Šta je novo?

Da li je ovakvo strujno kolo moguce ("OR" funkcija)? Pokusavam da povezem bojler na smart switch i regularni prekidac u isto vreme

Echo

Slavan
Učlanjen(a)
06.02.2011
Poena
215
Pozdrav ljudi, zelim da povezem bojler na smart switch i regularni prekidac, ali tako da ta dva prekidaca budu odvojena (ne u nizu jedan za drugim). Zelim da se bojler pali bilo da ga ukljucim preko smart switcha ili regularnog prekidaca, dakle da ga pali bilo koji od ta dva prekidaca (a da bude ugasen jedino ako su oba prekidaca iskljucena) - prakticno "OR" funkcija.

Razlog je taj sto hocu da mi se bojler svaku noc automatski zagreva (ujutru bi se smart switch gasio), a zatim, u toku dana, da bilo ko moze upaliti bojler preko regukarnog prekidaca, ako ima potrebu za dodatnom toplom vodom.

U prilogu je sema, mada mi nesto smrducka (nemojte nule da gledate, to smart switch zahteva nule na ulazu i izlazu, resicu to kako god, mozda i ne treba nula na izlazu iz smart switcha). Buni me faza koja ide iza prekidaca, da li to tako moze? Da li ce nesto da se desi ako su oba prekidaca upaljena u isto vreme?

Prilozi

• Screenshot_20230107_035714_Samsung Notes.jpg
    Screenshot_20230107_035714_Samsung Notes.jpg
    38.8 KB · Pregleda: 78
Може и овако као на скици, али се овакве везе у принципу изводе преко 1-0-2 прекидача где је поз. 1 аутоматски рад преко смарт прекидача, 0 искључен извод и 2 ручни рад.

Ако смарт прекидач има могућност ручног активирања као на овом видеу онда је и то опција, али остаје нерешено једноставно ручно искључење.

Vec je neko pisao u smart home temi.
Najbolji nacin da se ovo izvede je da se kreira scena gde bi paljenje prekidaca aktiviralo scenu da bojler radi sat ili dva.
Koji relej si uzeo? Dosta njih ima odvojeno mesto za regularan prekidac upravo iz ovog razloga.

A sto ne bi ovako nesto
ima i WiFi, a moze i obican prekidac na njega.
wifi prekidac.jpg

Moze po tvojoj semi ne smeta nista... Pazi samo na amperazu tog smart prekidaca...ako je mala onda pobudjujte kontaktor...

Ne treba ništa od ovog budzenja i šema, ne mora čak ni da se crta.

Kupiš Smart prekidač i staviš ga umesto klasičnog koji prekida svetlo i bojler.

Programiras prekidač kada će da se automatski pali i automatski gasi, između toga može ručno da se upravlja.

Moze po tvojoj semi ne smeta nista... Pazi samo na amperazu tog smart prekidaca...ako je mala onda pobudjujte kontaktor...
Ima 16 ampera taj smart switch, trebalo bi da radi sve kako treba.

Programiras prekidač kada će da se automatski pali i automatski gasi, između toga može ručno da se upravlja.
Problem je sto ti smart prekidaci za bojler (koji podrzavaju te vise amperaze) kostaju po 5000 dinara, a ovaj moj smart switch sa istom amperazom 1100. Regularni smart prekidaci trpe 1000 W po prekidacu, koliko sam razumeo. I iskreno, nije mi problem da dam ni tih 5000 jednokratno, ali verovatno bih kasnije ponovo ulagao kada se ustali matter standard (a i ako crkne, lakse se menja onaj od 1000 nego od 5000).
Koji relej si uzeo? Dosta njih ima odvojeno mesto za regularan prekidac upravo iz ovog razloga.
1.jpg

A sto ne bi ovako nesto
Pogledajte prilog 370503
E, evo uzeo sam u razmatranje i ovo. Ali da li mi mozes reci kako se ovaj switch ponasa ako je fizicki utikac ukljucen, a umedjuvremenu se smart switch u njemu iskljuci?
Jel' ovaj switch funkcionise po klasicnom "OR" kolu, ili ima neku naprednu regulaciju unutra.

Recimo primer: Bojler se svake noci pali u 4 i gasi u pola 6 (automatski smart switch). Ako ga ja pred spavanje, npr. u 2, upalim preko fizickog tastera, sta ce se desiti u pola 6 ujutru? Da li ce nastaviti da se puni (jer je fizicki prekidac ukljucen), ili ce se bojler ugasiti zajedno sa tajmerom?

@nightshadow , isto pitanje je i za taj Shelly.

