Šta je novo?

DDR5 memorije (sve u vezi DDR5 memorija, tajminga, SR/DR itd)

Mali update, možda nekom bude značilo da može da se ukombinuju ove dve memorije.

pored Kingston KF564C32BWE-16, pribavio sam i KF564C32RS-16, jer su po specifikacijama jako slične, imaju isti xmp profil 1(DDR5-6400 CL32-39-39 @1.4V). Iako prva ima XMP+EXPO, druga ima samo XMP profile. Briga me što su različiti hladnjaci :D
Ploča je Gigabyte B650M-DS3H.

Zaboravih da vratim BIOS na default i bocnuh memaru, prolete mi momenat da utrčim u BIOS, međutim ona se upali u win tako da je podesilo obe memorije i isti profil tj ovaj DDR5-6400 CL32-39-39 @1.4V. Da napomenem stavio sam u slotove 2 i 4 od procesora, kako proizvođač i deklariše da je potrebno za DUAL chanel .

U biosu to stoji ovako:
IMG_20250127_215640.jpg
U biosu imam da izaberem samo odjednom za oba modula i to ima samo XMP1(6400mhz) ili XMP2(6000mhz), ne vidi se opcija EXPO verovatno jer jedna od dve taj profil nema pa prikazuje ono što imaju zajedničnko.

Valjda je to ok ako uzemo u obzir prikaz iz HWinfo pregleda. Kačim u nastavku 2 slike iz HWinfo prvo sa prikazom jednog ram slota, pa drugog.
Da li mi može neko reći da li sada par memorija radi u DUAL CHANEL modu? Ili treba još nekako da proverim iako ovde u HW info piše da je DUAL.
1.

snap1.PNG

2.
snap2.PNG

Da li neko zna šta je ovo Gigabyte SPD? Treba li to uopšte da prčkam?
IMG_20250127_215626.jpg

Hvala unapred.

EDIT:
Setih se da pogledam u CPUID i evo kako tamo stoji:
snap3.PNG

Sve ti je to OK, ali bih imao otok na mozgu da znam da imam ovakva dva raspar modula u računaru... :LOL:

Buni me samo ova slika CPUZ što je blank ovo polje DC....

Brate i ja sam odavno prestao time da se opterećujem, više me pali ako me je usralo da ove dve memorije rade u DC modu 😂😂😂

Kućište ispod stola, sve je non ARGB i uživancija. Bitno šta meni na monitor isporučuje :D

Stižu 64GB moduli. Za AMD verovatno kasnije, kad bude AGESA update za ove module.

Svejedno je, ako ne možemo ubaciti u ploču. To je RDIMM, u ploču ubacujemo UDIMM i CUDIMM.

3e534ef48144479a9f705f21459f1d92.jpg

Mali update, možda nekom bude značilo da može da se ukombinuju ove dve memorije.

pored Kingston KF564C32BWE-16, pribavio sam i KF564C32RS-16, jer su po specifikacijama jako slične, imaju isti xmp profil 1(DDR5-6400 CL32-39-39 @1.4V). Iako prva ima XMP+EXPO, druga ima samo XMP profile. Briga me što su različiti hladnjaci :D
Ploča je Gigabyte B650M-DS3H.

Zaboravih da vratim BIOS na default i bocnuh memaru, prolete mi momenat da utrčim u BIOS, međutim ona se upali u win tako da je podesilo obe memorije i isti profil tj ovaj DDR5-6400 CL32-39-39 @1.4V. Da napomenem stavio sam u slotove 2 i 4 od procesora, kako proizvođač i deklariše da je potrebno za DUAL chanel .

U biosu to stoji ovako:
Pogledajte prilog 478254
U biosu imam da izaberem samo odjednom za oba modula i to ima samo XMP1(6400mhz) ili XMP2(6000mhz), ne vidi se opcija EXPO verovatno jer jedna od dve taj profil nema pa prikazuje ono što imaju zajedničnko.

Valjda je to ok ako uzemo u obzir prikaz iz HWinfo pregleda. Kačim u nastavku 2 slike iz HWinfo prvo sa prikazom jednog ram slota, pa drugog.
Da li mi može neko reći da li sada par memorija radi u DUAL CHANEL modu? Ili treba još nekako da proverim iako ovde u HW info piše da je DUAL.
1.

Pogledajte prilog 478255

2.
Pogledajte prilog 478256

Da li neko zna šta je ovo Gigabyte SPD? Treba li to uopšte da prčkam?
Pogledajte prilog 478257

Hvala unapred.

