Šta je novo?

Da li upisati ITS

Marko1996

Slavan
Učlanjen(a)
05.08.2011
Poena
225
Moja oprema  
CPU & Cooler
i5 14600KF + Corsair Nautilus 240 RS ARGB White
Matična ploča
Gigabyte Z690 UD DDR4
RAM
Kingston Fury Beast 1x8GB DDR4 @3200Mhz i Kingston Fury Beast 32GB DDR4 @3200Mhz
GPU
ASRock Intel ARC B580 Challenger 12 GB DDR6
Storage
WD Blue SN570 1TB m.2 + WD Blue 500GB Sata + WD Green 120GB Sata + WD Blue 320GB + WD Black 500GB
Zvuk
Logitech zvučnici
PSU
Asus TUF 750B
Kućište
Corsair Frame 4000D White
Monitor
Samsung Odyssey 27 G51C
Miš & tastatura
Corsair Harpoon RGB Wireless + Razer Cynosa Lite Essential
Ostale periferije
UE49KS7000 & Xbox SX
Tablet
iPad 10.9
Mobilni telefon
iPhone 15 Pro Max 256GB
Pametni uređaji
Apple Watch Series 3 + Fitbit Inspire 3
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
  2. Mobilni internet
Zelim upisati ITS, smer Organizacija poslovnih sistema, zato sto je jeftiniji od ostalih smerova, a i volim enterprise IT, i hocu jos dublje da udjem u te "vode", pa ako neko ima iskustva sa njima ili ima nekoga ko tamo studira, bilo bi lepo da mi kaze par reci, jer prijemni ja polazem u martu, zato sto je tada jeftinije, a i moze da se placa na 12 rata...

Svako ko pomogne bicu mu zahvalan :)

Možda je bolje da upadneš na FON i njihov IT smer, koji je isto to samo je ime nešto zvučnije kad budeš tražio posao.

Koliko sam razumeo, decka interesuje ITPro a ne DEV. Nisam siguran ali mislim da se nece preterano napredovati na FON-u u toj oblasti. Baci pogled na VISER, ako zelis, tamo mozes dosta da naucis o enterprise IT-u.
P.S. Znam da je vreme kada vecina ljudi ima materijalnih poteskoca ali nemoj da zalis za vremenom i novcem potrosenim na obrazovanje, to ce ti se vratiti za relativno kratko vreme

FON sam hteo za menadzment, ali nema teorije da upisam ni na samofinansiranje, nemam toliki prosek (vr dobar osrednje), na VISER imam praksu (idem u ETS Rade Koncar), ali ne znam koji je to smer tamo, nisam puno istrazivao smerove, a kod ITS-a mi je zapalo to sto mozes da se zaposlis u Com Trade-u ili Lync Group dok jos traju studije, a i cena godine je slicna kao na VISER-u (1250EUR), i da u potpunosti se slazem, ni ja nisam bogat, pa zato i gledam da upisem solidnu skolu, bila to privatna ili drzavna...

Baci pogled na VISER, ako zelis, tamo mozes dosta da naucis o enterprise IT-u.

:laugh:
Zagrcnuh se.

Elem, moj ti je savet da izabereš faks sa najjačom (najpriznatijom) diplomom pošto ćeš svakako u prvih 6 meseci na prvom poslu/praksi naučiti duplo više nego za sve godine fakulteta...

Pa tu je RAF najjaci, ali me zeza to sto godina se ne moze placati u vise rata, vec max u 3 rate, a to mojima nikako ne odgovara... Hvala ti na odgovoru, nadam se da ce biti tako (da nadjem odmah posao) :)

Prijemni super mozes da spremis do juna sledece godine, za gotovo svaki fakultet. :D

Nemam odgovor na tvoje pitanje, ali imam savet.
FON nikako ne upisuj ako ti tesko pada bubanje raznih gluposti i hiljade podela (baci pogled na zvanicnom sajtu, na predmete). Govorim ti iz prve ruke, nikako da ga zavrsim...
Naravno, takav IT sto trazis je ok, uz par cisto programerskih predmeta na ISiT smeru.

