Šta je novo?

Da li se isplati upgrade

Vaske75

Slavan
Učlanjen(a)
21.04.2011
Poena
345
Moja oprema  
CPU & Cooler
AMD Athlon(tm) X4 750K Quad Core Processor 3.40 GHz
RAM
2x 4gb
GPU
Radeon 7700
Storage
SSD 120 GB, HDD 1TB
Ostale periferije
XBOX SERIES S
Tablet
Nokia T20
Mobilni telefon
Xiaomi 12
Pametni uređaji
Honor 6 narukvica
Pristup internetu
  1. Optički internet
Sin mi ima sledecu konfiguraciju
Intel dual core E3400 procesor
Ploca je Asrock G41C-VS
Memorija 4gb DDR3
Graficka Ati radeon HD 6700 Shapire
Zanima me da li bi kupovinom neke malo jace graficke dobio ds moze da igra novije igrice na low I medium eventualno setovanjima.
Znam da je I memorija problem..to cu mu nadograditi.
Mislim da je I procesor tu sad usko grlo takodje...ali zanima me vase misljenje dal se u opste isplati ista nadogradjivati na ovoj konfiguraciji.
Hvala unapred na odgovorima.

Poslednja izmena:
Isplati se i sa tom grafickom, bice rastereceniji procesor.

Znacice i za gaming i za sistem generalno.
Taj dual Core na 2.6GHz, sa tim jezgrom, zagusuje sve zivo danas, par tabova u browseru i sedi na 100%. Dok se igraju igre online ne moze Skype u isto vreme, procesor stoji na 100%.

P9 Lite TT

Poslednja izmena:
u njihovo vreme, xeon bio 250e skuplji, sada 10e, i neko razmislja o tome koji da kupi 😀
cak su i do skoro xeoni bili po 50e, dok su ti dualci oko 1000-1500din vec godinama... mislim, nidje veze, ali ko ce da se raspravlja 😀

da vidim kako bi igrao bilo koju noviju igru na core2duo 😀

Ne razmisljam se puno..nego vidim da je diskusija uzela maha da..pa bolje sve da pitam.Zahvalan sam svakom I na odgovorima I na savetima.
Nije u pitanju ni par hiljada dinara niti ocekujem cudo,za nov nemam para,a obecao sam mu da cu probati malo da ga nadografim,skoro mu je I napajanje otislo bilo,za napajanje sam dao 4200 din,lc power,uglavno kad sam ga ukljucio mislio sam da sam nesto zeznuo,jer se bukvalno ne cuje itd,da ne davim.

ma uzmi e8500 za nekih 1000 din i rasrafi na 5 ghz 🙂

Ne razmisljam se puno..nego vidim da je diskusija uzela maha da..pa bolje sve da pitam.Zahvalan sam svakom I na odgovorima I na savetima.
Nije u pitanju ni par hiljada dinara niti ocekujem cudo,za nov nemam para,a obecao sam mu da cu probati malo da ga nadografim,skoro mu je I napajanje otislo bilo,za napajanje sam dao 4200 din,lc power,uglavno kad sam ga ukljucio mislio sam da sam nesto zeznuo,jer se bukvalno ne cuje itd,da ne davim.

dobro ti je napajanje, mozes slobodno da uzmes i jacu grafu ako budes imao novca.

covece predlazes mu novu konfu od 200e samo za plocu,proc i ram 😀

ovo je 20e i nije nikakvo ulaganje 😀
hahaha cuj fejsbuk i slanje poruka 😀

20evra za processor i 30 evra za 4gb ram memorije to je 6000 dinara, sa hd radeon 6700 može da igra BF 3 NA LOW, a BF1 će gledati preko youtube kanala.

taj njegov pc je za OTPAD jer ga je pregazilo vreme. Druga je stvar imati ili nemati novac za nabavku novijeg pc-a.

^Vecu gomilu gl*posti odavno nisam procitao.

Istina je da je 67xx nedovoljna za ozbiljan gaming. Od integruse je svakako jaca, za otpad definitivno nije.

Prodavanje platforme i kupovina apu-a je efektivno bacanje para.
G4560 je ok resenje, ali daleko skuplje u odnosu na Xeona, kad se pogleda odnos dobijeno-ulozeno, nema o cemu dalje da se prica.

Ram koji kupi svakako nece baciti, ili ce ga kasnije prodati ili iskoristiti u sledecoj konfi.
P9 Lite TT

Da si promenio u životu 2-3 računara ili 2-3 grafičke kartice bilo bi ti jasnije nešto. hd 6700 je grafička slabija od integrisane grafike A10 7XXX. a tebi to nije jasno jer nikada nisi probao amd a8 ili a10 .

vaske štekaj pare za nešto novije i ne bacaj novac na elektronski otpad.