EDIT:
Setih se da pogledam u CPUID i evo kako tamo stoji:
Pogledajte prilog 478258
Gledajući ovo objašnjenje niže, izgleda da kod mene nije uklopilo da bude dual chanel iako rade u istim frekvencijama i latencijama.... :(
Piše da treba da bude 4x32bit ako je dual mode, a kod mene stoji 2x32bit...
snap4.PNG

Nije do tebe, nego do CPU-Z programa. Mislim da su od verzije 2.04 promenili kako se prikazuje broj kanala na AMD platformi i napravili totalnu konfuziju. Pokreni verziju 2.03 i pisaće 4x32-bit.
Sve je kako treba, samo su napravili problem bez potrebe, jer na Intel-u i dalje pokazuje 4x32-bit. E sad da li je to plaćeno, pa da AMD izgleda inferiornije, ko će ga znati u današnje vreme...

Kada ukljucim EXPO profil memorija radi na 6400MHz CL 32, stabilno, nema nikakvih problema, medjutim northbride speed bude 1600, sto znaci da je odnos MCLK/UCLK 1:2 odnosno asinhronizovan, ali kada stavim 6000MHz CL 30 onda je odnos MCLK/UCLK 1:1 i tada northbride speed bude 3000.
Kako podesiti da memorija radi na 6400 i da north bridge bude 3200

Memorija je KIngston Fury Beast DDR5 6400MHz CL 32

Prilozi

• ZenTimings_Screenshot.png
    ZenTimings_Screenshot.png
    39.2 KB · Pregleda: 60
Jok, nece, probao da forsiram iz biosa 1:1 ali dobijam boot loop, ostavicu memoriju na 6400, testirao 6000MHz memorija + 3000 norht bridge dobijam skoro identicne rezultate u sintetici kao i na 6400MHz + north bridge 1600, s tim sto imam bolje rezultate za memoriju u upisu i citanju na 6400MHz

Kod mene je obrnuto UCLK=MEMCLK, ima jos jedna opcija UCLK=MEMCLK/2 ali ona nemenja nista, jedino ako jos nesto treba promeniti

Znači prebrzo za taj CPU, probaj da spustiš na 6200MHz i podigneš napon. Za tu razliku u frekvenciji dobićeš bolji učinak nego 6400 sa 1:2.

Uspeo sam da podignem north bridge na 3200MHz, rucno podesio memoriju na 6400MHZ ali uz olabavljene tajminge, odradio i par testova, sve je proslo bez problema, nego sto je ne vidim nikakvu razliku u sintetici izmedju 6400MHz uz malo olabavljene tajminge CL34 sa north bridge na 3200 i 6400MHz CL32 sa north bridge na 1600MHz, skoro identicni rezultati, tako da suma sumari vracam na expo 6400 CL 32 i to je to:), najvise me je vuklo da vidim da li cu uspeti da poteram :)
Na 6200 prolazi bez problema sa CL 32,takodje na 6000 CL 30, jedino na 6400 sam morao da spustim na CL 34
Izgleda da je problem memorija a ne CPU, jer cim sam olabavio tajminge prolazi north bridge na 3200 bez problema

Samo se Soonho ili ti Safedisk pravi porst kada su ga pitali koliko je IMC izbirao da to moze da potera.
moze
Uspeo sam da podignem north bridge na 3200MHz, rucno podesio memoriju na 6400MHZ ali uz olabavljene tajminge, odradio i par testova, sve je proslo bez problema, nego sto je ne vidim nikakvu razliku u sintetici izmedju 6400MHz uz malo olabavljene tajminge CL34 sa north bridge na 3200 i 6400MHz CL32 sa north bridge na 1600MHz, skoro identicni rezultati, tako da suma sumari vracam na expo 6400 CL 32 i to je to:), najvise me je vuklo da vidim da li cu uspeti da poteram :)
Na 6200 prolazi bez problema sa CL 32,takodje na 6000 CL 30, jedino na 6400 sam morao da spustim na CL 34
Izgleda da je problem memorija a ne CPU, jer cim sam olabavio tajminge prolazi north bridge na 3200 bez problema
da se desi da IMC ne moze te tajminge na tom frekvenciji da izdrzi, probaj ma sa SOC naponom da se pogiras ali svakako sve je to ok dok ne mereis u sinteticu gde ce biti razlika par procenata a u relanom radu jako tesko da ces videti razliku. Bas sam pre neki vikend imao jeda 9900x koji nikako nije hteo na UCLK preko 3100 sa profilom memorije koji su neki procesori hteli da rade i na 3300.

