Šta je novo?

Da li zelite brz internet po malim cenama?

To je sve super ali posle saznanja kakve su cene na Kosovu, http://www.kujtesa.com/index.php ispod njihove ponude se ne sme ici, znaci iste cene i isti paketi, minimum, i trebalo bi skupiti 10000 potpisa i traziti zasedanje pitanja pred skupstinom.
Ovolicki upload apsolutno nije po standardu.

Napraviti odnos Up i Down 1 prema 8 je SKANDAL! ! !! !!!
Da nam je up 1 mbps, a down 8, to bi imalo smisla, ali 1024/128 kb/s je BEZOBRAZLUK! !! !!!

Izgleda bice nesto.. polako ljudi i ovo je ipak pomak dupli down za iste pare.. posle ce da ih smaramo za jos duplo ili veci up itd. mora korak po korak ,samo ovo da puste sto pre a ne kako to zna u srbiji da se otegne.

Napraviti odnos Up i Down 1 prema 8 je SKANDAL! ! !! !!!
Da nam je up 1 mbps, a down 8, to bi imalo smisla, ali 1024/128 kb/s je BEZOBRAZLUK! !! !!!

Nikad zadovoljni. Mozda bi bio sretniji da te vrate na Dial-up, tada bi pevao drugu pesmu.

Strasno... budite zadovoljni ako to zaista urade. To sto necete moci da nabijate upload na vasim omiljenim torrent trackerima i nije neka tragedija.

Poslednja izmena:
Mozda su izracunali da ako povecaju brzine, vise mase ce se napaliti, i oni ce povratiti izgubljeno, jer ce se broj korisnika povecati... zar ne? A telekom ce sad jos koju centralu osposobiti za adsl, pa onda ponovo povecanje paketa... bar se nadam, ali valjda nece ici ispod 1:8, i 1:4 ponekad smara, ali sta je tu je bolje ista nego nista. Mada kakav je telekom, treba da budemo srecni sto su i ovo uradili... a za veleprodaju cemo videti, mozda smanje cenu za 5%, mada i to sumnjam, jer ce ovako samo telekomov adsl nuditi ove brzine, i oni ce ponovo biti na vrhu... a ISP-ovi ce polako zatvarati radnje, jer nece biti konkurentni... to se zove monopol.

sve je super i jedino gde ce se osetiti i dalje 64k upload je kada cu da razgovaram sa nekim preko skypa ili messengera sa ukljucenim videom, opet ce da me pitaju, gde to zivis i kakav ti je to internet?
Ali bolje ista nego nista.

Poslednja izmena:
Ajde lepo vi izlobirajte da ja budem direktor Telekoma i ja ću svima da pustim mnogo brži Internet. Ja ne vidim bolje rešenje od ovoga. Dobro vama - dobro meni. :d :smoke:

Smrtnik: Cika wiz011, jel sva ovaj Internet tvoj?
wiz011: Da, pa sta?
Smrtnik: Moze li parce?

Inspiracija film o WWII kada decak pita pekara.

Ajde lepo vi izlobirajte da ja budem direktor Telekoma i ja ću svima da pustim mnogo brži Internet. Ja ne vidim bolje rešenje od ovoga. Dobro vama - dobro meni. :d :smoke:
Pre ce da bude ovako: Dobro nama, tebi plata xxK evra!!! :d :d :d

Jeli, kUdtiHaEX, ne pada ti napamet da neko koristi net i za posao?

Jeli, kUdtiHaEX, ne pada ti napamet da neko koristi net i za posao?

Onaj kome treba net za posao bi trebalo da bude malo snalazljiviji. Meni je pre cetiri godine trebao net za posao i snasao sam se. 512/512 tj full duplex. Kostalo je ali se isplatilo. Ako nekome treba za posao onda mnogo ne pita za cenu i ne kuka.

Svako se snalazi u granicama svojih finansijskih mogucnosti.

Onaj kome treba net za posao bi trebalo da bude malo snalazljiviji. Meni je pre cetiri godine trebao net za posao i snasao sam se. 512/512 tj full duplex. Kostalo je ali se isplatilo. Ako nekome treba za posao onda mnogo ne pita za cenu i ne kuka.

Znaci dranje je opravdano :)

Nikad zadovoljni. Mozda bi bio sretniji da te vrate na Dial-up, tada bi pevao drugu pesmu.

