Stalno me navodis da pricam nesto konkretno, a ja cu ti reci najgeneralnije

. Sve to sto si nabrojao i meni fali (pritom si me podsetio na Studio Liverpool-ov intro

).
Sve ove nase price su ogranicene na uzak krug ljudi koji su u svemu ovome odavno. Glavni problem (koji mozda i ne postoji) je najosnovniji i na nivou ljudskog roda:
Gaming industrija je izuzetno mlada u odnosu na sve ostale, pa moramo da prihvatimo realnost. Nekad su igre bile nesto cime se bavio vrlo uzak krug ljudi kad se sve sabere, a u okviru igranja na kompjuterima je to jos mnogo izrazenije. Igre su tada pravljene i za segment segmenta - najvece geekove medju tadasnjim "kompjuterasima". Na nivou ljudskog roda, to je jedna potpuno neprirodna i neponovljiva situacija.
U medjuvremenu (recimo pojavom prvog Playstationa) se desila najveca promena i gaming je poceo da se tice svih ljudi, umesto vrlo uskog kruga od ranije. Prvi put se pominju i ozbiljna ulaganja da bi nesto uopste krenulo. Tek sada mozemo da kazemo da su igre nesto u cemu mnogi "prosecni" ljudi ucestvuju i tek sad pocinje da se oblikuje ceo taj sistem koji nema veze samo za najvecim geekovima. Zbog toga ne mogu da se preskoce nikakvi koraci, ne mogu svi ljudi odjednom da zaigraju System Shock, nego mora redom, dok industrija dovoljno ne sazri. Neko ce prve korake napraviti na facebook igrama, neko na nekim standardnim glupostima koje izlaze za sve sisteme, ali to je to - nema preskakanja. To je put kojim ce se doci i do ozbiljnijeg pristupa svemu ovome i novih remek-dela.
Kad se publika prosiri na sve ljude (cak i wii i slicne stvari doprinose tome, kako god danas izgledalo), sve bude na zdravim osnovama i prosto uvek bude dovoljno ljudi da se medju njima nadje i dovoljno onih koje bi interesovalo nesto specificno, novo ili revolucionarno sto se nudi, u industriji ce biti mesta za inovacije na svim poljima. Kvantitet donosi kvalitet

. Nebitno je koliko ima *****a na svetu, uvek znas da ima i dovoljno onih koji to nisu, samo je gaming industrija generalno kacila nedovoljan broj ljudi da bi to bilo relevantno.
Tek kad se desi sve ovo sto sam rekao, imacemo jos ozbiljnije ljude u razvoju igara, nece se podrazumevati da standardna prica u igrama bude retardirana, nego ce morati da se ispostuje bar neki nivo UVEK, a u posebnim slucajevima ce na tome raditi najbolji ljudi koji za to postoje na ovom svetu. Imacemo jos vece budzete za prave stvari i potpuno drugu klimu.
Znaci, tek kad se gaming bude ticao svih ljudi i bude prihvacen na nivou filma ili muzike, moci cemo da zanovetamo i trazimo nesto "bas za nas" malo cesce, jer ce u moru gluposti biti prilike da postoji i tako nesto - jer ce i za to biti publike, kao sto danas i za najekstremnije filmove ima.
Do tada idemo ovako kako idemo, igramo dobre stvari od ovoga sto ima i cekamo da svi skapiraju sta su zapravo igre

. Ljudski rod nikad ne moze da ide brzinom najnaprednijih ni u jednom segmentu, prosto je tako. Ili to prihvatis ili ides na Mars

.
U duhu ovoga sto sam rekao, PC gaming kakav smo poznavali jeste u "problemu". Tu nista vise nece biti kao pre.
Dobri konzolni naslovi (u zanrovima koji nisu pc specificni) su danas otprilike neki moguci balans: kvalitetno, za dovoljno siroku publiku, samim tim isplativo tj. uspesno i popularno.