Šta je novo?

Da li zelite brz internet po malim cenama?

@matrix
Taman sam hteo ja da postavim link, a ti me preduhitrio. Inace obratite paznju koliko su novinari pismeni:
"U većim gradovima Hrvatske danas možete dobiti internet usluge i do 24 kilobita po sekundi."
:D

Eto, neka barem svako ostavi komentar na tu vest pa i to nije lose ako se tamo pojavi nekakvih 50 komentara ili tako nesto, to ce im biti signal da se ljudi interesuju pa mozda nastave da se bave tim problemom u medijima

...više izvora iz različitih domaćih ISP-ova tvrde da sa sadašnjom infrastrukturom Telekom ne može pružiti veču brzinu za ADSL korisnika od 1 Mb/s računajuči download i upload....
Više o tome...

Ovo je cista nebuloza (njihova ne tvoja) jer je ovde na forumu bilo vise korisnika Telekom ADSL-a, cini mi se iz Knjazevca, kojima su na pocetku greskom pustili po 2Mbit i ljudi se ovde hvalili kako su imali protok od preko 200Kb a i licno poznajem coveka iz Telekoma koji je sebi dodelio 4Mbit kod kuce i ima full brzinu.

Smrtnik: Cika wiz011, jel sva ovaj Internet tvoj?
wiz011: Da, pa sta?
Smrtnik: Moze li parce?

Inspiracija film o WWII kada decak pita pekara.

Mozda bi za lelekom bilo prikladnije:

"> Ciko, jel sav ovaj link tVoj?
>> Jes' pa sta!
> Pa, sto ga onda ne trosis ciko?"
:d

Ovo je cista nebuloza (njihova ne tvoja) jer je ovde na forumu bilo vise korisnika Telekom ADSL-a, cini mi se iz Knjazevca, kojima su na pocetku greskom pustili po 2Mbit.
Ja sam jedan od tih (mislim, nisam iz Knjaževca i Telekom mi nije provajder, ali jednom mi na kratko Telekom jeste pustio 2Mbit), potvrđujem da je tako. Priča da ne može brže jeste čista nebuloza.

Poslednja izmena:
Ovo je cista nebuloza (njihova ne tvoja)
Samo prenosim sto sam dobio kao odgovor na pitanje da li ce biti povecanje brzina mada se ne bih cudio da na nekim centralama nije moguce sa sadasnjom infrastrukturom pustiti veci protok od 1Mb/s po korisniku, jer kazu u Telekomu da ima opreme da se svi dvojnici razdvoje pa opet jos uvek ima dosta dvojnika. Telekom sve moze kad hoce, a kad nece...

Postoji priča da neki zbog loše infrastrukture (pre svega loši kablovi) jedva postižu i postojeće brzine. Ali to je sasvim nešto drugo, jedno su trule žice a drugo je limit ugrađene opreme. Po onome što je neko rekao baš na ovom forumu (potražite), taj limit je daleko iznad spomenuta 4Mbps.

Koliko sam saznao citajuci po forumima, oprema koja se ugradjuje je za ADSL2+ kao i modemi koje korisnici dobijaju na koristenje.

Nije problem ni u dslam ni u modemima i ruterima, vec u losim kablovima ili lose izvedenim spojevima na doticnim.
Izvor je covek koji radi u Telekomovoj mernoj grupi.

Docekasmo i taj dan da nam povecaju down speed.
Neki odavde su me prozivali zbog toga sto sam jos krajem februara/pocetkom marta napisao da ce do povecanja doci u toku ove godine.

Pozdrav.

Ma ovo nam samo mazu ochi ... Nishta to nikakvo ozbiljnije povecanje ... Meh , shta da se radi ... Monopol je to

Poslednja izmena:
Šta bi?...nešto ste se ulenjili?
Što se tiče B92 vidim da se ne može poslati više od jednog komentara ...tema je zabudžena i teško se može pronaći bez linka. Čini mi se da su oni totalno nezainteresovani...mislim da će biti po nekoj političkoj osnovi.

