Šta je novo?

Da li na line output mogu da spojim woofer?

tozovac

- P. Živković -
Učlanjen(a)
07.03.2003
Poena
755
Naime, imam integrisano pojacalo Hegel H120, i imam na njemu line output L+R. Pitanje je iz naslova: da li na jedan od ta dva izlaza (bilo L, bilo R) mogu da spojim aktivan woofer?
Pretpostavljam da je line output u stvari preout, tj. izlaz iz predpojacala.

Mada nemam nigde u podesavanjima pojacala da postavim reznu frekvenciju, jer to u stvari i nije izlaz za woofer, nego izlaz za snagas, pretpostavljam.

I da li ima veze to ako je woofer spojen na levi kanal umesto na desni i obratno?

Evo, dok sam kucao pitanje i procitao ga par puta, nekako sam uvidjam da ta ideja sa wooferom i nije bas najbolja. Al rekoh da pitam, za svaki slucaj. 🙋

Mogao bi da malo nabudžiš.
Drugar je sad skoro napravio 2.1 sistem za TV.
Prvo smo duplirali izlaz, onda nabacili na skretnicu i podesili opseg za woofer na na amp.
Dodatno smo namestili arduino elektroniku za paljenje/gašenje i podešavanje jačine zvuka woofera. To se radi preko onih šarenih dugmića na daljincu jer inače nisu u upotrebi.

Mogao bi da malo nabudžiš.
Drugar je sad skoro napravio 2.1 sistem za TV.
Prvo smo duplirali izlaz, onda nabacili na skretnicu i podesili opseg za woofer na na amp.
Dodatno smo namestili arduino elektroniku za paljenje/gašenje i podešavanje jačine zvuka woofera. To se radi preko onih šarenih dugmića na daljincu jer inače nisu u upotrebi.
Петљанција ми је то. Разумем се ја у електронику нешто основно, и у Ардуино, али не бих ништа да петљам, мислио сам ако може нешто out of the box.

За Н120 пише варијабилни излаз. Ако је тако, то јесте пре пут излаз за снагаш а суб јесте снагаш са звучником. У принципу најбоље би било два суба за сваки канал. Ако је један, повежи оба излаза на оба рца улаза на субу и на њему подеси јачину појачала у њему и резну фреквенцу.

Ако је један, повежи оба излаза на оба рца улаза на субу
Шта, вуфер има 2 улаза? Нисам знао. Хвала ти на овим информацијама! Жив био!
Ја сам пре једно 20+ година правио два пасивна вуфера, али то је било нешто недовршено, иако је идеја била добра. Од тад нисам гледао нити се интересовао за вуфере, јер сам схватио да од пасивног вуфера нема леба, мора ту неки операциони појачавач да легне, да би стрмина резне фреквенције била што стрмија, по могућству 24dB/oct и више.

Али да не идем у оф, нисам гледао вуфере баш дуго, дуго, и ни не знам шта све имају од конектора и какве конфигурације постоје. Мораћу да се позабавим тиме.

Још једном ти хвала!

Углавном је тако... има изузетака. Још увек немаш суб?

Немам. То ми је тек нека идеја да набавим. Синоћ ми је то пало на памет кад сам у Плејеру угледао неке баш моћне субове (делују моћно, не знам како звуче). Ја доста волим кик у музици, више него бас, а вуфер је за то мама. Имам ја солидне звучнике за мој простор (ДинАудио Евоке 20), али ужелим се понекад кика, па рекох, могао бих да пробам нешто са вуфером.

Добар суб употпуни и да још бољи звук система. Информиши се како подесити суб па уживај.

Pojačalo i zvučnici su ti super. Tu bi jedan SVS odlično čučnuo, povezan na Line Out varijabilni. Dodatank subwoofera je najveće unapređenje koje možeš da napraviš u svom zvučnom sistemu.
SVS ima vrlo funkcionalnu aplikaciju za mobilni/tablet koja značajno olakšava podešavanje (fazu/crossover). Takođe imaš Presete pa podesiš naprimer prirodan bas za slušanje muzike ili malo podignut za filmove a sve se menja na click na telefonu.
Dobro bi bilo da imaš nekoliko mogućih lokacija za sub kako bi eksperimentisanjem dobio što bolji rezultat na poziciji za slušanje.

Баш сам SVS планирао да купим! Видео сам на нету да га хвале. Конкретно сам мислио SB2000 pro, пошто је PB2000 pro зверина неопевана 😍, превише ми је то за 16m2 собу. Тако да ће први вероватно да легне. Данас сам слушао у Плејеру један други саб, не знам који је, али по квалитету лошији од SVS-a, и одувао ме је како добро звучи.

Што се тиче позиција, немам баш пуно места за експериментисање, све ми се врти ту око тренутног система, пола метра лево-десно. Можда ће бити места кад променим полицу, доста је широка.

Саб планирам крајем јуна, а до тад информисање.

Подешавање суба преко апликације само уз претходно мерење.

Микрофоном. Мораш знати одзив просторије. Ако не желиш то, не мораш користити ту опцију. Погледај и рел субове.

Погледаћу, хвала ти!