Poslednja izmena:
Apex jeste brutalan tu nema price ali uvek uzimajte sa rezervom kada sve to kace ljudi iz HQ -a tamo je izobilje svega pogotovo kod ASUS a i to su ljudi koju su placeni za to. Lepo je sve to videti ali civil da sve tako namestio i uklopi procice golgotu vrv. On bira 10 ploca 15 procesora i 20 kitova rama i radi u dosluhu sa inzinjerima koju su to napravili i onda to sve tako izgleda. Ne obeshraburjem ljude da upuste u avanturu samo hocu reci da se neko ne razocara kupi Cl26 gskill i Apex i to leti. Sve ploce Z690 apex, tacyon i Aqua su imale lose batcheve da ne mogu preko 6400mhz ili do 7200 a kupljene su za 8000+ itd svega ima

Apex jeste brutalan tu nema price ali uvek uzimajte sa rezervom kada sve to kace ljudi iz HQ -a tamo je izobilje svega pogotovo kod ASUS a i to su ljudi koju su placeni za to. Lepo je sve to videti ali civil da sve tako namestio i uklopi procice golgotu vrv. On bira 10 ploca 15 procesora i 20 kitova rama i radi u dosluhu sa inzinjerima koju su to napravili i onda to sve tako izgleda. Ne obeshraburjem ljude da upuste u avanturu samo hocu reci da se neko ne razocara kupi Cl26 gskill i Apex i to leti. Sve ploce Z690 apex, tacyon i Aqua su imale lose batcheve da ne mogu preko 6400mhz ili do 7200 a kupljene su za 8000+ itd svega ima
Bas, ovo je bas cherrypickovano, covek ima resursa i veze da ima top binovane procesore i ploce, ovo je "suicide run" bio njegov verovatno.
Kada si vec spomenuo one "nove" binovane gskill cl26 kitove, imaju onu 1.40V verziju i imaju noviju verziju sa 1.45v.
Verovatno su shvatili koliko mnogo treba da binuju za 1.40v i da im se ne isplati previse pa sada prodaju ostatak kitova kao 1.45v binove, dok oni 1.40v su bolji, ali se vise ne proizvode ako se ne varam. A ko vec ima x670e gene ne isplati se previse da kupuje x870e apex zato jer iz doticnih usta ko je dobio tu plocu, moze oko 200 MT/s vise u 2:1 modu, znaci ako recimo dostignes 8400-8600 MT/s sa gene, neki maksimum ocekuj do 8800 MT/s u 2:1, i ponovo za to je potrebno da vec imas jako dobar imc i ne najgore ram kitove :D
PS: Bar se ne isplati kupovati "average" overklokeru zato jer ne gubi previse, zato jer je i gene ponovo vrhunska ploca za ram na am5.

1744197276143.png

MOj Asrock HDV od 15k rsd moze da stane ramze uz rame sa Geneom. za Avaerage OC opet ti je i Gene overkill tako da je tu bas pitane ko sta hoce. akcija menjanja gene za apex kosta barem 500e i jos ako hoces i cl26 1.4V kit tu vec izalzis iz average a za average je bilo koja krstena ploca dovoljna tako ono bas subjektivno.

Asrock moze vise na novijim plocama zbog ovog patenta:

MemoryOCShield.jpg

+ Naravno nema svrhe kupovati memoriju koja nije CU-DIMM/CKD

Poslednja izmena:
Ali mislim da to ima samo Z890 OC formula, i pre mislim da je to do bios nego do te naplnice ali ajde.

Ima i Z890i Nova, i skoro sve druge Z890, nego su tek nedavno update-ovali marketinski materijal na zvanicnim stranicama, potvrdio mi Asrock inzenjer. Nisam siguran da li bas sve Z890 imaju, ali sve osim najeftinijih bi trebalo da imaju

Asrock inzenjer (na pozajmici u Intel-u), kaze da je memOC podjednako bitan kao i sve ostalo, ako ne i malo bitniji od BIOS-a.

I naravno za obicne korisnike, CU-DIMM memorija sa CKD re-driver-ima pod obavezno

Poslednja izmena:
Kako mi EXPO na 6000MHz CL30 1.4V (mem napon ne onaj SoC on je sve vreme na 1.2V) nije radio ucitao sam drugi EXPO 5600MHz CL40 1.25V koji je radio a onda sam naleteo na ovu temu i odlucio da probam setovanja sa onog videa za SK Hynix A-Die. Sve to, za sada radi ali sam primetio da je tPHYRDL razlicit na A2 (35) a na B2 (37). Jel treba jos nesto da se cacka ili je to to?
Ovo su podesavanja:
1745561447014.png

Meni ovo bi zanimljivo...

Koliko sam pretrcao preko klima nema razlika ali to se zna od vajkada. Zna se sta je sweetspot i to je to oduvek bilo. Jako su retke aplikacije koje ima neka drasticna promena brz ram kupis jer volis. Mi ovde gledamo to je razlika 3 4 5% koje jedva izmeri i ima greske meranja a nema sanse da to vidis u relnom radu. RAM je svakoa u tesko bescenje u bas je jeftin sta god da kupis 37k rsd 96Gb rama 6000 cl32, vrv je sweetspot da umes 5600 ram da ga oc na 6000 i to je to.

Vrh Dno