Što se tiče dupliranja down kod telekoma , pa to kod naših komšija već postoji (512/128), možete videti OVDE Srb,BiH,Kos,CG ...cene i brzine.
Kod nas je problem monopol i treba ga podhitno ukinuti!
Bespotrebno je polemisati o cenama i brzinama iz našeg okruženja. Problem je što se kod nas ne može dobiti normalna usluga , da li u vidu telefona i dodatnih telefonskih usluga ili internet pristupa. Pitam se samo da li će ovaj narod dobiti neku kintu od prodaje telekoma , jer je kompletna infrastruktura finansirana uplatama naših građana...setite se samo , a to nije davno bilo , da ste plaćali po 1.500.DM (neko i više) za telefonski priključak , a neki su ga čekali godinama.
Koliko sada imamo telefonskih priključaka bilo bi potrebno bar još +50% ...ali ..NE..nekome se ne žuri uopšte. Isto to važi i za internet zainteresovane.
Monopol treba ukidati!

> *Danas, 31.8.2007.
>
> INTERVJU
>
> Aleksandra Smiljanić, ministarka za telekomunikacije i informatičko
> društvo
>
> Monopoli koče razvoj*
>
> Srbija je formiranjem nove vlade dobila i Ministarstvo za telekomunikacije i informatičko društvo. U prvom intervjuu od imenovanja na mesto ministarke za telekomunikacije i informatičko društvo, Aleksandra Smiljanić govori za Danas o neophodnosti liberalizacije telekomunikacija, izmenama Zakona o telekomunikacijama, privatizaciji Telekoma, kao i o visokim cenama Interneta i začecima informacionog društva.
>
> - Zaostajanje u ovoj oblasti je posledica svih događaja u našoj zemlji u poslednjoj deceniji, ali značajan razlog je i monopol Telekoma u mreži za pristup mreži za transport i povezivanju sa drugim zemljama. Rezultat takvih okolnosti je da smo u širokopojasnom pristupu treći od pozadi u Evropi (ispred Ukrajine i Albanije). Jedini način da se to promeni jeste otvaranje tržišta za ulaganje stranog kapitala, što se postiže liberalizacijom uslova za ulazak novih operatera - kaže ministarka Aleksandra Smiljanić.
>
> * Kao jedan od prioriteta Ministarstva, nedavno ste naveli i izmene
> Zakona o telekomunikacijama. Šta su nedostaci tog zakona koje treba
> menjati?*
>
> Potrebne su hitne izmene Zakona o telekomunikacijama, jer u njemu nisu precizno definisane nadležnosti inspektora, koji mogu da donesu pravosnažne odluke kada utvrde da neko ne poštuje zakon. Biće unete i druge izmene u cilju usklađivanja našeg zakona sa direktivama Evropske unije u toj oblasti.
>
> * Na skupovima stručnjaka iz oblasti telekomunikacija i informacionog
> društva može se čuti ocena da razvoj IKT oblasti zaustavlja to što
> država nema jasnu strategiju o liberalizaciji telekomunikacija?*
>
> Moj utisak je da nije u pitanju strategija. Mislim da pre nije bilo dovoljno odlučnosti da se krene u smeru liberalizacije. U oblasti telekomunikacija, liberalizacija je komplikovan proces i ne postoji utvrđen postupak kako da se ona izvrši. Međutim, postoje razni mehanizmi koji su već isprobani u zemljama u okruženju, koji su pokazali dobre rezultate. Mi naravno moramo imati u vidu specifičnosti naše zemlje i modifikovati te mehanizme prema njima.
>
> * Predstoji privatizacija Telekoma Srbije. Na pitanje šta misli o
> tome, Mlađan Dinkić je izjavio kako ne treba privatizovati javna
> preduzeća koja državi donose profit. Slično je odgovorio i premijer
> Vojislav Koštunica. Koji je Vaš stav o tom pitanju?*
>
