Šta je novo?

Da li je normalno za D920?

Ilija Studen

Čuven
Učlanjen(a)
13.10.2003
Poena
604
Temperatura procesora: 64 stepena C
Temperatura ploče: 44 stepena C

Box kuler, ploča je P5WD2-E, mereno sa PC PROBE II.

Čisto da znam, da li je to normalno ili je neko nešto zeznuo.

Kad smo već kod toga, kuler se baš dere pa bih hteo da ga manjam u neko dogledno vreme. Da li će Zalman 7700Cu rešiti problem (i što se hlađenja i što se temperature tiče)? Da li može da se montira na ovu ploču?

Poslednja izmena:
ako nije klokovan onda je jako puno...proveri box da li su sve tiple prosle kroz plocu (kliknule pri pritisku)

Nije klokovan. Kuler sad radi na nekih 2K rpm i drži procesor na nekih 58 - 60 stepeni.

Koja je normalna (okvirno) temperature za neklokovan D920 sa box kulerom?

Fazon je što nisam ja sastavljao mašinu. Nova je i takva je stigla od prodavca pa zato i pitam. Da li su dobro namestili ili nešto nije u redu (čitajući druge teme o D procesorima učinilo mi se da se ovaj moj ipak previše greje).

Poslednja izmena:
nije normalno imam p5wd2 premium i d930 @3500.
dok ovo pisem temperatura cpu 45 maticna 39. provjeri u biosu mozda je ukljucen ai quiet.

Temperatura ti nije normalna kad je u pitanju CPU.Zalman 7700cu ide na tu plochu.Imam ga ja i plochu p5wd2

Ja sam u totalno suprotnoj prici meni je 920d@3360 po biosu na 21-24 idle a pod full loadom na 34-38 chipset je na oko 36-40. Manjao BIOS i ista ocitavanja, ostatak konfe, asus p5n32-sli zalman 7700cu AS5 nanesena u tananom sloju. Ajde pobacajte malo postova o temp 920-ke.
Znam da mi ploca laze al neznam koliko :D

Poslednja izmena:
Studene mnogo ti je vreo taj Presler!
Moz biti da nisi dobro montirao kuler (to se veoma cesto desava sa Intelovim mehanizmom za montiranje i onima koji imaju manje iskustva u rukovanju sa istim)!
U svakom slucaju Zalman bi trebalo da ti resi sve probleme! Ja sam sa 9500-kom i tim procesorom overklokovanim na 4.2 GHz imao Idle temperaturu u Windowsu od 45-46 stepeni "na kanalu" (ne montirana ploca na stolu ;))
Poz
Nedjo

pc probe

evo gledam nesto ovaj pc probe je pravo smece, mogli su se malo vise potruditi. :mad:

Ili je loshe namestio cooler na cpu ili je pogreshno okrenuo fan-ove na kucistu...

Ukoliko je sa kulerom sve u redu a problem i dalje stiji uradi sledece.Nabavi kvalitetnu pastu po mogucstvu providnu-podseca na gel-mnogo je kvalitetnija.Skini vec postojecu pastu sa procesora i kulera pa na iste ravnomerno i tanko nanesi novu.Nemas potrebu za nabavkom boljeg kulera.Moguce je da su pri stavljanju procesora kuler stavljali i skidali vise puta, malo brisali ostatke paste od prethodnog stavljanja i tako...pa je samim tim smanjena provodljivost toplote-za to sto rade po firmama i servisima je zaista potreban talenat:)

Pozdrav

Kao što rekoh, nisam ja sastavljao mašinu, a i toliko sad out iz cele priče o sastavljanju i rastavljanju da više volim da platim nekom ko zna nego ja da se cimam (stalan strah da ću nešto zeznuti pa ode mast u propast ;) ).

Ništa, za koji dan ću pazariti Zalmana (jer se kolega već žali da mi je računar preglasan) i strogo naglasiti da je već bilo problema sa montiranjem kulera i da ovaj put paze šta rade. Po onom što rekoste ovde normalna temperatura je do 50 stepeni (optimalno 40 - 45)?

Kvalitetnu pastu? Gde se može naći i koliko novaca?

I da, mnogo hvala ;)

Poslednja izmena:
Ukoliko se dobro secam kad sam bio kod Vinka njemu nije prelazio 59 stepeni u loadu sa box qlerom, pre neki dan kada sam bio, a masina mu je radila na 3800 (bez dizanja napona cini mi se).

Sto se tice paste dobices dobru uz zalman kad pazaris tako da nema potrebe da lupas glavu zbog nabavljanja iste.

Tebi je verovatno i kuciste neprovetreno cim ti je tolika temperatura ploce, koliko se secam ti si uzeo Cheftec kuciste.

Ako uzimas Zalman 7700cu onda dobijash i pastu uz njega.Stavio sam je.Zadovoljan sam.Zalman se mnogo"pametnije" kachi nego box coller sa onim plastichnim tiplovima.Nije problme skidati ga i stavljati vishe puta.Malo ga je teze naci(poslednji je ima HG spot ili tako neshto).

yotavg je napisao(la):
Tebi je verovatno i kuciste neprovetreno cim ti je tolika temperatura ploce, koliko se secam ti si uzeo Cheftec kuciste.

