Treba da počnem kampanju od nule, do sada sam se uglavnom zezao i testirao performanse. Dilema je:
a. 1440p, custom (sve max osim film grain, chromatic aberration i depth of field koji su isključeni), path tracing ON, DLSS performanse + frame gen
b. 1440p, custom (sve max osim film grain, chromatic aberration i depth of field koji su isključeni), ray tracing ON ultra setting, DLSS quality+ frame gen
U prvom slučaju imam od 80 do 105 fps, a u drugom 95-110 fps. Bez path tracing je slika nekako stabilnija u smislu da se ne osvežava osvetljenje scene svaki put kada se okrenem (to je do path tracinga) i naravno oštrija mada mi ne smeta ni malo mekša DLSS performanse slika, pogotovo što mekšem izgledu doprinosi i path tracing.
Što se artefakta tiče, oni su minimalni, više smeta kada se uključe one tri opcije gore navedene što mrljaju sliku nego frame gen. Tu i tamo neka senka izgleda kao wireframe ali to je baš retko. Probleme sa HUD titranjem nemam.
Naravno, pošto je 3080 u pitanju, radi se o FSR 3 Frame gen modu zahvaljujući dobrim ljudima iz AMD što su open sourceovali FSR3 frame gen tech i naravno moderima što su to doveli u upotrebljivo stanje. Koristim DLSS tweaks i modovani FSR 3 frame gen i to zajedno radi gotovo perfektno, malo je nestabilno u smislu da zna da se ugasi ako se puno čačkaju grafičke opcije pa se upali naknadno posle desetak sekundi i ako se isključi upscaling zna fps u jednocifrene brojke da ode dok se ne upali ponovo. Ali kada se jednom podesi i ne čačka radi odlično i zaista je MAGIJA. Meni Cyberpunk od 34-62 fps radi bez toga sa ovim gore setovanjima pod a. i to mi je nekako tromo i lagovito zbog samog fps, kada uključim frame gen igra prodiše na preko 80 fps i nikakav lag ne osećam.
Pošto sam ovo testirao red je da se kaže par istina:
1. nVidia su lažovi i sise, zašto?
Jer lažu da je neophodan specijalan hardver iliti hardverske jedinice da bi upscaling bio dobar, tu tvrdnju nažalost im potvrđuje AMD sa FSR 2.1 ali ta priča pada u vodu zahvaljujući Intelu i njihovom upscaling algoritmu koji ništa lošiji nije od DLSS, nešto bolje radi (performanse) i sasvim sigurno ne koristi nVidia hardver kod 3080 RTX tako da nVidia priča o AI blah blah upscaling units blah blah... šuplja priča.
Takođe kolegi iznad preporučujem da koristi Intel upscaling umesto FSR 2.1
2. AMD su iako smotani napravili fenomenalnu stvar sa FSR 3 frame gen i dali ga džabe zajednici što je chad potez samo takav. U budućnosti će zbog ovoga maltene sve igre podržavati FSR 3 frame gen čime je faktički nVidia izgubila glavnu prednost u tehnologiji u odnosu na AMD i Intel.
3. Ne bi valjalo da AMD ubaci zvaničnu podršku za FSR 3 frame gen u ovu i druge igre, zašto? Pa zato što iako su chadovi ipak su malo sise i zakucali bi da mora da se koristi FSR 2.1 uz FSR 3 frame gen što baš i nije optimalno jer je njihovo upscaling rešenje ubedljivo najgore od tri. Ovako može da se koristi DLSS 3.5 uz FSR 3 frame gen ili Intel XeSS uz FSR 3 frame gen.
Edit: Preko DLSS tweaks može i DLAA da se uključi ali ne vidim potrebu za AA, ne vidim jaggies jer je slika i ovako mekana.
Svašta. Tek sad pročitah. Ja imam bolji fps boost sa XeSS Quality nego DLSS Balanced plus izgleda bolje. Izgleda da su neki gremlini po sredi.
Da nije DLSS ray reconstruction furao bi XeSS.
@DeRadicci
Ne vidim svrhu XeSS na mojoj masini, dobici su minimalni sa XeSS Quality, sa Ultra Quality jos su manji.