> Pitanje profitabilnosti je veoma diskutabilno kada neko preduzeće ima monopol. Ne mislim da je privatizacija toliko bitna koliko liberalizacija. Ta dva procesa treba razdvojiti. Kada ima konkurenta, državna firma ima podstrek da efikasno koristi svoje resurse.
>
> * Stručnjaci upozoravaju da monopol Telekoma Srbije na fiksnu mrežu
> usporava razvoj IKT u zemlji. Da li je moguća liberalizacija tog
> segmenta telekomunikacija?*
>
> Mrežna infrastruktura je gotovo cela u vlasništvu Telekoma. S obzirom na to da nema konkurenciju, Telekom nema pritisak da adekvatno ulaže u mrežne kapacitete, da kvalitetno održava mrežu i pruža mrežne usluge efikasno. Konkurencija treba da ih natera na povećanje efikasnosti i poboljšanje kvaliteta i asortimana usluga. Liberalizacija je i u ovom segmentu sigurno potrebna, ali treba odrediti njen tempo.
>
> * Srbija se nalazi među poslednjim zemljama po primeni informacionih
> tehnologija i korišćenju Interneta u Evropi, pokazalo je
> prošlogodišnje istraživanje Republičkog zavoda za statistiku Srbije.
> Prema tom istraživanju, tek 18,5 odsto domaćinstava ima pristup
> Internetu, dok ga 68,4 odsto građana Srbije nije nikada koristilo.
> Zbog čega su rezultati tako loši i kako ubrzati razvoj IKT u zemlji?*
>
> Postoje razne teorije. Srbija je bila u periodu burnih previranja baš u doba kada se Internet razvijao i da je zato iza ostalih zemalja. Monopoli su u svim zemljama kočili razvoj Interneta, a liberalizacija je ubrzala razvoj. Verovatno su monopoli u oblasti telekomunikacija razlog za spor razvoj IKT. Ljudi iz Telekoma sa kojima smo razgovarali smatraju da nema dovoljno aplikacija, što takođe može biti razlog. Građani nemaju poverenje u plaćanje preko Interneta, jer je bilo dosta zloupotreba takvog poslovanja u Srbiji. Radićemo na rešavanju svih problema koji su mogući razlozi slabe razvijenosti IKT kod nas, kako ubrzanju razvoja telekomunikacionih usluga tako i potražnje za njima podsticanjem raspoloživosti odgovarajućih sadržaja. Osnovni podsticaji ubrzanju razvoja su liberalizacija i efektivno korišćenje raspoloživih fondova za razvoj.
>
> * Tri godine od usvajanja Zakona o elektronskom potpisu u Srbiji je
> izdato tek nešto više od tri hiljade digitalnih sertifikata. Pomenuto
> istraživanje RZZS pokazuje da nešto manje od polovine građana nije
> zainteresovano za koristi elektronske servise javne uprave. Šta bi
> trebalo preduzeti da se stimuliše razvoj tih usluga i animiraju
> građani da ih češće koriste?*
>
> Država nije mogla do sada da animira građane jer nije autorizovala sertifikaciona tela prema zakonu i pravilnicima. Radimo na reviziji pravilnika, a planiramo da autorizujemo sertifikaciona tela koja ispunjavaju uslove, nadamo se do kraja godine. Podržaćemo i aktivnosti Ministarstva unutrašnjih poslova pri uvođenju novih ličnih karata sa ugrađenim elektronskim potpisom za građane. Potrebno je razviti koordinisanu e-upravu, za šta su potrebna značajna sredstva iz NIP. Potom sledi animacija građana.
>
> * Iz Republičke agencije za telekomunikacije su najavljene
> intervencije države u oblasti cena Interneta. Nedavno je za 10 odsto
> smanjen PDV na računare i računarsku opremu. Da li su sada cene
> računara i Interneta stimulišuće za razvoj informacionog društva u
> Srbiji ?*
>
> Mislim da su cene računara prihvatljive, dok je cena Interneta visoka i nije stimulišuća. Naročito je cena brzog Interneta visoka u odnosu na druge zemlje.
>
> * Vodeća telekomunikaciona tehnologija u svetu VOIP još nije zaživela