Software REW. Imaš i modul sa simulaciju odziva u sobi na osnovu dimenzija sobe, pozcije zvučnika, suba i slušaoca petpostavlja odziv i celom frekventnom opsegu.
Ako želiš da meriš, od hardware-a ti treba kalibrisani mikrofon, obično odlični Umik-1, + nosač mikrofona.
Mada i ušima možeš da čuješ pozicije sa pikovima gde bas gruva i doline gde ga znatno manje ima.
Za 16m2 ti ne treba neko čudovište, pomenuti SB2000 pro je više nego dovoljan.
Meni u sobi sličnih dimenzija posao završava SVS 3000Micro koji je objektivno lošiji sub ali mi je "wife acceptance factor" bio bitniji od nekoliko decibela basa.

Погледао сам Рел субове, прескупи су ми. Али и поред тога, некако нису ми баш на око лепи. А ипак то је као комад намештаја, треба и да се уклопи у идеју о ентеријеру.

Што се тиче мерења, имам добар усмерени кондензаторски микрофон АКГ, не знам тачно ознаку, али је доста добар. Е сад, не знам да ли може усмерени микрофон или треба онај радијални (или како се већ зове).

REL je skuplji, i meni se onaj sjajni finiš, sa deset logoa ne sviđa, neukusan mi je. Plus su ovu najnoviju Tx seriju napravili širom a nižom, suprotno od onoga šta nekom u sobi od 16m2 treba. Po meni ni SVS nisu neka lepota ali makar nisu pretenciozni.
Što se mikrofona tiče, mislim da je poenta da bude kalibrisan, da možeš da skineš fajl za njega i ubaciš u R.E.W. Što se tiče usmerenosti, mislim da to nije problem. Treba da ga staviš na mesto gde slušaš u visini glave.
Možda može i ovako, nisam probao:

Извињавам се што упадам у тему али имам слично питање.
Наиме у питању је Yamaha AX - 497 интегрисано појачало (користи се за слушање музике) и Jamo 260 бас (користи се у 5.1 систему за гледање филмова). Једина варијанта за спајање са басом код поменутог појачала је Б излаз за звучнике, док бас има Line in L/R улаз.
Да ли постоји начин за њихово спајање и који је?
Уколико постоји:
  • Да ли је проблем и оптерећење за појачало да раде оба излаза за звучнике истовремено (А и Б)?
  • Да ли бих онда преко самог вуфера намештао на колико Hz да сече сигнал?
  • С обзиром да ми је рачунар извор да ли треба и ту подесити да звучници нису Full и на колико да се сече сигнал јер сада постоји и бас у причи?
  • Да ли постоји још нешто битно у вези оваквог спајања а да нисам питао односно на шта требам да обратим пажњу?

Да ли је проблем и оптерећење за појачало да раде оба излаза за звучнике истовремено (А и Б)?
Zavisi koje su impedanse zvučnici i sub, ako su male (veza je paralelna), onda može doći do preopterećenja izlaznog stepena pojačala i povećanog grejanja hladnjaka.
Да ли бих онда преко самог вуфера намештао на колико Hz да сече сигнал?
Da.
С обзиром да ми је рачунар извор да ли треба и ту подесити да звучници нису Full и на колико да се сече сигнал јер сада постоји и бас у причи?
Ne, zato što ti sub ide iz pojačala a komp ti nije vazan za sub.

@zek

Хвала пуно на брзом одговору и објашњењима!

Звучници су Triangle Borea BR03 8 ома, вуфер је ако сам добро видео 22000 ома (ово је вредност коју сам нашао али ми је скроз нелогична). На који начин би уопште ишло спајање у овом случају, односно који каблови би ми требали?

Амп нема пре оут, суб нема спк улаз. Или изведи пре оут или мењај неки уређај. Не играј се адаптерима спк у рца.

Хвала Владо,

Твој одговор ми је објаснио да не идем тим путем, барем немам више дилеме. 🙂

Извињавам се што упадам у тему али имам слично питање.
Наиме у питању је Yamaha AX - 497 интегрисано појачало (користи се за слушање музике) и Jamo 260 бас (користи се у 5.1 систему за гледање филмова). Једина варијанта за спајање са басом код поменутог појачала је Б излаз за звучнике, док бас има Line in L/R улаз.
Да ли постоји начин за њихово спајање и који је?
Уколико постоји:
  • Да ли је проблем и оптерећење за појачало да раде оба излаза за звучнике истовремено (А и Б)?
Nema problema sa opterećenjem, ali moraš da imaš subwoofer koji prima speaker leve input. REL subovi imaju, čak i preporučuju kao bolji način povezivanja, tvoj Jamo očigledno nema. Osnovni SVS SB-1000 Pro prima speaker level input.
  • Да ли бих онда преко самог вуфера намештао на колико Hz да сече сигнал?
SVS ima na sebi podešavanje lowpass filtera za sub.
  • С обзиром да ми је рачунар извор да ли треба и ту подесити да звучници нису Full и на колико да се сече сигнал јер сада постоји и бас у причи?
Zvučnici će i dalje svirati ceo opseg koliko mogu.
  • Да ли постоји још нешто битно у вези оваквог спајања а да нисам питао односно на шта требам да обратим пажњу?
Prodaje čovek na kp za 650e fiksno, dobra cena ako imaš pare, mislim da bi zadovoljilo i tozovca.

Poslednja izmena:
@Bogda

Хвала на детаљном одговору и сугестијама, тренутно нисам у могућности да размишљам о куповини али сад барем знам у ком правцу у будућности да идем.

Vrh Dno