Poslednja izmena:
Promenio sam 2-3 graficke kartice i konfiguracije, ne brini ti o meni [emoji4]

Slobodno uzmi Xeona, za 20ak evra duplo, i vise ako kloknes malo, bolji procesor od trenutnog.

Kasnije eventualno neka polovna 2GB ddr5 grafa za 70-80e, 4GB rama za 20e.
Za stotinak evra bice to preporodjena konfa.

https://youtu.be/huhq1yNdjj4

Xeon daje slicne rezultate kao FX 4300, koji je egal skupim apu-ovima procesorski, verovatno i jaci od njih.

Uz neku grafiku od 70-80e davace mnogo bolje rezultate nego Apu sa integrusom ili G4560 sa Radeon 67xx, a za bilo koju od te dve kombinacije mu treba vise novca nego za ovo..

P9 Lite TT

Poslednja izmena:
ma uzmi e8500 za nekih 1000 din

Za početak bocni neki e8500, ako ne želiš da moduješ xenon.

@dobrivoje

U tvom prvom postu se samo slažem za grafiku. Daleko do toga da je 775 mrtav. Pega mu je dao novi život 🙂

Promenio sam 2-3 graficke kartice i konfiguracije, ne brini ti o meni [emoji4]

Slobodno uzmi Xeona, za 20ak evra duplo, i vise ako kloknes malo, bolji procesor od trenutnog.

Kasnije eventualno neka polovna 2GB ddr5 grafa za 70-80e, 4GB rama za 20e.
Za stotinak evra bice to preporodjena konfa.

https://youtu.be/huhq1yNdjj4

Xeon daje slicne rezultate kao FX 4300, koji je egal skupim apu-ovima procesorski, verovatno i jaci od njih.

Uz neku grafiku od 70-80e davace mnogo bolje rezultate nego Apu sa integrusom ili G4560 sa Radeon 67xx, a za bilo koju od te dve kombinacije mu treba vise novca nego za ovo..

P9 Lite TT

Dobar si mu savet dao zaista da potroši 120-130evra i da pojača računar, pogotovu ta grafička kartica za 70-80e. ( verovatno bez garancije) sa 2gb rama :trust: 2017. će baš da se naigra sa tom grafičkom.
Pošto sam ih koristio mogu da pričam iskustva iz prve ruke, recimo hd 7790 ili r7 260 su diskretne grafičke kartice koje su malo jače od integrisane grafike APU procesora serije A10 7XXX. hd 6xxx ne vredi spominjati jer je to dx 11, 150+w potrošnja i pitanje kada će da rikne. A10 7XXX je brži procesor od e8xxx 775 soketa.

Ivane jer si nekada koristio na tvom računaru neki A8 ili A10 procesor ili G4560?

Za početak bocni neki e8500, ako ne želiš da moduješ xenon.

@dobrivoje

U tvom prvom postu se samo slažem za grafiku. Daleko do toga da je 775 mrtav. Pega mu je dao novi život 🙂

Ma jasno novac je mnogima problem, ljudi koristi i mnogo slabije sisteme am2 sa jednojezgarnim sempronima .

Poslednja izmena:
Znaci integrisana je na nivou r7 250 DDR5 grafike? 😀

P9 Lite TT

Da ne trolujemo dalje. Veoma je jasno da je FM2 veoma bolji od 775. Ako nizbočega drugog, ono zbog zbog razlike od skoro 10 godina. Vaske je pitao:

Da li se isplati upgrade

Intel dual core E3400 procesor
Ploca je Asrock G41C-VS
Memorija 4gb DDR3
Graficka Ati radeon HD 6700 Shapire

Odgovor je da se isplati. Naravno ne za previše para, jer se tada više isplati prelazak na novu platformu.

Moja preporuka je da se zameni procesor. Ili za E8500 (10€) ili za Xenona (do 30€). Što se grafike tiče, tada bi bio spreman, a ujedno je to i "overkill" (Xenon) za r9 270 ili "x". U sporotnom (E8500) je pametno kupiti 7750 , 7770, gtx650, gtx660 6770 .

(E8500) je pametno kupiti 7750 , 7770, gtx650, gtx660 6770 .