> u našoj zemlji. Najjeftinije telefoniranje sa inostranstvom,
> prenošenjem glasa preko Internet protokola - VOIP još nije regulisano.
> Zbog čega država ne podstiče razvoj jeftinih Internet servisa?*
>
> Problem je što su određene usluge neprofitabilne. Na primer,
> obezbeđenje telefona u ruralnim oblastima, ili socijalno ugroženim
> građanima. Tipično su telefonske kompanije koje su imale monopol same
> finansirale te neprofitabilne usluge iz prihoda profitabilnih, kao što
> su međunarodni razgovori. Ukoliko se dopusti potpuna liberalizacija
> međunarodnih razgovora putem VOIP usluga, Telekomu će se prema
> njihovim navodima značajno smanjiti prihodi, tako da neće moći da
> ispune obaveze pružanja telefonskih usluga svim građanima. Međutim,
> takva situacija očigledno usporava razvoj određenih usluga jer tu nema
> konkurencije. Zato se uvode fondovi za univerzalni servis, u koji sve
> telekomunikacione firme izdavajaju iz svojih prihoda za neprofitabilne
> telekomunikacione usluge. Država onda raspisuje tendere za izgradnju
> telekomunikacione infrastrukture i za one koji ne mogu da plate
> troškove usluge. Tu se podrazumeva da svakom građaninu telefonska
> usluga mora biti prist
upačna.
>
> * Kako ocenjujete položaj Srbije u oblasti telekomunikacija i
> informacionih tehnologija?*
>
> U oblasti telekomunikacionih usluga mali je broj priključaka brzog Interneta. Mislim da su u našoj zemlji neiskorišćene mogućnosti za razvoj informacionih tehnologija, a da su potencijali stručnog kadra neiskorišćeni.
>
> * Ocenite uspešnost primene Strategije za razvoj telekomunikacija i
> Strategije za razvoj informacionog društva?*
>
> Formiran je RATEL i priprema za liberalizaciju telekomunikacija je obavljena. Izvršeni su prvi koraci liberalizacije, kao što su uvođenje novih mobilnih operatera i KDS operatera. Međutim, prava liberalizacija mrežne infrastrukture je pred nama. Kada je reč o informacionom društvu, tek smo na početku njegovog razvoja.
>
> /*Prioritet zakoni i agencija za poštanske usluge
>
> Navedite kako ćete raspodeliti novac iz budžeta Ministarstva i šta
> ćete prvo uraditi u svom resoru?*
>
> Utvrđena je namena novca iz budžeta. Najveći deo je namenjen za razvoj e-uprave, a manji deo za rad zaposlenih u Ministarstvu. Uslediće izmene i dopune Zakona o telekomunikacijama, uporedo radimo na implementaciji Zakona o digitalnom potpisu, do kraja godine planiramo da predložimo zakon o e-trgovini u saradnji sa Ministarstvom trgovine, turizma i usluga. Takođe, započećemo projekte e-uprave koji se finansiraju iz NIP, a formiraćemo i agenciju za poštanske usluge.
>
> *Omogućiti pristup Internetu i u ruralnim krajevima
>
> Telekomunikaciona mreža i Internet nisu podjednako dostupni u celoj
> Srbiji. Planirate li neke akcije koje bi učinile dostupnim Internet i
> deci koja trenutno nemaju pristup savremenim komunikacijama?*
>
> Planiramo do kraja godine da izdamo licence za bežični pristup u WIMAX
> tehnologiji i time omogućimo telefoniranje, ali i pristup Internetu i
> u ruralnim krajevima. Takođe, u okviru projekta iz Nacionalnog
> Investicionog Plana i programa pomoći iz fondova EU želimo da dovedemo
> Internet u sve državne institucije, škole i zdravstvene ustanove.
> Precizne rokove ne možemo dati, jer treba da ocenimo potrebe i vidimo
> kolika su nam sredstva raspoloživa.
Sada treba podrzati ministarku Aleksandru Smiljanic napred Aleksandra http://www.mtid.sr.gov.yu/code/navigate.php?Id=5 !

