Šta je novo?

da uzmem ili ostavim??

• Začetnik teme Začetnik teme Mares
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Mares

Čuven
Učlanjen(a)
02.02.2003
Poena
620
imam u svom kompu asus ati 9550ge(128mb 128bit)....malo pre sam uzeo za nekog rodjaka his ati 9600 pro (128mb 128bit), pa me zanima da li sebi da stavim ovaj novi 9600pro ili da zadrzim 9550 shto vec imam.
Zanima me da li bi mi bila primetna razlika u igricama (koje i ne igram tako chesto) izmedju ove dve kartice, elem 9550 kada igram igru kloknem na 400-260mhz, e sad ne znam koliko se moze ovaj 9600 klokovati i da li mi se isplati uopshte menjati ih.
Ova 9600 pro ce biti kod mene josh neka 2 sata maximalno pa ako mogu brzo neke preporuke...chisto ono, da-ne.

ps. drug ima gigabajtov 9600pro, i koliko se secam kada sam mu testirao koliko moze da se klokuje sa omega drajverima...neshto mi nije izgledalo da bash moze puno koliko npr ovaj moj 9550, pa me sad tu neshto buni kako ova moze ovoliko da se klokuje a 9600 manje.

ako placas nesto, ona ne vredi cimanja (posto razlika i nije velika), ako je cista trampa (ili sta vec) onda zameni, taj HIS radi na 400/600 a sigurno moze jos, HIS pravi kvalitetne kartice 🙂

nishta ne doplacujem....znachi ipak je bolje da zamenim.
Ae sachekacu josh malo da vidim mozda neko uleti sa nekim konta odgovorom,lol.

Btw, mozda glupo pitanje a mozda i ne, poshto imam instaliran omega drajver, i sad kada bi samo ubo tu 9600pro, jel bi morao ipak da reinstaliram opet isti drajver ili da ostavim ovako?

e i da, na 9550 imam aktivni kuler (ventilator) dok na 9600pro ima pasivni hladnjak samo.
Jel to moze uticati na losh odraz pri klokovanju po pitanju temperature(za 9600 mislim)?

Poslednja izmena:
To sto ta kartica ima pasivni hladnjak moze da znaci, da je neka od onih losih verzija 9600pro, pa onda ti se ne bi isplatilo to menjanje, tako da lepo ubodi tu karticu u komp, drajvere ne moras da menjas, i vidi preko atitool-a, ili nekog drugog programa koje su brzine gpu-a i memorije, ako je 400/600 uzimaj tu karticu, a za kasnije dovoljno je da usrafis neki ventilator na hladnjak ili eventulano ako imas bocni ventilator na kucistu i to je dovoljno za hladjenje. Za klokovanje pozeljno je ipak aktivno hladnjenje.

uzeo sam 9600 i sad mi dodje da razbijem komp.
Ono shto me **** jesu retardirani drajveri....nakon shto sam utakao karticu u komp, sistem se digao ali je detektovao novi hardver iako nisam dirao stari drajver (sa 9550) i od onda je krenuo haos.
Prekinuo sam ona ***** kada iskachu za instalaciju novog drajvera medjutim ipak nije moglo da radi sa ovim starim sa 9550. Onda sam uninstalirao te drajvere i pri brisanju je doshlo do poruke c:\win\system32\atiiiexx.dll - the specified module could not be found i onda sam imao samo ok da overim. To uradim i vidim da u device manageru stoji i dalje ati 9550 ali sa x-om.I odatle ga obrishem i restartujem komp, krenu opet one detekcije i ja ih prekinem. Krenem mauelno instal najnovijih omega drajvera i on tu prepozna kao ati 9600 bla bla instalira se medjutim nakon restarta,kada se sistem digne,u properties - setting imam da biram samo 3 rezolucije...800x600, 1024x768 i onu sledecu ali iznad toga mi ne pishe uopshte koja je grafichka kartica vec samo default monitor on i prazno stoji...tako da ako izaberem kao 1024x768 rez. ono mi bude ko da sam izabravo neku 1600xbla bla rezoluciju.
Kada u tom polju odem na advanced, nema uopshte onih mnogobrojnih prozora koje mogu da otvaram vec samo generral,adapter,monitor,i troubleshoot.
Kad kliknem na adapter....kod svih onih stavki gde treba da pishu neke informacije o grafichkoj pishe samo unavailable. Takodje i refresh rate ne mogu da menjam...tu stoji samo use hardware default setting. Znachi sada mi je rezolucija da oslepim od blicanja.
Zatim sam obrisao te nove omega drajvere i pri brisanju mi opet iskochilo ono da atiiiexx.dll nije nadjen. Zatim sam probao da instaliram onaj drajver koji sam dobio uz grafichku, medjutim ni taj nece....Prodje sve instalacija, i nakon restara opet sve isto izgleda....ali sada se onaj atiiiexx.dll fajl pojavio tamo u win/sys32 folderu medjutim kada sam opet heo da obrishem drajver opet mi je neshto iskochilo u vezi tog fajla kao neshto u fazonu %1 is not valid 32 application - tako neshto koliko se secam.