Strasno... budite zadovoljni ako to zaista urade. To sto necete moci da nabijate upload na vasim omiljenim torrent trackerima i nije neka tragedija.

normalan dial-up (normalan provajder, normalna centrala, bez pcm-a isl.) ima brzi UL od najslabijeg telekonjovog paketa "broadband internet connection" ADSL-a u situaciji kad i UL i DL teku paralelno, recimo kod VoIP-a.

ipak je to, najblaze receno, smesno.

dobra ideja. moras da se uclanis u "stranku". najbolje u neku patriJotsku i da se guzis.
a ako si dovoljno kvalifikovan - volis da krades, lazes, ako si, recimo, u mladosti obijao trafike/jabuke, zabranjivao knjige, ako si ucestvovao u zaverama za ubistvo itd. onda mozes da doguras i vise od toga.
bog da te vidi ....

Smrtnik: Cika wiz011, jel sva ovaj Internet tvoj?
wiz011: Da, pa sta?
Smrtnik: Moze li parce?

Inspiracija film o WWII kada decak pita pekara.

film je uzicka republika, a pekar je pokojni petre prlicko.
"decak" je zarko jokanovic, dugogodisnji clan nove demokratijei i poslanik u srpskom parlamentu.

normalan dial-up (normalan provajder, normalna centrala, bez pcm-a isl.) ima brzi UL od najslabijeg telekonjovog paketa "broadband internet connection" ADSL-a u situaciji kad i UL i DL teku paralelno, recimo kod VoIP-a.

ipak je to, najblaze receno, smesno.

Sa v92 standardom (ako ga podržava provajder) imaš teoretski 48kbit/s upload ( u stvarnosti manje). Sa v90 standardom je 33.6 kbit/s.
Ne može biti brže od 64kbit/s ni u kom slučaju.

dobra ideja. moras da se uclanis u "stranku". najbolje u neku patriJotsku i da se guzis.
a ako si dovoljno kvalifikovan - volis da krades, lazes, ako si, recimo, u mladosti obijao trafike/jabuke, zabranjivao knjige, ako si ucestvovao u zaverama za ubistvo itd. onda mozes da doguras i vise od toga.
bog da te vidi ....
Ma nit' sam ikad bio u nekoj stranci (politika me interesuje, nije ono "politika me ne interesuje", baš zato što me interesuje i nisam, znam s kim imam posla, uostalom većinu tih budžovana lično poznajem), nit' sam obijao trafike, nit' sam nekoga ubio, nit' učestvovao u zaverama... Sad ti vidi kako su veliki moji problemi, nemam praktično nikakve kvalifikacije ni za šta. :smoke:

film je uzicka republika, a pekar je pokojni petre prlicko.
"decak" je zarko jokanovic, dugogodisnji clan nove demokratijei i poslanik u srpskom parlamentu.
Znam, al' nisam smeo da reknem jer bi onda morao da ga napadnem pa bi me modulatori :p Ubrisali. :d

re

Ajde lepo svi tu i ostavite komentar da se vidi koliko nas ima...

http://www.b92.net/tehnopolis/internet.php?nav_id=256029
Ne funkcionise to bas kao sto treba oni postavljaju kometare koji im se svidjaju a ostale ignorisu:wall: tako da to nece imati efekta. Posto b92 ima "vaznije" teme od interneta predlazem da se kontaktiraju ostali mediji ukljucujuci novine pa ce valjda neko da prihvati da objavi kako se telekom odnosi prema Kosovskim provajderima(da ne kazem Albanskim) a kako prema Srpskim u ostalom cene govore hiljadu reci. Ovo sa dupliranjem download brzina je jos veci povod da nastavimo borbu:smash: za bolji internet jer je jos jedna laz telekoma - oni su najavili dupliranje brzina a ovo je samo polovicno duplirana brzina- iskrivljena istina da se korisnicima zamazu oci. E protiv toga se mora boriti svim internet snagama:type: .
U dodatku ostavljam tekst dokumenta koji definise neke ciljeve ove akcije slobodno procitajte i predlozite izmene i dopune"zakona" ovaj plana:wave:

Prilozi

• Akcija za internet.doc
    33.5 KB · Pregleda: 500
Poslednja izmena:
Mozda je glupo sto stavljam 2 posta za redom ali mislim da zasluzuje da bude poseban post mog provajdera koga cu citirati:"Veći protok i šarena laža:-devil-:

Naveliko se najavljuje dupliranje download brzine ADSL-a u Srbiji. Sjajno? Kamo sreće. Na žalost, radi se o običnoj ujdurmi gde će nominalna brzina biti povećana, a kapacitet, od koga zavisi realno povećanje brzine - neće. Tako će se sada i ADSL korisnici strpati u istu vreću u kojoj se već nalaze dialup korisnici.