Problem je sto ti smart prekidaci za bojler (koji podrzavaju te vise amperaze) kostaju po 5000 dinara, a ovaj moj smart switch sa istom amperazom 1100. Regularni smart prekidaci trpe 1000 W po prekidacu, koliko sam razumeo. I iskreno, nije mi problem da dam ni tih 5000 jednokratno, ali verovatno bih kasnije ponovo ulagao kada se ustali matter standard (a i ako crkne, lakse se menja onaj od 1000 nego od 5000).
Zavisi kako gledas.

Tim prekidacem menjas i svoj stari prekidac, a taj stari klasicni kosta 2000din, plus dodatni smart switch cena bude vrlo bliska sa novim "pametnim" prekidacem koji verovatno ima da se kupi za manje od 5000din

Zavisi kako gledas.

Tim prekidacem menjas i svoj stari prekidac, a taj stari klasicni kosta 2000din, plus dodatni smart switch cena bude vrlo bliska sa novim "pametnim" prekidacem koji verovatno ima da se kupi za manje od 5000din
E pa dobro, ako je razlika u hiljadarci, onda mi to nije faktor (ali, da li je? :) ). Jer bi onda trebalo da nadjem novi dvostruki prekidac za svetlo/grejalicu (sa dovoljnom amperazom, da propusti grejalicu, i po mogucstvu da to budu "lepi" prekidaci, za kupatilo). Ovako sam mislio da koristim onaj klasicni trostruki prekidac (svetlo/grejalica/bojler), da tu ne menjam nista, a bojler da "opametim" van toga.

Npr. 2000 novi klasicni trostruki (kada vec obnavljam) + 1500 (smart switch), za 3500 me izadje sve.
A sa tim smart za bojler, 5000 + 1500 bojler grejalica (plus ne mogu da nadjem za kupatilo samo sa ta dva, a ne bih voleo da mi deluje skarabudzeno sa nekim random prekidacima).

Sta znam, razmislicu.

Poslednja izmena:
E da, nigde nisam uspeo da nadjem trostruki smart prekidac za kupatilo, ima trostruki ali sa 1000 W po prekidacu. Da mogu da nadjem trostruki smart prekidac za kupatilo njega bih uzeo bez razmisljanja. Izbor mi se dodatno suzava jer vec koristim Smart Life aplikaciju, pa bih hteo prekidac iz tog ekosistema.

Tako da, kada spominjem prekidac za bojler od 5000, uglavnom mislim na ovo (i zato mi ne odgovara kao primarna ideja:
WSHBP1-1.jpg

Ovo moje je samo jedno od resenja.
mislim da je najjednostavnije uvek najbolje resenje, jedino treba naci odgovarajuci prekidac ali ti zavrsava sve sto si hteo.

@nightshadow , isto pitanje je i za taj Shelly.
Nije baš OR kolo, npr uključiš bojler na prekidač i on se puni, onda ga isključiš preko app, bojler prestaje da se puni iako je prekidač u 'on' položaju. Onda bi morao da ga isključiš pa opet uključiš na prekidaču da bi se punio.
Ako je bojler uključen preko prekidača ne možeš opet da ga uključiš preko app.. jer app prepoznaje stanje prekidača, tj već je u 'on' položaju. Dakle neće se desiti ništa ako imaš automatizaciju koja pali već upaljen bojler. :D

Hvala! Zapravo ovo je idealno 😃 Jer koliko sam razumeo (a verovatno jesam), ne mora da razmisljam kako palim bojler (automatski smart ili manuelno fizicki), da bi se on automatski ugasio u pola 6 ujutru. Savrseno.
E sad, jedini problem je onda sto sam ja u smart life ekosistemu, pa se nadam da se onaj thuyin "mini smart switch" (takodje preporucen u ovoj temi) isto tako ponasa.

Ali hvala ljudi za sve, svasta je razjasnjeno u ovoj temi zapravo.

Tako je, kako god da ga upališ ugasiće se kad ga ugasiš preko app.

Ne znam kako radi taj tuya, ovo sam pričao za Shelly, ali trebalo bi da je isti princip ako ima ulaz za switch.

Zašto ti je potrebno da ga pališ i gasiš fizičkim prekidačem, nezgodno ti da ulaziš u aplikaciju? Ja sam to rešio razvodom u tabli, najjeftiniji Sonof i kontaktor 20A,indikator ostao kakav jeste.

Ne zivim sam, nije svako entuzijasta kao mi. Tako da hocu da ga napravim da bude "kao sto je bilo" samo bolje i funkcionalnije (tipa, da ukljucim bojler pre nego sto stignem kuci)

Ima li modularnih (kad su svi prekidači za kupatilo u "jednom okviru")?