Ono, sta je ona zapravo rekla da ce uraditi, posto vidim da je lepo konstatovala stanje u kome se nalazimo?

Poslednja izmena:
Evropski prosek pretplate je od 15 do 20 evra. Mi ne možemo ići na tu cenu, ali od januara možemo ići s postepenim povećanjem pretplate. Realna cena pretplate je oko 5-6 evra, pošto vidimo da građani imaju mogućnosti da plate.Agencija je već napravila radnu grupu i očekujemo da ćemo do kraja godine izaći s predlogom povećanja pretplate i novim zonama - kaže Janković.

conf (2).gif

Znaci oni vide koliko ko ima para i koliko moze da plati, pa treba povecati cene. Moglo bi onda da bude recimo 15% mesecne zarade za pretplatu, sto da neko placa samo 20 eura mesecno ako zaradjuje 2000, znaci da moze da plati bar 500, a da ostane za hranu, nesto odece i tako to..

Ma da, nemaju sajt, nemaju e-mail, ambasade nam koriste Hotmail i Yahoo adrese... Mene jedino čudi kako to da nisu već našli nekog rođaka da im u FrontPage Express-u napravi sajt za 500.000 evra.
Ovo je dobar post ... kratko, jasno i najbitnije ironijom pogađa srž funkcionisanja ove države na polju telekomunikacija.

Citat iz sveta kompjutera 9/2007 :

" Dobar deo dupliranja brzina podnece provajderi jer Telekom u veleprodaji nije snizio cene internet konekcija vec je ponudio potpisivanje ugovora na godinu dana, dve ili tri, uz maksimalni popust od 40%. Uz takav popust i dupliranje brzina, nece svi provajderi moci da pokriju troskove u istom procentu kao i dosad, a posebno manji provajderi, koji obicno zakupljuju manje i ekonomski nepovoljnije pakete. Dakle, neke druge usluge ce trpeti i nece doziveti pojeftinjenje (npr. dial-up itd...) kako bi se odrzale maloprodajne cene ADSL pristupa nametnute trzisnim cenama Telekomovog ADSL servisa. Pride, samo uz trogodisnju vernost provajderi mogu da imaju pozitivnu racunicu, a u tom periodu vise je nego izvesno da ce biti doneta regulativa da se moze povezati sa inostranstvom. Dakle, Telekom se obezbedjuje ukoliko se potpise trogodisnji ugovor, a ukoliko se provajder odluci za neku drugu varijantu, onda ce sam kreditirati celu egzibiciju i rizikovati dok ne dobije fer mogucnost da se konektuje na nekog drugog kvalitetnog ponudjaca internet konekcija u zemlji ili inostranstvu. Tipicno koriscenje monopolskog ili dominantnog polozaja... "

I opet cu izraziti cudjenje sto se provajderi ne oglasavaju povodom ovog, sto im ne smeta sto se siptarima prodaje link po 10x manjoj ceni, pa vise mi ovde kukamo za njih nego oni sami...
Nakon ovog teksta, sasvim je jasno da je Telekom duplirao brzine ne u interesu korisnika nego da bi sebi jos vise ucvrstio monopol te sam gotovo siguran da u naredne 3 godine ne treba vise ocekivati nova povecanja brzine.

P.S. Ovo je ujedno i glavni razlog zbog kog kukaju korisnici Neobee, Beotela i ostalih manjih provajdera i zbog kog umesto 1Mbit realno imaju 176Kbit...

