Šta je novo?

Da li posetioci benchmark foruma znaju srpski jezik?

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Hm, hm.
Ovde je tema bio forum pa smo odlutali dosta dalje, slazem se da je glupo staviti W umesto V, evo ja pishem sa posla i zato nema domacih slova, + navika na US raspored, ali ako zapnemo na temu shta je sve glupavo, mislim da je dobar deo populacije u Srbiji glupav, i to na vishe nachina.
Svi kazu da je navika slab izgovor, ali navika je izuzetno jaka stvar, teshko se menja.
Kucji kucam na srpskom, SR tastatura, obecjao sam silveru:)

I tebi je kulturno zvati nekog debilom?
Iskreno?
Nisam siguran, ali mislim da bar na forumu nisam nikada nikog nazvao debilom, i ponosam sam na to, u realnosti sam chesto nervozan i "chastim" ljude lepim nadimcima.
Rekao sam na pochetku da je meni glupavo pisati cjirilicom na IT forumu, i to posle slichne konstatacije druge strane.

Previshe se vredjamo, pochinjemo lichiti na skupshtinu...

Dobar primer je Francuska i oni piromani, bas lepo, sacuvali su jezik ali glavni grad ce izgubiti, ili bar predgradja.
Kod nas je vrlo slicno, slazeme se da nije zdravo furati svuda engleski po svaku cenu, ali isto tako nije zdravo smarati sa srpskim po svaku cenu, a kako vidim kvacice fale svuda.
I ne kontam shto svako ko se zalaze za srpski zove nekog drugog debilom, glupakom itd?
Kulturno, zar ne?
Iskreno, voleo bih da odem u USA ili bilo gde odavde, jel vam smeta?
Ma i na Tajland ako treba:)
Kako vidim dosta ljudi odlazi i odlazice, sigurno zato shto je ovde tako dobro i lepo.

Nije mi jasan tvoj stav, "smarati sa srpskim"? Kako moze neko da smara sa srpskim?
A moram priznati da mi ni ostatak nije vise jasniji :trust:.

Inace potpuno se slazem sa Goranom, morash biti propisno udaren, ili ispranog mozga, da bi iz sve snage potencirao na koriscenju engeskih reci, koje postoje u srpskom jeziku.

Naravno IT terminologiju i tematiku treba izuzeti iz toga, iz prakticnih razloga.

Primer koji je naveo GoranM je loša analogija. Da ukratko objasnim zašto Hrvati žele i, očajnički pokušavaju, da izmene jezik. Razlog su ratovi na prostorima bivše Jugoslavije. Hrvatska, tačnije Zagreb, je više puta bombardovan od strane nekadašnje JNA (čiji je vrhovni komandant bio Slobodan Milošević, predsednik Srbije). Kompletan rat je Hrvatska prilično osetila dok je u Srbiji bio apsolutni mir. To je osnovni razlog zašto Hrvati žele biti distancirani od Srba. Na tome se, uglavnom, bazira "taj" nacionalizam.

Naime, ta mržnja je nekako - kontinualna. Jasenovac. Posle Auschwitz-a najveći zločin u, da budem slobodan, istoriji čovečanstva. Najveći broj žrtava su bili Srbi. Ne bih sada da širim mnogo ali da napomenem da je glavni razlog "tadašnje" mržnje bio opet - položaj Srba. Dok su Hrvati bili, uglavnom, kmetovi - Srbi su imali drugačiju "poziciju".

O temi. Potenciranje srpskog jezika jeste radikalski diskurs. Jezik je fluidan i vremenom se vrlo menja. Forum-komunikacija, iskreno, i ima tu lepotu upravo zbog slobode govora. Meni lično, gomila termina, gubi na duhu i preciznosti prevođenjem sa engleskog na sprski jezik. Nastaviću da pišem onako kako sam pisao. I to, zarad slobode govora, savetujem i drugima...

Poslednja izmena:
Bane jedna molba, kako bi preveo moj potpis na srpski? :D:D:d

Why do they call it a "building"? It looks like they're finished. Why isn't it a "built"?