Ima li modularnih (kad su svi prekidači za kupatilo u "jednom okviru")?
Pa to je problem, samo za bojler kosta 5000, mozes da zamislis kada bi stavili 3 takva - sa dovoljnom amperazom i za bojler i grejalicu + svetlo (onako na sve to)

A sto ne bi ovako nesto
Pogledajte prilog 370503

Ne preporučujem korišćenje ovakvih ili sličnih jeftinih kineskih smart prekidača za kontrolu bojlera. Svi koriste istu plastičnu kutiju, a u kutiji šta se zalomi i šta ima na stanju u trenutku proizvodnje. Koristio sam ovakav isti prekidač za izradu tajmera za TA peć, gde je on imao ulogu samo da upravlja kontaktorom, grejao se preterano praktično bez ikakvog opterećenja, a uključivao se i isključivao kad god je on hteo, bez pravila. Posle par dana zamenio sam ga Broadlink smart utičnicom koju sam imao pri ruci i tako će i ostati do kraja grejne sezone. Nikako direktno napajati bojler ovakvim igračkama, velika je verovatnoća paljevine u kratkom roku, ne oslanjajte se na to što piše na njemu 16A, već uplatite polisu osiguranja od požara :)

Za direktnu kontrolu bojlera je sasvim prihvatljivo rešenje sa Shelly 1 ili Shelly 1 PM smart prekidačima, koji imaju validne sertifikate i koji su dokazani u praksi. Potrebno je samo da se spojevi izvedu kvalitetno i radiće bez problema. Uključivanje/Isključivanje bojlera može se vršiti ili ručno ili preko smart prekidača, bezuslovno.

@BoT, pa ne znan da li je to bas toliko dramaticno (ne kazem da nije ili jeste), ali koristim dva smart life utikaca, jedan za klimu (merac potrosnje), i drugi bukvalno kao utikac za TA pec od 2,5 KW. Evo vec dve godine nikakvih problema nisam imao, na dodir su hladni (cak ne ni mlaki). Dakle, puna struja prolazi kroz oba.
A sto se tice komandi, da kucnem u drvo, rade kao sat, pouzdani u 100% slucajeva.
Mozda si imao iskustva sa pravim pravcatim kinezima, tipa neki od 500-600 din.

Jel ima tajmer na ovom Shelly da se pali samo nocu ? I jel ga ubacivao neko u indikator jel moze da stane ?

Ja ne razumem sta bi se tu moglo grejati?

Ili ce izgoreti rele ili nece, nema nista izmedju, i na samom kontaktu moze da smercuje ako je los, elektronika se nece grejati jer ona samo daje pobudu za rele.
Kineske releje imate u svakoj ravnoj ploci za kuvanje koja se prodaje na trzistu, i u shelyju nisu shely releji 99%
Najveci problem je sto se mikroreleji trose (bar na tim sporetima) pa se posle nekog vremena moraju zameniti, ali i kklasican prekidac za bojler se "trosi"

"nekviltet" se vise vidi na plasticnim nego na elektronskim delovima koje svakako kupuju od proizvodjaca koji to prodaju u milionima komada
A ima vala i da se bira od poznatih brendova do noname, ali ni jedni nisu jeftini.

Poslednja izmena:
E da, nigde nisam uspeo da nadjem trostruki smart prekidac za kupatilo, ima trostruki ali sa 1000 W po prekidacu. Da mogu da nadjem trostruki smart prekidac za kupatilo njega bih uzeo bez razmisljanja. Izbor mi se dodatno suzava jer vec koristim Smart Life aplikaciju, pa bih hteo prekidac iz tog ekosistema.

Tako da, kada spominjem prekidac za bojler od 5000, uglavnom mislim na ovo (i zato mi ne odgovara kao primarna ideja:
Pogledajte prilog 370528
I ja dugo trazio i odustao... Hteo sam samo touchscreen trostruki, ne mora smart... Medjutim do 5A max sto sam nasao... Morace neki tihi kontaktor pa prevezivanje u kutiji...

Ja vec godinama moje bojlere drzim na tajmeru da greju kada je jeftina struja negde od 2h do 5h ujutru, tako da kada je zimsko ili letnje merenje ne pogadja bojler.
3h je dovoljno da se ugreje bojler od 80l do max zadate temperature. To mi je dovoljno za pranje sudja i jedno duze kupanje, ili dva kraca tusiranja.
Samo sam prekinuo strujni kabl koji ulazi u bojler i ugradio utikac i uticnicu na kabl i izmedju ubacio tajmer (mehanicki od 600din).
Umesto recimo 800din mesecno dobijem recimo 300din ovakvim potezom po bojleru.

Brdo nas koristi Shelly 1PM za bojler, on je oko 20€
Mene zanima mogu li ovako nesto da iskoristim za bojler , znaci da samo prikacim nulu , fazu i uzemljenje na kabal i preko ovoga u bojleru stavim.
Da li je neko radio tako ?

0001236644-IMG-G1-F.jpg

Slicna je ovoj , 16A vise nego dovoljno za bojler , posto je relej unutra 250v 16A znaci 4KW max

Nazad
Vrh Dno