Kako je moguće da dupliranje brzine download-a ne dovede do boljeg i bržeg Interneta? Lako - reč agregacija sve objašnjava. Naime, iako će se maksimalna brzina zaista povećati, stepen agregacije (količina protoka na odredjeni broj korisnika) se neće promeniti. A samim tim ni maksimalna brzina koju možete ostvariti u doba glavnog opterećenja (uveče). Ako ste dosad mogli da izgurate oko 200Kbps u to vreme, tako će vam biti i odsada, s time što će sada Internet biti usporen (manji od nominalne brzine koju mislite da plaćate) u još većem delu dana.

Dialup korisnici dobro poznaju ovu problematiku. Bez obzira kod kog ste provajdera, u večernjim satima Internet usporava, veza je lošija itd. Proklinjete provajdera jajaru, pokušavate kod drugog, jedan dan ovde valja, sutra tamo, neki dan nigde. Kad tamo, provajderi sa time baš i nemaju neke preterane veze, jer ih Telekom sve podseca *****skim stepenom agregacije. Naime, Telekom garantuje da isporuči svega 10Kbps po jednom dialup portu. Ako, primera radi, provajder ima 100 zakupljenih portova, a na vezi je 30-tak korisnika, agregacija se ne oseća. Čak i sa 50 korisnika na liniji, ne bi smelo biti nekog bitnijeg zagušenja. Na 60 agregacija počinje da se oseća, a onda se stvari počnu drastično pogoršavati. Sa 70% popunjenosti veza je bitno sporija, sada svaki korisnik na vezi znatno duže download-uje (učitava strane i sl.) nego uobičajeno, što počinje da menja proporciju vremena aktivnosti i neaktivnosti jednog korisnika (prosečan korisnik svoju vezu koristi punom brzinim svega 5% vremena koje provede na Internetu - za 1 sekund za koji učitavate stranu, provedete 19 sekundi čitajući je). Preko 80% popunjenosti veza postaje praktično neupotrebljiva, jer praktično svi korisnici sada stalno koriste maksimanu (moguću) brzinu, stranice se učitavaju "sto godina" i korisnici počinju da odustaju od korišćenja, iako provajder još uvek ima slobodnih kapaciteta. Da bi provajder ovo izbegao, mora da zakupi barem 50% više portova nego što mu realno treba i da plaća portove koji redovno zvrje prazni.

Da se samo razumemo, ova "seča" se ne dešava izmedju provajdera i Interneta (provajder nije zakupio dovoljan protok), već izmedju provajdera i korisnika, dakle na mreži koju u potpunosti kontroliše Telekom. Tehničkih razloga apsolutno nema (bakarna parica može bez po muke da prenosi 2Mbps, a ne tričavih 10Kbps ili 56Kbps, doduše ne koristeći "običan" modem), u pitanju je samo bezobrazluk. Rešenje ove svakodnevne glavobolje više od 90% srpskih potrošača Interneta (tu je negde procenat dialup korisnika) zapravo ništa ne košta. Sve što treba uraditi je poterati Telekom (zakon, regulativa) da garantuje minimalni protok po korisniku od bar 14.4Kbps (ovo bi moglo trenutno da se sprovede) - V34 standard iz doba prvog PC računara, a uz malo ispitivanje stanja na analognim centralama i zamenom najsporijih delova mreže (realno oko 6 meseci posla) mogao bi da se uvede i minimalni standard koji je u Engleskoj (28.8Kbps - V34+). Uklanjanjem ovog potpuno veštačkog "uskog grla", uz prethodno pomenuto - naplate pristupa i impulsa od strane provajdera (nema plaćanja za pristup provajderu, a za impulse Telekomu), bi se stvorili uslovi za realnu tržišnu utakmicu medju provajderima, gde bi zaista provajder mogao da odredjuje cenu i kvalitet svog proizvoda.

Na žalost, situacija se kreće u suprotnom smeru, gde sada Telekom uvodi uravnilovku i medju provajdere ADSL-a i gde će opet biti potpuno bespredmetno koliko Internet košta, jer će odsada i kod ADSL-a situacija biti podjednako loša svuda. A tako će i ostati dokle god se Izmedju Telekoma i provajdera trpa po 32 ADSL (sada sa dvostruko većom nominalnom brzinom) porta na 1Mbps protoka.

Naravno, postojaće jedan provajder za koga ovo neće važiti - Telekom. Oni sami sebi, potuno ilegalno, ne uvode agregaciju, već se protok kanališe direktno na Internet linkove (koje oni lepo naplate od drugih provajdera). Ratel, koji nominalno treba da se bavi sprečavanjem monopolizma i nelojalne konkurencije, umesto da to spreči, je ekspresno izdao Telekomu licencu za maloprodaju, iako nije zadovoljio elementarne uslove (definisani uplink i downlink).

Rešenje problema ne zahteva nikakve tehničke preduslove, niti nešto košta. Sve što treba je da gospodja ministarka i društvo iz Ratela urade svoj deo posla i spreče ovo gušenje svake mogućnosti konkurencije i tržišne utakmice."

