Šta je novo?

Datum iz smalldatetime polja - MS SQL 2005

• Začetnik teme Začetnik teme tankJR
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

tankJR

Slavan
Učlanjen(a)
06.04.2007
Poena
304
Pocetnik sam u BP, napravio sam par tabela, jedan atribut (kolona) u jednoj od njih je tipa smalldatetime i podaci se zapisuju u formatu: dd.mm.yyyy 00.00.00 (datum i vrijeme).
Iz takvog polja/vrijednosti yelim da izvucem samo datumski dio, dakle dd.mm.yyyy. i donekle sam uspio u tome, ono sto mene interesuje je jedna trivijalnost i proizvod je moje znatizelje, ja sam uspio da dobijem datum, ali ne mogu da na kraju godine dobijem . ; )

Dakle dobijem npr. ovo:
11.09.2010
a zelim da dobijem ovo:
11.09.2010.

Sigurno vam je smijesno moje pitanje, ali mene to interesuje, dodavao sam neke kombinacije u upit, ali dobijem razne errore.

Upit kojeg koristim je:
Kod:
select nesto convert(varchar,smalldatetime_polje,104*) 
from neka_tabela
i sve je OK, dobijem dobar rezultat, ali bez tacke na kraju godine.

*koristim kombinacije od 101 do 108, koliko sam vidio to sluzi za razlicite prikaze datuma u T-SQL-u.

Jasno mi je da sam umjesto smalldatetime mogao da koristim i char/varchar/nchar/nvarchar tip podataka, ali sam zelio da koristim upravo datumski tip, jer on za to sluzi, i sigurno da je prednost prilikom raznih sortiranja, biranja datumskih opsega i sl.. nadam se da nisam pogrijesio sto sam tako uradio.

Hvala.

Pocetnik sam u BP, napravio sam par tabela, jedan atribut (kolona) u jednoj od njih je tipa smalldatetime i podaci se zapisuju u formatu: dd.mm.yyyy 00.00.00 (datum i vrijeme).
Iz takvog polja/vrijednosti yelim da izvucem samo datumski dio, dakle dd.mm.yyyy. i donekle sam uspio u tome, ono sto mene interesuje je jedna trivijalnost i proizvod je moje znatizelje, ja sam uspio da dobijem datum, ali ne mogu da na kraju godine dobijem . ; )

Dakle dobijem npr. ovo:
11.09.2010
a zelim da dobijem ovo:
11.09.2010.

Sigurno vam je smijesno moje pitanje, ali mene to interesuje, dodavao sam neke kombinacije u upit, ali dobijem razne errore.

Upit kojeg koristim je:
Kod:
select nesto convert(varchar,smalldatetime_polje,104*) 
from neka_tabela
i sve je OK, dobijem dobar rezultat, ali bez tacke na kraju godine.

*koristim kombinacije od 101 do 108, koliko sam vidio to sluzi za razlicite prikaze datuma u T-SQL-u.

Jasno mi je da sam umjesto smalldatetime mogao da koristim i char/varchar/nchar/nvarchar tip podataka, ali sam zelio da koristim upravo datumski tip, jer on za to sluzi, i sigurno da je prednost prilikom raznih sortiranja, biranja datumskih opsega i sl.. nadam se da nisam pogrijesio sto sam tako uradio.

Hvala.

Ja obicno formatiranje datuma vrsim na samoj kontroli koja ce da prikazuje taj datum, bilo da je to neki grid. textbox, itd. Ako zelis da vratis odredjeni format pomocu query-ja, onda ce to biti text a ne datetime kolona. To moze da pravi problem ako recimo vrsis prikaz podataka u nekom gridu, pa zelis da omogucis korisniku da sortira po datumu, jer je sada to tekst polje, i tako ce ga i posmatrati kod sortiranja. Mislim da mozes da uradis nesto tipa da na rezultat koji si dobio

11.09.2010

samo dodas + "." na kraju. A imas i na ovom linku primer kako napraviti custom format

http://sql.dzone.com/news/custom-date-formatting-sql-ser

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno