Pro jos uvek ne, zavrsna godina studija, za oko 2 meseca gotovo, do sada sam na faxu radio od konkretnih baza samo Access, ali sam samostalno zadnjih 2-3 meseca dosta vremena potrosio na SQL Server 2005 koji je extra, posebno Business Intelligence deo koji je prica za sebe i daleko prevazilazi sve do sada (posebno u delu alata koji idu uz baze, ne racunajuci tu neke specijalizovane BI pakete koji kostaju kao 5 SQL servera).
Koliko vidim, a zaista sam dosta vremena potrosio na to, SQL Server je na velika vrata usao u Eterprise vode (NASDAQ recimo je na SQL-u, kao i oko 50% svih SAP R/3 primena), sto ne cudi obzirom na performanse.
Ono sto mene zanima nije toliko odrzavanje baza nego njihovo projektovanje, a obzirom da smo to ucili da radimo u nekim univerzalnim CASE alatima, onda nije toliko ni bitno bilo koja je baza bar u delu logickog/fizickog dizajna, ovi alati su skroz univerzalni.
Jednostavno ono sto je moje pitanje bilo vise se odnosi na to sta je u nasoj zemlji Srbiji aktuelno, jel sta meni vredi sto je MS SS 2005 tako dobar (nije ni G10 za bacanje, mada po svemu bih rekao da ipak nije ni tako dobar) i da se specijalizujem za njega ako u Srbiji vlada nesto drugo.
Znam za express edicije, imam ih, i G10 XE, i SS EE 2005, limiti obe su 4 GB, 1 CPU/1GB RAM-a, za nase firme prosecno dovoljno za nekoliko godina evidentiranja svega i svacega... naravno ne i za velike korporacije...
E sad koliko shvatam Silver-a, ja bi znaci trebao da znam da radim sa svakom od njih zapravo? Pa to bi bilo dobro ali bojim se nemoguce, SQL sada protezira CLR jezik i T-SQL je jos tu ali ne jos dugo. Oracle tera Javu i PL-SQL, a da ne pricamo koliko je sam SQL SS 2005 kompleksan da jedan covek ne moze sve sam da savlada samo u njemu... sve i da hoce.