Evo probacu ja, i to obrnutom metodikom ;)

Zasto ih zovu "zgrade" ? Jos uvek nisu zavrsene. Zasto se ne zovu "grade" ?

:D

Poz

Primer koji je naveo GoranM je loša analogija. Da ukratko objasnim zašto Hrvati žele i, očajnički pokušavaju, da izmene jezik. Razlog su ratovi na prostorima bivše Jugoslavije. Hrvatska, tačnije Zagreb, je više puta bombardovan od strane nekadašnje JNA (čiji je vrhovni komandant bio Slobodan Milošević, predsednik Srbije). Kompletan rat je Hrvatska prilično osetila dok je u Srbiji bio apsolutni mir. To je osnovni razlog zašto Hrvati žele biti distancirani od Srba. Na tome se, uglavnom, bazira "taj" nacionalizam.

O boze sta napisa. Hrvati se zele distancirati od Srba zato sto smo ih mi napadali :zgran::wall:.Idi citaj istoriju, blisku i srednjovekovnu.

Naime, ta mržnja je nekako - kontinualna. Jasenovac. Posle Auschwitz-a najveći zločin u, da budem slobodan, istoriji čovečanstva. Najveći broj žrtava su bili Srbi. Ne bih sada da širim mnogo ali da napomenem da je glavni razlog "tadašnje" mržnje bio opet - položaj Srba. Dok su Hrvati bili, uglavnom, kmetovi - Srbi su imali drugačiju "poziciju".

Jaoooo "polozaj srba" :S:, sta govorish covece :trust:. Ovo je IT forum pa te necu ispravljati.

O temi. Potenciranje srpskog jezika jeste radikalski diskurs. Jezik je fluidan i vremenom se vrlo menja. Forum-komunikacija, iskreno, i ima tu lepotu upravo zbog slobode govora. Meni lično, gomila termina, gubi na duhu i preciznosti prevođenjem sa engleskog na sprski jezik. Nastaviću da pišem onako kako sam pisao. I to, zarad slobode govora, savetujem i drugima...

Naravno jezik se menja, ali ne u engleski, zasto menjati npr. rec kuca u house, nema razloga jel' da.

I zasto se onda engleski jezik ne menja u smislu pozajmice reci iz nemackog ili francuskog ?

Naravno potenciranje na nepotrebnoj amerikanizaciji srpskog jezika nema nikakve veze sa slobodom govora, ta mantra se samo poteze kada je potrebno prikazati nesto domace kao nazadno, restriktivno, neevropski :S:. I to etiketiranje svega i svacega radikalizmom je totalno apsurdno, cim neko kaze "govorite srpski" odmah se javi neko u fazonu "On je radikal, brzo banujte ga, dok nas nije odveo u rat i ogranicio nam ljudska prava!!!" :S:

Samo da se ogradim ja Windows na srpskom ne znam da izgasim, tako da je u tom smislu ( IT, posao, i sl. )engleski preko potreban, kao u pri komunikaciji sa strancima, ali ja pri odlasku u prodavnicu ne kazem kasirki, "Daj mi smokes, danashnje newspapers, i jednu kutiju Orbit bubblegum-a" :smoke:

Poslednja izmena:
Kad izbacite turcizme , germanizme i ostalo, javite se:)

@dule13: Shta ti nije jasno? Pa prvo, glupo je vredjati nekoga, shto na benchu postaje praksa, drugo, ipak je u pitanju slobodna volja pa makar neko pisao najgore mogucje, ja nemam nameru to da mu branim, i opet kazem klinci danas pishu kako zele, to je trip distancirati se od odraslih na neki nachin, ja recimo nekad ne razumem neke starije likove jer imaju specifichan "dijalekt" koji je pre 20 godina bio popularan, a opet mene drugi nekada ne kontaju, ali shta sad?

