Šta je novo?

da li raditi upgrade

Ognjenii

Slavan
Učlanjen(a)
05.03.2009
Poena
345
Evo da podelim moju situaciju, naravno ko zeli da procita..

Imam homelab sa 10700k za koji sam bio kupio 64gb kit jos pre 2+ godine, 2x32 i iskoristio jos jedan kit od pre 5 god, 2x16 samim tim kada ih pomesam imam ukupno 96 GB DDR4 na brzini od 3000 MT/s, jedan kit ima XMP od 3000, drugi od 3200, pa im nije problem da rade zajedno na 3000 MT/s.

U mom glavnom racunaru imam 9800x3d sa 32gb ddr5 ram, 2x16..
U situaciji sam da mi je hitno potreban multicore performance - kao i vise rama pa makar on radio i na 2666 MT/s i bio DDR4.

Zapitam se, da li mi se vise isplati prodati trenutni 32gb kit i dodati novac za nov 64gb ddr5 kit i uzeti 9950x ili 7950x, ili pak pogledati druge "najbolje" procesore na DDR4 platformi, a te opcije su od AM4 su 3950x i 5950x, 3950x ima znatno slabiji single core, dok je multi core slican 9800x3d, ne svidja mi se, 5950x izgleda sasvim OK - ali mi se ne svidja sto mu je single core i dalje malo slabiji naspram 9800X3D, dok je u multicore jaci.. 7950x i 9950x su dobre opcije ali je problem u ceni rama..

Zatim da pogledam Intel procesore, 13900k i 14900k su manje vise isti zato cu se fokusirati na 14900k.
14900k je procesor koji solidno parira 7950x i 9950x single core-u, kao i multi-coreu su veoma blizu, uz jednu veliku prednost da LGA 1700 procesori podrzavaju DDR4 ram, kao i DDR5 ram, naravno bitno je imati maticnu plocu koja podrzava DDR4 ram.

Krenem da racunam i trazim po KP-u i nadjem nov 14900k za 350 eur i maticnu[skoro nemoguce naci kod nas] koja podrzava DDR4, a da je z790 i da nije prenapumpana cena, krenem da trazim po KP/Prodavnicama i nadjem MSI PRO Z790-P WIFI za 230 Eur gde u prodavnici pise da podrzava DDR4, zatim da je samo DDR5, a link od maticne vodi na verziju da je DDR4 i stvarno nisam hteo da trosim vreme i rizikujem zato jer sami ljudi koji su pisali na sajtu gamecentar nisu znali ni oni sta su pisali pa sam video jos jednu plocu koja je bila Gigabyte Z790 D rev. 1.x za 212 evra na istom sajtu i trecu opciju na KP nadjem Z790M PG Lightning/D4 za svega 115 EUR, odlucim se da kupim tu trecu zato jer nemam potrebe da kupujem ove skuplje, ne trebaju mi dodatni featurovi itd, bitno mi je da imam vise rama i bolji MT performance..

Kupovina 7950x ili 9950x bi me kostala znatno vise zbog samog DDR5 rama i onda sam zato izabrao 14900k i Z790 plocu, ako je potrebno lako ce se uperiti ventilator u VRM, a sto se tice procesora i degradacije - taj problem se resava time sto se zakljucaju jezgra na 5.4 ili 5.6 i undervoltuje malo procesor.

Koliko znam, sta je znatno i brzo ubijalo te procesore je bio boost algoritam koji je gurao 1-2 jezgra u nebesa i zbog tog jednog jezgra koje se bustovalo, voltaza se povecavala znatno i tako brzo degradirala procesor.

Sve u svemu eto ponovo da probam Intel posle dugih 5 godina.. Zadnji Intelov procesor koji sam imao je bio 10700k sa kojim sam bio zadovoljan, zatim 7800x3d, pa 9800x3d i sada 14900k. 9800X3D ce sedeti dok ponovo ne pocnem da igram igrice i to je to... Naravno porucio sam i contact frame...

