Šta je novo?

Da li meni uopste treba DAC? (DAC FAQ tema)

Svaka cast nek te dugo Sluzi.
Siguran sam da je super uredjaj. Mene vec neko krace vreme sluzi K11. Strava uredjaj. Mogu misliti kako tek Big Bro iz serije izuva .

Koje si sluske prve povezao ako nije tajna.

Pa, do sada nisam koristio ništa ozbiljnije od audio-opreme, ovo mi je prvi DAC. Imam Xonar DGX zvučnu karticu i to je to. Imam nekoliko gamerskih JBL slušalica, kao i ISK HP-980. Sad mi ostaje da nabavim neke ozbiljnije slušalice. Inače sam K7 uzeo za black friday u jednog domaćoj audio radnji (da ne reklamiram sad ovde).

Na papiru dobra zamena za čuveni SU1, trenutno na AE 6750rsd 😃

Aluminijumsko kućište, ESS 9039 Q2M, 4x TI OPA1612

Ti si beše imao wiim pro plus pa si prešao na pro + eksterni dac? Ili si prešao na wiim ultra? Utisci, šta bi pohvalio odnosno kudio od svih navedenih uređaja (kombinacija)?
Imam wiim pro plus pa se lomim da li dodavati eksterni dac (npr ovaj što si postavio) ili prodati i kupiti wiim ultra...

Tako je, imao sam Wiim Pro Plus i vratio se na Pro + Fosi ZD3 (bio i K11 R2R), generalno su oba bolje zvučala nego DAC u Pro Plus-u. Prešao sam sada na Ultru zbog DSP opcija koje rade vrh, interni DAC je takođe odličan, iako Fosi ZD3 malo bolje svira, nije neka velika razlika, ali svakako Ultra bolje svira nego Pro Plus solidno.

Ultru ti se jedino isplati uzeti ako ti treba sub i njegova integracija, phono i dodatni rca in, usb i hdmi, dosta je funkcionalna, takođe je tu i ekran i dosta bolji kvalitet izrade nego Pro Plus. Ako ti to nije bitno već samo zvučna nadogradnja verujem da će eksterni dak svirati na tom nivou, ako ne i bolje. Čitao sam da su ljudi pozitivno iznenađeni i sa SU1 u poređenju sa Ultrom, lično sam slušao SU1 i mislim da nije na tom nivou, ali taj gore novi SMSL sa ESS9039Q2M i OPA1612 (što imam u ZD3) za taj novac izgleda vrh.

U suštini zvučna nadogradnja mi je najbitnija, mada sub integracija na ultri izgleda primamljivo. Verovatno ću krenuti od smsl, stvarno je dobra ponuda, pa ću videti za dalje.

Pozdrav svima, jako slabo se razumem u ovu tematiku, ali mi to nije smetalo da na preporuku kupim Edifier MR3 zvučnike za TV Tesla 50E635SUS i tu počinje moja problematika 🙂

TV nema 3,5mm ulaz (moja greška što nisam proverio sve pre kupovine), zvučnici imaju blutut i to je bio jedini način za povezivanje istih na moj TV out of the box, ali pošto znam da je preko kabla uvek kvalitetniji zvuk malo sam istraživao i shvatio da mi treba nešto što se zove DAC (prvi put čujem u životu).

Kupio sam ovaj: https://www.kupujemprodajem.com/aud...i-konverter-u-analog-cinc-d-a/oglas/172036344 i on tehnički radi posao. Povezao sam preko njega zvučnike i TV, ali pored problema što sam izgubio mogućnost da podešavam jačinu zvuka preko daljinskog (što nije idealno, ali podnošljivo) - zvuk je dosta kvalitetniji ali MNOGO TIŠI nego preko Blututa. Bukvalno na maksimalnoj jačini je nedovoljno za gledanje filmova i praćenje dijaloga.

Nakon još malo istraživanja sada mi se čini da mi treba neki DAC sa pojačalom, da ne dužim dalje priču pronašao sam ovako nešto: https://www.kupujemprodajem.com/aud...one-amp-pojacalo-za-slusalice/oglas/135184963

Da li bi to pomoglo u rešavanju jako tihog zvuka na zvučnicima povezanih sa TV-om, da li mi to treba? Postoji li nešto slično a da potencijalno može daljinskim da se upravlja jačinom zvuka bez ustajanja i ručnog štelovanja na zvučnicima ili ovom uređaju?