Smaranje sa srpskim, to je prosto. Pa brate, OK kad neko kaze neshto argumentovano, ali kad poche etiketiranje "*****", "glupak" i sl. to nije konstruktivna rasprava, to je vredjanje. Shta, srpski ima zashtitu protiv smaranja? Smara me i gomila hrvatskih rechi, gomila otegnutih slogova ovde u machvi, smara me mnogo toga.
Ali ja machvane ne mogu naterati da govore kako treba, to je njihov pechat, a tek vranjanci, *** pa njih NISHTA ne razumem, treba neko od vas da ode na misiju opismenjavanja Srba, ja eto nisam ni kvalifikovan, ni sposoban.
Idi u vojvodinu, tamo imash i madjarski, gomila madjara necje da pricha na srpskom, probaj njima da objasnish da prichaju na jeziku drzave u kojoj zive.
Meni je samo muka od tripa chuvanja jezika dok se drzava raspada, ja bih da sachuvamo nashe zivote i teritorije, ja bih veliku profi armiju, moderno naruzanu, ali eto nisam ministar vojni.

E sad mi tek nista nije jasno :), 300 nekih tema si pomenuo, uopste ne vidim poruku.

Jedino na sta mogu da odgovorim je, naravno slazem se nije lepo vredjati, ali opet, ko je ovde nekog vredjao?

E sad mi tek nista nije jasno :), 300 nekih tema si pomenuo, uopste ne vidim poruku.

Jedino na sta mogu da odgovorim je, naravno slazem se nije lepo vredjati, ali opet, ko je ovde nekog vredjao?

To sto sam ja rekao da je onaj moj bivsi sef *****, koji nije znao da se ponasa. Pocev od neumesne upotrebe stranog jezika, akda mi nije ni vreme ni mesto, pa do opste kulture. Imao on jos dosta svojih bubica. Napade histerije, zivcanjenje... jos uvek sefuje ostalima tamo. ***** svaki dan na njega, ali nemaju izbora. Pokusavaju da dopune brojno stanje do 10 ljudi, ali su stalno negde oko cifre 6 radnika. Nesto im se bas i ne popunjava po planu. Svakih 15 dana otvaraju novi konkurs. Nadju nove ljude, stari odu i tako. Uvek cifra 6-7. Razlog? On, samo on i niko drugi. Takvog coveka nazvati debilom nije pogrdno. Tako su ga jos neki koji su tamo radili nazvali. Toliko o njemu. Vratimo se temi.

Poslednja izmena:

Sad bih ti rekao nesto povodom prvog i drugog pasusa ali necu ;-)

Elem, uzdrzite se od mesanja politike u ovoj temi ili ce biti jako brzo kantirana :)

Mislim da na benchu definitivno fali soba tipa Web parlament...
Ajde da vidimo da li ce se naci jos neko da kaze nesto pametno nevezano za politiku. U protivnom, zakljucavamo ;)

Sad bih ti rekao nesto povodom prvog i drugog pasusa ali necu ;-)

Elem, uzdrzite se od mesanja politike u ovoj temi ili ce biti jako brzo kantirana :)

Mozes i povodom treceg, ovo je dno dna, covek skoro pa opravdava genocid al' izmedju redova, kao nista on to nije reko, jer su 'rvati eto jadni kmetici bili........kakva podmuklost.

@kUdtiHaEX: I ti i ja vrlo dobro znamo da ova tema vrlo ima veze sa politikom. Takođe, budi korektan, vrati se par postova iza mene i videćeš da su mnogi drugi komentarisali pre mene iz ugla politike...

Jes' svi su samo ne ti :) Kao sto rekoh, raspravljajte o ovoj temi na jos 16 strana, nemam nista protiv ali ne mesajte politiku a pogotovo ne ono sto je bilo...

