Šta je novo?

Da li je (i sta to) nekada bilo bolje?

dusxan

Slavan
Učlanjen(a)
04.06.2007
Poena
330
Posto sam na bench forumu, ocekujem pljuvanje... No...

U najavi novog apsurda , 8-ice....Teme za razmisljanje....

- svako ima komp , nepismeni ne samo funkcionalno, pogledajte neke oglase,
ranije entuzijasti raznih struka, pojava windowsa , sarenog os-a koji
su svi prigrlili

-non-fensi igraci nkada, u poderanim patikama...

-casopisi nekad informativni, bolje stampe, puni listinga i savcega

-GIMX kanal prema starim igrama

-igraonice , buvare/fliperane na otvorenom, kucna okupljanja, solo igranje /
danas - zadimljene boksovi u igranicama, LAN partiji...

-pozajmljivanje racunara

-kvalitet izrade hardvera

-obimnija propratna literatura

- pohovani kackavalj

Prijatelju, skrenuo si malo kod albukerkija, ovaka tema koja nista ne govori je bespotrebna. Mislim mozemo da pricamo o svemu i svacemu, a nista pametno necemo reci. Tacno je da su mnoge stvari bile pre drugacije i bolje mozda, ali je i pc bio daleko nedostupniji i skuplji... da ne idem po svemu sto si izlistao.

Jednom recju, al ce da se brise ovo vrlo uskoro :d

- svako ima komp , nepismeni ne samo funkcionalno, pogledajte neke oglase,
ranije entuzijasti raznih struka, pojava windowsa , sarenog os-a koji
su svi prigrlili

Znaš kako, ako ti nepismeni nikada ne uzmu računar u ruke ostaće i dalje nepismeni.
Jedini način je taj, pusti računar u široke narodne mase da bi se ljudi računarski opismenili.

Ubij me ako znam sta si hteo da postignes ovom temom.

hehehehehe, isto velim :d

Kako to mislis, sta sam hteo -da postignem-?

Procitaj onda samo subject i iskazi misljenje

Laudator temporis acti.

Aha, subject treba procitati................pa bilo je bolje dosta toga, mozda pljeske kod bam-bama kojeg vise nema......zato radi loki :d

Ja mislim da je tema jako dobra.
O cemu diskutovati prvo o igricama koje nemaju dusu i koje te tjeraju htjeo ili ne da konstantno ulazes u hardver, jer ako hoces da budes u toku i da pokrenes najnoviji "patch" treba stalno da mjenjas graficku, dodajes rama i sta sve ne. Ili diskutovati sto je glavna recenica svake majke "moj mali zna najbolje u gradu oko peceja" gdje mali nikad sebi nije postavio pitanje kako to nesto radi. Masa prepametnih klinaca koja u principu nemaju pojma ni o cemu, masa servisera racunara, koji nikad nisu uzeli lemilicu u ruke. Generalno informaticka zaglupljenost na svakom koraku. Moj prvi kontakt sa racunarom je rezultirao pitanjem kako ova igrica radi pa sa 12 godina napravih prvu, napisah je u svesci. U tim vremenima kad su nas sve nazivali frikovima i zaludjenicima, koje je drustvo izolovalo kao *****e ja sam govorio doce i dan kad ce svi biti obavezni da nauce osnove, al doce i dan kad ce se na ircu pojaviti i prvi zenski nick :) Sve je to doslo i proslo, a danasnje generacije meni dolaze sa pricom kupio sam graficku od giga, a sta ja njima da pricam da je umjetnost napravit sprite na krsu od 10 tog djela megabajta i da ces tek tad razumjeti neke stvari. Kako da ja njima objasnim da ja imam tač skrin monitor iz 1988, sve je tad bilo samo se koristilo drugacije, racionalnije, sad se ne misli ni o cemu kad ti crkne komp odes i kupis drugi, ne uzimas lemilicu u ruke, nit pises programe, ali nit znas ista o tome. Bitno je da se svaka majka hvali da joj mali 10 sati sjedi za racunarom. Malo ja isfrustrirano, al sam u situaciji gdje svaki dan imam kontakta sa stotinama klinaca koji misle da nesto znaju pri tome ne kontajuci da ako ne prodju kroz proslost nece u potpunosti ni shvatiti sustinu stvari. One noci provedene ispred C64 i taj osjecaj nikad se poslije nije javio cak ni kad sam kupio ultra giga sega mega turbo ĐŽIFORS sa trilion megaherca...