I da, na kraju dana - ako ne budem bio zadovoljan, mogu prodati taj procesor i plocu uz minimalni gubitak i kupiti 9950x ili 7950x i to je to.. Nece biti kraj sveta - ocekujem da cu biti pozitivno zadovoljan sa 14900k. 😀
Taman odlucio da je vreme za upgrade, odredio budzet i sta uzimam i da osvezim masinu sa AM5 platformom. 9800X3D/64gb/9070 XT i dok sam odlucio nasao sve sta cu kako cu bam memorije odu u nebesa a sa njima i sve ostalo. Reko e bas sam potrofio momenat... reko bar grafu da uzmem,pa cu da sacekam malo da se stabilizuje trziste (iako to nece skoro kad ono i grafe otisle za po 100-200e... E nema sanse da pretplacujem nikom nista iz principa zato sto se Jensenu cefnulo da ga obicni korisnici ne interesuju vise pa ce sve zalihe prodati Ai kompanijama i sad ne znam sta da radim. Da cekam da se trziste stabilizuje procice 2 god a vec sam se bio naostrio da uzimam masinu... i onda se slucajno setim da pogledam da li 14 gen Intela podrzava ddr4 iako sam 99% bio siguran da nema sanse da nije ddr5 kad ono moze... I sad se takodje nalazim u slicnoj situaciji da gledam da uzmem 14900k jer koliko vidim da se problem resio ne samo sa menuelnim tuningom nego i promenom mikroinstrukcija u biosu ALI... 9800x3d je zaista po svemu bolji cpu, hladniji, daleko manje zahtevan po pitanju hladjenja jer je velika razlika 120w vs 250w i svega tako da do pre neki dan intel mi nije ni padao na pamet. Opet mimo toga ostaje da se zaista vidi da li je bios resio problem degradacije a cak i da uzmem 14900k veliki je trosak za mrtvu ddr4 platformu.

Reko da vidim sta mi je treca opcija, mozda da uzmem najbolje sto AM4 platforma nudi pa malo joj produzim zivot dok se trziste ne stabilizuje... kad ono 5800x3d polovan bez garancije 600e 😀 😀. Znaci ne postoji sansa na planeti da nekom platim 600e za polovan cpu bez garancije koji je bio nov prosle godine 300e. Ima li neko pametan savet XD

Ako ti treba primarno za igranje, ostani na tome na cemu si 😉

Taman odlucio da je vreme za upgrade, odredio budzet i sta uzimam i da osvezim masinu sa AM5 platformom. 9800X3D/64gb/9070 XT i dok sam odlucio nasao sve sta cu kako cu bam memorije odu u nebesa a sa njima i sve ostalo. Reko e bas sam potrofio momenat... reko bar grafu da uzmem,pa cu da sacekam malo da se stabilizuje trziste (iako to nece skoro kad ono i grafe otisle za po 100-200e... E nema sanse da pretplacujem nikom nista iz principa zato sto se Jensenu cefnulo da ga obicni korisnici ne interesuju vise pa ce sve zalihe prodati Ai kompanijama i sad ne znam sta da radim. Da cekam da se trziste stabilizuje procice 2 god a vec sam se bio naostrio da uzimam masinu... i onda se slucajno setim da pogledam da li 14 gen Intela podrzava ddr4 iako sam 99% bio siguran da nema sanse da nije ddr5 kad ono moze... I sad se takodje nalazim u slicnoj situaciji da gledam da uzmem 14900k jer koliko vidim da se problem resio ne samo sa menuelnim tuningom nego i promenom mikroinstrukcija u biosu ALI... 9800x3d je zaista po svemu bolji cpu, hladniji, daleko manje zahtevan po pitanju hladjenja jer je velika razlika 120w vs 250w i svega tako da do pre neki dan intel mi nije ni padao na pamet. Opet mimo toga ostaje da se zaista vidi da li je bios resio problem degradacije a cak i da uzmem 14900k veliki je trosak za mrtvu ddr4 platformu.

Reko da vidim sta mi je treca opcija, mozda da uzmem najbolje sto AM4 platforma nudi pa malo joj produzim zivot dok se trziste ne stabilizuje... kad ono 5800x3d polovan bez garancije 600e 😀 😀. Znaci ne postoji sansa na planeti da nekom platim 600e za polovan cpu bez garancije koji je bio nov prosle godine 300e. Ima li neko pametan savet XD
Šta uopšte imaš trenutno...?