Poslednja izmena:
Ma ko ce da pauzira, pa da ispadnem iz svega (nisam poznat kao obozavalac ucenja), za sada ostaje ITS prva opcija, dobio sam i svoju savetnicu, haha :D Sledece nedelje bi trebalo da banem kod njih i da definitivno odlucim sta i kako, a vama svima hvala na savetima :)

Meni se npr bas svidjaju predmeti na FONu, nekako je to bas to sto sam hteo da upisem. Druga stvar je sto mene mrzi da ucim ;)
Uglavnom oko FONa ima raznih zabuna prilikom upisa pa onda mnogi odustanu jer cuju da treba tipa 70-80 bodova da bi se upalo. Oni primaju mnogo vise brucosa nego sto pise da primaju zvanicno, jer su napravili treci smer "studije na daljinu" gde upisu 200 brucosa. Na kraju uvek prime nesto oko 900 brucosa.
Posto sam i ja bio vrlo dobar u srednjoj (3.8 - 4.0max) nije uopste ne izvodljivo da uradis prijemni fino 40 od 60 bodova i upadas :)

Posle svih dešavanja oko doktorata gradonačelnika, FON sam izjednačio sa Megatrendom, dakle ne vredi ništa.
Probajte sa fakultetima i školama koji se nisu diskreditovali da ne bi ste džabe gubili vreme.

Pa vredi zbog diplome koja je priznata, ako tako gledaš na stvari onda ili upiši ETF ili nemoj ništa upisivati... :)

Ma ko ce da pauzira, pa da ispadnem iz svega (nisam poznat kao obozavalac ucenja), za sada ostaje ITS prva opcija, dobio sam i svoju savetnicu, haha :D Sledece nedelje bi trebalo da banem kod njih i da definitivno odlucim sta i kako, a vama svima hvala na savetima :)

Mislio sam da sledece godine upisujes posto ti u nicku stoji 1996. :d

Meni se npr bas svidjaju predmeti na FONu, nekako je to bas to sto sam hteo da upisem. Druga stvar je sto mene mrzi da ucim ;)
Uglavnom oko FONa ima raznih zabuna prilikom upisa pa onda mnogi odustanu jer cuju da treba tipa 70-80 bodova da bi se upalo. Oni primaju mnogo vise brucosa nego sto pise da primaju zvanicno, jer su napravili treci smer "studije na daljinu" gde upisu 200 brucosa. Na kraju uvek prime nesto oko 900 brucosa.
Posto sam i ja bio vrlo dobar u srednjoj (3.8 - 4.0max) nije uopste ne izvodljivo da uradis prijemni fino 40 od 60 bodova i upadas :)

Pa da, generalno ima dobrih predmeta, jer fakultet komotno moze da se posmatra kao gimnazija posto ucimo od svacega "po malo". Toliko managerskih predmeta na IT smeru.
Ma upisuju ga i sa 50-60 bodova, naravno na samofinansiranje, oko 75-85 je za budzet zavisno od generacije.

Posle svih dešavanja oko doktorata gradonačelnika, FON sam izjednačio sa Megatrendom, dakle ne vredi ništa.
Probajte sa fakultetima i školama koji se nisu diskreditovali da ne bi ste džabe gubili vreme.

Da, Vanja Udovicic zavrsio osnovne studije skoro u roku. Mozes misliti. :D
A master nam je smesan, jer se uglavnom uci, recimo, 20% prosireno gradivo koje smo mi vec ucili na osnovnim studijama.
Znaci dodje megablejac, zavrsi kod nas master i oprao je diplomu. Pa kao da je pre toga 4 godine pohadjao sa mnom.
Ma alavi su na pare samo tako (Fakultet Otimanja Novca), pa primaju gotovo svakoga na master a verovatno i na vise studije.
Prijava ispita 700din, ej!

Izvinjavam se za blagi offtopic.

Poslednja izmena:
Matematicki preporucujem, ja sam ga zavrsio, doduse stari smer koji je bio pretezak. Novi smer je dobar. RATF bi takodje trebao biti dobar, a ni ETF nije los.
Od ostalog, ne znam nista gde se dobije neko pristojno znanje u Srbiji.