U bam bamu se uzimala muckalica a pljeske kod nislije :D
A loki na vidikovcu ne radi barem 2 godine :(

Sto se tice vremena c64 recimo i sad,to je bila revolucija,pojam.Kompjuter je sisao u siroke narodne mase.Po danasnjim merilima mozda skup ali je mogao da se kupi.Kupis komp i miran si vise godina.Kao sa vhs-om.To se ne ponavlja.Iako sad imam veoma dobar hardver i igram igrice,ali to nije ni prineti onome zadovoljstvu sto je bilo pre.Ne znam kako to da objasnim.

Sto se tice vremena c64 recimo i sad,to je bila revolucija,pojam.Kompjuter je sisao u siroke narodne mase.Po danasnjim merilima mozda skup ali je mogao da se kupi.Kupis komp i miran si vise godina.Kao sa vhs-om.To se ne ponavlja.Iako sad imam veoma dobar hardver i igram igrice,ali to nije ni prineti onome zadovoljstvu sto je bilo pre.Ne znam kako to da objasnim.

Bio si mladji i zivot je bio pun nade, a i to je tada ipak bila exotica - nesto novo. Sad nam je komp svakodnevna stvar i maltene vise obaveza.

A cesto ono sto ti je svakodnevica i obaveza izgubi onaj shmek novog i zanimljivog koliko god ga osvezavao, upgradeovao itd.

Poslednja izmena:
najbolje je uzeti jedan Svet Kompjutera iz 1989. i jedan iz 2011. - ko razume, shvatice :) (neki gore su vec objasnili na sta mislim ;))

EDIT:

znam da smara, ali vidim da ovde ima i novih :) - koga interesuju stara vremena, odlican video:

Commodore 64 - 25th Anniversary Celebration

Poslednja izmena:
Osecaj igranja na joystick-u i lakoca lomljenja (i popravljanja) istog...

@KAMIKAZE - mislio sam "smaram" - video definitivno ne smara: to je definitivno jedan od najboljih video klipova vezanih za pocetak IT industrije ! ;)

BTW evo jos jedne direktne reklame:

Poslednja izmena:
ne verujem da je imalo bolje bilo u to vreme,sto se tice it.
kao sto neko vec rece,sve je bilo mnogo skuplje i nedostupnije.
bili smo mladji, znali smo manje i samim tim bili manje nesrecni.
moguce je i da su uredjaji bili kvalitetnije uradjeni,ali bilo je kvarova ihajhaj.crkavale su cia-e i ula-e.opravke su kostale bogaoca,pa jos ako si bio iz manjeg mesta...danas maltene bilo ko moze da odradi diagnostiku i zameni komponentu.ako bas mora da radi lemilica,ima i ko to radi.ni u to vreme svaka kuca nije imala lemilicu,niti se mnogotko usudjivao da je zabode u komp.
casopisi su imali i edukativnu notu,jer u to doba nije bilo interneta.danas su vise informativnog karaktera i dobro sto moze biti tako.

danas je mnogo,mnogo bolje nego tada,sto se tice racunara.da mogu da biram,radije bih klinac bio danas nego tada,mada mi je drago sto sam detinjstvo proveo bez ratova,sankcija etc...

bilo je nekad bolje.. za mene to je jedna rech: AMIGA :)

Što se mene tiče, igre filmovi i muzika, a verovatno i mnoge druge stvari :D.

iz ugla ludi koji su ziveli u tom vremenu, sve je bilo bolje :) Cak je i paradajz imao bolji ukus :D Hardver je bio isti godinama i bila je fora napraviti sto bolju igru sa postojecim hardverom. Sada je sve nabudzeno i nadrXano, ali je shuplje i bezukusno, kao povrce iz svajcarske :)

Cak je i paradajz imao bolji ukus :D

Ovo je 100% tacno jer su se gajile druge sorte koje danas nisu "isplative" proizvodjacima :trust:

Hardver je bio isti godinama i bila je fora napraviti sto bolju igru sa postojecim hardverom. Sada je sve nabudzeno i nadrXano

I ovo je tacno. Bespotrebno se budzi software koji odlicno radi i onda dobijes sarenilo kojem treba duplo jaca masina da bi radilo onako dobro kao stara verzija. Jos uvek koristim nesto od starih programa i nemam nameru da se svaki cas presaltavam i ponovo edukujem zato sto je neko odlucio da promeni interface. E sad, dokle ce to biti moguce, veliko je pitanje.

