Šta je novo?

Da li je (i sta to) nekada bilo bolje?

Наравно да је било боље, "некада давно" није свака шуша имала рачунар тј. он није спадао у потрошачку електронику коју свако има и купује је у хипермаркетима заједно са веш машином, паризером и омекшивачем.
Било је потребно више ентузијазма и стручног знања због чега су рачунари и повезивани са "штреберима". Упоредите само куцање у командој линији са модерним оперативним системима у којима се све што обичном кориснику треба може одрадити преко графичког интерфејса.
Омасовљење интернета је такође допринело "вулгаризацији" тржишта информационих технологија.
Занимљив ми је и феномен да су у САД конзоле увек биле популарније од "кућних рачунара" док је у Европи било такорећи обрнуто.
Хардвер је био далеко скупљи, али је прављен од далеко квалитетнијих материјала.
Тада се око свега тога вртело далеко мање новца, поготово око развоја игара, а комерцијализација често "убије дух" нечега.

Било је потребно више ентузијазма и стручног знања због чега су рачунари и повезивани са "штреберима". Упоредите само куцање у командој линији са модерним оперативним системима у којима се све што обичном кориснику треба може одрадити преко графичког интерфејса.

interesantno...

ja sam tek neke 1989. video komandnu liniju (C:\)... pre toga se secam da su ZX i C64 imali komandnu liniju.

...u medjuvremenu:

sad mi nista nije jasno: da li samo moderni operativni sistemi imaju graficki interfejs ili je kucanje u komandnoj liniji :type: znacilo da mozes vise da naucis i napredujes ili ... ?!? :S: :zbunj:

Poslednja izmena:
Mislim da je Adam pre mislio na osmobitne racunare tipa spectrum i c64 i slicne. Bilo je potrebno i neko minimalno znanje da bi mogao da ucitas i pokrenes igricu sto je kod pojedinaca znalo da pokrene interesovanje za jos po nesto. Kovac je doduse pozurio da nam natrlja na nos ponovo kako je jackintos prvi doneo WIMP okruzenje medju sire narodne mase :eyebrows:
http://en.wikipedia.org/wiki/WIMP_(computing)

Dan danas sistem administratori velike i bitne poslove na unix like okruzenjima resavaju iz komandne linije (nije obavezno ) ali ljudima koji poznaju komande za rad iz komandene linije je brze da kucaju nego da kopaju po menijima kako bi podesili ili ukljucili/iskljucili neku opciju,parameter....

:)

Bas to sto kazes: brze rade na racunaru sa tastaturom dok kucaju nego sa misem...

Desila se jedna interesantna stvar: PC je poceo da koristi misa masovno od 1993. Dok su ostali to radili od 1985.

PC ima tako neboluzne i ne konzistentne precice (upravo zato sto je svaki program do 1993. imao sopstvene unikatne precice za inace standardne radnje) da danas korisnici Windowsa manje koriste precice na tastaturi nego korisnici npr. Mac-a.

Ono sto je jos bolje, korisnici Maca sa Quicksilverom bukvalno mogu sve da obave bez misa, samo kucanjem: "friday at 15:00 buy new cell phone" i dobijete podsetnik na kompu i na telefonu i na google accountu... Dok za istu stvar morate da klikcete po ikonicama na windowsu (sto je 5 puta sporije)

Btw i kapiram sta je Adam hteo da kaze :) a i sale je bio u pravu - nema leba da se podesi server kroz gui, ni na Lionu iako su se bas mnogo trudili ;)

Poslednja izmena:
zabavni softver

Ko ima novi br. SK neka samo pogleda - naslove , i - screenshotove igara i bice mu jasno

Što se mene tiče, igre filmovi i muzika, a verovatno i mnoge druge stvari :D.

offtopik Dokumentarci su bili vise vezani uz neku objektivnu stvarnost , kad pogledam npr. onaj serijal koji vodi valjda Morgan Fridman, mislim da ce svemir da povrati na nas. Neverovatno

Nazad
Vrh Dno