Jel moze neko hitno da mi pomogne kako da instaliram normalno drajver, ne znam koji mu je,nikada oko ovoga nisam zaglavio.
Ako ovako nastavim da gledam u monitor oslepecu, a zatim cu uzeti ceo komp i provuci ga kroz cirkular uzduz i popreko!

Probaj Sys restore pa onda tek deinstalacija omega drajvera...

Probaj da uđeš u safe mod, odatle deinstaliraš grafičku iz device managera, potom restartuješ opet u safe mod i ukloniš ostatke driver cleanerom, a onda uđeš normalno i instaliraš drajvere.

Probaj prvo da Driver cleaner-om "poubijas" sve sto na racunaru ima prefiks ATI, konkretno izbrises sve "repove" ATI drajvera.
Posle toga podigni ponovo sistem. Da bi novi drajver instalirao bez problema graficka treba da bude prepoznata kao "video display adapter", tako nekako, neka me neko ispravi ako gresim, a to ti je prakticno bazican termin kojim Windows oznacava graficku kartu. Posle toga samo pokrenes setup i to je to.
Ako graficka odbija da bude prepoznata kako sam naveo gore , moze i bez toga, da "na silu" instaliras drajver za tog Radeona 9550 koji ti se tu pojavljuje u Device manager-u tako sto ces ga dovesti do foldera gde ti je raspakovan novi drajver, mada imam utisak da si to vec probao. Ako se zali na konflikte sa delovima drajvera samo klikci "replace" jer ces ako uradis suprotno dobiti papazjaniju od delova starijih i novog drajvera koje ce debilni installer da spoji po nekoj njegovoj logici (bira samo fajlove novijih datuma- na Win98 sam imao jedno 5-6 formatiranja zbog ovoga).
Doduse, ako Driver cleaner sve obavi kako treba ove nabrojane probleme ne bi trebalo da imas. Moze se desiti i da instalacija pukne i izbaci gresku ili da normalno prodje i opet izbacuje gresku, a to se koliko vidim i desava kod tebe. I ja sam imao potpuno isti problem koji sam resio jednostavno: zaobisao sam tu verziju drajvera ili ostao na ovim matorima koji ne traze NET framework odnosno ovaj monstruozni Control center. Probaj neku verziju drajvera bez Control centra, tipa 5,9.

Mislim da nije trebalo da zadrzavas taj 9600. Jedno vreme sam se baktao sa dosta tih clanova 9550/9600 familije i izvukao neke zakljucke. 9600 pro- valjaju samo oni matori primerci pre par godina, prve verzije koje su imale default 400/300 klokove. Takvu imam iz potpisa i radi odlicno; sve ove nove, zvale se samo 9600 ili 9600 pro treba zaobici. Em su slabije po default-u 400/250(200), em im je inace potencijal za klokovanje gotovo nikakav. Svaki 9600pro koji ima pasivno hladjenje tesko da moze da bude onaj pravi "9600 pro" pa makar se zvao i HIS. Ako imas pravougaone memorijske cipove (TSOP)- zaboravi na 400/300 Mhz i prave "9600 pro" peformanse. Pravi 9600 pro ima BGA memoriju u obliku kvadratica.
9550 su proverena stvar ali opet mislim na ranije verzije i to samo sa 128MB jer ove imaju "overklokabilniju" memoriju od novijih modela sa 256. Sapphire 9550 mog brata radi na bezbednih 400/250 (po 15 Mhz ispod maksimuma koji je prijavio Ati Tool). Asus 9550 moje devojke radi isto na 400/250 ali on je mogao i vise (420/267). Kod mog drugara, isti ASUS 9550 kupljen u istoj radnji ide samo do 400/225, dakle sve zavisi od primerka. A novi ASUS 9550 sa 256 RAM-a nije ehteo da bekne preko 415/210.
Dakle, pricam o nekim upotrebljivim i bezbednim klokovima sa stock hladjenjem. Raspon 3d markova 2003 ide od 2800 za ASUS 9550 256mb pa do 3650 za default 9600 pro. Da ne navodim dalje, za jeftino igranje zakljucak je: ili polovni matori 9600 pro ili novi klokovani 9550 sa 128 rama. 9600 (pro) nov uglavnom ima slab ili nikakav overklok potencijal pa mu dodje kao jednako ali uglavnom slabije resenje od OC 9550, a svakako je skuplje.