Poslednja izmena:
Evropski prosek pretplate je od 15 do 20 evra. Mi ne možemo ići na tu cenu, ali od januara možemo ići s postepenim povećanjem pretplate. Realna cena pretplate je oko 5-6 evra, pošto vidimo da građani imaju mogućnosti da plate.
Čista legalizovana pljačka u srpskom stilu. Zahvati trocifrenu kintu kintu ali na nivou cele populacije.
Vide da ljudi, u opštoj nemaštini, sve manje koriste telefon, na računima sve manje cifre, pa su smislili "pretplatu" kako bi sebi osigurali zaradu bez obzira na utrošene impulse.

Slična kombinacija kao i ona pretplata za RTS. Teraju te da plaćaš ono što si već platio. Gamad.

I opet cu izraziti cudjenje sto se provajderi ne oglasavaju povodom ovog...

A što bi se bunili? Veliki provajderi sasvim fino zarađuju i ovako, čak i bez tih 40% rabata. Oni će garantovano potpisati taj trogodišnji ugovor (verovatno već i jesu) jer su svesni da će uvek imati dovoljno korisnika. Ko se jednom "navukao" na broadband taško se vraća na krčanje modema.

Mali provajderi nemaju dovoljno uticaja, pa iako se bune, to nema dovoljno odjeka.

Poslednja izmena:
Eh, bice jeftin internet samo ako svi mi postanemo Shiptari i idemo u dzamije na molitvu. Provajderi po Kosovu koriste Telekomove linkove a placaju duplo jeftinije duplo vece brzine koje mi placamo. Sad preko leta dok sam bio dole smeje mi shiptar u facu i hvali kako za 20-30 evra placa 8mbit/s i onda me pita sta mislim preko koga idu linkovi?!! Naravno preko Telekoma! Bilo je razgovora i ovde na forumu o ceni interneta na Kosovu, ali je bilo slabog odziva. Da se ne lazemo, jadni mi koji koristimo internet, nikada necemo docekati poboljsanja a kamoli pojeftinjenja. Kosovo je vece trziste od Srbije sto se interneta tice, razmislite i zasto! Ne samo zbog piraterije, tu su internet kafei na svakioh 20 metara, svaka 2 radnja, prodavnica, supermarket ima broadband pristup, tu je cela infrastruktura Unmika i Kfor-a.
E, kad se mozda trecina od onih 55% koji ne zele da koristi internet odluci za isti mozda bude i poboljsanja. Da sad ne pricam, ne samo koliko su s*ebali internet, nego sve vezano za informaticke tehnologije i obrazovanje!

Drushtvo,

i kada se formalno ukine monopol Tekekomu, praksa pokazuje da se stvari malo menjaju...
lepo se vidi na primerima ostalih zemalja (zapad, istok, svugde), situacija je jednostavna;:
imaju infrastrukturu, potrebni su svakoj partiji koja dograbi parche vlasti, pa dok se ne "digne kuka i motika" teshko da ce se neshto ozbiljnije promeniti..

Optimista sam, al tako je kako je..

Sta je bilo sa ovom akcijom na kraju?

Sta god da resite, ja sam sa vama:smackbum:
Zivim na Banovom brdu i cekam port vec godinu i 2 meseca !

Pominjalo se i ponovno dupliranje ADSL brzina posle praznika ali za sada nista :(

Treba organizovati skup, protest, sta vec..
Bench ima veliki broj korisnika, verujem da jedno okupljanje nije problem, a sigurno ne bi proslo nezapazeno.

Samo godinu dana čekate port?? Pa blago vama... Ja već 8 godina čekam da dobijem priključak za fixnu telefoniju, u Novom Sadu... barem jedan od 3 podneta zahteva da se pozitivno reši, bio bih presrećan! O ADSLu mogu samo da maštam... Do pre par godina access2net mi je bio putem gprs-a, a koliki su mi računi bili ne smem ni da pomislim... Sva sreća pa postoji alternativa u WiFi...

Ne boj se, ima nas i u BG-u bez telefona :)

Nazad
Vrh Dno