Šta je novo?

Da li na line output mogu da spojim woofer?

tozovac

Čuven
Učlanjen(a)
07.03.2003
Poena
755
Naime, imam integrisano pojacalo Hegel H120, i imam na njemu line output L+R. Pitanje je iz naslova: da li na jedan od ta dva izlaza (bilo L, bilo R) mogu da spojim aktivan woofer?
Pretpostavljam da je line output u stvari preout, tj. izlaz iz predpojacala.

Mada nemam nigde u podesavanjima pojacala da postavim reznu frekvenciju, jer to u stvari i nije izlaz za woofer, nego izlaz za snagas, pretpostavljam.

I da li ima veze to ako je woofer spojen na levi kanal umesto na desni i obratno?

Evo, dok sam kucao pitanje i procitao ga par puta, nekako sam uvidjam da ta ideja sa wooferom i nije bas najbolja. Al rekoh da pitam, za svaki slucaj. 🙋

Mogao bi da malo nabudžiš.
Drugar je sad skoro napravio 2.1 sistem za TV.
Prvo smo duplirali izlaz, onda nabacili na skretnicu i podesili opseg za woofer na na amp.
Dodatno smo namestili arduino elektroniku za paljenje/gašenje i podešavanje jačine zvuka woofera. To se radi preko onih šarenih dugmića na daljincu jer inače nisu u upotrebi.

Mogao bi da malo nabudžiš.
Drugar je sad skoro napravio 2.1 sistem za TV.
Prvo smo duplirali izlaz, onda nabacili na skretnicu i podesili opseg za woofer na na amp.
Dodatno smo namestili arduino elektroniku za paljenje/gašenje i podešavanje jačine zvuka woofera. To se radi preko onih šarenih dugmića na daljincu jer inače nisu u upotrebi.
Петљанција ми је то. Разумем се ја у електронику нешто основно, и у Ардуино, али не бих ништа да петљам, мислио сам ако може нешто out of the box.

За Н120 пише варијабилни излаз. Ако је тако, то јесте пре пут излаз за снагаш а суб јесте снагаш са звучником. У принципу најбоље би било два суба за сваки канал. Ако је један, повежи оба излаза на оба рца улаза на субу и на њему подеси јачину појачала у њему и резну фреквенцу.

Ако је један, повежи оба излаза на оба рца улаза на субу
Шта, вуфер има 2 улаза? Нисам знао. Хвала ти на овим информацијама! Жив био!
Ја сам пре једно 20+ година правио два пасивна вуфера, али то је било нешто недовршено, иако је идеја била добра. Од тад нисам гледао нити се интересовао за вуфере, јер сам схватио да од пасивног вуфера нема леба, мора ту неки операциони појачавач да легне, да би стрмина резне фреквенције била што стрмија, по могућству 24dB/oct и више.

Али да не идем у оф, нисам гледао вуфере баш дуго, дуго, и ни не знам шта све имају од конектора и какве конфигурације постоје. Мораћу да се позабавим тиме.

Још једном ти хвала!

Углавном је тако... има изузетака. Још увек немаш суб?

Немам. То ми је тек нека идеја да набавим. Синоћ ми је то пало на памет кад сам у Плејеру угледао неке баш моћне субове (делују моћно, не знам како звуче). Ја доста волим кик у музици, више него бас, а вуфер је за то мама. Имам ја солидне звучнике за мој простор (ДинАудио Евоке 20), али ужелим се понекад кика, па рекох, могао бих да пробам нешто са вуфером.

Добар суб употпуни и да још бољи звук система. Информиши се како подесити суб па уживај.

Nazad
Vrh Dno