To stvarno nije pametno, brat je pre tog xeona imao moderniji pentium od e8500, neka su i iste (slicne snage), cini mi se da je bio neki e5700,tako nesto, jedan od poslednjih procesora za 775, sa sve tom ati 7750. Xeon mu je daleko bolji. Bas me zanima kako bi radio gta na tom dualcu. Na xeonu radi odlicno. Isti slucaj za dotu, velika razlika.
Znaci provereno. Za 10e razlike, ne znam zasto i razmisljati uopste.... Stvarno mi niste jasni svi koji mu predlazete core2duo 😀

I dalje ne vidim po cemu je toliko bolji FM2, vidi se na klipu koji sam okacio da je Xeon neznatno slabiji od FX 4300, koji nije slabiji od FM2+ quadova.

P9 Lite TT

Ok,odluka je da uzmem taj xeon pocetkom maja,pa poslejos ram memorije,pa graficku,ne ocekujem ja azdaju I da ce sad moci neko cudo da napravi,svejedno kasnije I kad se odlucim za neku novu masinu,ovaj komp cu lepo odneti u selo I to je to.

@acivi_nik

ja sam čoveku naveo obe opcije

Ja sam protiv polukonfiguracija i to je macka u dzaku.Zamena za Xeon je najbolje resenje samo da je quad core i da je jeftin a moze da se uzme i q6600 za sitne pare ko nece da moduje plocu i da guli one zl****ve za procesor.Ja sam jednom imao g41 plocu i stavio sam u nju Xeon e5440 i planula mi je ploca kada sam pustio Metaliku na ju tube i stavio igru da se otpakuje za instalaciju.Samo je purnjao dim i nikada nisam provalio sta je bilo u pitanju smrdela mi je soba 2 dana posle toga.A stavio sam i jedan Xeon e5420 bez modovanja u drugu plocu i radio je lepo.Grafiku ne bih menjao posto je polovno trziste grafickih obican rulet gde moze da se popusi fino a i da igras u 2017 moralo bi barem da bude Ati 7850 da rade najnovije ige na na low a mislim da procesor postaje usko grlo da se uzme r9 270.Napajanje je faktor sa boljim grafikama takodje ova tvoja grafika ne trosi nikakvu struju.Procesor Da ddr3 ram Da graficka (???) nem pojma ja ne bih menjao nista osim ako je od nekoga kome mozes verovati.

Ok,hvala na savetima I iskrenom misljenju.
Ja sam protiv polukonfiguracija i to je macka u dzaku.Zamena za Xeon je najbolje resenje samo da je quad core i da je jeftin a moze da se uzme i q6600 za sitne pare ko nece da moduje plocu i da guli one zl****ve za procesor.Ja sam jednom imao g41 plocu i stavio sam u nju Xeon e5440 i planula mi je ploca kada sam pustio Metaliku na ju tube i stavio igru da se otpakuje za instalaciju.Samo je purnjao dim i nikada nisam provalio sta je bilo u pitanju smrdela mi je soba 2 dana posle toga.A stavio sam i jedan Xeon e5420 bez modovanja u drugu plocu i radio je lepo.Grafiku ne bih menjao posto je polovno trziste grafickih obican rulet gde moze da se popusi fino a i da igras u 2017 moralo bi barem da bude Ati 7850 da rade najnovije ige na na low a mislim da procesor postaje usko grlo da se uzme r9 270.Napajanje je faktor sa boljim grafikama takodje ova tvoja grafika ne trosi nikakvu struju.Procesor Da ddr3 ram Da graficka (???) nem pojma ja ne bih menjao nista osim ako je od nekoga kome mozes verovati.

I dalje je brze od standardnog HDD-a.

Xeon + r9 270(x) i sve igre ce raditi u 1080p na medium/high podesavanjima 30-45fps.

APU, ako nije top of the line a10, ima graficku koja je slabija od r7 250 ddr5 ( 4870 = r7 250 +-5%, a 6770 je barem egal sa prastarim 4870 )...
( po sobi lezi more matorih grafa, 4870, 5670, 5850, 6770, 6850, 7750, 7770, r7 250, 2x r9 270x PCS+ i Asus top 4GB, r9 280x... pa se testiralo sve i svasta, da ne bude kako neko nije upucen. )

Na to dodaj da moras da imas memoriju na barem 1866MHz i da je ista u dual channelu, da bi se integrisani GPU razmahao i bio barem blizu mrtve 250ke...

Xeon + r9 270(x) ili gtx 660ti/750ti u zavisnosti od budzeta.

Poslednja izmena:
Cox, ne obracaj paznju, troluje covek [emoji4]

Nek troluje na nekom drugom mestu, ima ryzen i kabylake teme koje su dusu dale za mlacenje prazne slame...

Covek je dosao da trazi savet, ne vidim zasto bi ga neko zaj*****o...

Nazad
Vrh Dno