Eto, back on topick.
Ja ću i dalje koristiti stranu terminologiju na forumu, chatu, nije mi potrebna politika da opravdam svoje postupke, pišem latinicom i tako mi odgovara, trudim se da poštujem pravopis Srpskog jezika, i to mi odgovara.
Samo prosto me nervira trip čuvanja jezika, kao da će završiti u nekoj čorbi:)
Jezik je živa stvar i evoluira vremenom, niko od nas nema pravo da sputava to, niti može, tako da vi vucite na jednu stranu, a mi na drugu, i eto sredine.
Tako treba, tako će i biti.
To je sve što imam da kažem, sve dalje neminovno vodi u politizaciju...
Ako sam nekog zbunio, nije namerno, pao sam u vatru, prosto kao da nisam Srbin ako kažem LOL!
SVI smo to bar ponekad uradili, SVI smo citirali neku rečenicu iz amerčkih filmova, ''I keep this for close encounters'' i sl, kome to smeta treba da se zapita, samo budite iskreni prema sebi, to je bitno, bar meni, na tome sam odrastao, i koristiću sve što mi se svidi.
Imam i Ruski jezik u potpisu, meni ne smeta, nek bude i na kineskom, meni znači, ko razume odlično, ko ne ***, naučiće.
Moje pravo, tu je kraj.

Poslednja izmena:
Eto, back on topick.
Ja ću i dalje koristiti stranu terminologiju na forumu, chatu, nije mi potrebna politika da opravdam svoje postupke, pišem latinicom i tako mi odgovara, trudim se da poštujem pravopis Srpskog jezika, i to mi odgovara.
Samo prosto me nervira trip čuvanja jezika, kao da će završiti u nekoj čorbi:)
Jezik je živa stvar i evoluira vremenom, niko od nas nema pravo da sputava to, niti može, tako da vi vucite na jednu stranu, a mi na drugu, i eto sredine.
Tako treba, tako će i biti.
To je sve što imam da kažem, sve dalje neminovno vodi u politizaciju...
Ako sam nekog zbunio, nije namerno, pao sam u vatru, prosto kao da nisam Srbin ako kažem LOL!
SVI smo to bar ponekad uradili, SVI smo citirali neku rečenicu iz amerčkih filmova, ''I keep this for close encounters'' i sl, kome to smeta treba da se zapita, samo budite iskreni prema sebi, to je bitno, bar meni, na tome sam odrastao, i koristiću sve što mi se svidi.
Imam i Ruski jezik u potpisu, meni ne smeta, nek bude i na kineskom, meni znači, ko razume odlično, ko ne ***, naučiće.
Moje pravo, tu je kraj.
Podrzavam ovaj citat u potpunosti - ukratko, i tachka
Ako si im rek'o!

Ma, sada vec i nije bitno ko kako pise. Mi Srbi kao narod odavno smo izgubili svoj identitet kao narod zbog mnogo drugih stvari, ali eto jezik je bar ostao. Nadam se da nece ni ova poruka da se izgubi

Da... Kao da su svi članovi foruma Srbi...

Apelujem da se piše gramatički ispravno. C je č (ili ć), sh i s su š i sl. To je ono što je bitno. Pogledajte, bez uvrede, postove Weasel-a. Ne samo što su gramatički netačni, nego su jednostavno nečitljivi. Ne postoje tačke, zarezi, nema kraja rečenica. I u gramatičkom i kontekstualnom smislu.

Weasel, izvini, ništa lično.

Poslednja izmena od urednika:
dostojanstvo jedne nacije se cuva potpuno drugacijim postupcima.
ko ce i kako da koristi upotrebni govor i zameranje na istom je samo trip i svar ukusa.
medjutim srbija i jeste prchija bez savremenih infrastrukturnih stvari, koje su bitne za ponos i razvijanje jedne nacija, pa je uvek chuvala OBRAZ preko tripova pojedinaca, tipa ovog topika.

Ovog topica* bi se i SANU postidio :) .

Što se tiče engleskog jezika on je jednostavno sastavni deo IT-a, neke fraze i nemaju adekvatan prevod na naš jezik, a nešto jednostavno zvuči glupo kad se prevede. Ko će onda postaviti standard šta je minimum prihvatljivog engleskog, znači ako baš mora može engleski ali inače ne... glupo...

inače, zanima me jel ovaj topic* nije još zaključan zbog toga što je mod pokretač teme?

*topic - naslov, sadržina, predmet razgovora :p

SANU :d :d :d Jaka Institucija ... Kakav Sanu takva i Drzava ... sto bi se po naski reklo ... Kakva šuma taki i zecevi ;)

Ok, that does it...

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno