Ilija Studen je napisao(la):
Temperatura procesora: 64 stepena C
Temperatura ploče: 44 stepena C
Box kuler, ploča je P5WD2-E, mereno sa PC PROBE II.
Čisto da znam, da li je to normalno ili je neko nešto zeznuo.
Kad smo već kod toga, kuler se baš dere pa bih hteo da ga manjam u neko dogledno vreme. Da li će Zalman 7700Cu rešiti problem (i što se hlađenja i što se temperature tiče)? Da li može da se montira na ovu ploču?
Nije normalno da bude toliko. Kuler se dere jer je ambient temp veci od 38°C i koji god da stavis nece ti pomoci ako ti temperatura u kucistu bude visa od toliko stepeni.
Najverovatnije da nisu kliknula sva cetiri klipa na cooleru. Mozes da probas da ih pritisnes dve po dve dijagonalno da vidis da li su na mestu. Ako to ne pomogne, skini ga, ocisti i stavi pastu i to malo vise pa montiraj ponovo.
Takodje poradi na provetravanju kucista, sredi kablove vezicama ako vec nisi i slicno.
Cisto poredjenja radi, meni je ukljucen AI Quiet (radi na 1,000 RPM) i temperature su 36°C ploca i 42°C procesor, pod opterecenjem do 65°C. Procesor je Pentium D 930 na 3.0GHz.
Zalman 7700 ti ne bih preporucio, mnogo je tezak. Bolje uzmi 9500 ako nadjes. Jedino sto moze da smeta na Asusu je StackCool za mosfete pa proveri na Zalmanovom sajtu
listu kompatibilnih ploca ili sam premeri dimenzije.
Takodje povedi racuna ako se ipak odlucis za Zalman 7700Cu -- pojavile su se kineske replike ciji je izgled identican (samo ne pise Zalman), a o kvalitetu istih se ne zna jos nista. Druga stvar je da kad jednom montiras 7700Cu ne smes pomerati racunar (ili to moras raditi ekstremno pazljivo!) jer ploca moze da se osteti od tezine (918g je 7700Cu, a propisano je max. 450g za LGA775).
Sve u svemu, ispravnom montazom bi to trebalo da se resi bez dodatnih troskova za cooler.
EDIT:
Sad sam video za kuciste i napajanje, napajanje ti je OK, ali kuciste si morao uzeti bar Chieftec DX (Dragon) seriju ako ne LBX/LCX. U tesnom kucistu ni jedan cooler to nece moci lepo da ohladi, uvek ce biti malo visa temperatura.