Čitao sam o nekim Arc i eArc izlazima i ulazima na TV-u za povezivanje preko nekog HDMI extractora, ali za moj konkretan model Tesla 50E635SUS ne uspevam da nađem tačnu specifikaciju da potvrdim da li uopšte imam takav izlaz, a kao što i vidite ne razumem se ni blizu dovoljno.

Svaki savet je dobrodošao, naravno tražim neku relativno budžet varijantu za rešavanje problema, ne jurim bioskopski zvuk jer to nije ni realno u ovom cenovnom rangu, sami zvučnici su bili oko 100€. Hvala unapred!

Treba ti DAC sa hdmi ulazom (npr smsl ps100, na AliExpress je oko 25-30e, na kp skuplje), spajaš ga na tv hdmi ARC port (ima oznaka ARC pored jednog od 4 hdmi porta). Tako ćeš moći da kontrolišeš zvuk preko daljinskog od tv-a. Zvučnike bi naravno spojio rca kablom na taj DAC.

@komisakomako Hvala na odgovoru!
Da li je to ovo? https://www.aliexpress.com/item/1005005915776454.html
Cena je više nego prihvatljiva.

U pravu si za TV, zapravo piše pored jednog HDMI ulaza "ARC". Da li će ovaj DAC onda pored funkcije kontrolisanja jačine daljinskim sigurno obezbediti taj glasniji zvuk na zvučnicima?
To mi je iskreno najveći problem, zvučnici imaju dosta dobar potencijal jačine zvuka kada sam ih probao preko blututa, a sa trenutnim DAC-om nisu izbacivali ni 50% te snage i jednostavno su pretihi.

To je to.
Taj konverter što si kupio je bezveze, on je sigurno gušio zvuk. Ovaj smsl je već nešto što će ti koristiti (za tvoje potrebe veoma dobar), zvuk će ti biti sigurno na nivou koji očekuješ - glasan i jasan.

Imam ja taj DAC, ne fali mu ništa osim pretpojačanja. 🙂
Nabavi bilo šta solventnije i čućeš veliku razliku.

Imam ja taj DAC, ne fali mu ništa osim pretpojačanja. 🙂
Nabavi bilo šta solventnije i čućeš veliku razliku.
Šta bi bilo nešto solventnije po tvom mišljenju?

Upravo sam video da ovaj DAC sa Alija ipak nema mogućnost kontrole daljinskim, fali mu taj neki CEC protokol. Da li si ti probao ili možeš da probaš da vidiš da li će raditi podešavanje jačine zvuka preko daljinskog od TV-a?

Sada su moderni ti DAC-ovi sa pojačalima za slušalice. Imaju kontrolu jaćine i izbor bitrate-a. Za početak je dovoljno.
Imam stari FX-audio X6MKII, plaćen je nešto ispod 60€ pre 5-6 godina, ovde čovek lepo objašnjava šta je i kako je:

Zavisi šta ti je prioritet, nekome daljinski - nekome BT ulaz

Moj ti je savet da uzmeš sa AE neki sa etiketom koja se raspozneje, reda : FX, Fosi Audio SMSL, Douk, iFI, Aiyima .... što nećeš da platiš preko 150€, i koji ćeš povoljno moći da preoprodaš preko KP kada kreneš dalje, i kada čuješ nešto bolje "a za iste ili slične pare" kod nekog drugog 😉

PS
Što se tiće daljiskik, nisam prava adresa za tu temu.
Imam 7-8 komada u upotrebi.
Smetra drugima - meni ne!

Poslednja izmena:
Šta bi bilo nešto solventnije po tvom mišljenju?

Upravo sam video da ovaj DAC sa Alija ipak nema mogućnost kontrole daljinskim, fali mu taj neki CEC protokol. Da li si ti probao ili možeš da probaš da vidiš da li će raditi podešavanje jačine zvuka preko daljinskog od TV-a?
Pazi stvarno nema cec funkciju. Jb* onda za taj komfor sa daljinskim moraš ići na nešto skuplje.
Možda da prodaš te zvučnike a kupiš soundbar, za tv mnogo jednostavnija opcija nego aktivni zvučnici i dac...