Ali ko nece da uci... neka nadje neki Megatrend ili Fakultet Olaksanih Nauka.

Poslednja izmena:
Mislio sam da sledece godine upisujes posto ti u nicku stoji 1996. :d

Haha pa I upisujem sledece godine, nego smo se lose razumeli xD ja sam mislio da si ti mislio da upisem sledece godine tj 2016/2017, na to sam mislio :d A sto se tice ucenja do juna, vala ne mogu, samo sto sam krenuo u 4-tu godinu vec sam se smorio, jedva docekam kraj dana, a da ne zaspim, poludis u Koncaru, hahaha :d

A ne znam, prvo sam hteo Metropolitan (ali isto kao RAF daju samo na 3 rate da se placa godina), pa Singidunum jer ga dosta profesora u mojoj skoli hvali, a I mnogo dobro su opremljeni, ali tu moze da se placa samo kreditom, a moji nisu kreditno sposobni (vec su u kreditima do guse :p), pa je zato isplivao ITS, jer kod njih placas rate direktno njima, nema banke I ostalih derikoza, a I moze na 12 rata da se placa godina... A I ovih dana planiram da ih posetim, samo prvo da se dogovorim sa mojom savetnicom za upis (I to neka mlada :d) kad mogu da dodjem da vidim kako se radi I da li je to koliko toliko ozbiljno, a sto se tice opremljenosti u to ne sumnjam, ipak radu u Com Trade centru, za koji sam cuo da je najmoderniji centar takve vrste na balkanu.

Pa sledece godine, 2015/2016. :D
Ma to sam rekao zato sto do juna mozes spremiti prijemni i upasti na budzet na skoro svaki drzavni fakultet.

Razmotri i ovaj smer: http://www.matf.bg.ac.rs/m/94/osnovne-informatika/ Pogledaj predmete, pa ako ti deluju zanimljivo...
Smer je inace poprilicno lak. Na stranu sto je burazer polozio skoro 10 ispita u fazonu - asistent te gleda i smeje ti se dok prepisujes gradivo sa puskica.

Nisam imao programiranje na svom smeru (multimedija-ogled, tj animacije, sajtovi, klipovi, photoshop I ti fazoni), a I nikad nisam bio puno inspirisan programiranjem, mislim koliko vidim ovo je bas suvo programiranje, a od toga se jezim :p Nego zvao sam svoju savetnicu, idem da ih posetim krajem sledece nedelje, pa da odlucim da li 100% upisujem to ili nesto drugo... I da, od matematike bezim kao djavo od krsta, nema goreg predmeta za mene (znam lepo da racunam, da pronalazim procente I sta ja znam, ali kad vidim funkcije, jednacine sa dve nepoznate, razne dijagrame I ostale gluposti, dodje mi da poludim, keve mi :d)...

U matematici nema gluposti, samo su te pogrešno učili i uterali su ti strah od matematike.

U matematici nema gluposti, samo su te pogrešno učili i uterali su ti strah od matematike.

Pa ok, ajde tu cu se sloziti, ali ako mi trigonometrijske funkciju budu trebale za cloud computing, ili vec neki enterprise deo IT-a, odoh na Megatrend, pa da budem predsednik neke opstine, majke mi, I jos necu platiti prvu godinu :d
Salu na stranu, ali evo tebe koji si dugo u enterprise IT-u, koje znanje najvise treba ?? I kada zavrsim fax/visoku skolu, ja cu poslati svoj CV na 350 adresa ako treba, jedan ce me valjda primiti, samo da radim, jer nisam iz bogate porodice, a moji se ionako i previse zrtvuju, pa je red da im to na neki nacin i vratim zar, ne ??

Sa takvim razmišljanjem da se matematika uči zato što će ti trebati, normalno je da ti ne ide ista.