Niko ne zna šta će biti i kada...DDR4 je vaskrnula kao opcija i realno ništa joj ne fali. Ja sam na 12900K i DDR4, ne osećam da mi fali nešto novije. Ovih dana sam gledao cene, za cenu 32GB DDR5 bukvalno možeš da uzmeš 64GB DDR4, isto kao kad sam ja osvežavao mašinu svojevremeno, heh. Količina je bitnija od brzine, po meni, pa mi je DDR4 bila primamljivija opcija (a i skoro ništa nije bilo brže sa DDR5).
13. i 14. generacija su isto ok sa cenama, pogotovo i5 i i7. 13600KF sam prodao za 150€, što uopšte nije mnogo za tako dobar procesor. Sad su cene otišle naviše, čini mi se. Ako ti nije bitna gomila jezgara, možeš da uzmeš i i5 ili i7, time smanjuješ i rizik od degradacije. Ne znam kakva je sada situacija sa time, kažu da se popravila i realno ne viđam mnogo žalbi na crknute procesore, ne više od žalbi na crknute AMD-ove X3D.
Problem su DDR4 ploče, pogotovo Z serije kojih skoro da nema više da se kupe u DDR4 varijanti. Ima solidnih B760 DDR4 ploča ali sa Z690/790 je baš baš tanko...

Šta uopšte imaš trenutno...?

Niko ne zna šta će biti i kada...DDR4 je vaskrnula kao opcija i realno ništa joj ne fali. Ja sam na 12900K i DDR4, ne osećam da mi fali nešto novije. Ovih dana sam gledao cene, za cenu 32GB DDR5 bukvalno možeš da uzmeš 64GB DDR4, isto kao kad sam ja osvežavao mašinu svojevremeno, heh. Količina je bitnija od brzine, po meni, pa mi je DDR4 bila primamljivija opcija (a i skoro ništa nije bilo brže sa DDR5).
13. i 14. generacija su isto ok sa cenama, pogotovo i5 i i7. 13600KF sam prodao za 150€, što uopšte nije mnogo za tako dobar procesor. Sad su cene otišle naviše, čini mi se. Ako ti nije bitna gomila jezgara, možeš da uzmeš i i5 ili i7, time smanjuješ i rizik od degradacije. Ne znam kakva je sada situacija sa time, kažu da se popravila i realno ne viđam mnogo žalbi na crknute procesore, ne više od žalbi na crknute AMD-ove X3D.
Problem su DDR4 ploče, pogotovo Z serije kojih skoro da nema više da se kupe u DDR4 varijanti. Ima solidnih B760 DDR4 ploča ali sa Z690/790 je baš baš tanko...
Trenutno sam na 5700x/32gb/6650 xt. Nije hitna zamena ali jednostavno doslo vreme za upgrade i odavno nesto nisam igrao, radilo se pa reko malo i da se pocastim. Sve kontam ali mi se bas ne ulaze u ddr4 intela jer moram da menjam sve, cpu,mobo, kuler a ostajem na platformi koja nema buducnost. Pritom bi gledao samo top modele, ne bih te slabije uzimao u obzir jer volim da sam miran bar 4-5 god pa opet novi upgrade. Da su bar normalne cene na am4, uzeo bih 5800x3d i gpu i bio miran ali ovako ni tamo ni vamo. A bas sam se bio naostrio da napravim white build u Thermaltake The tower 300. Ako nista uzecu 9070/9070 XT pa sacekati za ddr5 ali valjda joj 5700x nece biti bottleneck.

@Dusan K za sve je komp, primarno posao ali onda i gaming itd. Masina za sve u sustini

Uzmi samo grafilju, ako napajanje može da podnese, i skupljaj kintu polako.

Ili eventualno Intel.

Uzmi samo grafilju, ako napajanje može da podnese, i skupljaj kintu polako.

Ili eventualno Intel.
Odvojio sam 1500-2000e nije budzet problem. Jednostavno ne zelim da bilo sta pretplacujem a pogotovo skalperima. Imam Evga G3 gold 850w tako da bi trebalo da sam miran al tako ce i biti,grafu da maznem za sad pa dok se ostalo iskristalise pa mozda do tad stigne i next serija procesora .

USER=747]@Dusan K[/USER] za sve je komp, primarno posao ali onda i gaming itd. Masina za sve u sustini
Po mom misljenju (i uz rizik da se ponovim 😂), ukoliko imas bilo sta novije od Intel generacije 9 i dovoljno jezgara za tvoje potrebe, ne isplati se u ovom trenutku ulagati. Ne racunam one koji vec imaju AM4 platformu i neki procesor iz prvih serija, oni treba da predju na 5600/5700x i to je to, sve ostale akrobacije se uopste ne isplate.

5700x je i dalje OK procesor, ako ti nedostaje MT performansi za posao lovi polovni 5900/5950.

Nazad
Vrh Dno