Šta je novo?

Database - Development, Designing & Maintaining, ima li posla i kakvog?

• Začetnik teme Začetnik teme Mare
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Mare

Čuven
Učlanjen(a)
01.02.2002
Poena
885
Uskoro zavrsavam fax i ocekujem da cu se najvise baviti bazama podataka, pre svega razvojem/projektovanjem/dizajniranjem, ali po potrebi i odrzavanjem istih.

Sta mogu da ocekujem kada je u pitanju zaposlenje/plata, i sta je najzastupljenije od baza kod nas?

Meni se iskreno najvise dopada SQL Server 2005, al nesto ne verujem u nasim uslvoima da je to dominantno kao u svetskim (apsolutni lider trenutno, koliko vidim po istrazivanjima trzista relevantnih kompanija).

Od plate možeš očekivati da nikad neće biti dovoljna. 🙂

A što se tiče zastupljenosti baza, nema neke velike dileme. Pošto se velika većina programa radi u Visual Studio (6 i .NET) okruženju tako je onda i logično da je najzastupljeniji MS SQL Server. Isto se i u razvoju web aplikacija ustalile dve SQL baze (pogotovo kod naših provajdera) - Windows platforma - MS SQL, unixoidna platforma - MySQL.

Ono što se još po meni izdvaja su Oracle koji je kategorija za sebe i mala zgodna baza za web aplikacije SQLitle.

Skoro svi proizvođači komercijalnih baza imaju i svoje besplatne verzije, tako da izbor najbolje baze zavisi od posla kojeg će obavljati.

Poslednja izmena:
Dexx, tu je vazno istaci skaliranje; MS SQL je prakticno najcesci na "malim" windows serverima (tako da ako se belezi broj instalacija, onda MS SQL Server jeste najzastupljenija baza). Kako se ide prema middlewareu i high-end DB serverima, sve je manje MS-a, a sve vise Oracleta i IBM-a. Ovi vendori imaju i free izdanja u Express varijanti, ali mislim da su ona ogranicena (tipa mogu samo na single cpu racunarima da se instaliraju i slicno), ali su dovoljna "za po kuci" za razvoj. Izdali su ih, naravno, zato sto su mysql i slicne besplatne stvari pocele da uzimaju neprijatno velik deo kolaca.

Mare, ako si admin baza, onda si admin baza (a ne jedne baze). Onda si kao pro u toj oblasti i trebalo bi da znas (ako nista drugo, onda barem) karakteristike, prednosti i mane svih najcesce koriscenih resenja. Za samu implemntaciju imas vec knjige koje se bave uporedjivanjem slicnosti i razlika medju sql-dijalektima ovih vecih vendora.

Koliko posla za takav profil ima u Srbiji i koliko kinte nosi, to ce morati neko drugi.

Pro jos uvek ne, zavrsna godina studija, za oko 2 meseca gotovo, do sada sam na faxu radio od konkretnih baza samo Access, ali sam samostalno zadnjih 2-3 meseca dosta vremena potrosio na SQL Server 2005 koji je extra, posebno Business Intelligence deo koji je prica za sebe i daleko prevazilazi sve do sada (posebno u delu alata koji idu uz baze, ne racunajuci tu neke specijalizovane BI pakete koji kostaju kao 5 SQL servera).

Koliko vidim, a zaista sam dosta vremena potrosio na to, SQL Server je na velika vrata usao u Eterprise vode (NASDAQ recimo je na SQL-u, kao i oko 50% svih SAP R/3 primena), sto ne cudi obzirom na performanse.

Ono sto mene zanima nije toliko odrzavanje baza nego njihovo projektovanje, a obzirom da smo to ucili da radimo u nekim univerzalnim CASE alatima, onda nije toliko ni bitno bilo koja je baza bar u delu logickog/fizickog dizajna, ovi alati su skroz univerzalni.

Jednostavno ono sto je moje pitanje bilo vise se odnosi na to sta je u nasoj zemlji Srbiji aktuelno, jel sta meni vredi sto je MS SS 2005 tako dobar (nije ni G10 za bacanje, mada po svemu bih rekao da ipak nije ni tako dobar) i da se specijalizujem za njega ako u Srbiji vlada nesto drugo.

Znam za express edicije, imam ih, i G10 XE, i SS EE 2005, limiti obe su 4 GB, 1 CPU/1GB RAM-a, za nase firme prosecno dovoljno za nekoliko godina evidentiranja svega i svacega... naravno ne i za velike korporacije...

E sad koliko shvatam Silver-a, ja bi znaci trebao da znam da radim sa svakom od njih zapravo? Pa to bi bilo dobro ali bojim se nemoguce, SQL sada protezira CLR jezik i T-SQL je jos tu ali ne jos dugo. Oracle tera Javu i PL-SQL, a da ne pricamo koliko je sam SQL SS 2005 kompleksan da jedan covek ne moze sve sam da savlada samo u njemu... sve i da hoce.

Niko...

Mozda sam malo zbunjujuce postavio temu, ajde ovako, neka svi koji se bave bazama podataka kazu gde rade i sa cime, plata i ostalo ako zele, ili isto to ako pouzdano znaju za nekog drugog (bez navodjenja imena naravno)....

Recimo da je 30% mog posla administriranje baza, resto je programiranje. Znaci, projektujem baze za nove projekte (uglavnom su u pitanju baze manjeg obima) ali imam i par vecih i ozbiljnijih baza ciju sam administraciju nasledio...
Plata-za nase pojmove solidno.
Moje misljenje je da se tome cak ni u vecim firmama ne prilazi dovoljno ozbiljno. Imao sam silnih problema zbog baza koje neko napravi i zaboravi na njih, ili ljudi samoinicijativno naprave menjtenens planove koji se kucaju...No to je vec problem konkretne firme i naseg mentaliteta.

Nazad
Vrh Dno