Dajte neki prijedlog za USB C DAC za mobilni telefon u rangu do 50 eura, aliexpress, amazon i sl. Bitno mi je da pusta lossless sa striming izvora i kvalitetne FLAC iz lokala

nikako da napisem ceo review za Tempotec Sonatu BHD / pro (oba uredjaja odlicna) , ali na audioscience su odusevljeni njom, odlicne reviews i na head-fi- ama svuda.
KAd je reklamiraju non stop stavljaju Tidal - mozda kao primer lossless sound platforme, radi perfektno, naravno i lokalni flac fajlovi. mozes koristit za slusalice, a mozes i naprosto dodati na odredjen sistem, bili to aktivni zvucnici.monitori ili pasivni hifi sistemi sa pojacalom itd, dakle nije samo za telefon, kao portabilni dac ima univerzalnu upotrebu, ali kao apm ima ogranicenja u smislu da nece gurati slusalice od 300mV bas extra, ali u ovoj klasi se to ni ne ocekuje. ima 3.5mm i 4.4 balansirani izlaz, Dual DAc Chip , fizicko/ hardversko dugme za pojacavanje (obicna verzija ima i dugme za GAIN)
DAC čip: - CS43131 * 2
Izlazna opcija: - 4.4mm BAL i 3.5mm SE (oba)
Interfejs: - USB tip C
SNR: - 131dB
Izlazni nivo: - 4VRMS @ 4.4mm / 32Ω & [email protected] / 32Ω
Izlazna snaga: - 280mV / 32Ω (4.4mm)
DSD: do DSD 256 (maternji)
MKA: renderer 8Ks
Sistemska podrška:- WindoWs, Mac OS, Android i iOS

son2.png

bila je do skoro 40eu sapustena nekoliko dana sa onim ludackim snizenjima, sad je 80eu, ali neki drugari je culi na klasicnom hi-fi sistemu kako procisti zvuk, brilijantno. dakle super za mob, super za desktop, laptop ama sve. i da, opet, jeste i apm, ali samo za slusalice, i gura svasta, planarne laganice, samo neke hard core nece pogurati- no o toj klasi valjda ni n epricamo.

.............................

posto sam izgleda neki kontras, uglavnom gledam stvari koje nisu klasicne super popularne stvari, a momentalno je to Ibasso Jr. serija, i super povoljna verzija Macaroon koja koristi isti chipset i mnogo slicnosti sa Sonatom ali malo slabiji AMp i drugaciji, mozda cak i neutralniji u nekim stvarima, svakako isto odlicna opcija, sad je 40eu na aliju.

Stigao mi je WIIM ultra tako da trenutno imam uređaje sa sedećim DAC čipovima

ESS Sabre32 Ultra

ESS Sabre ES9038Q2M

Burr-Brown PCM1795

odlična sprava, pored toga što je strimer radi i kao DAC, preamp, i phono preamp MM....
ima odličan app, Tidal radi super preko moba.

sa nekim ampom d klase ili aktivnim zvučincima biće top sistema za minimalne $$$.

IMG_20260225_130207.jpg
Danas stigao sa Temu-a. Koristim Microlab FC330. Povezao FC330, S.M.S.L SU-1 usb-om na PC. I mogu reci da sam prijatno iznenadjen. Nisam ocekivao da cu primetiti razliku. Ali primecije se. Pustao istu pesmu (Deezer app na PC-u) i uporedjivao. I da primecuje se malo jaci ali i cistiji zvuk. Kao da primecujem malo vise detalja i definitivno ova stvarcica daje koliko toliko primetno poboljsanje zvuka. Nije to neka drasticna razlika. Ali se poboljsanje primeti.

Имао сам више микролаб модела. Замени фабричке жице до звучника правим, стави нешто бољи рца конектор и испуни вуном за звучнике и сателите и суб. Тек ћеш приметити разлику.

Posto vec 2 godine "prelazim" na Linux sa Win tako i saznajem po nesto. I uvek je nesto na Linux bolje nego na Win. Saznah nedavno da Linux ima potpuno i da kazem free podrsku za sve BT HiFi codece ugradjene preko PipeWire paketa. Slika u prilogu (Google AI) je neko poredjenje najzastupljenjih OS i njihova nativna podrska za HiFi BT codece.
Licno sam proverio na Fedori i stvarno rade svi kodeci.

