Šta je novo?

Da li se isplat????!!!!

va_milos

Slavan
Učlanjen(a)
14.08.2005
Poena
349
Trenutno ima celeron d 2.66Klokovan na 3550mhz i maticnu plocu asus p4s800.E sada planiram da predjem na 64 bitnu platformu.Znaci semprom 2800+ i epox 8kda3j.ono sto me interesuje je:da li se isplati prelazak sa celerona na semproma?Da li bih osetio neku razliku u performansama i koliko bih realno mogao da trazim za ove dve komponente?
Unapred hvala onima koji ce izdvojiti svoje dragoceno vreme za moju muku.

Ja bih jedino menjao ukoliko nebih planirao menjanje konfiguracije u naredne 3 godine ili vishe.Znachi:kupio bih 64 bita cpu ukoliko nebih posle toga nishta suhtinski menjao pa da dochekam i sve drivere i aplikacije za xp64.Ali,ozbiljno razmisli od 939 socket plochama jer nude podnozje za shiroku paletu procesora pa bi dugo vremena bio "u fazonu".
Razlika celerona i semprona je teshko uochljiva.Teshko da ti tu neko moze pomoci osim ukoliko nije sam odradio transfer o kome ti razmisljash.Svako drugi bi prichao napamet.
Radio sam na sistemu sa celeronom koji je brzi bio od sistema sa venice3200 ali opet je tu u pitanju losh windows na kome je amd i josh par stvari.Znachi ni to nije merodavno jer je Venice brzi cpu.MNogo faktora i sve to pravi problem u realnoj oceni.Ako naletish na testove i komparacijske tabele celeron-sempron onda neshto mozes i zakljuchiti.

Poslednja izmena:
Ahahaha,ljudi aman bre ,pa poredite K8 cpu sa celeronom....E bre sta sve necete smisliti...Nemojte me pogresno shvatiti,nije flejm vec ne mogu da verujem da ovo pisete...Svaki celeron je cak i klokovan (osetno) sporiji od odgovarajuceg K8 cpu-a(u ovom slucaju semprona S754) u svim aplikacijama(o igrama necu ni da trosim reci koliko je sporiji,imate testove svuda po netu pa pogledajte) osim u audio/video encoding/decoding.
Znaci razliku bi osetio sigurno,pitanje je samo kinte za upgrade.JA bih ga uradio(da nemam vec Newcastla na 2.5 Ghz 😀 ) sigurno.
Jos jednom,idi recimo na xbitlabs.com pa proveri kako (cak i klokovan)celeron gleda ledja sempronu(hehe pa i preskoti u igrama i jos po cemu mu gledaju u ledja...)
Poz
PS Naravno ovo je samo moje misljenje,svako neka pogleda objektivno testove na netu pa neka donese zakljucak.Po meni je to: Sempron rulz budget sector!

Poslednja izmena:
ivanbo2003 je napisao(la):
PS Naravno ovo je samo moje misljenje,svako neka pogleda objektivno testove na netu pa neka donese zakljucak.Po meni je to: Sempron rulz budget sector!
Objektivno moze da pogleda samo ako ih licno testira. 😉

kisa je napisao(la):
Slazem se,ali to moze samo ako upgraduje 🙂
Sto nas vraca na pocetak 🙂

Nisi naveo zasta koristis kompjuter, koliko ti je vazan 64-bit windows koji jos neko vreme nece biti od koristi, koliko para otprilike bi bio na gubitku itd. Sve u svemu mislim da nebi bas dobio neki bog zna napredak, ali ukoliko nije velika razlika u ceni i ukoliko si od onih koji vole da menjaju hardver cesto samo napred (mada da ti nagovestim da ce ti sledeci upgrade biti mnogo skupji posto ces trebati menjati ne samo plocu i proc, vec i memoriju, graficku...)

Trebalo bi mi nekih 50eura za doplatu.racunar najvise koristim za igrice,malo programiranja i za rad u nekim muzickim programima.e sada neznam koliko bih mogao da dobijem za moje komponente.

U tom slucaju mislim da je najbolje da nista nemenjas

Ne zanosite se sa 939 ... "been there, done that" - ne vredi para. s754 moze, a jel imas ti 64-bit celerona za tvoju plocu?

nema.za 64-bitni moram i plocu da menjam.imam478 jezgro.
planiram i kupovinu memorije 512mb.imam u ponuti take ms,pqi,ncp.cene su tu negde.ono sto me interesuje je koja je od ovih mem.najbolja za klokovanje.

Sumnjam da ces se nesto bas usreciti sa overklokovanjem tih memorija. Mozda pqi ali i to sumnjam

sa PQI MEMOM imam odlicno iskustvo ili srecu.2x256 /400 koje mogu stabilno da rade na494.pa sad neznam kavi su moduli od 512.

