Šta je novo?

DDR2 i AM2

• Začetnik teme Začetnik teme Ribo
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Ribo

Slavan
Učlanjen(a)
21.09.2004
Poena
319
Trazim odgovor na sledece pitanje. Da li memorjiski kontroler u AM2 procesorima dozvoljava 4 doublesided modulima (ili 4 singlesided) da rade u CR 1T ili je slican 939 koji ne dozvoljava? Ili ne postoje doublesided DDR2 modula i ja to neznam i dzabe sam postavio pitanje? Hvala

Poslednja izmena:
Trazim odgovor na sledece pitanje. Da li memorjiski kontroler u AM2 procesorima dozvoljava 4 doublesided modulima (ili 4 singlesided) da rade u CR 1T ili je slican 939 koji ne dozvoljava? Ili ne postoje doublesided DDR2 modula i ja to neznam i dzabe sam postavio pitanje? Hvala

Command rate 1T kod AM2 verzije K8ice nema skoro nikakav uticaj na real wolrd performanse sistema/CPU-a.
Od daleko vece vaznosti je clock memorije i tajminzi.Sto veci klok se pokazao kao najbolja promenljiva kad je brzina u realnim aplikacijama u pitanju(cak i uz "labavi" cas 5)

Nema na cemu.Samo nabavi neki dobar Kingston VR 533 ili 667 u dual channel modu(recimo 2x512MB),i ako ih poteras uz divider na ~400MHz (efektivno 800Mhz ddr2)uz cas 4,bice (grubo) ekvivalentno sa LL cas 2 DDR400 modulima .Sasvim dovoljno za bilo kakav OC(uz mem delilac i OK plocu)

Cak stavise, sa DS modulima ce ti brze raditi sistem iako je CR 2T. Cela stvar je u interleavingu.

Mene zanima zasto kod DDR2 memorije CR ne doprinosi brzini kao kod DDR-a?

Najverovatnije zato sto bandwidth od DDR2 nije iskoriscen do kraja. Razlog za to lezi i u arhitekturi samog procesora, brzini kes memorije. Ako procesor moze da obradi na 2800 Mhz 7 GB podataka u sekundi, njemu ne treba 12.8 GB/s. Sa porastom radnog takta procesora raste i protok.
E sad, komandna latencija je prakticno broj ciklusa koji je potreban da bi se pristupilo odredjenoj memorijskoj banci. Ukoliko memorijski kontroler posalje komandu za upis ili citanje iz memorije, ako je signal izmedju memorije i kontrolera dovoljno cist (a to zavisi mnogo od frekvencije rama), komandna latencija moze biti jedan ciklus rada memorije.
Konkretno procesor
Dakle, ako procesor maksimalno koristi bandwidth koji poseduje memorija, visa komandna latencija ce usporavati rad.

Ukoliko procesor nema mogucnosti da u toj meri "iscedi" memoriju, postavka parametra CR na 2T nece znacajno uticati na "real world" performanse. Konkretno komandna ucestalost utice najvise na maksimalan memorijski protok ali ne toliko na latenciju memorije.

Prema tome, kod AM2 procesora, jeste veci bandwidth nego kod 939 ili 754, ali procesor je isti, pa samim tim je i limitacija u vidu iskoriscenja bandwidtha i obrade podataka ista. Kod 939 brzina obrade odgovara brzini RAM-a, a kod 754 je RAM bandwidth nizi od core bandwidth-a. Kod AM2 je RAM bandwidth pak duplo veci, ali je core bandwidth isti.

S' druge strane frekvencija memorije ne utice samo na povecanje bandwidth-a, vec i na vreme pristupa, koje je mozda jos bitnije nego sam bandwidth. U sustini, bandwith i latency su povezani ali ne uvek i direktno. Od bandwidth-a donekle zavisi latencija i obrnuto, a od frekvencije memorije zavisi i bandiwidth i latencija.

Poslednja izmena:
Hvala na odgovoru drfedja... U medjuvremenu cu ja jos malo da stegnem latencije na memoriji 🙂!

Poslednja izmena:
Veoma edukativno bi rekao. Drfedjo lepo si to razjasnio

Nazad
Vrh Dno