+1 za paradajz , danas ga nakljukaju u plaste/stakle-nicima, sve sama voda i ostala sr... pored ovolike slobode, usled preterivanja u rutini svet je nekako postao jednodimenzionalan...

Amiga ima 2 gremija.

^ i gornji rezultat jos stoji u korist amige :p
btw napred navedeno je vidljivo i u mome potpisu odavno

Poslednja izmena:
najbolje je uzeti jedan Svet Kompjutera iz 1989. i jedan iz 2011. - ko razume, shvatice :) (neki gore su vec objasnili na sta mislim ;))]

Jako dobro poređenje, slažem se u potpunosti. :)
Ko nije čitao SK u periodu od proleća 88-e i tokom 1989, puno je propustio.
C64 i SK iz tog perioda su bili savršena kombinacija.
Nije bio loš SK ni kasnije recimo do 96-e, a onda su ukinuli top listu čitalaca baš kad je Tomb Raider trebao da pobedi i bilo mi je jasno da su podlegli pritisku oglašivača i od tada su postali samo komercijalni pamflet bez duše i šarma, neka vrsta zatvorenog kluba koji se ne obazire mnogo na svet oko sebe.

Što se tiče pitanja iz teme, igre su bile mnogo bolje.
Puno više dobrih ideja, igrivost i dobra zabava su bili zagarantovani.
Danas je grafika sve, što ne bi bio problem da igre nisu toliko kompleksne da počinju da budu mučenje i frustracija umesto da relaksiraju.
Srećom da postoje emulatori, koji su neiscrpni izvor dobre zabave za retro fanove i ne samo njih. :)

Poslednja izmena:
+1 za paradajz , danas ga nakljukaju u plaste/stakle-nicima, sve sama voda i ostala sr... pored ovolike slobode, usled preterivanja u rutini svet je nekako postao jednodimenzionalan...

Nekad je cena hrane bila bagatela, a cena tehnicke robe (narocito kompjutera)
bila astronomska (Pa ipak secam se komsije koji je u jednom momentu imao
i Spektrum i C64 i neki Teksas Instruments..To bi bilo sve skupa kao da ima neki automobil srednje klase koliko mi se cini..) Posto je izdatak za kompjuter bio veliki,
recimo 80 posto vlasnika Gumicara ili Debeljka nije _nikad pazarilo _nijednu igricu,
vec je do njih dolazilo pozajmicom kasete ili razmenom. Takodje se secam
kad je jedan decko iz Engleske isplazio jezik kada sam mu rekao da imam 200 igrica,
a on 11 original kaseta. I te original kasete su dolazile sa umetnicki radjenim posterom,
obilnim instrukcijama , knjizicom itd za razliku od danas.
Sto se tice hardvera, sve bi islo u korist danasnjice al' kad ljudi ne bi na njemu vrteli igrice sa GIMX kanala (sve sami klonovi Need 4 Speed, CS , davno izvakanih platformi itd) , kad se ne bi utucavalo vreme na FB i kad ne bi Windows vazio kao defaultni fabricki postavljeni OS za celo covecanstvo (Setih se kako jadno bude kada se na drugarevom ThinkPad-u sa Winom kao defaultnim OS-om sve zabaguje da je sporije od najsporije animacije na nekom 8-bitniku.....: [ )

Hardver se stancuje brzinom svetlosti a igre traze sve jaci i jaci hardver za pokretanje i normalno igranje, tako da nista ne ide na ruku potrosaca.

1988 i Amiga

[YOUTUBE]IyMpU0nMuZo[/YOUTUBE]

Vrh Dno