Nadam se da ste bar do sada bili srecni zbog dupliranja downloada i znate pravu situaciju ako ste se do sada premisljali da li da se prikljucite akciji jer imate ADSL ovo bi trebao da bude razlog za konacnu odluku:eyebrows:

Poslednja izmena:
pa dobro, možda će da povećaju izlazne kapacitete prema serverima, to nigde nije pisalo da neće biti

Nista ,ako nemozemo da ih pobedimo... onda da prelazimo kod telekoma ako kod njih nece biti problema sa agregaciom ;) Znao sam da ima neka fora i da kod nas ne moze nista da prodje normalno, nego me interesuje da li gore pomenuti problemi vaze i za kablovski net , jer ako i oni dupliraju veze sto ce predpostavljam morati onda je bolje preci kod njih jer vec sada imaju jeftiniju ponudu (512 flat i svi programi koje nude (HBO...) je 2000 din. a ja placam 2390 za 512 plus kablovsku. Videcemo u svakom slucaju kada pocne ,ali ovo ispade da moze biti i gore nego sada sa ovim vezama znaci bolje da ne dupliraju.

Ako malo bolje prochitate, u onom telekomovom saopstenju stoji i za veleprodaju...tako da, ako provajderi ne obezbede pozeljnu agregaciju, rizikuju da izgube korisnike ;) tako da, mislim da se realno nista nece promeniti, osim duplo veceg downloada...

To što telekom daje provajderima uz broj zakupljenih priključaka, to je predviđeni minimum, ne znači da provajder ne može da dokupi još. To je kao kad kupujete konfu sa 256 MB RAM-a, ne znači da ne možete da dokupite 1 GB.

Veći protok i šarena laža

Ko je to pisao? Odakle ti zakljucci o kvalitetu veze na osnovu iskoriscenosti protoka itd...Video sam to i na beotelovom forumu. Ceo taj tekst zvuci paranoicno i histericno. Jos treba poverovati kako je lose sto ce doci do udvostrucavanja protoka???
Sumanjam i da je tekst tacan. Trebalo bi zakljuciti da kod Telekoma ljudi imaju bolji protok nego oni kod drugih provajdera. Video sam nekoliko primera i kod Telekoma i kod drugih - konkretno Sezam i Beotel. Nema razlike. Vece su razlike ako su u pitanju druge centrale nego provajderi.
A ,sada , telekom da napravi sebi situaciju u kojoj ce njihovim korisnicima sve da radi bajno, a drugima da bude shit? E pa, nisu ni oni toliko blesavi da tako blatantno navlace na sebe i bes i medijsku paznju. Tesko da bi se izvukli sa tim kao sto se izvlace sa drugim stvarima.

@Zekaleon
Problem je sto je povecana brzina downloada ali ne i uploada.

Sa v92 standardom (ako ga podržava provajder) imaš teoretski 48kbit/s upload ( u stvarnosti manje). Sa v90 standardom je 33.6 kbit/s.
Ne može biti brže od 64kbit/s ni u kom slučaju.

da, a kod adsl-a je UL 64kbit/s i teoretski i u stvarnosti bas toliko ........ al' malo morgen, sto bi rek'o onaj pod lipom .....

jutros sam, kod rodjaka koji ima adsl 256/64, ukljucio jedan router koji ima ugradjen VoIP tj. SIP.
.... napravio account, ulogovao se na proxy, okrenem neki broj .... nece da zvoni.
pogledam log fajl, tamo pise otprilike: error bla-bla imas samo 42.000 bit/sec i to je premalo bla-bla .....

dakle, u slucajevima gde je potrebno u realnom vremenu praviti istovremeno konstantan i UL i DL (video, audio po messengerima isl.) , na dobrom dialup-u mozes dobiti vise,
makar je tako bilo dok sam ja imao dialup, a hvala bogu, resio sam ga se pre 2,5 godine.

ako te ne mrzi, a imas mogucnost, napravi mali test sa skype-om.
na 256/64 adsl-u sam uvek imao gubitak od 5-15% odlazecih paketa.
na dialup-u mi je to bilo manje, a dosta cesto gledam/sam gledao tu informaciju dok pricam/sam pricao.

ja bih cak smeo da se kladim da je upravo VoIP jedan od razloga, ako ne i glavni, sto ce UL ostati isti, ako se uopste obistini ovo cime se bavi ovaj thread.
telefonija je njima koka koja nosi zlatna jaja, a to bi VoIP mogao da pocne da ugrozava

Ja sam o5 pisao b92 u vezi sa ovim skandalima sa kosovskim internetom.

Nazad
Vrh Dno