Šta je novo?

Da li zatvarati laptop ?

@Lomnica_city
Mislim na temp u idle za modele koje imamo. Ja koristim jos dve toshibe pored F20 cije su temperature oko 48C sto je po meni odlicno za lap-top obzirom sta sve treba ohladiti u njemu, dok je kod mene na f20, 75-85C u idle, sto mislim da nije normalno, zar ne!?
Ja sam postavio temp iz riva tuneraa cisto onako da se vidi a probacu i ovaj program sto si naveo.

Ovaj program stvarno daje neke temperature koje nemaju osnova u onima koje daje u zagradi odnosno na linku (zavisno od verzije programa) pa pretpostavljam da je to temperatura unutar kucista,a ako je tvoja F20 Toshiba isto C2D i jos ima (ili bar vecina Toshiba te serije ima) metalno kuciste onda nije cudno da se greje vise,ali bas toliko vise... nesto tu ne stima!?
Pozdrav ,)

Tako greje od samog pocetka, nije c2d, pentium m 350. Oklop je od nekakvog stakla, verovatno nije staklo ali lici, medjutim posle nekog vremena rada se uzasno zagreje deo gde je cpu i vga ,grejem kafu na mestu gde izbija vazduh i zato ne spustam monitor.:exploder:

Nije staklo naravno,Qosmio modeli treba da su od metala,kao moj T43,namerno sam ga pomenuo jer je situacija ista,ili skoro ista jer on ima Pentium M 750 (1.86GHz) ali je ladan ko spricer,ili IBM ima bolje hladjenje ili tvoj laptop ipak ima Pentium 4-M procesor (nije mi poznat Pentium M 350),sto nije isto sto i Pentium M,koji je ladovina naravno bez obzira u kakvom su kucistu!?
Opet,i da je Pentium 4-M ne bi smeo toliko da se greje,da nisi necim zatvorio poklopce za ventilaciju,ja kad spustim moj laptop na krevet obavezno ga odignem necim nekoliko centimetara od pokrivaca da moze da izbacuje vruc vazduh,a kad zaboravim da ga odignem ocas podigne na 70 stepeni u kucistu!
A ja nemam pojma koja mi je laptopu idle temperatura jer kod mene idle ne postoji,imam desetak preinstaliranih HP programa,nekoliko svojih,plus transformation pack sa nekoliko programa iz XP u Mac OSX (Flyakite OSX 3.5 ako nekog zanima) tako da kod mene procesor uvek ima posla bar par desetina procenata ali tada temperatura ne prelazi 50 stepeni u kucistu,sto je meni cudno jer je kuciste jedva mlako tada,tako da nesto izgleda sa programom nije bas savrseno!
Pozdrav ,)

Mislim da panicite bez razloga.

Ovaj moj Acer Aspire 1700 (desktop replacement verzija) se greje kao ringla. U pitanju je P4 HT 3GHz + FX5600Go, HDD od 160GB (standardni 3.5"), 17" TFT 1280x1024. Nesto su mu ventilatori usporeni (prljavi) i cesto ume da se ugasi zbog pregrevanja (pogotovu kad je ukljucen neki "3D program" + proc je u HT modu). Nikad nism vodio racuna o zaklapanju laptopa. Acer se posle zatvaranja ekrana uspava, pa prestanu da se vrte ventilatori, proc i graficka se iskljuce (ili sta vec) i NIKAKVIH fleka nemam na ekranu. Laptop je kod mene zadnje 2 godine a pre toga je jos 1.5 godinu bio koriscen na slican nacin.

Dakle.. greje se ko ringla, nema fleka, nema mrtvih pixela.

Ok znaci moze i zatvoren, ali ja bih se ipak odlucio da mi bude otvoren + nesto preko tastature da mi ne upada prasina....
Iako je u pitanju centrino i nisam video temp na mom notebooku da su vise od 41 C ipak mi je draze da znam da ga ne maltretiram....

meni su se pojavile bele fleke i sad moram da menjam ekran... :(

Greskom sam napisao 350 umesto Pentium M 750 (1.86GHz) Dothan.
Instalirao sam NHC i kaze 73C.
Ma nosim ga na ciscenje.....:crash:

... Acer se posle zatvaranja ekrana uspava, pa prestanu da se vrte ventilatori, proc i graficka se iskljuce (ili sta vec) ...

Mislim da je poenta ljudi koji ovde pisu o zatvaranju da racunar ne ode u hibernate vec da ostane da radi 100% funkcionalno :)

Koja je svrha o prici ako on ode u hibernate!

POZDRAV

Zocky je potpuno u pravu. Kada sam postavio topic mislio sam na to da laptop radi dok je zatvoren, a ne da ide u hibernaciju ili stand by.
Moj laptop ugasi ekran kada se zatvori, ali ostaje da radi. Ja ga zatvaram sa vremena na vreme, ali nisam primetio promene na ekranu za sada.
Ipak obzirom da mi temperatura procesora ide do 50 stepeni, a grafike i do 60 stepeni u idle-u kada iskljucim podnozije, ne znam koliko je pametno zatrvarati laptop.

Kratko i jasno. Gasili vi laptop ili ne, uvek ga ohladite pre nego ga zatvorite i stavite u torbu. To vam govorim iz licnog iskustva, jos uvek se secam dana kada sam ga, posle pola sata, izvadio iz torbe i brze-bolje spustio negde jer je bio usijan!!! Naravno ja sam pre stavljanja u torbu prebacivao nesto u DiVX i "malo" da vise ugrejao.... Kad i danas pogledam desni ugao svog ekrana setim se toga. Ako i zaboravim, jedan crni deo istog me na to podseti.