Nisam. Uzeo sam skroz economic varijantu (Codegen) + LC Power. Na samom kućištu rade i prednji i gornji ventilator, plus je ono "šupljikavo" tako da je teško da je neprovetreno. Najverovatnije je loše namontiran kuler...

Poslednja izmena:
kako na intelu moze lose da se montira kuler?!?

od socket a naovamo po meni nema sanse da se lose montira kuler...
nije ti palo na pamet da ti ploca bezveze temperature ocitava?
u svakom slucaju ni 60-tak c nije strasno...

danijel00 je napisao(la):
kako na intelu moze lose da se montira kuler?!?

od socket a naovamo po meni nema sanse da se lose montira kuler...
nije ti palo na pamet da ti ploca bezveze temperature ocitava?
u svakom slucaju ni 60-tak c nije strasno...
Veoma lako moze lose da se monitira kuler na LGA775!
60stepeni je uzasno velika temperatura za Preslera na 2.8GHz!

Temperatura,za zabuseno(neprovetreno)kucuste bi po nekoj logici trebala da varira od 34-50C,ali nikako preko toga,pogotovo kad sistem nije opterecen.Napregnut procesor,usled neadekvatnog hladjenja,pri odredjenom nizu periodicnog opterecenja moze da ode za sva vremena u vecita lovista,tako da ostaje da proveris taj kuler,dok ne bude kasno. :S:

A da nije kuler namesten da duva od hladnjaka, a ne na njega??

mastercula je napisao(la):
A da nije kuler namesten da duva od hladnjaka, a ne na njega??
U tom slucaju razlika bi verovao ili ne bila mala(mozda nekh 2-6C u plusu).Ali posto za intel pentium D 920,i celu seriju pentium D9xx dolazi ventilator vec ugradjen na kuler,na taj nacin da drugacije ne bi ni mogao da se ugradi,ta konstatacija odpada. ;)

Ilija Studen je napisao(la):

Kad smo već kod toga, kuler se baš dere pa bih hteo da ga manjam u neko dogledno vreme. Da li će Zalman 7700Cu rešiti problem (i što se hlađenja i što se temperature tiče)? Da li može da se montira na ovu ploču?

Nije normalno da bude toliko. Kuler se dere jer je ambient temp veci od 38°C i koji god da stavis nece ti pomoci ako ti temperatura u kucistu bude visa od toliko stepeni.

Najverovatnije da nisu kliknula sva cetiri klipa na cooleru. Mozes da probas da ih pritisnes dve po dve dijagonalno da vidis da li su na mestu. Ako to ne pomogne, skini ga, ocisti i stavi pastu i to malo vise pa montiraj ponovo.

Takodje poradi na provetravanju kucista, sredi kablove vezicama ako vec nisi i slicno.

Cisto poredjenja radi, meni je ukljucen AI Quiet (radi na 1,000 RPM) i temperature su 36°C ploca i 42°C procesor, pod opterecenjem do 65°C. Procesor je Pentium D 930 na 3.0GHz.

Zalman 7700 ti ne bih preporucio, mnogo je tezak. Bolje uzmi 9500 ako nadjes. Jedino sto moze da smeta na Asusu je StackCool za mosfete pa proveri na Zalmanovom sajtu listu kompatibilnih ploca ili sam premeri dimenzije.

Takodje povedi racuna ako se ipak odlucis za Zalman 7700Cu -- pojavile su se kineske replike ciji je izgled identican (samo ne pise Zalman), a o kvalitetu istih se ne zna jos nista. Druga stvar je da kad jednom montiras 7700Cu ne smes pomerati racunar (ili to moras raditi ekstremno pazljivo!) jer ploca moze da se osteti od tezine (918g je 7700Cu, a propisano je max. 450g za LGA775).

Sve u svemu, ispravnom montazom bi to trebalo da se resi bez dodatnih troskova za cooler.

EDIT:
Sad sam video za kuciste i napajanje, napajanje ti je OK, ali kuciste si morao uzeti bar Chieftec DX (Dragon) seriju ako ne LBX/LCX. U tesnom kucistu ni jedan cooler to nece moci lepo da ohladi, uvek ce biti malo visa temperatura.

Poslednja izmena:
Ilija Studen je napisao(la):

A koliko ti pokazuje kada je opterecen? Jel throtluje? Jel prolazi prime i sado mazo ? Mozda nije lepo legao kuler, a onda ces u opterecenju imati 90-100 stepeni. Moze da se desi da nisu sve cetiri zabice usle u plocu kako treba. Kuler ti se dere jer ploca ocitava 65 stepeni u leru. Mozda se desi da ploca samo nije lepo kalibrisana, pa ce druga verzija biosa resiti problem.

Ako je sve ok, zabole te za temperaturu, jel da ? :smoke:

Nazad
Vrh Dno