Prilozi

• Screenshot 2026-04-15 132905.png
    Screenshot 2026-04-15 132905.png
    80.9 KB · Pregleda: 19
Poslednja izmena:
Moram da se ispravim, tj. da ispravim "pametnjakovice". Prosli post tj. tabela je delimicno pogresna ili tacna kako se uzme.
Linux PipeWire ne podrazava aptX Adaptive a samim time ni atpX Lossless. I ja sam to prevideo kad sam testirao na Fedori.
Dolazi do relativne zabune, a sto prodavci da ne kazem kinezi vole da zamagle da istaknu aptX LL kao sinonim za Loseless ali to su 2 razlicita kodeka.
Znaci PipeWire podrzava aptX LL - Low Latancy, a ne Adaptive i Lossless. Uzgred izgleda da je Lossless nazovimo ga najveci stepen Adaptive kodeka (preko 1.1Mbps), a ne posebno dizajniran kodek.

Ono sto jos fali u tabeli je mozda i najbitniji kodek za siroke mase - SBC XQ.
SBC XQ (eXtreme Quality) je nezvanicno prosirenje, primarnog i svuda postojeceg kodeka SBC.
Takoreci overklokovani SBC da moze da radi sa vecim bitrate. Postoje neke tvrdnje da nije nista losiji ili cak i bolji od aptX HD.
Zasto je SBC XQ bitan, jer ga podrzavaju takoreci svi BT uredjaji od v4 na dalje, i da postoji velika verovatnoca da ce raditi na svim tim uredjajima.

Имао сам више микролаб модела. Замени фабричке жице до звучника правим, стави нешто бољи рца конектор и испуни вуном за звучнике и сателите и суб. Тек ћеш приметити разлику.

Ovo je apsolutno tačno. Za najmanje novca možeš da ga podigneš za klasu

Imam SSL 2, klinac ga uzeo za svoj racunar, uzeo mu po zelji Elgato Wave XLR MK.2, klinci vole ta SW resenja.
SSL 2 mi je i dalje bez premca za monitor zvucnike i slusalice od 250Ohm.

Moram da se ispravim, tj. da ispravim "pametnjakovice". Prosli post tj. tabela je delimicno pogresna ili tacna kako se uzme.
Linux PipeWire ne podrazava aptX Adaptive a samim time ni atpX Lossless. I ja sam to prevideo kad sam testirao na Fedori.
Dolazi do relativne zabune, a sto prodavci da ne kazem kinezi vole da zamagle da istaknu aptX LL kao sinonim za Loseless ali to su 2 razlicita kodeka.
Znaci PipeWire podrzava aptX LL - Low Latancy, a ne Adaptive i Lossless. Uzgred izgleda da je Lossless nazovimo ga najveci stepen Adaptive kodeka (preko 1.1Mbps), a ne posebno dizajniran kodek.

Ono sto jos fali u tabeli je mozda i najbitniji kodek za siroke mase - SBC XQ.
SBC XQ (eXtreme Quality) je nezvanicno prosirenje, primarnog i svuda postojeceg kodeka SBC.
Takoreci overklokovani SBC da moze da radi sa vecim bitrate. Postoje neke tvrdnje da nije nista losiji ili cak i bolji od aptX HD.
Zasto je SBC XQ bitan, jer ga podrzavaju takoreci svi BT uredjaji od v4 na dalje, i da postoji velika verovatnoca da ce raditi na svim tim uredjajima.
Samo što se SBC XQ malo teže aktivira koliko vidim.

Samo što se SBC XQ malo teže aktivira koliko vidim.
Ne znam konkretno na koju aktivaciju mislis, ali ja sam je samo video u Fedori tj Linuxu. Lako se izabere iz konfiga za BT audio.
Vervatno ni jedan uredjaj nece prepoznati SBC XQ kao takav jer ustvari i ne postoji nego je to SBC kome je otkljucan bitrate da dohvata do 500-600kbps, za razliku od standaradnog koji je isao do oko 350kbps. Koliko sam citao svi ti BT cipsetovi stariji (v4.x +) bi trebali da mogu dohvate do te brzine, kako pri emitovanju tako i pri prihvatanju. To im je valjda i plafon. Koliko ostro uvo ili sa cime izmeriti radi li to stvarno tako, to je pitanje. Ovi drugi kodeci se mogu "videti" na nekim uredjima (risiverima) a za SBC XQ moras verujes da radi barem za sad 🙂

Nazad
Vrh Dno