Ja mog Acera 1692 (Pentium M Dothan OC - vidi temu) bas juce ubacio u torbu a on ostao ukljucen, posto mi je namesteno da se spustanjem poklopca stavlja u hibernaciju a to se volsebno iskljucilo. I nista izvadim ja iz torbe posto sam nesto zaboravio da odradim kad ono radi moram priznati da sam se uplasio a vec drugi put mi se to desava ali prvi put sa ocnutom masinom. Posledica srecom nema.

a i koje bi posledice mogle da budu ? i procesor i hdd imaju temperaturnu zastitu i gase se sami na nekih 20 stepeni do kriticne, pa kada se i desi da se zaboravi i stavi upaljen u torbu radi ce dok ne dogura do temperature gasenja i to je to...

a sto se tice zatvaranja dok radi, pa zar nikom nije palo na pamet da bi proizvodjac u garanciji ili samom na lap topu negde uz ostale napomene poput da ne sme da se stavlja u vodu i slicno stavio i da se lid ne sme zatvarati ??
to sto je nekom nesto crklo... pa crkne i ovako bez zatvaranja, a to mislim da nije razlog...

Ja mog Acera 1692 (Pentium M Dothan OC - vidi temu) bas juce ubacio u torbu a on ostao ukljucen, posto mi je namesteno da se spustanjem poklopca stavlja u hibernaciju a to se volsebno iskljucilo. I nista izvadim ja iz torbe posto sam nesto zaboravio da odradim kad ono radi moram priznati da sam se uplasio a vec drugi put mi se to desava ali prvi put sa ocnutom masinom. Posledica srecom nema.

Pa što ne napraviš power profil u kome će priliko rada na bateriji smanjiti takt procesora? Manje će se grejati, baterija će ti duže trajati, i nećeš morati da se plašiš kad ga sledeći put zaklopljenog spuštaš u torbu.

Ma trebala mi je puna snaga na bateriji a i imam profil o kome pricas nego mi se izbrisalo "when lid shut go to hibernation" u "do nothing"

pozdrav svima...netrebate se sekirat zbog grijanja laptopa,samo neka se grije,nece mu nista biti...on se mora grijat jer je sve u minijaturi i u ogranicenom prostoru ali to je sve predvidjeno a osim toga komponente mogu izdrzat temperaturu...ako nemorate zatvarat bolje ne zatvarat jer se bolje hladi a i duze ce trajat flet veza izmedju ekrana i baznog dijela iako ce sve skupa puno duze trajat nego sto mozete i zamislit...laptope proizvode renomirane firme za razliku od stolnih racunara koji su uglavnom sklapani po nekakvim garazama i od komponenti koje su elekronicki odpad i kupuju se na kontejnere po singapuru,kini,tajvanu i maleziji...

Malo ko ovde ne zna ko mu je i gde sastavljao desktop (a ako je bilo u garazi, onda je to verovatno bila njegova).
Osloniti se na renomiranu firmu i da su to oni sve napravili da traje... pa ja bas ne bih, moraju i te firme dugorocno od necega da zive ;)

U sustini, apsolutno svejedno, ali mi se desilo jednom da sam ga zatvorio i sliucajno gurnuo u torbu, bio je koliko se secam compaq... otprilike, stajao je u njoj oko pola sata (upaljen) slucajno sam provalio, i kada sam ga izvadio, nisam mogao da stavim ruku na njega koliko je bio vreo.... znaci: OPREZ... ne gurati ukljucen lap top u torbu da ne moze da se hladi.... a da, vise se nije palio...

U sustini, apsolutno svejedno, ali mi se desilo jednom da sam ga zatvorio i sliucajno gurnuo u torbu, bio je koliko se secam compaq... otprilike, stajao je u njoj oko pola sata (upaljen) slucajno sam provalio, i kada sam ga izvadio, nisam mogao da stavim ruku na njega koliko je bio vreo.... znaci: OPREZ... ne gurati ukljucen lap top u torbu da ne moze da se hladi.... a da, vise se nije palio...

Odakle da vuche vazduh za hladjenje ako ga ostavite upaljenog u torbi..mislim da je to totalno van pameti jer cak i da predpostavite da svez vazduh ulazi u torbu,ulazi mnogo sporije nego sto kuler izbacuje polu topao vazduh van..tako da se stvori jako topao vazduh i zato se po nekom mom razmisljanju lap top i usija u torbi..mozda gresim ali to je neko moje laicko razmisljanje..
p.s.cini mi se da lap top vuche vazduh(barem na ovom mom modelu),ispod esc tastera imaju male restkice gde se oseti da vuche vazduh,pa cak moze i to da se blokira tkaninom torbe pa ne moze da vuche lepo vazduh..tako da ideja staviti upaljen lap top deluje malo glupo..:smash:

Poslednja izmena:
Ja stavljam zaklopljen lap u torbu ALI... podesen mi je da ode u sleep mode kad se zaklopi tako da svako zaklapanje znaci i prestanak rada ventilatora i onda nema sta tu da uvlaci-izvlaci,ode bre da spava i secam ga onda do mile volje,tako da to NE MORA biti glupa ideja!
Pozdrav ,)

Meni zaklapanje znaci odlazak u hibernaciju ali vec dva puta mi se desilo da mi se to setovanje izbrise, a kako ga posle zatvaranja odma' turim u torbu...

Ja imam MSI L735X-075 i ne greje se nesto previse tako mislim da ja necu imati tih problema!

Nazad
Vrh Dno