EDIT: Pretece me cika Voоdoo.....😛

I jos jedna stvar: od klokovanja pravog 9600 pro (400/300) uglavnom nema neke velike vajde, mada retko koji modeli su i mogli daleko da odu. A i ako odu, 3d mark skor se uglavnom ne bi nesto znacajno popravio, u smislu da je to primetno u igrama.

Poslednja izmena:
uu konachno da sam reshio.....ni sam ne znam kako, da krenem da pishem shta je sve bilo, koliko restarta ,koliko intalacija i deinstalacija,mogao bi roman napisati...uglavnom je ispalo neshto na fazon kako si vudu rekao....znachi sada mi sve normalno radi, sa omega drajverima...ali ovaj klok shto sam probao krajnje je ocharavajuci,ili se ja tripujem...ali vec na 460-260 se pocheli javljati artifakti na testiranju!!
na koliko inache moze da se gura 9600pro???
kontam da sam se bash onako fino zaebo shto sam uopshte vadio onu 9550 a bash mi je nekako dobra bila!
Elem,kada uradim bench u ati tray-u na default podeshavanjima (pricham za 9600) dobijem oko 688 poena a kada je kao malo klokujem ne dobijem ni 1000,
a sad neshto se tripujem ali chini mi se da kada sam onog 9550 testirao kloknutog,dobijao sam oko 2000??(u sushtini znam da sam dobijao tachno 50% vishe poena kada je klokujem u odnosu na default vrednosti).
U sushtini njesra do kraja, ali ajde da kazem josh jedno retardirano iskustvo,lol

Vidim vec sebe sutra da chupam nazad moju 9550,lol

@ mikele....e u momentu dok sam pisao prethodni post, ti si svoj vec postao pa ga nisam video...

u sushtini primetio sam i ja to shto si gore pisao da ova (nova verzija 9600pro, 400/200mhz) nije ni za q shto se tiche kloka,stvarno je kesa, ipak cu ja vratiti onaj 9550 koji mi je super terao na 400-260

...samo nadam se da se necu opet ovako jebavati sa drajverima,haaa

Ajde dok sam jos tu.

Ja sam terao moju na 415/330 i vise nije 'tela ni makac,i to mi je donelo skor od od nekih 3800 3d mark 2003 poena u odnosu na 3650 default. Da ne pricam da su se mem-cipovi na kartici gotovo "usijali".
Bio je neki Sapphire fireblade edition 9600 PRO, taj je mogao da se priblizi malo performansama 9600xt. Mada iz ove perspektive, ni performanse 9600xt u danasnjim igrama nisu neka prednost u odnosu na "pravi" 9600 pro.
:wave:

Tako ti i treba kad si hteo da zavrnes rodjaka....:smash: :whip: :wall:

maa....nece moj komp videti nijednu vishe 9600!
e sad se setih, na tom drugom kompu gde sam postavio moju 9550,instalirao sam isto omega drajvere (sve ok proshlo) i ono shto me chudi jeste da u opcijama kod smartgarda, gde ima da se bira ono off-2x-4x-8x...tu stoji na off!...probao sam da stavim na 4x ili 8x ali nakon restarta kompa,on automatski vrati na off....to mi je malo chudno, zar ne bi trebalo barem na 4x da postavi. Plocha je koliko se secam asus k8n - e (ili tako neshto) u sushtini trebala bi da podrzava to, gledao sam i u biosu ali je sve nameshteno ok (iako nema nishta po tom pitanju), tako da se dosta slabiji rezultati daju na testu (ili se ja opet tripujem).
Evo ja na mojom matoroj gigabajtovoj 7vax mi podesheno na 4x (i 9550 i 9600).

U chemu je onda problem sa onom plochom?

@ dok.....lool,vala bash...ali opushteno,sacu ga ja zavrnuti pa cu mu uzeti 9550 haaaaa

Instaliraj Catalyst drivere i ATI tool-om pokushaj da clockesh tu karticu. Pretpostavljam da je to serija sa 256MB Vram-a. Pogledaj zadnju oznaku na memorijama i moli Boga da je 4.5 🙂

Dobro jesam li ti ja lepo rekao da pogledas odma klokove ako su 400/600 uzimaj ako nisu nemoj, jer su iz ATIja u poznoj fazi ovih 9600 cipova, izbacili nekakvo djubre koje je losije od 9550, u Saphire izradi se to zove 9600 Advantage, a ne znam kako su je iz HIS-a nazvali. Znaci 9600 je bolja kartica od 9550, ali normalna verzija, nego eto iduci put obrati paznju sta ti ljudi pisu.

Nazad
Vrh Dno