Pa ok, ajde tu cu se sloziti, ali ako mi trigonometrijske funkciju budu trebale za cloud computing, ili vec neki enterprise deo IT-a, odoh na Megatrend, pa da budem predsednik neke opstine, majke mi, I jos necu platiti prvu godinu :d
Salu na stranu, ali evo tebe koji si dugo u enterprise IT-u, koje znanje najvise treba ?? I kada zavrsim fax/visoku skolu, ja cu poslati svoj CV na 350 adresa ako treba, jedan ce me valjda primiti, samo da radim, jer nisam iz bogate porodice, a moji se ionako i previse zrtvuju, pa je red da im to na neki nacin i vratim zar, ne ??
Ako želiš da lepo živiš od svog rada, treba da znaš da radiš nešto što malo drugih zna da radi. Mozes da budes sys admin i da radiš za 600e, a možeš i da naučiš low-level programiranje i da pišeš drivere na embedded uređajima za 1500e. Ali, sys admina ima mnogo, a low-level driver programera baš i nema. Navedene plate su u Srbiji. Sys admini su u zadnje vreme oborili cenu, ne znam zašto.
A trigonomerija u enterprise IT ... Pa recimo da izracunas ugao pod kojim treba da pogodiš vrata da bi se zgužvani papir odbio i upao u kantu, ali definitivno ima mnogo bolju primenu od toga.

Ako želiš da lepo živiš od svog rada, treba da znaš da radiš nešto što malo drugih zna da radi. Mozes da budes sys admin i da radiš za 600e, a možeš i da naučiš low-level programiranje i da pišeš drivere na embedded uređajima za 1500e. Ali, sys admina ima mnogo, a low-level driver programera baš i nema. Navedene plate su u Srbiji. Sys admini su u zadnje vreme oborili cenu, ne znam zašto.
A trigonomerija u enterprise IT ... Pa recimo da izracunas ugao pod kojim treba da pogodiš vrata da bi se zgužvani papir odbio i upao u kantu, ali definitivno ima mnogo bolju primenu od toga.

Znaci sa zavrsenim smerom "organizacija poslovnih sistema" ja cu biti system admin, koji samo kontrolise system neke banke npr ili IT deo neke firme, ako sam dobro shvatio ?? Ja sam vise mislio da cu se baviti vodjenjem nekih projekata (pravljenje neke aplikacije koju je narucila ta I ta firma, tj ja nadgledam kvalitet te aplikacije koji prave programeri), saradnja sa klijentima, istrazivanje IT trzista, pa I vodjenje IT firme, rad na serverima I stosta jos. Izvini ako te smaram, ali ti si ipak dugo u tim vodama I sigurno imas dosta iskustva :)

Niko ti neće dati da vodiš takve projekte. Odgledaj "the expert" na youtubeu pa mi reci u kojoj ulozi sebe vidiš?

Znaci sa zavrsenim smerom "organizacija poslovnih sistema" ja cu biti system admin, koji samo kontrolise system neke banke npr ili IT deo neke firme, ako sam dobro shvatio ?? Ja sam vise mislio da cu se baviti vodjenjem nekih projekata (pravljenje neke aplikacije koju je narucila ta I ta firma, tj ja nadgledam kvalitet te aplikacije koji prave programeri), saradnja sa klijentima, istrazivanje IT trzista, pa I vodjenje IT firme, rad na serverima I stosta jos. Izvini ako te smaram, ali ti si ipak dugo u tim vodama I sigurno imas dosta iskustva :)

Do toga što bi ti da radiš se u 90% firmi stiže tako što prođeš ceo put od junior programera/sysadmina/čega god, preko seniora, pa onda ako se pokažeš i dokažeš stižeš do menadžerskih i rukovodećih pozicija...

...prakticno bez obzira koji fakultet (ne) zavrsio.

Do toga što bi ti da radiš se u 90% firmi stiže tako što prođeš ceo put od junior programera/sysadmina/čega god, preko seniora, pa onda ako se pokažeš i dokažeš stižeš do menadžerskih i rukovodećih pozicija...

E, sada mi se sve iskristalisalo, znam da se mora poceti od neke pocetne pozicije, ali bar znam kako, sta... Zahvaljujem na odgovorima, nadam se najboljem!

@Yooyo odgledacu obavezno, pa cu videti gde vidim sebe kroz par godina :)

Nazad
Vrh Dno