Šta je novo?

Da lli nosite naocare

GoranM je napisao(la):
To moze biti vrlo opasno! Posveti paznju tome maximalno! Redovni pregledi i tako to. Ako dobijes kapi koristi ih redovno! Deda od jednog prijatelja se tako zezao, nije slusao doktore nekih 10 godina (iako stvar nije bila ozbiljna) i onda kada je doslo 5 do 12 umesto da se podvrgne operaciji (jer se 10 godina nije obazirao na savete lekara i stavljanje nekih kapi), kaze ma sta oni znaju! Izgubio je vid u roku od 6 meseci jer su mu od velikog pritiska popucali krvni sudovi koji napajaju ocni zivac! Covek je ostao slep! Pamet u glavu!
:wave:
Sad si me istraumirao :zgran:

To su mi skontali prosle godine kada sam isao u vojsku, ali nista od toga, zaboravilo se...
ALI :zgran:

kUdtiHaEX je napisao(la):
-2.75 na oba oka, nosim naocare vec... pa 7 godina ima. U pocetku je bila mala (-0.5 na oba) ali sa porastom visine se povecavala (i jos se povecava samo zbog toga).
Ja sam kontao da odem na operaciju ali nisam mogao da dobijem dobre informacije o tome, koliko je pouzdano, koje su nuspojave i kolika je sansa da ce operacija uspeti i koliko traje efekat operacije?
Ma zayebi, sve sve ali ochi...

Можеш оперисати све, али очи и *урац немој ако бога знаш...
Не треба се играти са тим стварима ;)

@dr.Tiristor
Nije za panicenje, al' jednostavno treba da pratis taj problem i da se redovno konsultujes sa doktorima. Promeni i bolnicu, mog drugara su zezali po raznim bolnicama 6 meseci zbog problema sa okom, a na kraju se ispostavilo da je nesto sezdeseto i dijagnoza mu je postavljena kod lekara opste prakse. :wall: Da su otkrili ranije, covek ne bi imao posledice, a ovako... :mad:

@kUdtiHaEX
Kakve veze ima visina sa dioptrijom? :trust: Pitam, stvarno nemam pojma, al' mi cudno zvuci.
BTW, kako to jos uvek rastes sa 21 godinom? :)

Imam dioptriju koja iznosi -1.25 na desnom i -1 na levom oku (ili obrnuto) ali naocare skoro da i ne nosim. I one su se izdeformisale jer sam sesnaest puta seo na njih pa ih nosim samo kada vozim, u bioskopu na primer ili na fakultetu na nekim predavanjima itd. Ovako ih ne nosim. A ni ovako mi ne stoje nesto.

Sto se mojih ociju tice nista mi nije jasno jer bez njih ne vidim belu macku odnosno ne mogu coveka da prepoznam na 3 metra, ne vidim registraciju automobila ispred mene i imam utisak da mi je dioptrija -10 a ona u stvari nije tako velika. Ne mogu da kazem da su mi se oci navikle na naocare jer ih ne nosim cesto. Ne znam, nisam pametan.

A i nije mi jasna jos jedna stvar... cini mi se da mi se i dalje postepeni povecava dioptrija... znaci ide u minus... za dve godine mi se povecala za jedno -0.5 recimo... kada cu doci u stadijum da dioptrija prestane da mi ide u minus i da krene ka plusu? Koliko sam upucen, to je neizbezno. Ali mi opet jedna stvar nije jasna, nije logicna, ako krene ka plusu to znaci da cu u jednom momentu da vidim savrseno, onda kada bude dosla na nulu. Sto nije moguce. Zaista nema starijih ljudi koji imaju minus.

Poslednja izmena:
Geek_master je napisao(la):
Ako ne zelis da se potrudis, nemoj, ja samo kazem da je moguce.
Ok, I believe you. Imaš li neku ideju kod koga mogu da se informišem o ovome nešto ozbiljnije?

