Probaj prvo da Driver cleaner-om "poubijas" sve sto na racunaru ima prefiks ATI, konkretno izbrises sve "repove" ATI drajvera.
Posle toga podigni ponovo sistem. Da bi novi drajver instalirao bez problema graficka treba da bude prepoznata kao "video display adapter", tako nekako, neka me neko ispravi ako gresim, a to ti je prakticno bazican termin kojim Windows oznacava graficku kartu. Posle toga samo pokrenes setup i to je to.
Ako graficka odbija da bude prepoznata kako sam naveo gore , moze i bez toga, da "na silu" instaliras drajver za tog Radeona 9550 koji ti se tu pojavljuje u Device manager-u tako sto ces ga dovesti do foldera gde ti je raspakovan novi drajver, mada imam utisak da si to vec probao. Ako se zali na konflikte sa delovima drajvera samo klikci "replace" jer ces ako uradis suprotno dobiti papazjaniju od delova starijih i novog drajvera koje ce debilni installer da spoji po nekoj njegovoj logici (bira samo fajlove novijih datuma- na Win98 sam imao jedno 5-6 formatiranja zbog ovoga).
Doduse, ako Driver cleaner sve obavi kako treba ove nabrojane probleme ne bi trebalo da imas. Moze se desiti i da instalacija pukne i izbaci gresku ili da normalno prodje i opet izbacuje gresku, a to se koliko vidim i desava kod tebe. I ja sam imao potpuno isti problem koji sam resio jednostavno: zaobisao sam tu verziju drajvera ili ostao na ovim matorima koji ne traze NET framework odnosno ovaj monstruozni Control center. Probaj neku verziju drajvera bez Control centra, tipa 5,9.
Mislim da nije trebalo da zadrzavas taj 9600. Jedno vreme sam se baktao sa dosta tih clanova 9550/9600 familije i izvukao neke zakljucke. 9600 pro- valjaju samo oni matori primerci pre par godina, prve verzije koje su imale default 400/300 klokove. Takvu imam iz potpisa i radi odlicno; sve ove nove, zvale se samo 9600 ili 9600 pro treba zaobici. Em su slabije po default-u 400/250(200), em im je inace potencijal za klokovanje gotovo nikakav. Svaki 9600pro koji ima pasivno hladjenje tesko da moze da bude onaj pravi "9600 pro" pa makar se zvao i HIS. Ako imas pravougaone memorijske cipove (TSOP)- zaboravi na 400/300 Mhz i prave "9600 pro" peformanse. Pravi 9600 pro ima BGA memoriju u obliku kvadratica.
9550 su proverena stvar ali opet mislim na ranije verzije i to samo sa 128MB jer ove imaju "overklokabilniju" memoriju od novijih modela sa 256. Sapphire 9550 mog brata radi na bezbednih 400/250 (po 15 Mhz ispod maksimuma koji je prijavio Ati Tool). Asus 9550 moje devojke radi isto na 400/250 ali on je mogao i vise (420/267). Kod mog drugara, isti ASUS 9550 kupljen u istoj radnji ide samo do 400/225, dakle sve zavisi od primerka. A novi ASUS 9550 sa 256 RAM-a nije ehteo da bekne preko 415/210.
Dakle, pricam o nekim upotrebljivim i bezbednim klokovima sa stock hladjenjem. Raspon 3d markova 2003 ide od 2800 za ASUS 9550 256mb pa do 3650 za default 9600 pro. Da ne navodim dalje, za jeftino igranje zakljucak je: ili polovni matori 9600 pro ili novi klokovani 9550 sa 128 rama. 9600 (pro) nov uglavnom ima slab ili nikakav overklok potencijal pa mu dodje kao jednako ali uglavnom slabije resenje od OC 9550, a svakako je skuplje.
EDIT: Pretece me cika Voоdoo.....😛
I jos jedna stvar: od klokovanja pravog 9600 pro (400/300) uglavnom nema neke velike vajde, mada retko koji modeli su i mogli daleko da odu. A i ako odu, 3d mark skor se uglavnom ne bi nesto znacajno popravio, u smislu da je to primetno u igrama.