izgledu ekskluziva različitih žanrova na konzolama i poredim ih sa PC predstavnicima u žanrovima avantura/vožnjih/whatever po izgledu, a ne multiplatformskih igara.

I kako to posebno trpi tema, kada će proći još godinu dana barem do naredne igre?

Aman covece, kako ne shvatas da se ukusi razlikuju? Metal Gear serijal, primera radi, do nenormalnosti hvali 99,9% kompletne gaming populacije, ukljucujuci i PC publiku, a opet, meni nikad nije legao... I sta mene sad briga sto su gamespot, IGN i ceo Bench forum rekli kako je treci nastavak "OMG, uber mighty WIN!!!", kad se meni to jednostavno ne dopada... :)

Pazi, dok su konzole jos uvek bile konzole (uslovno receno), odnosno, dok su nudile simpatican arsenal platformica, koje sam zaista voleo da igram, ja sam ih i posedovao (Sega Mega Drive, Ps 1, cak i Ps 2). Medjutim, sad kad se sve to pomesalo sa PC orijentisanim igrama i rezultiralo u nekoj nakardnoj kombinaciji svega i svacega, koja se opet, uglavnom svodi na jedan osakaceni i unakazeni zanr - avantura/TPS, zgadile su mi se... Ono sto danas konzole mogu da ponude jesu "avanture", tipa Uncharted, koje se svode na causal, "filmsko" igranje, i koje moja sestricina od 8 godina moze da predje levom nogom za 3 sata... "Causal gaming", kako ga neki nazivaju, ce dovesti do toga, da ce igre uskoro biti kao film - zavalis se, gledas u ekran i s vremena na vreme opalis neko dugme na dzojstiku, kad ti se nacrta preko celog ekrana... :D

Vidis, mi, koji smo se nakada davno nesto malo igrali na konzolama (i ceo zivot na PC-ju) smo navikli da se malo pomucimo oko igre, pa cak i na easy difficulty. U najnovijim naslovima su cak i izbacili opciju "Game Over", tako da nonsalantno mozes da predjes igru, sto se po starinski kaze, sa jednim zivotom. I da li za sve ovo krivim novu generaciju zlokona? Odgovor je da! :) Developeri su, upravo zbog silne zelje zlokonasa da sigraju neke, do skoro, PC ekskluzive na svojim kutijicama, ubili old school zanrove i old school igre i napravili ih "console friendly" button smush-erima. Nestale su i nekad dobre konzolne igre (platforme su evoluirale u nesto nakaradno...), a sjajnim PC zanrovima, poput RTS-a i RPG-a nema ni traga ni glasa... Medjutim, ocigledno da to "pametnim" zapadnim gamerima ne smeta, sve dok mogu da odsecaju glave u 3D okruzenju, sve je cool... :D

Multiplatforming je trebao da bude resenje za one koje hoce da igraju konzolne i PC igre, a nece da imaju obadve platforme. Ispostavilo se da je ubio gaming. A ta inicijativa je upravo dosla sa trenutnom generacijom konzola. Kamo srece da se na zlokonama i dalje igraju Spyro, Crash i sl. igre... :(

Dakle, problem je u stvari što su konzole donele igre koje je lako preći? :laugh: I što sjajni PC žanrovi ne pobuđuju interesovanje zbog opšte pomame za konzolnim igrama :d Meni pre deluje da su tipovi koji su navikli da igraju svaki šit koji izađe, a u međuvremenu su malo odrasli pa ne mogu da igraju baš svašta na ovaj način dobili izgovor za većinu šita koji se pojavi kako je to, eto, sa konzola, iako i sam kažeš da su u stvari to PC orijentisani naslovi :D

Od RTS-a i RPG-a, ako ništa drugo, itekako ima i traga i glasa na PC-ju. Samo što to evoluira postepeno, pa se malo ide u 3D, malo u MMO vode u odnosu na nekadašnja izometrijska kliktanja po ikonicama, a strategije se takođe menjaju i napreduju. Šta su Witcher, Risen, Dragon Age, Neverwinter 2 sa ekspanzijama, Drakensang, Empire: Total War, Warhammer DoW2, Hearts Of Iron III, uskoro će Starcraft 2, one mutljavine rpga i ostalog neću pominjati? Pa nije to ni nekada izlazilo po 10 komada godišnje. Da bar kukaš za P&C avanturama ili nečim sličnim što je zaista nestalo, pa da razumem...Ili ste vi umislili da su RPG i RTS igre nekada bile nešto neverovatno i neopisivo čemu niko nikada ni po kom kriterijumu ne može prići.

Još jedan efekat koji uzrokuje to neprijatno kukanje kojim sebe promovišete kao drvene advokate PC gejminga jeste što je u međuvremenu stigao internet, skida se sve živo, a ne bira se kao nekada šta će da se reže na CD za 10 maraka, ili 100 dinara. Pa vam sada ništa ne valja jer sve isprobavate a umislili ste da PC nekada nije bio prenatrpan krš igrama svih mogućih i nemogućih žanrova.

Uostalom, verovatno ti je onda i Dead Space bio glupa igra?

Poslednja izmena:
Da bar kukaš za P&C avanturama ili nečim sličnim što je zaista nestalo

Samo mala ispravka, Point & Click kao zanr uopste nije zamro ;). Cak sta vise. Gomile sitnih developera prave cuda, ja bih cak rekao da je ovaj zanr u poslednjih godinu-dve u ekspanziji :).
Pre 3-4 godine doduse jeste bio crni period, ali to je proslost.

Vrh Dno