Definitivno mi se ne isplati menjati.mnogo gubim,a malo dobijam.U radnjama mi nude 40e za procesor i 25e za plocu sto je po meni mnogo malo.imak cu pre uzeti memoriju pa da imam umesto 512,1 gb.E sad da li ce pqi biti dobra kupovina to cemo tek videti.
pozrav svima.

kisa je napisao(la):
Naravno, licno sam probao pa mogu da ti kazem da se isplati preci sa bilo kog Celerona na Sempron K8, naravno, sa 64-bitnim ekstenzijama i E6 revizijom jezgra. Razlika je drasticna. Uostalom, Taj Sempron je sporiji od Venice-a na istom taktu, naglasavam NA ISTOM TAKTU, nekih 10-15 % max i to 10% zbog dual chanell podrske i 5% zbog kesha i to u specificnim stvarima. Masine bazirane na K8 procesorima se manje greju, brze saradjuju sa I/O podsistemom i uopste brze rade od P4 baziranih sistema, a narocito od Celerona koji je zbog osakacenog L2 kesa i magistrale i do 35% sporiji od Intel P4 procesora na istom taktu.
Drugim recima, novi Semproni su zakon i best buy i misljenja sam da AMD malo i sebi samom pravi konkurenciju.

lepo recheno fedja samo si izgubio negde onih 5% :d plus su semproni bolji za overklok jedno 10% - pa ostalo racunajte

kisa je napisao(la):

Varash se. To shto si rekao je subjektivno. Objektivno je kad 100000000 ljudi kaze da je K8 bolje od P4, a 10 ljudi suprotno (Da ne prichamo o poredjenju Semprona sa Celly-jem).

demios je napisao(la):
Varash se. To shto si rekao je subjektivno. Objektivno je kad 100000000 ljudi kaze da je K8 bolje od P4, a 10 ljudi suprotno (Da ne prichamo o poredjenju Semprona sa Celly-jem).
Nemoj da shvatas moj prethodni post bukvalno, naravno da mora proizvod proci kroz ruke odredjenom broju ljudi, da bi se imalo konkretno misljenje o njemu.

Poslednja izmena:
Ne znam da li ste primetili kako se kod box kulera na preshot celeronima posle 6 meseci rada u zatvorenom kucishtu izmedju ventilatora i tela napravi neka vrsta tepiha od prashine, zbog chega je temperatura konstantno 75 i kusur stepeni. To sam video na 3/3 procesora tj kulera (samo ne znam dal je to subjektivno ili objektivno zapazanje).

pridruzujem se preporukama za prelazak na Semprona 64-bita 🙂
overite novi DIGITAL! i ogroman test procesora, u svakom slucaju Semproni su odneli DIGITAL! nagrade 🙂

Samo da odgovorim anti patrioti za 939 podnozje.Ja mislim da je na duze staze promasaj 754 dok je 939 bolje imati zbog procesorske podrske.Koliko znam,754 ce gasiti.Jedino ako neshto nisu promenili u poslednja 2-3 meseca.Plus onih 15% 😀 prednosti i eto...jedino je choveku novac problem...onda je svakako bolje da ostane na kelerabi.Za plochu mu daju uzas malo novca...

Sto demios kaze za kuler sve je tacno.bukvalno se zapusi,i kuler duva u prazno!inace sto se novca tice imam nekih 70e.ali mi sad ispade da ni to nije dovoljno.Moram da vidim ovako nekome da prodam u kompletu.Mislim da vredi vise od 70e.ploca-procesor zajedno.ma sve su to lopovi.

ja bolje da ne pricam dal je dobar il ne (sempron64). 🙂

DARK SIDE je napisao(la):
Ja mislim da je na duze staze promasaj 754 dok je 939 bolje imati zbog procesorske podrske.Koliko znam,754 ce gasiti.Plus onih 15% 😀 prednosti i eto...
SVAKI socket se GASI jelte :d Koliko ce 939 biti duzi od 754? mesec? dva? Zar je bitno, zeznuce nas sve AMD kad izadje socket M2, vec su nas zeznuli za s939 semprone pi*** jedne, ali neka.
Sto se tice onih 15% prednosti - pa pogledajte dekarin rezultat sa sempronem(superpi recimo) - SVETSKO, a nase :banana: Gde je tu 15% i ko je tu brzi od koga uopste 🙂 ...

zeznuce nas sve AMD kad izadje socket M2, vec su nas zeznuli za s939 semprone pi*** jedne, ali neka.
Pa dobro imash poentu.Al' ***.ja kapiram da za 939 imash strasno skupe i strashno dobre CPU pa kad im padne cena fx onda da uskochim i kuliram sa istom plochom nf4 josh par godina...mislio sam u tom smislu da je 939 ipak bolja varijanta ali i za malo vishe para-naravno...Sad imam msi k8nf4 i venice 3200 i lagodno mi je.Chim budem mogao,skachem na bolji cpu ali na istoj plochi...

Sve je to lepo narode,ali kad se pogleda realno treba mi za takav podvig 150e sto je pak mnogo.Moze li neko realno da mi kaze koliko mogu da trazim za moj procesor i plocu?

Slazem se sa Dark Side-om da je danas socket 754 cist promasaj. To je neka prelazna varijanta za koju ce verovatno vec naredne godine prestati da se prave procesori. Ja se razmisljam i da li da predjem na 939 a kamo li na 754. Vec od naredne godine ide M2 socket i podrska za DDR2.

Realno za tvoj procesor i plocu oko 80-90e, ali mislim da je i to mnogo. Naravno uvek nekome mozes da je prodas i vise. Daj oglas na 100e, probaj, ali za polovnjak, tesko!

Snimao sam u Cubase-u i kasnije nisam uspeo da prebacim to u format za CD player(valjda je to ext. cda)
znam kako se prebacuje u mp3,vma i sl
Hvala!

Nazad
Vrh Dno