Civil je napisao(la):
Ali mi opet jedna stvar nije jasna, nije logicna, ako krene ka plusu to znaci da cu u jednom momentu da vidim savrseno, onda kada bude dosla na nulu. Sto nije moguce. Zaista nema starijih ljudi koji imaju minus.

Ne nego ces imati i + i - na razlicitim cilindrima (po jednoj osi ce ti biti + po drugoj -) pa neces videti ni blizu ni daleko :) Zar ne znas da stariji ljudi imaju naocare za blizinu i naocare za daljinu, npr baba stavi dvoje naocari od jednom pa kad strika gleda dole a tv gleda na gore ;)

Mickey Mouse je napisao(la):
Ok, I believe you. Imaš li neku ideju kod koga mogu da se informišem o ovome nešto ozbiljnije?

Ono, napisao sam sajtove i knjigu, pogledaj moje postove. Nisam siguran da li u nasoj zemlji postoji neko ko to radi profesionalno, da si u USA ne bi bilo problema.

meni su pre 7 dana dijagnostikovali -0.5! Ne znam da li je od PC-a (samo 5 godina aktivnog rada ispred racuanra) ili od neceg drugog ali evo za par dana mi gotovi djozluci .. pa da imam cetevero oci! :D
Poz

dr.Tiristor je napisao(la):
Sad si me istraumirao :zgran:

To su mi skontali prosle godine kada sam isao u vojsku, ali nista od toga, zaboravilo se...
ALI :zgran:
Samo bez panike. Ako je u pitanju vojni pregled vrlo je lako moguce da su malo panicili bez potrebe tj. da te nisu dovoljno detaljno pregledali (znas kako je to vrlo povrsno kada vas ima 300). U svakom slucaju pokusaj otici u neku dobru ocnu kliniku u BG pa pregledaj to lepo kao covek. Nije se sa tim zezati. Ako to budes ignorisao (a ispostavi se da zaista imas povisen pritisak u oku) moze se dogoditi da za 10-tak godina primetis prve posledice u vidu, a posle to na zalost ide vrlo rapidno (1-2 godine)... Kazu bolje je spreciti nego leciti.
:wave:

ja sam za sada na -0.5 na levo i -1.25 na desno.Astigmatizam.
Comp imam od zx spectruma pa do danas.Znaci - dobro se drzim :)

ja bi trebao, pre nekog vremena sam ih uzeo ali jos ih nenosim, samo ponekad kad vozim nocu

E ovako. Racunar i CRT monitore koristim vec 14 godina. Ne nosim naocare i nemam nikakvih problema sa vidom. Redovno jedem sargarepu koja ocigledno ima efekta u ocuvanju vida.

Nosim naocare i meni je na desnom oku veca dioptrija (-1) a na levom -0.75. U ekrane buljim vec 7 godina i tek od prosle sam poceo da nosim dioptriju...

Hate je napisao(la):
Nosim naocare i meni je na desnom oku veca dioptrija (-1) a na levom -0.75. U ekrane buljim vec 7 godina i tek od prosle sam poceo da nosim dioptriju...
Koliko godina imas?

Evo ja da kucnem u drvo (kuc kuc) ali mislim da mi je vid još u redu.
Doduše, ponekad bole oči kad pretjeram od igara ali čini mi se da je to normalno ako
5 sati neprestano buljim u monitor

Nosim - 1,5 na oba ali do skoro mi je na desnom bila veca ...nem pojma zasto!

Zahvaljujem mom LiteOn-u i osvezenju na 60Hz na tome ipak sam zadovoljan sto mi za 4 god nisu ispale oci Boshe Fala!

nosim cvike ok 8 razreda....mada sam trebao i ranije da pocnem.....ali ono.....dok sam mogao mogao sam :) izvalili su me na lekarskom na zavrsnici 8 razreda....kad mi doktorka rekla "Decko pa ti nista ne vidis" :D trenutno nosim -2.75 na oba oka

Nazad
Vrh Dno